Anders12321

Jag är 30 år gammal, bor med fru och 2 barn. Jag har svårt att sätta fingret på när det började bli alkohol för ofta. Men jag tror det började för cirka 3 år sedan. Då drack jag dock inte lika ofta som idag, utan det var när jag och frugan tjafsade som jag tog till alkohol. Jag kommer dock ihåg att jag även som 24-åring hade problem med drickandet då jag frågade en lärare (som jag vet själv varit alkoholist) om tips. De två senaste åren har jag säkert i genomsnitt druckit 3-4 dagar i veckan, mest öl. Jag behöver inte mycket för att bli påverkad så det räcker med max 4 starköl för mig på en kväll, ibland kanske bara 2 för att vara nöjd. För 6 månader sedan lyckades jag hålla mig utan alkohol i en månad. Men om jag väl börjar dricka så blir det för ofta igen. Det finns inget lagom. Det är aldrig eller typ alltid. Varje kväll tänker jag att imorgon är det slut, inget mer. Men sedan kommer nästa dag och eftermiddagen. Går runt och tänker på den där kalla ölen som vore så jäkla god, och ger med mig. Känner samtidigt ångesten och att jag vill inte ge med mig, jag vill stå emot. Lik förbaskat sitter jag här nu, och dricker. Lite less på det här.

Måste det vara så att antingen dricker jag aldrig, eller för mycket? Kan jag hitta ety mellanläge, jag vill ju kunna ta några öl ibland men det hade räckt med en gång i månaden eller ännu glesare imellan.

Sofia

Vad fint att du har hittat hit! Du har börjat fundera över dina alkoholvanor och man kan ana en väldig inre kamp som pågår inom dig emellanåt, med en sida av dig som längtar efter den kalla ölen och en annan sida som vill något annat, som vill slippa ångesten, som vill hitta ett annat förhållningssätt till alkoholen som är mer lagom. Hoppas att din tråd tar fart, så att du får tankar och erfarenheter från flera olika personer som varit eller är i samma situation.

Det finns ju förstås inget rakt svar på din fråga. För vissa fungerar ett kontrollerat drickande väldigt väl och för andra är det väldigt utmanande, för vissa t.o.m. omöjligt. När man överväger en förändring av sina alkoholvanor kan vara skönt att inte behöva ta ställning för resten av livet. Man kan tänka sig det hela som ett långsiktigt experiment där man provar med att göra olika förändringar i sina vanor, t.ex. 1-3 månader i taget och därefter utvärderar. Om du letar efter strategier som kan vara till hjälp för att öka motivationen, sätta ett mål och hitta sätt att dricka kontrollerat eller inte alls så kan jag tipsa dig om att läsa om programmet som vi erbjuder här på alkoholhjälpen. https://alkoholhjalpen.se/programmet
Hoppas att du ska hitta en väg framåt som passar dig och som får dig att känna att dina alkoholvanor stämmer överens med den du vill vara.
Allt gott,
Sofia, alkoholhjälpen och anhörigstödet