Jag har läst allt du skrivit och som många andra skriver är att du känns som en sådan fin och klok människa. Är själv mamma till två små och vill oxå va mer närvarande för både min skull och barnen. Dricker aldrig så jag stupar,somnar eller bråkar men när jag väl börjar slutar det aldrig med ett glas. Och jag mår verkligen inte bra psykiskt dagen efter. Efter helgens "fest" så fick jag igår en sjuhelvetes ångestattack på jobb o fick gå hem. Första gången jag "varit" hemma pga mitt drickande. Så idag dag 2 och idag hade jag lite ångest tidigare men känner ett lugn i kroppen. Pulsen är nere som normalt och det är bara jag o kidsen hemma! Mannen har redan flaggat att han kommer ta ett par öl efter jobb men det får han gärna göra. Inte jag i alla fall. Ska vakna ännu piggare,sova ännu kanske lite bättre och vakna nykter ?? kram och tack för all inspiration du ger?

Tack för dina fina ord??
Det här forumet tycks fullt av fina kloka själar som lever tuffa liv.
Jag är ganska glad över att inte kunnat hantera alkohol, det har gett mig tydliga konsekvenser. När man kan hålla fasaden och fortsätta dricka, utan att omgivningen reagerar, hinner alkohol sätta farliga spår i en. Så din väckarklocka nu var kanske att du stannade hemma pga drickande. Ta din insikt på allvar innan det blir svårare att ta sig ur! Ge nykterheten tid! Det kommer bara gott! Hur vill du vara? Ha en målbild.
Jag är glad att jag kom till insikt, även om jag önskar att jag gjort det för många år sen. Jag var väl inte redo. Mådde för dåligt.
Jag tar inte nykterheten för given. Jag är alldeles nynykter. Försöker att inte tänka för långt fram. Har en målbild om hur jag vill vara, hur jag skulle vilja åldras. Men NU lever jag i NUet. Varje minut, varje dag.
NU är jag nykter.
Ingen ångest. Jag existerar helt och fullt.
Hoppas att du får ett LUGN i dina insikter och kan stanna i känslan.
Kram?

Vaknat en gång kl 2 av snarkningar från min man. Annars la jag mig 21.00 igår och vaknade nu utvilad. Inga konstiga hjärtslag igårkväll. Såååå underbart. Kaffet smakar så mycket bättre!!:) yeahh nu kör vi!! Jag har en målbild att jag måste va utan ett tag. Har inte satt ngt datum och kommer inte dricka de närmsta veckorna hoppas jag. Jag vill inte. Ångesten, är sååå INTE värt det. Känner inget som helst sug( har aldrig haft det på morgonen ) men mellan 17-19ca så är det ngt som saknas men det ska det ändras på?? ha en underbar dag?

Frissan

JoYo och Ledsen själ, så mycket bra ni skriver och så mycket jag känner igen i era berättelser!! Det kunde varit jag som skrivit. Själv är jag på dag 10 och har inte mått bättre på många år. Sover som en sten, vaknar lugn och utan ångest. (Har gått ner två plufsiga alko-kilon vilket inte är ett mål i sig men en bonus för mig som kämpar med vikten?) Det finns BARA fördelar med nykterhet!!! Men att det ska vara en sån kamp.
Tack för att ni finns och att vi kan dela fighten med varandra!
Kram i solen

25 dagar.. känns som väldigt lång tid och väldigt kort tid... Lång tid när man tänker på alkoholens djävulska dragningskraft. Kort tid med tanke på att avvänja kropp och psyke, läka ordentligt.
???Jag vill vara nykter NU???

Idag fick jag en komplimang, ”du har så fin färg i ansiktet”. Och visst ser jag det själv, jag har liksom en mer levande gyllene ton, inte längre den där bleka men rödflammiga, stressade huden. Ögonen ser mer blå ut. Lite ljusare, klarare i färgen. Eller kontrasten mellan iris och vitan kanske tydligare. Naglarna är långa och känns hårda.
Magen känns lugn och ”platt” jämfört med rödvinsplufset. Jag känner mig inte yr och gungig i hjärnan. Förr kunde jag knappt titta långt bak åt sidan utan att det liksom svajade till. Jag känner mig klar i huvudet. Jag är inte orolig för att se andra i ögonen. Jag kan liksom ”luta mig tillbaka i mig själv”, bestämma mig för att vara lugn.
Jag har lust till saker, jag testar parfymer, jag bokar in massage, vill testa nya yogaställen, intresserad av böcker igen, är OK med att vardagen kan vara ”tråkig”.

På jobbet sa en kille att han somnade till ett glas rödvin och en bok igår. Jag hörde verkligen inte resten av det han sa. Jag försvann in i tanken om rödvin. Jag såg det framför mig, kände smaken, såg säkert alldeles besviken ut, avundsjuk, vill också dricka rödvin och bli lagom mjuk och somna gott. Han pratade på och fortsatte sin story utan att förstå att jag satt och jobbade med tanken på hans rödvinsglas.
Det sker så snabbt, man sveps med monstret i tankarna, suget, jag konstaterade att jag kände att jag ville dricka. Släppte tanken men konstigt nog blev jag förvånad över kraften i känslan, suget. Skört!

Jag är tacksam för att jag är nykter NU. Jag önskar mig och er alla ett LUGN att vara i NUet. Inte hasta fram i någon känsla. Stanna i känslan, observera, konstatera, acceptera, släpp vänligt iväg tanken/känslan och byt fokus till den jag vill vara. Jag vill vara nykter NU?

Visst är det konstigt att ett ord kan dra igång tankarna om vin, konstigt att det inte är tankarna på att kräkas rödvin kan komma istället. Varit så mycket lättare att låta bli då.
Grattis till dina fina dagar// Kram Strulan

Babar

Härligt att du fått komplimanger. Man märker ju verkligen skillnad både på in & utsidan av kroppen när man är nykter.
Själv är jag inne på dag 36 som nykter(den här gången).
Jag har beslutat mig för att sluta dricka helt nu. Hade nyligen en intensiv period av osunt drickande på en dryg vecka och dessutom stannade hemma ifrån jobbet. Till slut orkade jag inte varken mentalt eller fysiskt så jag fick uppsöka akut hjälp. Mitt osunda drickande har varit värst under långa ledigheter och helger förstås. Har varit "periodare" under många många år. Just att man inte lärt sig att man inte kan bota den hemska ångesten med A. Det blir ju bara sju resor värre.
Så när jag mådde som sämst för drygt fyra veckor sedan gick jag till Länkarna. Man blev så otroligt fint omhändertagen av människor som varit/är i samma sits.
Just nu är det en dag i taget som gäller med hjälp av Länkarna och en fantastiskt bra drogrådgivare. Plus att man har ett bra jobb och träning för att tänka positivt.
När jag får någon form av sug försöker jag tänka på alla taskiga konsekvenser drickandet för med sig. Har hjälpt än så länge.
Funderar på att kanske besöka ett AA möte också.

Jag tycker det du skrivit är så himla klokt & sunt. Håller med om att man är så tacksam och mår bra av att vara nykter.

Så nu ska vi greja det här och fortsätta kämpa. Tack alla ni som skriver på forumen så vi kan stötta varandra.

Ja, Strulan65.. varför tänker man inte på hur det känns med ångesten, kräkandet, bråkandet och allt annat vidrigt alkohol för med sig? Istället fokuserar man på den där ynka timmen som känns skön. Sen blir det bara sämre. Sämre. Sämre. Vidrigt!

Tack för era tankar. Jag tar dem till mig. Så värdefullt att få ”prata” med er som verkligen förstår.

Babar... Grattis till 36 dagar! Håll fast vid din nykterhet! Den gör bara gott!?

NU är vi nyktra! Känner mig så tacksam över den här styrkan!

Sov gott, alla fina människor! Ta hand om er! Vi är schyssta människor, vi förtjänar att vara rädda om oss, älska oss själva, unna oss nykterheten! Kom ihåg det!?

Vid den här tiden på månaden borde jag ha pms och humörsvängningar from Hell. Men har bara varit lite irriterad på folk som betett sig irriterande ? Jag som brukat dricka alkohol mot PMS, mot dåligt humör, mot magbesvär, mot irritation, mot sömnproblem, mot ångest och oro, mot rädslor, mot gräl med mannen, mot tristess, mot allt möjligt... inser att det faktiskt är mycket lättare att vara nykter i alla dessa känslolägen. Och många (flesta?) av dessa känslor har uppstått pga alkohol! Jag känner mig jämnare i humöret. Kan absolut bli uttråkad, sur eller nåt annat men än sen? Då får jag väl vara det då. Behöver väl inte bedöva en känsla så fort den inte är vad jag önskar. Kroppen talar till mig. Lägg inte locket på rösten. Lyssna inåt. Följ kroppen, var i känslan. Den varar inte länge då. När man medvetandegör den. Vad är den då? När jag ”lyser med medvetandets ficklampa på känslan, löses den upp” -(The power of now)

Jag önskar oss ett LUGN att vara i NUet, att våga vara stilla i alla känslor, sjunka lite djupare in i jaget, vara LUGN, andas lugna djupa andetag, observera, medvetandegöra känslan/tanken som uppstår och låta den luckras upp, avta i styrka och upphöra. Om och om igen, varje timme, varje dag. NU.?

Finns alltid en känsla som man vill dränka eller lyfta, begäret är konstigt. Men nu vinner vi detta och får lugnet tillbaka// kram Strulan

Sofia

Tack för att du delar dina insiktsfulla reflektioner, JoYo! Jag tror att många här kan känna igen sig i det du skriver - medan man dricker tänker man att man dricker för att bli av med eller lindra sömnproblem, dåligt humör, ångest, rädslor, PMS eller för att trösta sig efter gräl... För att sedan som nykter inse att många av de där anledningarna till att dricka i själva verket fanns där eller förstärktes av alkoholen i sig. Du skriver så klokt om känslohantering också - visst är det häftigt vilken skillnad det kan göra att observera och medvetandegöra känslan/tanken som uppstår, acceptera att den finns där och sakta låta den avta i styrka och upphöra - ofta går det ju över fortare än man tror! Att gå från att snabbt döva med alkohol till att låta känslorna ha sin naturliga gång kan ju kräva viss omställning och kanske nya redskap förstås, men vilken förmåga att ha med sig för resten av livet sen!
Jag önskar en lugn och trevlig helg!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Tack för ditt svar! ? Jag skriver för att övertyga mig själv, manipulera mig själv att ha denna inställning automatiserad :)
Många känslor snurrar därinne i en, när jag sätter dem i ord, ser jag tydligare hur jag ska vara. Jag är tacksam för det här fina forumet, er info och ert stöd! Tänk så många fina människor som hjälper varandra!
??

Håller med de andra, du är så klok. Trots, eller tack vare, din barndom så har du förmågan att se igenom allt, analysera och komma vidare. Vilken styrka.

Har sagt det förr, det är en himmelsvid skillnad vad gäller energin i dina inlägg nu den senaste perioden. Du är på G. Grattis!

Kram till dig.

Ni är så peppande! Tack för er bekräftelse och så fina ord!
Så roligt att blir bekräftad i att jag tagit ännu ett steg i utvecklingen mot nykterheten. Att åren och försöken jag dokumenterat här, terapin, självhjälpsböcker, träning, meditation faktiskt ger resultat.
Men jag blir inte tuff! Nykterheten är inte självklar.
Just NU är jag nykter. Jag är SÅ HIMLA tacksam! Jag är glad för mina barns skull. Jag älskar att vara en nykter mamma. En sund förebild. Jag var och tränade efter jobbet, svettades ut dålig energi och hämtade nya krafter, sen tacos och mys i soffan. Jag är som jag vill vara.
Jag är tacksam för insikterna, tacksam för kraften jag bett om. Det är inga små demoner vi slåss emot. Ju mer man kämpar emot, desto större blir de. När man resignerar, ger upp kampen, släpper repet om dragkampen, faller monstret.
DAG 27 - jag är nykter NU.

Jag önskar oss alla ett LUGN att vara i NUet. Slappna av, älska dig själv. Unna dig att vara sund.
?

”Jag har varit så fruktansvärt full, letar efter saker jag blivit av med kvällen innan. Försöker förstå hur mitt hem kan vara så stökigt och smutsigt. Var är min familj? Var är mina barn? Stark ångest. Allt är rörigt, jag letar i panik. Ringer runt men minns inga telefonnummer. Hjälp, vilken fruktansvärd ångest. Hur gick det här till?”

Det var en hemsk MARDRÖM! Jag VAKNAR i min säng, NYKTER, lillan bredvid, mannen stigit upp. Jag är kvar i rädslan. Jag tar genast upp mobilen för att skriva av mig rädslan här. Läser ”Lovikas” senaste inlägg. Blir ännu mer rädd, det KAN hända! Det hände henne efter så lång tid. Det kan hända att jag någonsin dricker igen. ? Jag är så rädd. Rädd att jag kan bli så lurad av mig själv, att tro att jag vill och kan dricka.
Jag vill hitta LUGNET i mig idag igen. Känner sorg, ångest och rädsla efter mardrömmen, som om det hänt.

Jag är glad över att vara NYKTER NU.
Jag vill vara nykter NU.?

Vi som slutat dricka har alla haft dessa drömmar.
Jag kan fortfarande ha mardrömmar - men ta emot dem
med tacksamhet, även om det är fruktansvärt obehagliga.
Det är bara lilla hjärnan som påminner oss, vilken väg vi INTE ska gå.

När mina fylle-mardrömmar släpper så får jag en styrka
för att jag vet ATT jag aldrig någonsin ever i hela mitt
liv vill känns så igen - på riktigt. Jag gör allt som står i min makt att
det ALDRIG kommer att upprepas.

Jag brukar tacka "någon" för att jag fick en påminnelse genom en mardröm.
Jag vet inte vem, men tackar gör jag. För kraften framåt.

"manipulera mig själv att ha denna inställning automatiserad"
Precis - man kan omprogrammera hjärnan till att tänka annorlunda.
Nykterhet kommer inte som en skänk från ovan.
Man måste "lära hjärnan" att tänka i andra banor.

Du skriver också om kampen - när man släpper den och
accepterar så blir det enklare. Kapitulerar.

Andra kan dricka alkohol - men jag och du kan inte.
Varför? För vi skadar andra, våra barn riskerar att
hamna i ett missbruk själva som vuxna, eller att bli
medberoende. Vi skadar de vi älskar mest när vi dricker.

Och inte minst vi skadar oss själva genom att inte leva
våra liv. Genom att långsiktigt skada våra kroppar fysiskt.
Genom att psyket är instabilt. Vi släpar på en fotboja när
vi dricker. En tung jävel ....

Jag önskar dig och din fina familj en oerhört vacker
nykter, medveten och magisk dag.

Va inte rädd, tankarna är inte farliga - de blir endast farliga när
vi går från tanke till handling

Kram

MM

Usch vilken mardröm, men samtidigt så nyttigt att bli påmind om vad som kan bli verklighet om vi inte slutar.
Önskar dig en riktigt fin dag, lev i nuet och låt styrkan och lugnet växa i ditt hjärta.
Kram// Strulan65