Vägen tillbaka

25 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Trasig22
Vägen tillbaka
Trasig22
Då är det dags att presentera

Då är det dags att presentera mig själv, och hur min plan för att förändra mitt liv till något mycket bättre så att alkoholen inte styr mitt liv. Jag har tänkt att rannsaka mig själv och vara brutalt ärlig och transparant, både mot mig själv, men även andra som eventuellt kommenterar. Jag kommer filosofera över mitt liv men även om andra saker som är associerat till alkohol och beteende. Det finns inget rätt eller fel i det jag kommer skriva utan det är upp till var och en att bedöma vad som fungerar för respektive person. Jag kommer utgå från mig själv, och hela denna tråd är tänkt som en terapitråd åt mig själv, men om det kan hjälpa andra att förändra sitt missbruk så är det bara bra. Alkoholen är som sagt väldigt förrädisk och skapar en massa bieffekter som t.ex nedstämdhet, depression ångest m.m. Ni vet precis vad jag menar eller hur? I min väg tillbaka så har jag turen i oturen att ha flera personer som varit i samma situation och kan guida mig igenom frågor om hur dom kom tillrätta med sitt missbruk. Flera har numera en måttlig konsumtion till alkohol där man förstått problemen och valt en väg med regler och disciplin. Det går att förändra sitt drickande men man måste vilja det samt ha motivation för att snickra upp reglerna man ska förhålla sig till. Att vilja något kontra utföra något är två skilda saker. Alla kan vilja något kan alla men att utföra det krävs motivation och ett regelverk som ska bankas in i DNAet!! Det är det enda sättet som jag ser det på.

Jag har tänkt att strukturera upp det såhär: Vem är jag? Vad vill jag? Hur tar jag mig dit?
I dessa frågeställningar kommer jag spekulera/filosofera fritt för att hitta den balans i livet som jag vill ha och förtjänar. Tyvärr så är eventuellt mitt äktenskap över så jag har två saker och brottas med samtidigt. Det ena hänger naturligtvis ihop med det andra. Ni får gärna kommentera, komma med förslag, ställa frågor etc etc. Kan jag räcka ut en hand till någon/några som vill följa med mig på min väg tillbaka så gärna för mig. Jag kan inte garantera att detta fungerar för alla, men jag ska iallafall försöka ge mig på någon sorts egenterapi där jag kommer till rätsida angående mina problem. Det finns massor att berätta så låt oss sätta igång.

Vem är jag? Jag är en alldeles vanlig kille strax över 40 år som arbetar nästan heltid. Jag sysslar med film, poesi, retrodatorer, teknik, läsa böcker, se på bra filmer och serier m.m. Tyvärr så har jag försummat mycket av mina intresse pga alkoholen även om jag inte förstått det förrän på senare år. När jag växte upp så började min alkoholresa runt 17-18 års åldern dvs ganska sent. Då det finns alkoholism i släkten t.ex hos min pappa så borde ju varningsklockorna börja ringa eller hur? Tyvärr när man är ung så tror man att man är odödlig. Man bara kör på och i början så drack jag inte speciellt mycket men det blev mer och mer. Fredag och lördag var det jämnt öl och sprit mer eller mindre och utomlandsresorna då släppte man alla gränser och söp. Känner ni igen er? Var jag utomlands två veckor så drack man mer eller mindre alla dagar. Vissa gånger blev men tokfull andra gånger så balanserade man upp det. Ett stort problem redan där för mig var att jag aldrig blev riktigt fyllsjuk. Jag kunde med lätthet ta en öl direkt på morgonen utan problem medans andra spytt och låg med tung huvudvärk. Jag avundas verkligen personer som blir så jävla dåliga så att dom drar sig för att dricka på flera veckor. När man är ung mellan 18-25 år så tycker folk att det är OK att man är full. Han växer upp samt mognar snart och skaffar barn och lugnar ner sig. Detta kanske fungerar för vissa men inte för mig iallafall. Sen tycker jag personligen att det är en idiotisk inställning då man redan där eventuellt kan styra upp ett framtida missbruk. Problemet här är att när man är ung så vill man inte lyssna eller få en massa pekpinnar i ansiktet hur man ska vara. Här skulle man kunna göra så mycket mer OM man lägger fram problemet på ett bra sätt och inte kasta moralkakor i ansiktet på personen.

Hur ser mitt nuvarande situation ut då? Ja, jag älskar verkligen öl men på senare tid så undrar jag om jag verkligen njuter av den där stouten eller dricker jag den för drickandes skull? Man lurar sig själv att "vad gott det ska bli med en öl" och sen sveper man den relativt snabbt och ber om en ny. Här ställer jag mig frågan om man verkligen njuter och uppskattar det som finns i livet? Uppskattar du det doftande nyklippta gräset? Ett bra samtal med en vän? Din partner i förhållandet? Att gå ut med hunden och se hur glad den är att följa med husse eller matte ut på en promenad? Den friska luften man andas in? Ett svalkande regn? Uppskattar du dina föräldrar om dom fortfarande lever? Ja, sånt där man kanske tar för givet då fokus ligger på något helt annat. Sådana saker har fått mig att fundera varför jag slösat bort så många år på att dricka? Man får något slags tunnelseende man vet om dessa saker men tar dom för givet. Jag är filosofiskt lagd så jag tänker väldigt mycket på sådana saker på gott och ont.

Hur ser mina veckor ut då? Ja, då jag slutar runt 12.00 på fredag och arbetar inne i centrum så blir det oftast att man tror sig kunna gå och ta en öl innan frugan kommer hem. Detta görs ofta på tom mage tyvärr. Runt 16.00 så börjar man dra sig hemåt onykter tyvärr. Man kanske lyckas dra i sig ett gäng öl hemma alternativt hos bekanta och vänner. Då är man rätt sliten. På lördag så är man rastlös och går till puben 12.00 och det blir samma visa. Ibland hemma så somnar man och vaknar och tror att det är en ny dag fast det bara gått några timmar. Ibland så vaknar man på natten med ångest och förtvivlan. Ibland har jag drömt saker som känts verkliga men saknar verklighetsförankring. Jag trodde t.ex en gång att jag bränt ner fabriken jag arbetade på. Jag var helt övertygad om detta men efter några minuter så förstod jag att så var inte fallet. Alkoholen får en verkligen ur balans då man tror man har kontroll.

Det värsta för mig är just den här rastlösheten som jag vet att även min pappa hade innan han dog. Jag kan inte sitta still på lördagen oavsett om det är fint väder eller inte. Jag måste hålla mig sysselsatt med olika aktiviteter för att kunna fungera. Ibland så känns natten så befriande då allt är tyst och ingen kan döma en för vad man eventuellt gjort. Ibland så önskar jag även att jag inte var så otroligt känslig för saker som händer. Jag är en känslomänniska och det passar inte ihop med alkohol, ångest och depression. Alkoholen förstärker dessa känslor oerhört. Tomheten och ensamheten är också det jobbigt att hantera. Vem kan jag prata med? Vad ska jag ta mig till? Nu är jag vid ett vägskäl där jag måste välja riktning. Om jag fortsätter som jag gör nu så kommer allt raseras och det vill jag inte. Väljer jag vägen jag vill ta så måste jag sätta upp regler samt ha en disciplin att följa dessa. Vänner som super ska jag hålla mig ifrån så gott det går. Går det att dricka alkoholfritt på eventuella tillställningar så får det bli så alternativ att man blandar dom 2-3 ölen som jag vill kunna unna mig då och då. Nycklarna vet jag om och kommer återkomma till detta senare i tråden. Frågor eller kommentarer mottages gärna. Vill man vara delaktig så inte mig emot.

New start
Känner igen mig

Jag känner igen mig i mycket du skriver. Jag bor på en öiten ort så öl på vägen hem blir det inte. Men vin hemma. Har alltid en låda vin på gång. Jag är kvinna 50+. Har ett fritt och engageramde jobb. Vuxna barn och en man som verkligen bryr sig om mig. Ändå kan jag inte låta bli det förbaskade vinet. Tänker som du. Om jag verkligen mjöt av vinet varför kastar jag i mug det så fort som möjligt då? Blir så trött på rastlösheten och att ligga vaken på nätterna och ångrar det jag druckit. Sörjer det jag inte gjorde för att jag drack istället.
Idag har jag klarat nykterheten och ligger isoffan och njuter av en lugnhets känsla i kroppen.
Jag tänker skriva varje dag ett tag. Precis som du är det ett sätt att dokumentera mina tankar och hir det går. Vi får stötta varandra.
Stå på dig.

Trasig22
Tack för att du kommenterar.

Tack för att du kommenterar. Du verkar ju ha en del nycklar för att kunna vända ditt drickande till något bättre. En man som bryr sig om dig men även vuxna barn. Vad säger din man och dina vuxna barn om ditt drickande? Varför dricker du? Har det hänt något i ditt liv som gör så att du behöver lådvinet för att slappna av? Jag tror att nyckeln finns inom en själv men det kan vara många faktorer som påverkar ens drickande. Klart vi ska stötta varandra men du har iallafall lite fler nycklar än jag som eventuellt förlorar min fru.

New start
Mycket att vara tacksam för

Hej
Ja jag har mycket att vara tacksam för. Min man märkte tidigare och har varit otroligt förstående men den här sista perioden har jag nog smygit så infernaliskt så han har nog inte märkt. Egentligen kan jag inte säga varför jag dricker. Det är skönt att slappna av. Märker när jag blir ledsen eller arg vill jag ta till vinet. Blev väldigt besviken på en kollega idag och nu när jag kom hem tog jag tag i en överbliven vinflaska men den här gången la jag tillbaka den och sitter nu i solen med en kopp te.
Tack för det du skrev det räddade mig den här gången ich nu ska jag fortsätta att analysera vad det är som gör att jag dricker.

Trasig22
Varför inte ta ett snack med

Varför inte ta ett snack med mannen din och berätta helt ärligt hur du känner? Vad kan han göra för att få dig att dricka mindre? Att dricka alkohol när man blir arg, ledsen eller besviken är inte bra. Alkoholen förstärker dina känslor och är dom negativa så blir det ännu värre. Varje gång du känner för att ta en flaska vin så kan du testa att skriva ner varför på ett papper. Detta oavsett om du dricker eller inte. Du bör efter ett tag se vad som triggar igång ditt drickande. Arbetet? Fint väder? Besviken? Tristess? Deprimerad? Orolig? Då får du ett bättre underlag att se vad som triggar igång dig. Kaffe är ju otroligt gott.

Ta och prata med din man så inte ditt förhållande går sönder. Bättre att vara ärlig och diskutera även om det kan vara jobbigt. Då är du ärlig mot dig själv, din man och ert förhållande. Att vara ensam i sitt beroende är inte roligt.

FinaLisa
Trasig22🌷

Hej och välkommen hit!
Tack för att du delar din historia.

Du har många intressanta och filosofiska tankar som handlar om människans inre universum.
Vi är sådana komplexa varelser samtidigt så är ju våra grundläggande behov ganska enkla och få. Mat, värme, närhet och tillhörighet.
Men vår hjärna ställer till det för mycket ibland. Vi är olika känsliga och vi har olika bagage med oss på livets resa.

Att döva eller lätta på trycket med hjälp av alkoholen är inte smart.
Tvärtom så kan den skapa kaos och katastrof.
Så visst är det mycket bättre att låta bli att dricka den.

Det ska bli spännande att följa din resa😄

Kramar
💚💚💚

Trasig22
FinaLisa

Tack för dom fina orden. Jag är en väldigt känslig människa och alkohol, nedstämdhet, depression, ångest m.m gör det ännu värre. Mitt sug kommer oftast runt torsdag och fredag då helgen vankas. Att filosofera kring sitt beroende men även andra saker i livet kan ha sina för och nackdelar. Det jävliga i det hela är att man tycker att man ska kunna styra upp detta helt själv utan hjälp. Det jag orsakat borde jag även kunna ställa tillrätta. Maktlösheten man känner när man förstår att detta fixar jag inte själv är jobbigt. Man tycker att man mer eller mindre är värdelös. Hur kunde jag hamna i detta beroende? Varför såg jag inte detta tidigare? Varför har jag förstört mitt äktenskap? Varför kan jag inte reparera detta? Varför är allting försent? Vad ska jag ta mig till? Hur ska jag hantera beroende och ett raserat äktenskap? Kan jag hantera både dessa saker? Kan jag hantera mina känslor i vardagen?

Du ser att det finns massor av frågor som man bör ställa till sig själv. Det enda positiva i detta är att man är inte unik i sitt beroende utan många är i samma situation. Just att försöka hantera känslor samtidigt som suget och ångesten flåsar en i nacken är extremt jobbigt. Det som man tyckte var roligt en gång i tiden är inte så roligt längre. Alkoholen har gjort en nedstämd och det är svårt att känna någon sorts glädje numera. Man blir mer och mer likgiltig i sitt vardagsliv. Att sova riktigt ordentligt är så skönt för då slipper man tänka. Det värsta som finns enligt mig är att vakna upp nykter men med panikångest och inte veta vilken fot man ska stå på. Känslor är något som är bra att ha men för mycket skapar även det problem.

Jag gillar att filosofera över människan och varför vi gör som vi gör. Jag kan ibland fastna riktigt djupt som t.ex angående hur medvetna vi egentligen är i vår egen vardag. Hur observant är vi när vi träffar en människa för att se eventuella problem? Man även ställa sig frågan om vi verkligen LEVER och UPPSKATTAR livet i vår vardag eller tar vi den för givet? Går vi runt som robotar och gör vårt jobb tills vi kommer hem och kan ta den där ölen eller vinet. Då öppnar vi upp våra sinnen och låter vårt medvetna vila ett tag. Problemet är som sagt att 2-3 glas kan vara ok men allt därefter skapa just alla dessa negativa effekter som alkoholen har på oss. Hur länge orkar varje individ kämpa? Vissa kämpar ensamma medans andra har stöd från vänner eller behandlingshem.

Just nu kämpar jag som sagt ensam med mitt helgmissbruk som jag måste tona ner. Förvisso har jag flera personer att rådfråga bland mina vänner och bekanta men dom finns inte där för mig hela tiden. Alla kämpar alltid med något och då behöver det inte vara alkohol. Det kan ju vara depression eller något annat man dras med och orkar inte hjälpa andra. Nu har jag iallafall gått med i Alkoholhjälpens program för att se om det kan ge mig lite mer nycklar att lägga i min ryggsäck på vägen framåt mot en sundare alkoholkonsumtion. Jag skulle vilja säga att tryggheten att ha någon nära sig som älskar en är oerhört viktigt i sitt kämpande mot beroende. Mina känslor under en dag är väldigt upp och ner. Ena stunden kan allt kännas bra och efter en 1-2 timmar så känns allt skit. Att lära sig hantera sina känslor är även det viktigt. Det är en av nycklarna för att lyckas enligt mig.

Jag var inne och skrev lite i din tråd. Du är inte ensam!

Trasig22
Imorgon så är det fredag och

Imorgon så är det fredag och helgen är i antågande. Inget sug under veckan men fredagen och lördagen är nu väldigt nära. Nu gäller det att ha något att sysselsätta sig med. Bio på fredag kanske? Njuta lite och försöka vara lite glad. Nåja, vi får se hur det går. Kram till er alla därute som kämpar på!

Fibblan
Hej filosofen🤓💚!

Många tänkvärda frågor och tankar. Fastnade direkt..😅. Kvinna, har man och barn. På det sättet är vi olika. Åldern densamma, känsligheten och tyvärr begäret efter alkoholen, gör oss lika varandra😓. Har många gånger förbannat mig själv för att jag känner för mkt..undra om inte det i mångt och mycket var ingången till mitt alkoholberoende som jag "lyckats" utveckla..
Nyckeln för mig är att acceptera att jag är en person som känner mycket och att det svänger mycket (+ att förhoppningen om att det ska svänga mindre nu, utan..)
Till en början fyllde alkoholen sitt syfte..; slippa känna så mkt..tog udden av det jag inte ville känna och förstärkte det jag ville känna. Men sedan försvann "vinsterna" så sakteliga och bekymmer och de jobbiga känslorna ångest, håglöshet, depressivitet etc.blev de alltmer dominerande..

Vad skönt att veckan har flutit på bra och du sluppit sug🙏. Nu kommer helgen som sagt och det låter som du har en bra plan för hur du ska klara av den. Göra ngt roligt, som bio t.e.x. och framförallt oavsett vad det blir - försöka njuta lite och vara glad. Det där tror jag är superviktigt och något jag är tacksam för att bli påmind om, eftersom jag är ganska dålig på just det för tillfället. För mkt som handlar om att klara av för mig..🤔.
Ska också försöka vara lite mer i njutning och glädjen👍!

Hoppas helgen blir som du hoppas på 🍀! Det blir den säkert, och vacklar du så in
och skriv vet'ja 😘!

Kram
/Fibblan 🌼.

Vinäger
Strategier

Bra att du har strategier inför den utmaning helgen kan bli. Planering brukar vara avgörande åtminstone i början av nykterheten. Hur dessa ser ut är individuellt, men att sysselsätta sig med något är vanligt. Hoppas att det funkar och att du på måndag får uppleva känslan av att ha fixat det.

Lycka till!

Trasig22
Idag så är det fredag och nu

Idag så är det fredag och nu på morgonen så har jag inget sug efter alkohol överhuvudtaget. Misstänker att kroppen inte riktigt vaknat ännu. En selincron har jag tagit som ska minska suget och se till så att om jag tar en öl så ska det inte finnas någon belöningskänsla. Jag höll upp hela januari så jag vet att jag kan om jag vill. Det handlar mycket om karaktär och disciplin samt ha någon typ av sysselsättning. Idag blir det jobb halva dagen sen så blir det nog att läsa ut en bok på eftermiddagen. Därefter så blir det att handla lite mat för att senare på kvällen se en film. Kanske blir det någon alkoholfri öl? Det jävliga är att man känner sig skyldig även när det är alkoholfritt. Sjukt egentligen. Det är egentligen lördagen som är den absolut jobbigaste med en hel dag framför sig. Får återkomma till den imorgon.

@fibblan
Tack för dom fina kommentarerna. Ja, det här med känsligheten kan vara en fördel men även nackdel på många olika sätt. Att hantera känslor när man är bakfull och har ångest är otroligt jobbigt. Allt blir så förstärkt och man har svårt att tänka. Oftast kommer jag på mig själv att vara likgiltig inför saker och ting och en sådan person är jag egentligen inte. Just det här att grubbla/filosofera sig fram till en lösning är faktiskt stimulerande. Alla nycklar finns inom sig själv det gäller bara att förstå vilka dom är. Jag försöker hitta positiva saker hela tiden för att bygga upp min självkänsla. Jag försöker se positivt på allt jag ser omkring mig. Den här helgen tänkte jag fortsätta min plan genom att svara på "Vad vill jag?". Frågan kan låta enkel men detta handlar om så mycket mer som t.ex vad för sorts person vill jag vara? Om man ska bygga upp sig själv igen så behöver man ta sig en ordentlig tankeställare vad man vill vara för människa. Naturligtvis kan man inte gå omkring och se ut som en solstråle hela tiden men man kan ju sätta sig i sådana situationer där man omger sig med positiv energi. Hur skapar jag positiv energi? Hur bibehåller jag den? Kan jag dela med mig av den till andra?

Kul att du följer tråden :) Har du testat alkoholprogrammet på sidan?

@vinäger
Jag är övertygad om att en av nycklarna till ett mer sunt leverne är just att ha någon typ av planering och sysselsättning. Jag fortsätter att bygga vidare på fundament.

Trasig22
Klockan är 20.30 och har

Klockan är 20.30 och har kollat på film och druckit fyra alkoholfria öl och mår bra. Precis varit ute med hunden och ska snart lägga mig och se en ny film.

Trasig22
Fyra öl under fyra timmar

Fyra öl under fyra timmar mellan 12.00-16.00 och känner naturligtvis av det. Känns helt okej att sluta och känner inget direkt sug efter mer. Skönt att vara hemma och se på film. Trött då jag vaknade tidigt i morse och behöver lite sömn. Hamnar ofta i situationer där diskussioner förs och på något vis så känns det som jag behöver alkohol då? Vet ej varför då jag pratar lika bra som nykter som onykter. Vanesak? Lägger detta i ryggsäcken och analyserar mer imorgon. Hoppas det gått bra för er andra!

Jasmine
Intressanta tankar...

Det var intressant att läsa din tråd. Funderar lite på hur du tänker dig att din alkoholkonsumtion ska se ut i framtiden? Alltså hur ser målet ut? De flesta här på forumet säger att det är svårt att gå från ett missbruk till "normal" konsumtion, men om jag förstår det rätt så har du personer i din närhet som har lyckats med det? Hur tänker du att "reglerna" ska se ut?

Hur har din söndag varit? Nykter eller några öl? ;)

Kram

Trasig22
Jasmine

Vad kul att du tycker min tråd och hur jag formulerar mig är intressant :) Min alkoholkonsumtion i framtiden ska vara måttlig dvs att den inte ska leda till någon typ av fylla med en massa bieffekter i form av ångest och depression. Det är just det som är min nästa punkt "vad jag vill". Jag vill kunna gå tillbaka till ett normalt alkoholintag då jag tycker jag kan unna mig det. Nu pratar vi inte om i veckorna där det alltid mer eller mindre ska vara lugnt alt alkoholfritt. Det kan vara trevligt med alkoholfri öl till en fotbollsmatch. Det behöver ju inte vara alkohol i ölen. Jag vill som sagt kunna unna mig öl i vissa mängder i mitt liv. Livet är för kort för att inte njuta av det i lagom doser. Att vara full är inte kul men att vara salongsberusad är rätt skönt på många olika sätt. Ett stort problem är att man tyvärr glider över till en fylla allteftersom.

Jag har fler personer i mon närhet som haft problem men som nu dricker måttligt och blir väldigt sällan full. Dom har gett sig fan på att ändra om sina vanor. Alkoholen ska inte styra dig utan du ska styra alkoholen dom gånger du unnar dig en öl eller ett glas vin. Jag har fått väldigt mycket värdefull information angående hur man ska gå tillväga. Det är en själv som måste ändra sig. Du kan få hur mycket hjälp som helst men om du inte har viljan, motivationen samt drivkraften så är det mer eller mindre lönlöst. Denna kraft är livsviktig för att kunna förändra sitt leverne. Jag ska återkomma till reglerna framöver då jag håller på och spikar dessa.

Min söndag var helt nykter. Sön-torsdag brukar aldrig vara några problem för mig. Jobbigaste är nog ändå lördagen då jag blir rastlös och inte kan sitta still. Hur var din helg då?

Kram

Trasig22
Då börjar det dra ihop sig

Då börjar det dra ihop sig till helg igen. Har lite annat att pyssla med i helgen så får se hur suget beteer sig.

Mrx
Nu ska du vara stark..

Det är nu du ska vara stark och inte lyda din A-hjärna. Den fulingen har redan börjat fundera på helgen då den får sin alkohol belöning. Gör något helt annorlunda inför den här helgen. Gå på bio på fredag kväll. Inte kul att vara full på bio. Kör gym pass tidigt på lördagsmorgonen. Alltså blockera alla dina vanliga A tillfällen med andra aktiviteter. Din hjärna behöver programmeras om där helgens A intag tidigare varit viktiga.
)Mrx

Trasig22
Ja du har helt rätt. Vi får

Ja du har helt rätt. Vi får se hur det går imorgon men i värsta fall så får man ta en alkoholfri öl för att njuta av fredagen. Bio är ju alltid kul att gå på. Bra tips!

Jasmine
Hur går det?

Hoppas du vann över a-rösten ikväll ;)

Min förra helg var tyvärr inte vit, det går sådär överlag för mig tyvärr. Trots att jag vet att man alltid mår bättre utan a!!!

Kram

Trasig22
Nej det blev öl igår tyvärr.

Nej det blev öl igår tyvärr. Hoppas på bättre dag idag.

Mrx
Upp och hoppa

Din A-hjärna tog beslutet att dricka bärs igår. Hoppas du idag börjar räkna vita dagar igen för din egen skull. Det är en dag i taget som gäller. 😎

Trasig22
Mrx

Ja, och det blev tre öl och en burgare på lördagen sen gav jag upp. Kände att det inte var värt att dricka då jag inte mådde speciellt bra känslomässigt. Gå igenom en skilsmässa och och dricka öl är ingen bra kombination. Detta är något jag inte kommer klara av så det får bli lugnt ett tag framöver så man orkar bearbeta saker och ting i lugn och ro. Hur gick det för dig?

Mrx
Det gick bra..

Jag har haft en nykter och fin helg tillsammans med familjen.
/mrx

Trasig22
Blev en öl igår men inget mer

Blev en öl igår men inget mer. Blir nog en AW idag med någon öl och mat. Det får stanna där då det ska flyttas imorgon.