Det är dags att ta sig själv på allvar

39 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Denlillamänniskan
Det är dags att ta sig själv på allvar
Denlillamänniskan
Det är dags att ta sig själv på allvar

Jag dricker för mycket och av fel anledning. De senaste åren har mitt alkoholintag eskalerat från trevlighetsdrickande till ensamhetsdrickande för att hantera svåra känslor, stress och ensamhet. Jag har följt forumet ett tag och lärt mig mycket om hur det fungerar när man tippar över kanten. Och för mig känns det just så; Att jag är på kanten och rädd att ramla ned i ett fulminent missbruk. Jag, som många andra här har ett, till det yttre, välfungerande liv. Jag är medelålders och inser att jag måste ta vara på mitt liv bättre. Mitt mål är att hålla mig nykter tre veckor och under tiden fundera riktigt noga över hur jag vill ha det och att lära mig vad alkoholen betyder för mig och hur djup min relation till vinflaska egentligen är.

Sofia
Välkommen till Alkoholhjälpen, Denlillamänniskan!

Du reflekterar insiktsfullt över hur dina alkoholvanor har förändrats de senaste åren, från ett trevlighetsdrickande till ett ensamhetsdrickande och du känner just nu att du är på kanten till ett missbruk, som du nu har chansen att ta dig ur innan du ramlar ner. Vilken klok idé att testa tre veckor utan alkohol som du ska använda till att verkligen reflektera på djupet vilken roll du egentligen vill att alkoholen ska spela i ditt liv. Vad fint att du har gått från att följa forumet till att starta en egen tråd, så att vi får chansen att följa och stötta dig. Hoppas att det kan hjälpa dig att nå dina mål i livet.
Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Denlillamänniskan
Tack för din varma kommentar,

Tack för din varma kommentar, Sofia.

Idag ska jag inte dricka alkohol. Målet är tre veckor. Jag dricker inte varje dag, men ofta för mycket. Det händer när jag är trött, har bekymmer eller när jag har ett obändigt behov av att komma nån nära. Det är som att alkoholen ökar tilliten och modet hos mig. Annars kan jag nog vara lite sval och distanserad. Paradoxen är väl att vinet inte alls leder till den där mjuka, trygga närheten som jag söker. Ofta har det slutat med att jag ältar oförätter. Jag vill så gärna bli förstådd, men det slutar med att jag bara är en rätt jobbig person.

Min man som jag håller på att skilja mig ifrån har också druckit för mycket. Han blir inte lika onykter som jag, men han smådricker framför TV:n på kvällarna. Nu har vi separerat och han har bestämt sig för att dra ner. Det har han lyckats bra med och jag är glad för hans skull. Jag gillar ju honom som människa.

Jag skulle, precis som de flesta som skriver och läser här, vilja återfå ett normalt förhållande till alkohol. Frågan är om det går? Men jag har en tanke som kanske inte är så knasig; Om jag tar tag i mitt behov av närhet, lär mig bättre att hantera jobbig känslor så kanske behovet av vinflykten inte blir så stor. Jag får se. Jag vet inte ännu.

Sen ville jag bara berätta varför jag valde nicket "denlillamänniskan". När jag tröstar mig själv så brukar jag säga till mig själv; Men du lilla människa, nu är det svårt men det blir bättre. Det verkar finnas så stora behov av att få tröst och medkänsla hos vuxna människor. Särskilt för oss som dricker för mycket och har erfarit att alkoholen gör så att det känns pinsamt och skamligt.

Idag kommer det att bli en fin dag. Solen skiner, tulpanerna slår ut och det känns som helt rätt tid att göra saker bättre.

Denlillamänniskan
Igår var en väldigt jobbig

Igår var en väldigt jobbig dag. Bra så till vida att jag har funderat en del och märkligt nog verkar ha förstått en del. Det är nu rätt tydligt, såsom många beskrivit att alkoholen varit lite som en krycka för en trött själ, som driver sig själv framåt utan någon egentlig mening. Och att drickandet i sig förhindrat att man kommer till förändring och eftertanke.
Sen vart det ju dåligt också.... Min make, som jag inte bor ihop med längre, men som jag ändå umgås med på ett trevligt sätt, tyckte att vi kunde gå ut och äta. Ja, ni fattar ju resten. Maken beställer mat och en öl och frågar sen vad jag vill ha. "Jag tar samma som du". Ja, det sade jag. Inte en bokstav om Loka eller ens berätta för honom att jag har en nykter period. Vips står det två kalla öl på bordet. Vi äter, har trevligt och jag dricker den där ölen som bara känns meningslös. Sen frågar han om jag vill ha nåt mer. Då har jag vett nog att svara - "det räcker såhär".

Vi avrundar kvällen. Hemma i kylen har jag en halv flaska rosé. Jag har den där för att se hur stort mitt sug egentligen är. Skulle jag dricka ur den så är mängden rätt liten, och dricker jag inte ur den så känns den som en bra påminnelse om att det gärna får ligga vin i kylen, precis som det kunde vara hos mig förr. Klart att vinet får ligga kvar. Och fast jag inte klarade att hålla mig nykter igår, så kände jag mig så tillfreds när jag låg i sängen några timmar senare. Det kommer gå bra det här, tänkte jag. Om jag bara har vett och mod att ta tag i det som får mig att börja dricka. Leva livet istället för att överleva livet.

Idag ska jag köpa en ny Laptop. Idag ska jag inte dricka och det kommer att bli en fin dag.

Hoppie
Bra!

Det låter som bra avvägningar du gjorde och utan skuld och skam. Gott att du verkar klappa dig lite på axeln och är stolt över dig själv. Det ska du vara!
Men visst är det märkligt att alkoholen ska uppta så mycket av ens tankeverksamhet?

Denlillamänniskan
Tack för respons! Min

Tack för respons! Min förhoppning är att alkoholen ska bli en allt mindre del av min tankevärld. Därför vill jag vara nykter nu för att se hur viktig den egentligen är. Tankarna borde istället kretsa mer kring hur jag vill leva mitt liv. Det känns viktigare nu.

anonym25416
Känner så väl igen mig

Det jag läser i din tråd är mycket likt hur jag har det. Jag har också kommit till en punkt där jag nu tagit ett beslut om uppehåll.
Upplever precis som du beskriver att det är skönt med vin mot stress och ensamhetskänsla, men också att det följs av trötthet och ibland ångest.
Så nu vill jag ha tillbaka det friska i livet.

Du skriver fint om att du peppar dig själv. Det var något jag ska tänka på också.
Styrka till dig.

Denlillamänniskan
Jag har också just läst din

Jag har också just läst din beskrivning och tänkte som du; så lika våra liv tycks vara. Jag vet inte om du lever ensam, eller om du har barn? Men vi tycks vara vid samma punkt. Trevlighetsdrickande har förbytts till fuldrickande. Det är fint att inte känna sig ensam där.

Tack för att du skrev något. Jag önskar inte dig bara styrka. Det har du nog redan.
Det jag önskar dig nu är mod och tröst och att din dag blir fin imorgon.

anonym25416
Tack

för värmande ord. Mod och tröst är fint att få.
Jag lever ensam nu, precis som du god vän med mitt ex. Jag har vuxna barn och längtar efter en hundvän 🐩
Önskar dig en bra morgondag.

Denlillamänniskan
God morgon!

Igår blev det en nykter dag och det känns bara bra. Det blev en ny laptop för mig som jag köpte ihop med min yngsta dotter som är bra på datorer.

Jag har pratat med min pigga och envisa mamma igår kväll och berättat för henne att jag nog druckit alldeles för mycket och nu vill dra i handbromsen. Hon tyckte att det var ett klokt och modigt beslut och kände sig stolt att ha en självständig dotter, som kunde ta hand om sig själv. Det känns bra att berätta för nån om hur det är. Mina vuxna barn har jag också nämnt det för. Fast på ett väldigt försiktigt sätt. De har nog tyckt att jag dricker lite för mycket, men upplever inte att jag har ett problem. Nä, det är ju bra det. Och det sporrar mig också att se till att det inte blir ett problem. Jag vill inte bli en alkoholiserad mamma som bekymrar sina barn. Jag vill hjälpa dem när de behöver och räknas som ett stöd. Inte som en oro och belastning.

För mig och säkert för en hel del av er andra, har det ju absolut inte fått framgå att man överkonsumerar alkohol. Och när det så småningom började bli uppenbart för mig själv, så tog det väl två år av vånda, att ens tillstå det för mig själv. När jag var yngre var jag väldigt måttlig. Jag och barnens pappa drack ytterst normalt. Två glas vin till fredagsmiddagen och sen var det bra. Någon gång ibland kunde jag dock dricka för mycket på en gång och bli full.(men aldrig när mina barn var med) Stor vånda nästa dag och sen vart det inga rotblötor på ett långt tag.

När jag utan skam och vånda tänker tillbaka på mitt liv, så verkar det ändå vara som att jag i det undermedvetna vetat om att jag bör ta det lugnt med alkoholen. Jag har ju alltid tyckt om att ta ett glas och upplevt det som väldigt mysigt och välgörande. De som inte har tendens att dricka för mycket, verkar inte uppleva alkoholen lika positivt. Så det är väl därför jag varit lite observant på mig själv. Sen måste jag väl tacka för att jag valde en förståndig och måttlig man som pappa till mina barn. Med en törstig man hade det nog varit svårare.

Tack Beata för att du önskar mig en fin morgondag. Det känns varmt i hjärtat att jag den här morgonen har med mig en vän.
Idag har jag en hel del att greja med och klara av. Solen lyser och utanför mitt fönster har träden nu friska gröna löv. Det kommer att bli en fin och nykter dag, både för mig själv och för dig som läser. Tack.

Denlillamänniskan
Ytterligare en bra dag

Ytterligare en bra dag förflöt igår. Det är jag tacksam för.

Men den innebar också en hel del funderande över den här dagen. Valborg! De fina middagarnas kväll med umgänge, god mat och dryck. Jag brukar planera inför en sån här festlig kväll. Jag funderar ut menyn, väljer vin med omsorg. Städar och dukar fint med vit duk. Umgås med maken i köket. Sen sätter man sig till bords i glada vänners lag och påbörjar sin muntra kväll. Det brukar bli trevligt och bra. Men när gästerna har gått så kan jag tycka att det vore väl fint med ytterligare ett glas vin. Som i den sena timmen blir två till. Radiostyrd går man och borstar tänderna och tvättar av sminket. Slocknar direkt när man nuddar kudden. Nästa dag är man glad för att maken gått morgonrundan med vovven och man känner sig så långt från glamour och esprit som det bara går. Klassisk bakfylla. Och en tanke att det var väl bra jävla onödigt att fortsätta dricka när festen är slut. God tanke. Men likt förbannat har jag upprepat det beteendet.

Men inte idag. Jag har bestämt mig för att inte dricka idag heller. Det kommer att bli en fin dag idag med.

Jag önskar alla som arbetar med sin nykterhet, att använda den här dagen till att vara snälla mot sig själva. Ni är med mig och jag tänker på er.

Denlillamänniskan
Ja, det var nykterhet igår

Ja, det var nykterhet igår med. Men det var lite svårt ett tag. Försökte känna om det var sug eller nåt annat. I så fall kan jag konstatera, att sug hos mig yttrar sig i diffus ångest. Inte tomhet eller egentlig längtan efter alkohol. Lärorikt minsann. Diffus ångest är alltså nåt jag ska vara uppmärksam på efter som det kan leda till alkoholintag. Och ångest är ju helt fel anledning att dricka. Då blir det fuldricka, och har jag bestämt mig för att det är slut med det.

Som sig bör (i mitt liv) så planerade jag såklart en trevlig måltid till kvällen igår. Sen blev jag helt perplex, för jag tänkte att inte sjutton kan man dricka Loka med granatäppelsmak till det här??? Vad göra???

Då kom jag på att nyktert folk som har alkoholproblem, dricker ju helt enkelt samma drycker fast utan alkohol. Från tanke till handling; Upp till Systemet och in i butiken. Raka spåret till hyllan med alkoholfria alternativ. En flaska rött och en flaska bubbel. Killen i kassan log lite vänligt åt mig och jag tänkte att han fattar läget. Här har vi en törstig kvinna som försöker bli nykter och det kanske han ville visa vänlighet inför. Vad vet jag? Hur som helst känns det alltid rart när människor tittar på en och ler.

På väg mot bilen med min systemkasse blev jag så nöjd med påhittet, eftersom gästen för kvällen var min Särbomake som varit min bästa dryckesbroder. Så jag ringde honom och berättade i en bisats att jag köpt alkoholfritt till kvällen. En bra och tydlig signal om att det inte skulle bli en vanlig firarkväll. Smart också att förekomma så att han inte skulle ta med sig alkohol till kvällen (Ni som läst min tidigare inlägg kommer kanske ihåg den där ölen som inte borde ha druckit i lördags?).

Under kvällen berättar maken att han hade köpt två flaskor vin som han hade tänkt ta med. Oj, vad glad jag var att jag förekommit honom och således besparat mig en problematisk stund. Nåväl. Vi åt gott och drack vår druvsaft förpackad i fin flaska ur fina glas och det kändes bra. Vi var helt överens om att det kändes helt okej utan alkohol. Sen gick vi ut på en längre kvällspromenad i natursköna omgivningar. Inte hade jag gått två timmar i naturen en vanlig "festkväll". Bästa Valborg på länge!!

Idag är det mulet men vackert med blommande fruktträd och nyutslagna blad. Det kommer att bli en fin dag. Det enda som är synd är att en av er, som jag kommunicerat med en del under de senaste dagarna, har bytt namn och dessutom blockerat mig på något sätt. Det känns trist, men även dig önskar jag glädje och hopp om en bättre framtid.

Denlillamänniskan
Ytterligare en nykter dag har

Ytterligare en nykter dag har förflutit. Jag har sovit gott och stigit upp tidigt. Ute regnar det, vilket naturen behöver ( Jag är en stor naturvän).

Nu börjar jag tänka; - Jaha, var det inte märkvärdigare och svårare att sluta dricka än såhär? Blir nästan lite rädd, eftersom det kanske gör att jag inte tar nykterheten på allvar. Men det gör jag. Vill absolut inte dricka för jag tror att det skulle kännas väldigt dåligt. Ni vet den där halvfulla vinflaskan som ligger i kylen sedan en vecka? Jag tittar på den och tänker; Ja, ligg där du och bli vinäger. Skiter väl jag i. För mig är den jättebra att titta på, för den är en ständig mätare på hur jag förhåller mig till alkohol. Första dagarna var den ett hopp om att dricka alkohol när jag varit nykter mina tre veckor. Nu vete sjutton om det känns så lockande.

Efter en längre ledighet ska jag gå in i en intensivare jobb-period. Då ska jag se vad tröttheten och tidspassningen gör med mig.

Idag kommer det bli en fin dag där jag får vila tryggt i nykterheten. Jag önskar att många andra här, får vara med mig i det hoppet och i den tryggheten.

Denlillamänniskan
Idag kände jag mig sugen på

Idag kände jag mig sugen på att dricka alkohol. För mig är en perfekt fredag; först klara av alla måstegöran. Snygga till hemma, iväg och rida hästen, laga mat och dricka vin och bara ha det gott. Det där är säkert en finfin grej för dem som dricker två glas vin och är nöjda så.

Idag kommer det ändå bli en bra dag och må gud eller turen eller vad det nu är, vara med mig i min nykterhet!

Denlillamänniskan
Det blev en bra kväll igår.

Det blev en bra kväll igår. Min äldsta dotter kom hem till mig och vi gjorde oss en mysig kväll i soffan med the och nära samtal. Sovit lite halvdant och sen vart det upp och hoppa i ottan. Åka och morgonfodra hästarna och se till att de kom ut i hagarna i solskenet. Jag tycker om det här lite monotona stallpysslet; Hantera hästar, mocka, köra vattendunkar, fylla ensligepåsar och småprata med de andra hästägarna. Mycket avkopplande!

Jag funderar också en hel del. En del smärtsamma minnen kommer tillbaka till mig, men jag kan släppa dem. De får fara vidare som moln på himlen. Jag vill inte hålla på att tänka för mycket. Försöker vila i nuet och inte ha så förbaskat mycket planer och mål. Jag bara är och förnimmer så gott jag förmår. Fint så.

Idag vet jag att det kommer att bli ytterligare en fin dag. Jag känner mig tillfreds med beslutet att vara nykter ett tag.

Hoppie
Bästa terapin.....

... att umgås med hästar! Fokusera på den känslan ❤

Denlillamänniskan
Tack för respons, Hoppie!

Tack för respons, Hoppie! Hoppas allt är fint med dig såhär i den skirande grönskan. Jag har inget val än att fokusera på hästar och känslan det ger...... Har ägt samma häst i 16 år. En skön äldre snubbe som jag brukar kalla min friskvård :)

Denlillamänniskan
Kom just hem från en

Kom just hem från en långpromenad denna strålande vackra morgon. Allt känns fortfarande stabilt och bra.

Kom under min promenad att tänka på, att jag känner tacksamhet till mig själv, för de bra livsomständigheter jag ordnat för mig under livet. Jag hade bitvis en svår uppväxt och några rätt smärtsamma ungdomsår då jag bodde på instutition en period. Då kände jag mig fruktansvärt ensam och utsatt och verkligen i bottenläge. Men redan då, när jag var sådär 18 år så bestämde jag mig för att ordna ett bra liv åt mig själv. Och det gick faktiskt riktigt bra! Bästa betyget är inte min ekonomi eller min utbildning, utan att båda mina barn mår bra och tycker om sin mamma.

Jag står på sätt och vis i samma läge idag. Att jag bestämt mig för att skapa en bra och tillfredsställande framtid åt mig själv. Vilket kommer att bli till glädje och trygghet för mina fina barn.

Idag blir det en fin dag då jag kan lita på mig själv att jag kommer att ta hand om mig själv på bästa vis.
Jag önskar också att alla ni andra som kämpar för att göra era liv bättre, kan klappa om er själva för alla de bra egenskaper ni har. Ibland måste man nog fokusera på det fina och positiva i livet för att motivera sig själv och påminna sig själv, om att man är en människa som är värd kärlek och beröm!!

JoYo
Så fint..

Det är fint att läsa din tråd. Du känns lugn och stabil. Jag tar med mig ”jag kan lita på mig själv och ta hand om mig på bästa vis”.
🌸💕

Denlillamänniskan
Det här ett citat ur en text som Adde skrivit:

Det handlar om tanken att dricka socialt och lagom:
"Jag läser också nu att det är vetenskapligt belagt det som vi nyktra alkisar har vetat länge att vi trixar med drickandet för att kunna dricka "socialt". Vem har inte i vår situation ändrat sort, styrka eller märke, inte druckit före eller efter ett visst klocklslag, "bara" druckit helger, shoppar "bara" en viss mängd, tagit en "vit vecka"................visst känns det igen ?!
När vi håller på så så har vi redan tappat kontrollen över vårt liv och har i realiteten blivit fast i beroendet. Vi lurar oss själva och förlänger vårt lidande när det egentligen bara finns en lösning."

Det är sånt här jag grunnar över just nu. Återkommer när jag har nåt vettigt att skriva!

Idag är det en fin dag och jag glädjer mig åt att vara nykter. Önskar er alla samma sak.

Barnmorsan
Följer din resa

Du skriver fint jag ser fram emot att följa din resa. Jag kunde vara du och du kunde vara jag. Känner igen mig så! Lycka till!

Denlillamänniskan
Tack, Trebarnsmorsan! Jag har

Tack, Trebarnsmorsan! Jag har också läst din tråd och jag kan lova att det finns mycket att vinna genom att ta tag i sina alkoholproblem. Att inte göra det blir bara förluster.

Jag önskar dig lycka till och hoppas att det ska hjälpa dig att vara på forumet. Gör också programmet, när du ändå håller på med att satsa på dig själv.

Jag önskar dig en fin dag och fortsatt mod att välja en ny bättre väg.

Denlillamänniskan
Har tagit mig tid att läsa

Har tagit mig tid att läsa och ta till mig av forumet den här morgonen.

Nu har jag varit nykter i två veckor.
Först var jag ledsen, ångerfull och olycklig.
Sen började jag ödmjukt hitta glädje i mitt beslut att börja ett nytt kapitel i mitt liv.
Nu är jag mest förbannad på mig själv.
Två veckor nykter.
Vad fan har jag hållit på med? Det är sorgligt att inse att jag befinner mig i en situation där jag är glad över två veckors nykterhet.
Är det verkligen så illa?
Jag blir ledsen över vad jag har gjort med mig själv, men har förmågan att trösta mig själv.
Jag kan dock inte riktigt förlåta mig själv.
Jag kan inte ändra det som varit, men jag kan göra det bättre framöver.
Den tanken gör att jag kanske kan försonas över hur jag slarvat med livet.

Tack för ännu en fin nykter dag.

Themistokles
Jag känner likadant. Det är

Jag känner likadant. Det är för jävligt att man kastat bort så mycket av ens liv på alkohol. Och samtidigt: det enda man kan göra är att förändra sin framtid. Grattis till två veckor. För mig är det nio dagar idag. 💪

Denlillamänniskan
Jag har läst på lite om det

Jag har läst på lite om det här med bästa vägen till måttligt drickande. Ett inte helt ovanligt scenario är att man tappert håller upp den tiden som man bestämt. Sen går man sakta men säkert tillbaka till sin tidigare alkoholkonsumtion, eller till och med förvärrar sin situation. Jag har läst ett antal såna beskrivningar här på forum. Av den anledningen finner många att det är enklare med helnykterhet än att räkna glas och tillfällen.

Det finns en forskare (kommer såklart inte på vad han heter just nu) som menar att det är lättare att bara skära ned utan föregående avhållsamhet en längre period. Han menar att det då inte finns något uppdämt behov och att minnet inte hunnit blekna vad gäller tidigare tillkortakommanden.

Eftersom jag inte riktigt vet var jag står och inte heller har tyckt att nykterheten har varit särskilt svår att upprätthålla, så har jag ingen aning om hur det kommer att fungera för just mig. Jag är öppen för att det kanske kan gå att dricka måttligt, men lika beredd på att det måste bli total nykterhet framöver. Nykterhet är inget som jag tyckt varit något negativt eller skrämmande. Och jag är inte dummare än att jag vet att de trevliga alkoholstunderna gärna romantiseras och de plågsamma fylleminnena bleknar.

Räknar jag dagar tills mina tre nyktra veckor är förbi? Ja, det gör jag. Men med en ambivalens runt min fortsatta relation med alkoholdjäfvulen. Och med en oklarhet över hur nästa steg ska planeras. Dricka fritt och lite på känn, har jag ju bevisligen INTE grejat. Räkna glas tror jag heller inte riktigt på. Känns lite krampartat.

Jag har som tur fyra dagar på mig att klura ut hur jag ska lägga upp det på ett sätt som känns ärligt och verklighetsanknutet. Vet nu att det inom gångavstånd från min bostad, finns en lokal där det hålls AA möten på tisdagar. Det är skönt att veta.

Idag är det ytterligare en finfin dag då jag är nykter och glad att det finns andra människor som är i samma sits som jag. Tack!!

Barnmorsan
Jag förstår dig så väl...

Under mina 11 dagar i nykterhet har jag kommit underfund med att jag inte kan sätta upp ett mål för min nykterhet, vilket jag hade dag 1. Min förhoppning idag är ju att klara av att vara helt nykter från och med nu, men det kan inte vara målet. Det är för långsiktigt och oöverskådligt. Jag kan bara välja den varje dag, en dag i taget. Och när suget kommer kan jag bara välja där och då, inte i förväg. Jag har också behövt vara tvungen att inse att jag aldrig kommer att kunna dricka måttligt för det har jag sällan gjort. Och har jag druckit måttligt vid ett tillfälle så har jag "tagit igen det" vid ett annat.

För mig blir det viktigt att vara sann mot mig själv. Och att vara sann mot mig själv är att jag ser till att min rationella hjärna vinner över den potentiellt alkoholförgiftade hjärnan. Just nu har jag ingen längtan efter att kunna dricka måttligt, för vinsterna med att vara nykter är så mycket större än att prova dricka måttligt och falla dit igen. Jag har för mycket att förlora på att börja dricka igen och så kan jag bara tänka nykter. Dricker jag ett glas så kommer den alkoholförgiftade hjärnan med största sannolikhet att vinna.

Jag hoppas att du kan hitta ett förhållningssätt till alkohol som känns rätt för dig. Läs dina inlägg här om hur skönt du tycker är vara nykter. Hur tacksam du varit mot dig själv för att du gjort kloka val. Det är fina och ärliga inlägg som kanske kan hjälpa dig på vägen.

Stor kram

Denlillamänniskan
Det var ett bra inlägg,

Det var ett bra inlägg, Trebarnsmorsan! Jag delar din syn när det gäller att ta en dag i taget samt att undvika att lura sig själv.

Det känns tryggt att läsa dina ord. Kram.

Denlillamänniskan
Godmorgon!

Godmorgon!
Tiden går så fort. Som tur är har jag under dessa nyktra dagar bestämt mig för att inte vara sådär ruskigt effektiv. Jag har ägnat mig åt hästen, promenader, sköta hemmet, och hålla kontakt med vänner och familj. Jag har tagit god tid på mig för reflektion och att vara aktiv på forumet. Tankar över min nykterhet har fått vara viktigare än att hinna med massa saker. Och på jobbet har det fått rulla på. Jag trivs på mitt jobb och tycker om mina arbetskamrater.

Särbomaken och jag har umgåtts en hel del. Vi har kunnat ha bra samtal och det fina för både honom och mig är att vi båda varit nyktra. Vi har kunnat vara ett stöd för varandra på så sätt. Men det känns ändå som att äktenskapet håller på att somna in och övergå i någon sorts vänskap. Makens mål är att bara dricka på lönehelger. Fint så.

Hur är det med mina egna mål då? Och vad har jag lärt mig såhär långt?
Det viktigaste jag lärt mig är att livet utan alkohol känns skönt på något vis. Det har varit som att kliva av nåt jag inte tyckt om, till nåt som känns mer stabilt. Här har forumet varit väldigt viktigt för mig. Jag har fått dela med mig av mig själv och blivit inbjuden i andra människors värld. Tack! Den här ömsesidigheten och respekten, som finns här, uppskattar jag verkligen.

Jag har egentligen redan gjort upp ett mål. Jag vill inte fuldricka längre, men inte vara helnykterist. Så då återstår definitionen på vad trevlighetsdricka är.

Jag har haft störst lust att dricka vin inför en ledig period. Jag har sovit några timmar, varit ute i skog och mark med hästen. Det ser fint ut hemma och en bättre måltid är planerad. Jag är på bra humör och känner mig avslappnad. Det är ett bra tillfälle.
Det är också ett bra tillfälle när jag blir bjuden eller själv bjuder hem på middag, eller när jag träffar någon på stan. Blir aldrig för mycket när jag är ute på stan och äter middag.

Att trevlighetsdricka är att aldrig bli full och att inte slentriandricka. En gammal bra regel, är att levern ska vila varannan dag.

Vad är då fuldricka?? Jo, det är när jag dricker för att fly bort. För att slippa krav, eller när jag är arg, ledsen och besviken. De tillfällena kan bli riktigt dåliga och det kommer inget gott ur att dricka så. Alkohol ger ingen tröst, bara tillfällig lindring och ännu mer obehag när fyllan ökar. Då är det bättre med naturupplevelser, bädda ned mig med en bok och lite godis i sängen, eller mys i soffan med någon jag tycker om. Eller så får jag väl sätta mig och gråta. Tårarna är själens tvätt, brukar jag säga.

Läser min text innan jag ska trycka på sparaknappen. Ser att jag skrivit: Det kommer inget gott ur att dricka så. Minns nu att det är en gammal tanke som jag kläckte under en svår livskris tidigare. Jag sade då: Man ska tänka på att det ska komma något gott ur det man gör. Kommer det inget gott ur, så ska man tänka om. Det andra jag sade till mig själv är att inte bara välja det som känns bäst i stunden, utan det som blir bäst i längden.

Idag blir det en fin dag. Häggen blommar utanför mitt fönster och jag är tacksam över att vara nykter.
Jag önskar att ni andra också kan få syn på er egen klokhet och få lugn och styrka ur det. För vägen till ett bättre liv kommer ju ur att man lyssnar på sig själv och känner värme inför den man är.

Denlillamänniskan
Jag har nått mitt första mål nu

Japp. Det där gick ju alldeles utmärkt. Tre nyktra veckor som start på förändringen till ett bättre liv. Känns bra. Förbaskat bra rent av!!
Nästan så man skulle köpa blommor åt sig själv- Eller vadå nästan? Det är klart det blir blommor till mig idag!

Från och med idag börjar nästa fas. Från "En jädra dag i taget" så kommer det bli en fortsättning. Därmed avslutas den här tråden och jag skänker mina varmaste tankar till dem som stöttat mig och varit med mig de här veckorna. Jag vill tacka er eftersom ni är en del av den här lyckosamma tiden.

Så vad skriver jag nu, tro??
Jo: Idag kommer det bli en fin dag, där jag går vidare i livet, stärkt av övertygelsen att förändring är möjlig.

Denhärgången
Grattis

Hoppas blommorna blir underbara.
Fantastiskt jobbat! @--,-'-

Sidor