Jag stämmer hela tiden av med mig själv. Inkännande. Lyssnande.
Den gamla Dee körde över mig som en ångvält, föraren till ångvälten hade dessutom hörselkåpor på sig och kunde aldrig höra mig skrika "STOPP! AKTA!"
Jag trivs i det här tillståndet. Att plötsligt, för första gången i mitt vuxna liv inte tänka på hur jag tror att alla andra vill att jag ska vara eller bete mig eller hur jag ska se till att alla andra mår.
Det kom på köpet med nykterheten. Nykterheten är det första riktigt stora beslut jag fattat helt själv, för mig själv, bara åt mig själv. Det kanske är därför livet tuffar på i maklig och behaglig takt och jag vaggas in i något slags lugn.
Jag känner mig stark, lika stark på dag 1 som på dag 138. Lika stark men mer självklar.
Med detta vill jag understryka att det inte är en dans på rosor, det är inte lätt, men jag vill inte välja att lägga så mycket fokus på det, det är ju bara destruktivt.
Jag valde, underförstått, att se på min nykterhet med solen i ögonen redan från första dagen, och än så länge håller sig regnmolnen borta, kanske för att jag väljer hur det ska bli för en gångs skull?

Jag börjar så smått smyga in små glimtar av mitt gamla liv i det som är här, just nu. Försiktigt och inkännande. I min egen takt.
Här om sistens tog jag ett av de största kliven sedan jag blev nykter, att gå på kalas nykter.
Övning ger färdighet och det kändes helt rätt och väldigt självklart även om jag var sjukt nervös innan.
Nästa steg är då denna beryktade "ölen efter jobbet" på fredag.
Det känns lite nervöst och jag håller på att sätta en plan för situationen i skrivande stund. Det har jag hållit på med hela veckan. Och veckan innan det också.
Jag har redan skrivit meningar åt mig själv i alkoholhjälpens program, men jag tänker att jag haft tid på mig i min nya arbetsgrupp att känna in vilka typer av individer jag jobbar med, och kommit fram till att en av dom kommer att hugga på "jag dricker inte alkohol." så jag håller på att fundera på om jag ska lägga till ett "därför att jag inte tycker om effekten av det." (annars är risken superstor enligt min egna kalkyl att det kommer en följdfråga jag kommer behöva slingra mig ur)
Tilläggsmeningen ger inte något sånt utrymme. Det liksom stannar vid det känns det som.
Idag pratade vi om fredagen, jag och en av de andra kollegorna och det var tametusan som att det där fönstret vi så gärna talar om faktiskt var ett fönster som stod öppet. Som jag kunde ta på.
Han frågar:
- Brukar du inte gå ut och klubba?
- Nej, jag gjorde det en gång i tiden, men jag har kommit på att jag trivs bättre hemma eller i skogen.
- Jag går inte heller ut, jag kan tycka att det kan vara trevligt att ta en öl, men oftast bara en, på någon uteservering på en after work, men jag kan också vara utan det. Jag tycker inte om att bli bakis och festa och sådär.
(Jag hinner tänka FÖNSTER! FÖNSTER för i helvete, HOPPA, SÄG NÅTT MÄNNISKA, låt honom veta att du inte heller dricker, testa din mening inför fredag, då har du ju stöd av honom om det blir en massa frågor kring alltihopa! Sände ut både röksignaler, morse och fäktade med armarna till mig själv för att få kontakt med mig själv kan jag ju understryka!)
Idioten Dee skruvar på sig och säger sedan:
- Är det inte dags för en fika nu?

Nä, men så att... ibland går det ju riktigt bra när jag regisserar mitt eget liv!
Jag fortsätter repa in tänkbara repliker tills på fredag istället.

Dina tankar är härliga att läsa, ger kraft och leende? Du är en riktig hjälte och förebild// kram Strulan❤️

Babar

Jag vill bara att du ska veta hur mycket styrka & kraft man får av att läsa dina inlägg.
Det är när jag läser sånt här som jag får den enorma energin att fortsätta mitt liv som nykter alkoholist som i morgon går in på dag 50!
Håller verkligen med Strulan om att du är en hjälte på riktigt??.
Kram Babar

Wow vilka fina ord, jag blir alldeles rörd! ?❣️
Tack så mycket!

Jag tycker det är viktigt att försöka fokusera på det positiva, många av dom trådarna jag följer har jag slutat läst under påskhelgen för det har varit mycket negativ energi som studsat emot mig och fokus på återfallen, så det värmer att jag lyckas skriva peppande!

Heja er och va starka, kom ihåg att detta är vårat beslut och det är bara vi själva som har fullmakt över det!
Ha en härlig dag!

Dee.

Det känns lite som att det skulle kunna vara julafton för mig imorgon.
Min första after work nykter.
Jag känner mig helt lugn och trygg i mig själv, jag har 100% tillit att jag inte kommer ta första glaset.
Det känns spännande att få utforska en helt ny sida av livet, det känns på något fånigt sätt lite vuxet att faktiskt "ta ansvar för sina handlingar", i det här fallet att förbli nykter, det är faktiskt en rätt härlig situation att känna att man börjar ha kontroll igen och jösses vad den här resan på väldigt kort tid har förändrat mig i grunden till det positiva.
Ödmjukhet och tacksamhet i överflöd, lojalitet och tillit till mig själv och en stolthet. Det här med stoltheten är otroligt stort för mig. Jag har tidigare varit väldigt framgångsrik i det som varit mitt arbete, en sak jag borde ha varit stolt över och verkligen klappat mig själv på axeln för att jag tog mig så långt och gjorde det så bra, men det kom liksom aldrig. Allt var bara kantat av krav.
Nya mål. Mer pengar. Större uppdrag. Att alltid göra bättre ifrån sig. Slipa lite på nått som redan var sylvasst, för att på något sätt visa att jag stack ut. Att jag var lite bättre än alla andra.
Jag njuter av att få må bra. I mig själv. Att känna ett lugn och att vara nöjd med mig själv och mitt val - det är väl den största grejen med nykterheten, förutom att jag typ skulle ha supit ihjäl mig om jag fortsatt förstås.
Det jag känner mig mindre trygg och till freds med är morgondagens svar på varför jag väljer alkoholfritt.
Jag har tänkt på alla möjliga olika scenarion:

1. Frågan kanske aldrig kommer - snopet på nått sätt nu när jag lagt timmar på att gå runt och prata med mig själv för att hitta en säkerhet i rösten här hemma som en annan idiot.
2. Jag har tänkt på scenariot att vi sätter oss ner vid ett bord och någon av kollegorna erbjuder sig att ta första rundan, att jag då ska säga att jag är osäker på vad jag vill ha och vill följa med och beställa och sen köpa ett glas alkoholfritt vin, liksom för att få bestämma själv och slippa eventuellt tjat.

På frågan "varför dricker du inte alkohol?" vill jag självsäkert svara:
- Jag dricker inte alkohol pga att jag inte tycker om att känna mig påverkad.

Jag vill vaggas in i en tanke att det svaret också kan sätta en punkt på eventuella följdfrågor, det är ju faktiskt så att jag uttryckligen säger att jag inte gillar att känna mig påverkad, vad skulle de göra åt saken? (Tvinga i mig? Haha!)
Jag tror det är bättre att säga så än att säga att jag mår dåligt av alkohol, för då känns det som att man får "ett glas kan du väl ändå ta utan att må dåligt dagen efter" slängt i ansiktet.
(För visso, ett glas med er ja. Sen två flaskor vin ensam hemma. Och en halv flaska direkt på morgonen för att jag har sån jävla ångest. Eventuellt några glas mitt på natten om jag vaknar innan morgonen också, för att få somna om igen.)

Jag vet inte, men jag är experten på att överanalysera allt. Och ibland kan jag bli så himla trött på mig själv, eftersom jag plockar ner grejer till en macronivå, istället för att bara flyta med.
Jag är på det klara med att jag i alla fall absolut inte vill att ena kollegan (vi är tre stycken) ska få veta att jag är nykter pga att jag är alkoholist, den andra kollegan har jag hittat en fin relation med och det känns inte som att jag skulle bli dömd om jag skulle ge ett förtroende där.
Ibland önskar jag så innerligt att alkoholism skulle tas emot av samhället i stort som en sjukdom snarare än att det är belagt med skuld och skam. Och speciellt när man som jag, ser ut som en vanlig ung normal tjej. Hel och ren. Funkar socialt. Bor bra. Har en bra relation till min familj.
Jag vet inte, men ibland önskar jag att jag kunde tas emot som typ en nötallergiker. Om en nötallergiker får vittring på minsta spår av en nöt kan det innebära fara för personens liv. Folk respekterar det - herregud, hur många gånger har man inte fått ett utrop på flygplanet att "vi har en allergiker med ombord, jag ber er att inte äta några nötter, försäljningen är inte heller tillgänglig ombord på denna flight".
Haha! Tänk om jag skulle kunna få kliva in på samma plan med utropet "vi har en alkoholist ombord, det blir en nykter flight, vi säljer bara vatten och sockerdricka ombord!"
Det samma gäller ju för mig som för nötallergikern. Typ. Om jag skulle ta första glaset dör jag troligtvis inte av kvävning, men tillståndet kan bli så allvarligt att jag inte överlever även om förloppet handlar om kanske 10-15 år och inte 5 minuter så är det ju på precis samma sätt.
Det gäller faktiskt i allra högsta grad även för mig.

Styrka en sammanfattning av dig❤️
Men skrattar lite åt att du troligen inte kommer få frågan du tränat in svaret på?
Brukar reta en vän som gör så, förbereder sig på vad folk kommer säga eller göra. Jämför det med att spela en match innan det andra laget har kommit?
Men vet att du kommer att klara det galant?❤️kram Strulan

Ellan

Den liknelsen att på ett charterflyg tex ropa ut att idag har vi en alkoholallergiker ombord så vi kommer inte att servera alkoholhaltiga drycker gjorde mig full i skratt. Vilket jäkla liv det skulle bli!!! Ingen alkohol på resan men då går det ju inte att flyga?! Ja alkoholnormen är så galen. Känner igen din känsla av nyfiken att testa det nya. Att vara nykter i sammanhang när man förväntas dricka. Visst är det en utmaning men jag är oxå en överanalyserare och har landat i följande; om vår omgivning får ”problem” med att vi väljer bort alkoholen så ligger inte problemet hos mig. Att du och jag avstår alkohol (och många fler med oss) är av respekt för oss själva. Det brukar jag peppa mig själv med. You go girl, ha en mysig och spännande AW.
Kram
Ellan

Babar

Det kommer att bli en mycket bra och spännande AW som du kommer att greja så himla bra.?
Jag gjorde ju testet med nykter AW för några veckor sedan och det gick jättebra.
Hade också laddat för ev. frågor varför man skulle dricka annat än A.
Några kanske undrade men ingen sa något.
Tror bara att det är min chef som känner till min alkoholism men omgivningen vet nog mer än vad man tror.
Håller med er om att alkoholnormen är galen. Fokus hamnar ju alltid på oss alla som gjort valet att inte dricka alkohol av olika anledningar.
Nej jag tycker också att vi som gjort valet att inte dricka ska känna oss stolta.?
Dee! ha en trevlig kväll i morgon.?

Kram till er allihopa!
Babar

Åh vilken grym peppning, TACK ??☀️??

Älskar jämförelsen med matchen och att börja spela innan motståndarlaget dykt upp, det är exakt så det känns!

Jag hoppas på att det inte kommer någon fråga i eftermiddag och att jag bara kan få vara jag, med mina beslut och mins val i glaset, men jag är förberedd. Sånt är bra att vara har jag hört ??

Sant, det här med att det ligger förväntan på att man ska dricka i olika sociala sammanhang. Innan jag blev nykter gick sånna som mig under namnet ”torrisar” och det var absolut inte mitt förstahandsval att umgås med - hoppas livet inte bjuder mig att smaka samma medicin nu, det vore förbaskat tråkigt men tanken har slagit mig att ”tänk om de typ inte vill ha med mig nästa gång nu när de får veta att jag är nykter”.

Laddar, vaknade med en bra känsla i kroppen, är så nyfiken på att gå på premiären i eftermiddag av ”Dee’s sociala liv som nykter” (jag känner huvudpersonen och jösses va hon repat inför föreställningen, tror hon kommer va outstanding!)
?

Hoppie

Du skrev de orden jag skrev i rubriken och det är fantastiska ord. Jag känner också ödmjukhet och tacksamhet över att jag bestämt mig för att välja bort alkoholen.
Skrattade lite åt dina jämförelser med nötallergiker.. Ha ha ha, men det är klokt tänkt! Varför måste " allergi mot alkohol" vara förknippat med skam och skuld? Dock tror jag och känner jag att vindarna börjar blåsa åt ett annat håll. Fler och fler väljer bort alkohol.

Sannah

Detta fixar du galant! Hoppas du får en trevlig AW?
Tanken har slagit mig med, tänk om jag blir bortvald nu som nykter.. men sedan slår det mig att blir jag bortvald så kanske det är det bästa för mig. Då är jag nog värd något bättre..

Sofia

Ja, jag kan bara instämma i vad ni andra redan har skrivit. Dee, du kommer att klara det här galant och du är redan förberedd för många olika scenarion. Ser fram emot att följa hur det har gått för dig, oavsett hur det blir så är du några nya erfarenheter rikare.
Trevlig helg!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Att vara beredd på många olika scenarion är ju alltid bra. Jag är av den typen att jag tänker att man aldrig kan förbereda sig nog i vissa avseenden.
Väl inrepeterade svar, med en vänlig känsla i orden även om det finns en underton i att det skall stanna vid mitt svar, för jag behöver inte förklara något för dig.
Ytterligare en punkt på listan av mitt gamla liv som kan checkas av nyktert. Jag kan känna mig lite tryggare och lite säkrare återigen. Beslutet är rätt. Och jag är stark.
När jag gick hem igår efter aw:n var jag så oerhört stolt över mig själv. Jag kände mig glad och faktiskt lite imponerad av mig själv, för jösses, jag tror jag fick utstå alla grejer man ens kan tänka sig att behöva förklara eller försvara om man är den enda nyktra i sällskapet.
Det var alltså som jag befarade, det var som jag redan långt innan hade läst situationen bara genom att sitta i fikarummet och lyssna med mitt analytiska lilla öra.
Första frågan kom redan när vi beställde första glaset:
- Varför köper du alkoholfritt?
- Därför att jag gör det, jag dricker inte alkohol.
Tänkte att jag eleminerat kommande grejer, eftersom jag sa det tydligt och bestämt.
Nästa grej kom efter några minuter:
- Varför dricker du inte alkohol?
- För att jag inte tycker om att känna mig påverkad.
Jag hade verkligen innerligt hoppats på att det skulle sluta där. Jag bad en tyst bön om att det skulle sluta där, men det gjorde det ju inte, för sug på denna:
- Hur länge har du varit nykter då?
- Nästan 5 månader.
- Va va det som hände senaste gången du blev full som gör att du inte vill dricka ett endaste glas?
(!!&%#+^¨*!!)
Jag har ju uppenbart tänkt helt jävla generalknas när jag så godtroget tyckte mitt förberedda svar var ypperligt bra eftersom jag trodde det skulle sätta punkt för vidare frågor. Det öppnade typ upp för massa frågor jag inte alls hade räknat med..
Vidare kom några frågor till:
- Dricker dina föräldrar alkohol?
- Ja, det gör de.
- Har de problem med alkoholen eftersom du väljer att vara nykter.
- Nej, de har inte problem med alkoholen, detta är mitt egna beslut.
Vidare så konstaterades det att personen som jag visste skulle tycka det var störande att jag inte drack och den som ställde alla dessa frågor kring min nykterhet (för det var bara en person som ställde alla dessa dumma frågor) känner en bekant till mig. Typiskt. Världen är så himla liten.. Och, ja, en gnutta ångest har jag över detta då kollegan säger "Jasså, du känner honom. Då ska jag fråga vem den där Dee egentligen är och varför hon inte dricker alkohol!"
Min bekant har typ enbart träffat mig med ett glas vin i handen, men å andra sidan spottar inte han i glaset heller. Man vet aldrig vad folk säger. Tycker. Tänker. Dömer en för.
Det enda jag vet är att jag skulle gå sönder om någon sa något nedlåtande om min kamp för att vända livet och komma på fötter igen, för min kamp är blodigaste allvaret för mig själv och kantat med så mycket stolthet, självrespekt och mod att några fula ord inte finns för min resa efter den 8/12 2018.

Gud giv mig styrka. Jag vet att det låter som att det var en AW from hell, men det var det då rakt inte, jag har bara valt att lägga fokuset på just frågan kring att jag är nykter. På det hela taget hade vi riktigt roligt och det var länge sen jag skrattade så mycket! Och jag känner mig extremt omtyckt, och jag är tacksam för att den andra kollegan inte eldade på frågestunden eller "dömde" mig för min nykterhet utan accepterade mig för mitt val.
När jag kom hem var jag helt slut, kapsejsade redan klockan 21.30 och sov så sjukt tungt oavbrutet till klockan var 8 imorse, vilket är superovanligt för mig.
Jag upplevde också ett kort sug igår som låg på på skala 3-4 av 10, väldigt obekant - något sug har jag inte haft på evigheters evighet - och det var precis när vi gick genom dörrarna från jobbet påväg till stället och jag kort ryktes med i den förväntan och längtan efter alkohol som låg i luften.
Det släppte lika fort som det kom, initialt blev jag lite förskräckt, men sen tänkte jag på att det enda jag vet om det här scenariot, det enda jag tryggt kan luta mig mot, är min nykterhet och att jag är alkoholfri. Suget lös med sin frånvaro direkt efter att den infunnit sig.

Det känns som att jag är rustad för livet efter igår, lite som när jag tog mitt dykcert i svenskt vatten, i december, 0 grader, med torrdräkt och tre lager kläder under och dräkten läckte och ansiktet frös till is 15 meter ner, 0 sikt och regulatorn som skickade syre från tuben på ryggen frös till is och jag fick göra en skarp nöduppstigning under pågående certifiering och fixade certifikatet. Jag lovar, att dyka i tropiska vatten med hajar har varit en baggis efter det.

Konstig kollega, har varit på massvis med AW och ingen har någonsin ställt de frågorna.
Starkt jobbat, hade det gällt mig blev det garanterat ett kvartssamtal med kollegan, givetvis på måndagen.

Mvh

Babar

av dig Dee!
Du ska verkligen känna dig stolt över gårdagen.
Jag är så imponerad av hur du hanterade läget och alla frågor.
Man kan väl verkligen ifrågasätta varför din kollega skulle blanda in er gemensamma vän.
Men det är väl tyvärr så att vissa människor blir obekväma om någon faktiskt tar ett beslut att bli nykter.
Jag hade nog tur på min första nyktra AW för några veckor sedan eftersom vi spelade bowling så dom glömde nog bort att kolla om det fanns några "torrisar".?

Jag är så glad för din skull att du kan bocka av det här också.

Ha nu en lugn & skön kväll. Det är du värd.

Många kramar??
Babar

Du skall vara stolt?????❤️Den där människan gillar att reta dig, ta dig en funderarare om det händer i andra situationer. Härligt att du hade en bra kväll och ännu en gång så stolt du kan vara över dig själv????Kram Strulan ❤️

personliga åsikt är nog att de som käftar mest om nykterheten själva har grava problem. Min nykterhet blir provocerande för dem då de inte själva kan välja bort spriten. Jag har inte träffat på många såna men de kan ju vara lika irriterande som mygg när man ska sova !
Att känna framstegen som du gör nu Dee är så stärkande för självkänslan ! Och du har nästan ett helt år kvar att upptäcka nya styrkor hos dig själv ! Njut av varje upptäckt !!
Kram !

Vilken osannolikt frågvis människa! Det är bra att vara förberedd, sen kan man inte vara beredd på allting. Det är oförskämt att ställa såna frågor. Det säger ganska mycket om den personen. Inte vanligt folkvett. Varför skulle du behöva stå till svars för att du inte vill dricka? Hmm.
Du klarade dej fint och värre blir det knappast. Jag har nog inte varit med om nåt sånt. Nån syrlig kommentar har jag fått från en kollega som jag tror har egna problem. Man upplevs lite hotfull och märkvärdig...Jättebra förslag att vända på frågan, varför dricker du? Haha.
Du har så bra inställning!