Barnmorsan

Du skriver fint jag ser fram emot att följa din resa. Jag kunde vara du och du kunde vara jag. Känner igen mig så! Lycka till!

Tack, Trebarnsmorsan! Jag har också läst din tråd och jag kan lova att det finns mycket att vinna genom att ta tag i sina alkoholproblem. Att inte göra det blir bara förluster.

Jag önskar dig lycka till och hoppas att det ska hjälpa dig att vara på forumet. Gör också programmet, när du ändå håller på med att satsa på dig själv.

Jag önskar dig en fin dag och fortsatt mod att välja en ny bättre väg.

Har tagit mig tid att läsa och ta till mig av forumet den här morgonen.

Nu har jag varit nykter i två veckor.
Först var jag ledsen, ångerfull och olycklig.
Sen började jag ödmjukt hitta glädje i mitt beslut att börja ett nytt kapitel i mitt liv.
Nu är jag mest förbannad på mig själv.
Två veckor nykter.
Vad fan har jag hållit på med? Det är sorgligt att inse att jag befinner mig i en situation där jag är glad över två veckors nykterhet.
Är det verkligen så illa?
Jag blir ledsen över vad jag har gjort med mig själv, men har förmågan att trösta mig själv.
Jag kan dock inte riktigt förlåta mig själv.
Jag kan inte ändra det som varit, men jag kan göra det bättre framöver.
Den tanken gör att jag kanske kan försonas över hur jag slarvat med livet.

Tack för ännu en fin nykter dag.

Jag känner likadant. Det är för jävligt att man kastat bort så mycket av ens liv på alkohol. Och samtidigt: det enda man kan göra är att förändra sin framtid. Grattis till två veckor. För mig är det nio dagar idag. ?

Jag har läst på lite om det här med bästa vägen till måttligt drickande. Ett inte helt ovanligt scenario är att man tappert håller upp den tiden som man bestämt. Sen går man sakta men säkert tillbaka till sin tidigare alkoholkonsumtion, eller till och med förvärrar sin situation. Jag har läst ett antal såna beskrivningar här på forum. Av den anledningen finner många att det är enklare med helnykterhet än att räkna glas och tillfällen.

Det finns en forskare (kommer såklart inte på vad han heter just nu) som menar att det är lättare att bara skära ned utan föregående avhållsamhet en längre period. Han menar att det då inte finns något uppdämt behov och att minnet inte hunnit blekna vad gäller tidigare tillkortakommanden.

Eftersom jag inte riktigt vet var jag står och inte heller har tyckt att nykterheten har varit särskilt svår att upprätthålla, så har jag ingen aning om hur det kommer att fungera för just mig. Jag är öppen för att det kanske kan gå att dricka måttligt, men lika beredd på att det måste bli total nykterhet framöver. Nykterhet är inget som jag tyckt varit något negativt eller skrämmande. Och jag är inte dummare än att jag vet att de trevliga alkoholstunderna gärna romantiseras och de plågsamma fylleminnena bleknar.

Räknar jag dagar tills mina tre nyktra veckor är förbi? Ja, det gör jag. Men med en ambivalens runt min fortsatta relation med alkoholdjäfvulen. Och med en oklarhet över hur nästa steg ska planeras. Dricka fritt och lite på känn, har jag ju bevisligen INTE grejat. Räkna glas tror jag heller inte riktigt på. Känns lite krampartat.

Jag har som tur fyra dagar på mig att klura ut hur jag ska lägga upp det på ett sätt som känns ärligt och verklighetsanknutet. Vet nu att det inom gångavstånd från min bostad, finns en lokal där det hålls AA möten på tisdagar. Det är skönt att veta.

Idag är det ytterligare en finfin dag då jag är nykter och glad att det finns andra människor som är i samma sits som jag. Tack!!

Barnmorsan

Under mina 11 dagar i nykterhet har jag kommit underfund med att jag inte kan sätta upp ett mål för min nykterhet, vilket jag hade dag 1. Min förhoppning idag är ju att klara av att vara helt nykter från och med nu, men det kan inte vara målet. Det är för långsiktigt och oöverskådligt. Jag kan bara välja den varje dag, en dag i taget. Och när suget kommer kan jag bara välja där och då, inte i förväg. Jag har också behövt vara tvungen att inse att jag aldrig kommer att kunna dricka måttligt för det har jag sällan gjort. Och har jag druckit måttligt vid ett tillfälle så har jag "tagit igen det" vid ett annat.

För mig blir det viktigt att vara sann mot mig själv. Och att vara sann mot mig själv är att jag ser till att min rationella hjärna vinner över den potentiellt alkoholförgiftade hjärnan. Just nu har jag ingen längtan efter att kunna dricka måttligt, för vinsterna med att vara nykter är så mycket större än att prova dricka måttligt och falla dit igen. Jag har för mycket att förlora på att börja dricka igen och så kan jag bara tänka nykter. Dricker jag ett glas så kommer den alkoholförgiftade hjärnan med största sannolikhet att vinna.

Jag hoppas att du kan hitta ett förhållningssätt till alkohol som känns rätt för dig. Läs dina inlägg här om hur skönt du tycker är vara nykter. Hur tacksam du varit mot dig själv för att du gjort kloka val. Det är fina och ärliga inlägg som kanske kan hjälpa dig på vägen.

Stor kram

Godmorgon!
Tiden går så fort. Som tur är har jag under dessa nyktra dagar bestämt mig för att inte vara sådär ruskigt effektiv. Jag har ägnat mig åt hästen, promenader, sköta hemmet, och hålla kontakt med vänner och familj. Jag har tagit god tid på mig för reflektion och att vara aktiv på forumet. Tankar över min nykterhet har fått vara viktigare än att hinna med massa saker. Och på jobbet har det fått rulla på. Jag trivs på mitt jobb och tycker om mina arbetskamrater.

Särbomaken och jag har umgåtts en hel del. Vi har kunnat ha bra samtal och det fina för både honom och mig är att vi båda varit nyktra. Vi har kunnat vara ett stöd för varandra på så sätt. Men det känns ändå som att äktenskapet håller på att somna in och övergå i någon sorts vänskap. Makens mål är att bara dricka på lönehelger. Fint så.

Hur är det med mina egna mål då? Och vad har jag lärt mig såhär långt?
Det viktigaste jag lärt mig är att livet utan alkohol känns skönt på något vis. Det har varit som att kliva av nåt jag inte tyckt om, till nåt som känns mer stabilt. Här har forumet varit väldigt viktigt för mig. Jag har fått dela med mig av mig själv och blivit inbjuden i andra människors värld. Tack! Den här ömsesidigheten och respekten, som finns här, uppskattar jag verkligen.

Jag har egentligen redan gjort upp ett mål. Jag vill inte fuldricka längre, men inte vara helnykterist. Så då återstår definitionen på vad trevlighetsdricka är.

Jag har haft störst lust att dricka vin inför en ledig period. Jag har sovit några timmar, varit ute i skog och mark med hästen. Det ser fint ut hemma och en bättre måltid är planerad. Jag är på bra humör och känner mig avslappnad. Det är ett bra tillfälle.
Det är också ett bra tillfälle när jag blir bjuden eller själv bjuder hem på middag, eller när jag träffar någon på stan. Blir aldrig för mycket när jag är ute på stan och äter middag.

Att trevlighetsdricka är att aldrig bli full och att inte slentriandricka. En gammal bra regel, är att levern ska vila varannan dag.

Vad är då fuldricka?? Jo, det är när jag dricker för att fly bort. För att slippa krav, eller när jag är arg, ledsen och besviken. De tillfällena kan bli riktigt dåliga och det kommer inget gott ur att dricka så. Alkohol ger ingen tröst, bara tillfällig lindring och ännu mer obehag när fyllan ökar. Då är det bättre med naturupplevelser, bädda ned mig med en bok och lite godis i sängen, eller mys i soffan med någon jag tycker om. Eller så får jag väl sätta mig och gråta. Tårarna är själens tvätt, brukar jag säga.

Läser min text innan jag ska trycka på sparaknappen. Ser att jag skrivit: Det kommer inget gott ur att dricka så. Minns nu att det är en gammal tanke som jag kläckte under en svår livskris tidigare. Jag sade då: Man ska tänka på att det ska komma något gott ur det man gör. Kommer det inget gott ur, så ska man tänka om. Det andra jag sade till mig själv är att inte bara välja det som känns bäst i stunden, utan det som blir bäst i längden.

Idag blir det en fin dag. Häggen blommar utanför mitt fönster och jag är tacksam över att vara nykter.
Jag önskar att ni andra också kan få syn på er egen klokhet och få lugn och styrka ur det. För vägen till ett bättre liv kommer ju ur att man lyssnar på sig själv och känner värme inför den man är.

Japp. Det där gick ju alldeles utmärkt. Tre nyktra veckor som start på förändringen till ett bättre liv. Känns bra. Förbaskat bra rent av!!
Nästan så man skulle köpa blommor åt sig själv- Eller vadå nästan? Det är klart det blir blommor till mig idag!

Från och med idag börjar nästa fas. Från "En jädra dag i taget" så kommer det bli en fortsättning. Därmed avslutas den här tråden och jag skänker mina varmaste tankar till dem som stöttat mig och varit med mig de här veckorna. Jag vill tacka er eftersom ni är en del av den här lyckosamma tiden.

Så vad skriver jag nu, tro??
Jo: Idag kommer det bli en fin dag, där jag går vidare i livet, stärkt av övertygelsen att förändring är möjlig.

Barnmorsan

Jag hoppas att du köpte dig en fin bukett, det är du så väl värd!
Kika gärna in och skriv ibland om hur ditt nya liv ter sig. Jag har verkligen gillat att läsa dina kloka inlägg och kommer att sakna dem. :)
Stor kram och grattis igen!

Äsch, har du lämnat ny när jag precis hittat dig. Såg ditt inlägg i min tråd höromdagen och sen läste jag din.
Jag la ju av både med att läsa och skrivA, först för att det gick bra och sen för att det gick dåligt. Tror egentligen att det vore bra att stanna här o reflektera. Hoppas du lyckas med ditt fortsatta jobb. Just det där med att inte är svårt att komma tillrätta med. Men köp nu en stor blombukett! Det är du värd.

Nämen hej!!
Vad roligt att du skriver i min tråd. Jodå, blommorna var riktigt fina.
Jag har inte lämnat forum. Skriver lite kommentarer i andras trådar. Bara inte startat en ny egen ännu.
Det kommer, jag lovar. Jag är nykter och mår alldeles utmärkt.

Önskar dig en fin dag imorgon.

Visst behöver man någon som håller en ibland! Jag skriver "håller en", inte håller i handen. Att hålla någon är något större och djupare. Det är det hållande som gör att man orkar fast man nästan går sönder. Det är det vi längtar efter. Att inte vara ensam i båten när havet stormar. Och när man sen kapsejsar med båt och allt, så kan det kännas fint att det finns en till som krampaktigt håller sig fast i något flytande föremål. Vi klarade det! Vi överlevde!!

Du får gärna vara med och hålla!! Men gör det helst i min andra tråd som heter Nästa steg. Den här tråden har gjort sitt.
Varmaste hälsningar och ha en fin kväll!