Behoverhjälp

Hej!
Min sambo har problem med alkoholen. Varje gång han ska ”ta ett glas” slutar det alltid i bråk. Han blir personlighetsförändrad, beter sig illa, ställer till med bråk, prata med folk som inte finns eller med saker så som väggar och möbler. Han urinerar mitt på golvet (när han somnat från fyllan och går i sömnen). Har sönder saker, hittar inte hem från fester, glömmer mitt och sina vänners namn, blir aggressiv och slåss (aldrig varit våldsam mot mig). Han blir väldigt lätt kränkt och tar ofta illa upp vilket ofta resulterar i bråk. Många av våra vänner ser inte allvaret utan tycker det är roligt när han svamlar och pratar med tex en vägg. Ofta hejar dom på och bjuder gärna in honom till fest eller andra tillställningar där det finns alkohol.
Han dricker inte varje helg men minst en gång i månaden. Han är tidigare drogmissbrukare men har varit ren från droger ett längre tag.
Jah vet att han inte själv vill bli så full som han blir utan har i tanken att bara ta ett glas eller en öl, men så är inte fallet. 9 av 10 gånger slutar det i katastrof. Jag har ställt honom mot väggen flertal gånger och sagt att jag lömnar honom om han inte slutar, han blir ofta ledsen och ångerfull och i stunden ser sina misstag och lovar att sluta.
När jag blev gravid lovade han en förändring men jag ser ingen tyvärr. Nu har vi ett barn ihop och jag vill inte att hen ska växa upp i en miljö där en förälder inte kan ta ansvar och vara nykter. Hade jag inte varit så naiv och lämnat innan jag blev gravid hade jag inte haft detta problemet.
Jag älskar honom och det är så svårt att gå isär. Jag vill ha en kärnfamilj till vårt barn och en trygg miljö men det verkar inte gå tyvärr.
Hans familj är medveten om problemet och jag har stöd från dom.
Jag önskar att han kunde inse att han inte klarar av alkohol och att han måste förbli nykter. Jag tror att han är rädd över vad andra ska tycka om honom eftersom att han ung (24 år). Han är nog rädd att folk ska tycka han är tråkig. Jag har försökt förklara att han måste välja mig eller alkoholen och det håller en kort stund sen är han där igen.

Ett väldigt rörigt inlägg men behöver hjälp från någon. Vad ska jag göra? Ska jag stanna och hjälpa honom eller måste jag separera? Hur och av vem kan man få hjälp? Snälla hjälp mig!

Småland

Hej kämpe!
Är själv alkoholist och jag kan säga att jag kan inte sluta dricka för att någon annan vill det man måste ha viljan själv.
Är uppvuxen med alkoliserad far och en mor som inte hade viljan att ta sig själv därifrån eller oss barn.
Att växa upp med den oro och skam även se beteendet hos en full far att som barn behöva ljuga för för att skydda även vara medberoende är psykisk tortyr och sätter sina spår.
Skilsmässobarn är inte skoj men dom slipper veta och se missbruket.
Vet ej om jag blivit alkoholist pga uppväxten eller om det är genetiskt men uppväxten har påverkat mig mycket negativt.
Mitt råd skydda dig och ditt barn.
Jag själv har sluta flera gånger men trillat dit de senaste åren.
Jag är nu själv på mycket god bättringsväg .
Vill tillägga att min bror även drack mycket fram till sitt självmord kan ej bevisa att detta har med uppväxten att göra men det är ett faktum.
Förlåt om jag låter skrämmande men barn måste få vara barn.