Bipolär och missbruk/beroende

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Emmie-Lee
Bipolär och missbruk/beroende
Emmie-Lee
Bipolär och missbruk/beroende

Någon som har bipolär sjukdom i botten av sitt missbruk/beroende av alkohol?

Jag själv har bipolär sjukdom typ 2.
Jag är 35 år och har under mina senaste 20 år missbrukat alkohol. Mellan 13-20 års ålder hade jag även drogproblem, sedan har jag haft ett par återfall genom åren men nu varit borta ifrån det helt sedan 1,5 år. Utöver detta har jag haft ätstörningar, anorexi och bullemi som gått över i främst hetsätningar sedan 10 år tillbaka i perioder. När alkoholen tar fokus i mitt liv och när jag är hypomanisk äter jag ”normalt” till knappt något, men nu sedan min nykterhet (har varit nykter i 5 veckor) har mina ätstörningar varit värre än någonsin, dem har trädigt fram och tagit plats igen när inte alkoholen finns där. Så hetsäter varje dag. Mår oerhört dåligt och undrar ibland vad som är värst. Självklart alkoholen som ger värre konsekvenser..men dit jag vill komma är att jag känner mig fortfarande som en missbrukare..agerar på samma sätt som när jag drack på så vis att jag smyger ljuger och gömmer mina sockerkickar. Som med alkoholen. Känner mig så ledsen och tom - ensam! Rädd för att jag snart kommer ta till flaskan igen, smärtsamt och kämpigt att vara nykter just nu

Sofia
Hej och välkommen till forumet, Emmie-Lee!

Vad fint att se dig här och att du har varit nykter i 5 veckor! Starkt! Klokt att du här använder forumet för att söka erfarenheter från andra som liksom du har en bipolär sjukdom och ett missbruk/beroende. Du har tidigare kämpat med drogproblem, anorexi och bulimi. Nu märker du att du äter normalt till väldigt lite när alkoholen tar fokus och när du är hypoman, medan det nu under din nykterhet blir alltmer jobbigt med hetsätningen istället. Ibland överväger du vad som egentligen är värst, du verkar behöva välja mellan två alternativ som ger dig mycket lidande - om än olika konsekvenser på längre sikt. Du känner dig ensam, ledsen och tom och det är tufft att vara nykter just nu. Ändå har du klarat 5 hela veckor. Hoppas att du ska känna att du är i ett välkomnande och stöttande sammanhang här på forumet, fortsätt gärna att skriva mer om hur du mår och hur det går!

En tanke som väcks hos mig, som jag hoppas att det är okej om jag delar, är om du får någon hjälp/vård när det gäller din hetsätning, som fungerar för dig? Är det något som du tror skulle kunna hjälpa? Jag tänker att det skulle göra nykterheten lättare om du inte behövde kämpa med hetsätning och att må dåligt över det som alternativ...

Varma hälsningar,
Sofia, alkoholhjälpen och anhörigstödet

Fibblan
Hej Emmie-Lee

Usch, vilken tuff situation du är i. Och en hel del i bagaget..
Inte konstigt att gamla beteenden kommer tillbaka när vi slutar självmedicinera med alkohol, och precis som du säger är det själva missbruksbeteendet vi behöver bryta med..
Att det är ett hårt jobb och kräver mkt av oss, behöver jag knappast påminna om..
Nyckeln till o börja med, åtminstone för mig är att ständigt påminna mig om att det får ta tid, att det är en skakig resa, att jobba bit för bit, i små steg. Ibland 🐁 steg t.o.m ..
Har själv varit nykter i 1 månad och 15 dagar nu, så typ som du..och även om jag inte har hälften av de erfarenheterna och/eller diagnoser, som du behövt tampas och tampas med, känner jag ändå igen mig i en del. Och jag är nu där, att jag inser att jag behöver mer hjälp. Har tagit en ansats idag och kontaktat min vårdcentral, för att komma i kontakt med en läkare som jag haft tidigare, samt ställt mig i kö för att återupprätta en tidigare samtalskontakt.
Du verkar ha det så oerhört slitsamt nu..😔
Medicineras du för din bipolaritet?
Jag antar att du haft/har kontakt med vården? Finns det ngn kontakt du kan ta/återupprätta, för att få mer stöttning i allt det svåra?

Håller verkligen med Sofia om att det är starkt gjort, att du trots ditt tuffa läge, lyckats hålla dig nykter i hela 5 veckor..💪!

Kram/
Fibblan 🌼.

Lastkaj 14
Bipolär typ II och missbruk

Hej
Vet inte hur det funkar med just detta forum med privata medd men jag har bipolär typ 2, är 38 år och har en gedigen bakgrund med missbruk av alkohol, hasch, amfetamin och benzo. Sista tio åren enbart alkohol med nåt enstaka snedsteg. Önskar gärna kontakt för att utbyta erfarenheter. Vet inte hur man bär sig åt för vill varken skriva namn eller jobbmail här. Om du vill förstås.

Li-Lo
Hej & välkommen lastkaj 14

Så fint och omtänksamt du börjar ditt inlägg "Vet inte hur det funkar med just detta forum med privata medd".

Det här är ett anonymt forum och vi undviker att uppmuntra kontakt utanför forumet, till den grad att vi faktiskt ta bort/redigerar information som skulle kunna ledas till privata uppgifter. Som exempelvis bloggar där personuppgifter finns, adresser eller andra sidor. Det finns många skäl till varför vi valt att ha det på det här sättet. Vad vi är glada för är att många kan vara stöd för varandra trots eller på grund av anonymiteten här.

Tack för att du var så "försiktigt" i ditt erbjudande om kontakt och hoppas att du vill stanna hos oss.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen