Nejlika

..att du har kommit till punkten att du varje dag känner dig trygg i att du inte kommer dricka! Guld värt för den egna trygghetskänslan ?
Framtiden hinner du tänka på senare känner jag. Du kanske ser på saken annorlunda då och känner dig ännu mer trygg.

"Kanske" är bra. Du håller du fortfarande garden uppe ;)

Ang barnfrågan så tänkte jag att det kanske låg mer tankar bakom, så jag förstår dig. Även om det är oerhört tråkigt om du på något sätt känner att du ska behöva ta ansvar för hur tidigare släkt levt. Du har nu bestämt dig för att vårda dig själv genom att bryta alkoholmissbruket och det finns inget som säger att du längre fram är världens starkaste och bästa mammamaterial. Det är oavsett inget du behöver veta eller tänka på idag, var sak har sin tid ??

Hoppas du får en lugn och skön kväll!

Vinäger: Tack så jättemycket, jag litar på mig själv för första gången på länge. Det känns som att jag har fått en "aha" upplevelse. Vore inte det en bedrift? Att kunna se tillbaka på 20-30 år av nykterhet. Idag låter det helt fantastiskt istället för läskigt. Jag älskar att mitt undermedvetna (äntligen, haha) har börjat fatta att alkohol är skit och jag vill inte dricka. Mitt humör går fortfarande upp och ner, men det är nog väntat. Men jag är nyfiken också, på att lära känna mig själv utan alkohol igen.

Nejlika: Ja, "kanske" kanske är bra, haha. Jag planerar inför en nykter sommar. Dock är det så långt fram att jag verkligen ska sluta tänka på det nu. En dag i taget, som sagt. Tack för orden om barn. Det är nog självkänslan som sitter där och säger att jag absolut inte skulle bli en bra mamma. Jag har förlikat mig med att inte skaffa barn men vem vet hur jag känner inför det i framtiden.

Att kunna se sitt beroende separat från sig själv tror jag hjälper. JAG vill inte dricka. Mitt beroende VILL dricka. Det roliga är att jag har kontrollen över min kropp, och kan bestämma om jag ska dricka eller inte. Beroendet eller egot kan skrika hur mycket som helst, det spelar ingen roll. Varje gång jag slår ner ett begär eller ett sug så blir jag starkare och starkare. Det är rätt mäktigt.

Vi alla har individuella resor i den här kampen, och förhoppningsvis når vi alla våra personliga mål på ett eller annat sätt. Själv gillar jag att räkna dagar, och kommer nog behöva det ett bra tag till. Det hjälper att säga "nej, jag ska inte dricka på 30 dagar", medans hjärnan omarbetas, tankemönstret ändras och man prioriterar livet istället för ett beroendeframkallande gift, och tillslut vill man inte dricka efter de 30 dagarna heller. Imorgon är det 30 dagar för mig. Nästa mål är 60. Sen 100. Sen 6 månader. Sen ett år. Det är mitt drömscenario.

Snälla, alla forumvänner. Kan vi inte alla vara nyktra idag tillsammans? Bara idag. Idag ska jag inte dricka.

...och inga tankar på att sluta (vara nykter alltså). Idag ska jag inte dricka, och imorgon blir det 31 dagar. Livet rullar på, med eller utan alkohol. Jag föredrar utan.
Ha en fin dag!

Både till 30 nyktra dagar och till känslan av att du föredrar dem vita även framöver. Det underlättar.

Fibblan

Det är verkligen det, det handlar om. En rättså turbulent resa kan detta vara..?!
Du verkar ha hittat ett framgångsrikt sätt att förhålla dig, genom att "separera" beroendet från jaget s.a.s. DU vet VAD DU VILL! Och nu har du lyckats når en milstolpe i dina 30 dagar,
idag 31?!
Riktigt bra jobbat?!
Stort grattis ?!

Kram
/Fibblan ?.

Här är en liten sammanfattning av hur alkohol och beroende påverkar hjärnan, från boken ”This Naked Mind” av Annie Grace. Jag läser den på engelska men tror att den finns på svenska också.

“To summarize , three changes happen in your brain as a result of drinking:

• First, alcohol increases cravings (but not pleasure) by releasing dopamine.

• Second, alcohol artificially activates the pleasure center of your brain, the nucleus accumbens. Your brain tries to compensate for this overstimulation, leading to tolerance and the eventual numbing of your pleasure center.

• Finally, alcohol damages your prefrontal cortex, decreasing your ability to exercise self-control and making it more difficult to abstain.

You are caught in the horrible cycle of addiction—more cravings, little to no pleasure, and an impaired ability to break out of it.”

Jag är fysiskt trött, hela tiden. ??? jag vill ha energi! Var finns den? Hur får man tag på den? Kan vara de antidepressiva eller att jag fortfarande håller på att vänja mig vid att vara AF.

Jag har dock alltid varit trött... låg energi. Kan sova i 10-12 timmar. En gång tog jag en tupplur efter att ha druckit två redbull. Idag har jag druckit kaffe, men fett fungerar inte ens på mig. Använder det som placebo. Blä, vill inte må såhär.

Finns det någon medicin mot trötthet? Eller ska man behöva levs såhär? Ska prata med min psykiatriker snart.

...att vara trött hela tiden?
Bara att kämpa mot A-suget kräver ju sin energi...
Har du tagit alla relevanta prover på vårdcentralen nyligen?
Det kan ju vara någon brist på något ämne eller så...
Jag förmodar att du äter ordentligt?
(haha,typiskt mig att vara morsa hela tiden☺)
Men kolla upp dina värden om du inte gjort det på ett tag.

Kramar
???

Glömde ju nämna en självklarhet, att depression kan orsaka en väldig trötthet...
Men det visste du säkert redan...?

Jag är så glad. Så glad att jag stod ut de första dagarna, de första veckorna, den första månaden. Vet att det kommer komma många utmaningar i framtiden men just nu känner jag mig säker på den nyktra vägen. Jag kanske borde ha startat min tråd i "det vidare livet" från början men jag känner mig säkrare nu än jag gjorde för 10 dagar sen. Vet inte riktigt vad mer jag ska skriva faktiskt... men kan vara skönt att ha en tråd ifall jag vill reflektera över något.

Ha det bra!

"I can drink as much as I want, whenever I want. I just don't want to." - Annie Grace

Jag har säkert brist på alla ämnen, haha. Men jag har börjat med B12 och magnesium. Det ska hjälpa tydligen. Jag äter helt normalt, försöker dricka mycket vatten också. Det finns också någonting som kallas PAWS - Post-Acute-Withdrawal-Syndrome vilket det också kan vara. Det håller i sig rätt länge efter att man har slutat dricka tydligen. Förhoppningsvis blir det bättre snart. Bättre än att vara bakis i alla fall!

Nejlika

Vilken härlig energi man märker av dina inlägg nuförtiden, märks att du tagit stora kliv framåt! Du ska vara oerhört stolt till den platå du nått ??
Kramar från Nejlika

LezPaul

Snyggt jobbat! Jag tänker för min del att fokusera mer på nykterhet än att inte dricka. Förstår du skillnaden? Jag är inne på min 15:e månad och ett viss lugn och trygghet finns nu hos mig. Alltså att leva nykter är nåt helt annat än att avstå från att dricka även om det hör ihop. Svårt att förklara, men det är själva tankegången om att vara nykter istället för att vara ett "offer" som "måste" avstå från att dricka. Krångligt det här :) Och det jag vill säga är att det inte alls är något straff att vara/leva nykter. Lycka till!

Fibblan

..att jag skrev ett inlägg som försvann.
Inget annat ☺️.

Bra jobbat och ett stort grattis till din nykterhet ?!

Kram/
Fibblan ?

Hej!

Jag har läst igenom din tråd. Du resonerar på ett klokt och insiktsfullt sätt. Jag är också en ung tjej med en ångestproblematik. Jag har en lista på olika strategier som jag kan tillämpa vid ett alkoholsug. Vilka aktiviteter mår du bra av? Det kan vara bra att ha olika strategier till hands nästa gång du får pms eller känner dig sugen på alkohol.

Du nämnde tidigare att du ska på två bröllop under sommaren. Det är betydligt lättare att vara nykter under vintern och våren när det sker färre sociala event. Jag känner mig också orolig över sommaren och hur jag ska hantera alla sociala situationer där det finns alkohol. Jag har kommit fram till att det är lättare att bibehålla nykterheten om man inte dricker något alls. Det är väldigt svårt för mig att hålla mig till bara två glas eftersom alkoholen skapar sug efter mer alkohol.

Du nämnde att du känner dig konstant trött. Du kan lida av järnbrist eftersom det är vanligt bland unga kvinnor. Jag rekommenderar dig att kolla upp dina värden hos läkaren.

Tränar du för tillfället? Jag kan varmt rekommendera träning eftersom det minskar stress och ångest markant. Du skrev tidigare att du har hund. Promenerar du långsamt eller snabbt när du går ut med hunden?

Kram Holistic

Ibland (typ hela tiden) kommer tanken: ”hur ska jag kunna göra hela den här nyktergrejen resten av livet? Säg att jag lever tills 80, vilket betyder 55 år till av detta?!”
Väldigt överväldigande och läskigt.
Stopp.
En dag i taget. En dag är rätt lätt. Vill jag dricka idag? Nej.
Idag är jag nykter.
??

Fibblan och Nejlika: Tack fina!

LezPaul: Grattis till 15 månader! Jag förstår exakt vad du menar, och jag jobbar på det. Att se nykterheten som en gåva istället för ett straff. Jag slutar inte att dricka för att jag behöver det, jag slutar för att jag VILL. Det är en stor skillnad där. Jag ser många som skriver "jag måste sluta dricka pga x, y och z" - jag tror inte att med den tankegången att man kommer så långt tyvärr. Man måste vilja för sig själv, men även jobba på det positiva med nykterheten istället för att fokusera så mycket på att inte dricka. Nu är det ju ganska tidigt för mig... så jag tror att min besatthet av att vara nykter är ganska okej.

Holistic 2: Tråkigt att du också har ångest... verkar vara extremt vanligt bland unga kvinnor. Jag har en del strategier att ta till när det kommer till sug. Den absoluta bästa är bara att konstatera att: "Nu vill jag dricka, och det är okej. Jag kan kontrollera mina handlingar men inte alltid mina tankar och känslor." Jag tänker att varje gång jag står emot ett sug så blir Beroendet svagare och jag blir starkare. Det är viktigt att veta att suget inte håller i sig för alltid... det kommer och går men blir svagare och färre. Två glas är helt onödigt för mig. Jag är inte avundsjuk på någon som kan dricka två glas för jag vill bli full. Allt eller inget för mig, och jag väljer inget. Väljer också att inte fokusera på bröllopen just nu. När det blir lite närmare ska jag tänka lite extra på strategier och förberedelser men det är så långt fram.
Jag kommer nog inte gå till en doktor, känner inte att jag behöver det, men du kanske har rätt om järnbrist. Ska nog lägga till det i min vitaminlista. Jag tränar... men inte väldigt regelbundet. Skulle säga typ en gång i veckan. Ska verkligen försöka öka detta. Jag går ut med hunden typ varannan dag (min man går ut med henne alla dagar). Pga av min ångest så är det ibland svårt för mig att lämna huset även om jag vet att det är det bästa för mig... jobbar på det som sagt. Ska träffa min psykiatriker snart och prata om medicin. Den jag tar just nu har ingen effekt på mig...