Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Femina

Sveriges enda helgon har en enkel bön som lyder: Herre, visa mig vägen och gör mig villig att vandra den.
Dvs, samma betydelse som "ske Din vilja" (inte min). Att försöka anamma de visdomsorden lättar på min prestationsångest, min förtvivlan, mitt velande fram och tillbaka. Kanske kan den vara till samma hjälp för någon utav er. ?

Vilken fin bön. Jag har funderat länge, många gånger, över ’ske din vilja’ som läses i kyrkorna varje söndag... hur många är benägna att underordna sig, acceptera? Hur många tänker verkligen på innebörden? Jag är inte kritisk utan har bara utgått ifrån mig själv. Nu som aktiv både i Alanon och OA och FAA som sockerberoende har jag landat i ’ske din vilja’ genom 12-stegarbetet.
Att läsa bönen som Heliga Birgitta formulerat den vänder det hela så att jag blir mera av ett subjekt - även om resultatet blir detsamma. Jag ber om villighet i stället för att bara passivt underordna mig. Himmel vad jag svamlar.... men formuleringen berörde mig verkligen.

Jag blir så glad och varm i hjärtat av att läsa dina inlägg! Ha en fin söndag, kram / mt

Femina

Varför redigerar ni/tar bort tips om var AA möten finns? Blir inte det lite kontraproduktivt? Ingen som dyker upp på mötet vet ju om att jag är "Femina" här på forumet?

Femina

Jag tänkte på hur jag sparat in pengar på uteblivna inköp av vin, ostar, snacks osv. Jag tror inte det i slutändan blivit så många kronor sparade eftersom jag t ex dricker en del Kombucha och en liten flaska kostar 30:-. Men, vinsten är ändå min eftersom pengarna går till nyttigare alternativ som inte bryter ner kropp och själ.
Idag är det söndag igen och dags för det AA mötet som Admin redigerar bort här. Vill ni gå dit så leta på AAs hemsida efter ett möte kl 13.30. Det är det enda mötet på hela veckan med inriktning att förklara sjukdomsbilden "kronisk alkoholism" och säkert enda mötet som är två timmar långt så söker ni så hittar ni. Min sponsor förklarade för mig att jag måste gå på detta möte varje söndag tills dess jag lärt mig hela förklaringsmodeller utantill och kan redovisa den för henne. Det hade jag missat. Jag trodde bara hon ville jag skulle gå dit och lyssna! Så nu har jag en rejält nyttig hemläxa som ingår i första steget utav 12-stegs programmet. Men det är bra. Det blir en utmaning! Jag läser om första steget varje dag och läser man noga, igen och igen, så inser man ifall AA är något man vill vara en del av eller inte. Att halvhjärtat vara med leder ingenstans. Det gäller verkligen att acceptera första steget för att komma vidare.

Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen, att våra liv hade blivit ohanterliga.

Ha en fin dag! ?

Femina. Kombucha är syrat te. Inte svårt att göra själv. Och superroligt.
Det man behöver är te + vatten + socker + kombuchakultur.
Kombuchakulturen kan du ta från en flaska du köper, det bildar snart
en bebis kombuchasvamp som växer till sig.

Sen kan man smaksätta med vad man vill.

Googla på nätet "göra egen kombucha"
Billigare, godare och otroligt roligt att ha att bjuda på.

Som alkoholist får man dock kolla så det inte jäser till sig
och blir för mycket alkohol i. Det finns lite A i Kombucha
men minimalt mot det andra vi har druckit.
Köp kombuchan ligger på 0,5-1% men den man gör själv
får man hålla koll på.

Bara ett tips.

MM

Just den sista biten av den bönen säger ”pling!” hos mig. Det är poletten som trillar ner ;) Att Gud ska visa vägen är ju något man ber litet titt som tätt... Villrådig, vilsen i pannkakan och tillplattad av livet som man är nu och då. Men man glömmer att Gud faktiskt kan göra mer än visa rätt väg. Ibland är den rätta vägen inte den lätta vägen (citat ut Krambjörnarna). Då kan Gud till och med verka inom oss (om vi tillåter det) så att vår egen vilja ligger i linje med den rätta vägen. Det är en så stor tanke så jag kommer behöva tänka den några gånger till innan jag får ett fast grepp om den... Tack Femina!

Femina

Jag har varit på mötet och efter dessa två intensiva timmar utan rast är jag helt slut. Jag får kämpa lite med mig själv här för att till fullo acceptera Första Steget. För att släppa taget helt om illusionen att A fortfarande kan ge min tillvaro en guldkant...,det tar liksom emot fortfarande. Och det är den mentala besattheten som är sjukdomen alkoholism. Jag har mycket att jobba med framöver men jag är ju inte ensam längre. Jag har stöd utav gruppen och min sponsor. Och jag har inte bråttom. Jag har tid. Massor utav tid. Jag har resten utav mitt liv. ?

Femina

Vad känner jag efter tre veckors nykterhet? Rent ekonomiskt ingen större besparing men det är ju för att jag prioriterar annat nu. På vågen har det inte hänt nånting! Minus 0,4 kg på 21 dgr! Varför? Jag äter inte en massa annat onödigt nu. Tvärtom så stoppar jag ju inte i mig en massa snacks på kvällarna till vinet. Jag är mäkta besviken faktiskt. Jag måste börja promenera och röra lite på kroppen. Mitt första delmål är att komma under 90 kilo.

Mentalt, däremot, är skillnaden stor mot för tre veckor sedan. Ingen ångest. Jag känner mig lugnare, gladare och nöjdare. Jag känner mig inte ensam längre. Jag har hittat ett kompass som visar inriktningen till vart jag ska gå vidare. Jag känner tillförsikt och hopp. Det är den absolut största skillnaden i mitt liv efter tre veckors nykterhet. Jag vandrar vidare på den här vägen. Det känns tryggt. ?

Femina

Nu har jag hittat Sommersby sparkling secco och sparkling rose cider, helt a-fri. Jag är ganska kräsen utav mig och gillar inte för söta drycker men dessa båda var riktigt goda! Jag vet inte om de är en nyhet men de finns denna vecka på Lidl för 10:-/st. Jag köpte en utav varje idag för att testa. Imorgon går jag dit och länsar lagret! Lite ombyte till Kombucha för en tredjedel utav priset.
God kväll?

A-fri Ginger Ale och Ginger Beer har litet ”bett” som ger en kick på någe vis. Jag kan tolerera sockret, bara det bränner litet att svälja ner det. Jag gillar Jamaican style bäst. Det är så mycket Ginger så min man höll på att storkna när han testade. Fint, då får jag ha den ifred :)

Femina

Uppe med tuppen och skjutsar dottern till jobbet. Det känns som om jag sent omsider försöker ta igen all tidigare försummelse. Som jag försöker gottgöra tidigare brister. Det går förstås inte. Det som har varit, har varit. Älta dåtiden är det sämsta man kan göra. Det är totalt meningslöst och förstör bara nuet. Jag får lära mig acceptera och förlåta mig själv och försöka vara den bästa mamman jag kan vara just idag.

Ikväll är det möte igen och det ser jag fram mot. Jag kan känna att jag längtar dit. Konstigt, va? Att jag numera längtar till ett AA möte! Eller kanske inte så konstigt ändå. Jag känner mig ju glad och stärkt i själen när jag går därifrån.
Ha en bra dag! ?

Allterbra

Visst är det skönt att vakna tidigt och skjutsa barnen hit och dit utan ångest.
Läste nästa hela din tråd igår, du har kämpat hårt och det går upp och ner precis som för mig.
Lycka till vidare, du klarar det här ?

Ledsen att det dröjde med svaret! Vi har diskuterat och anledningen att vi sagt nej till att inte tala om vilka platser man är på för att kunna mötas etc är för att vi värnar så om den anonymitet vi förstått att användare här vill ha.

Däremot har vi kommit fram till att det är skillnad på exempelvis en mottagning där alla identifierar sig, att det kanske blir mer tokigt att lägga ut det eller delge kontaktuppgifter som exempel. Men att AA är en plats där man är anonym och själv kan välja vad man berättar och inte, anonymt precis som här bortsett att man då träffas.

Så vi släpper det, gör som ni vill med detta, dock vill ändå bara värna en extra gång om att vara försiktiga och ta hand om er.

Vi menar inte att vara tjatiga och komma med pekpinnar utan försöker ha ramar som vi uppfattat att majoriteten uppskattar. Ibland är det svårt att veta när gränserna är lite mer gråzoner. Tack för du/ni kommunicerar med oss om tankar kring detta och hoppas det blev ett svar du och ni andra blev nöjda med.

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Femina

Då kommer jag härmed ånyo rekommendera detta unika AA möte som återkommer varje söndag, kl 13.30, på S:t Paulsgatan 39 D i Stockholm. Detta möte är inget ordinarie AA möte utan mer som en två timmars föreläsning som förklarar sjukdomsbegreppet alkoholism i grunden. Det är mycket värdefull information som gagnar oss alla, även anhöriga. Personligen tycker jag alla som söker hjälp hos AA borde erbjudas denna information som tål att upprepas igen och igen. För mig har den här informationen varit ovärderlig.

Vilken skillnad det är på att läsa det du skriver nu och då. ?

Önskar av hela mitt hjärta att du får fortsätta hämta kraft och inspiration där du behöver. Du har kämpat i motvind så länge och utan motivation är det nästan hopplöst. Det skriver i alla fall jag under på.

Grattis till alla nyktra dagar och nya insikter.

Kram

Femina

Jag uppskattar att du tog dig tid att titta in i min tråd och att du märker en skillnad. Jag känner själv skillnaden och vill gärna dela med mig av den känslan.
Allt gott! ?