Lum96

Hej jag skriver här just nu för att mycket tankar yr runt i min skalle.
Kortfattat är min mamma alkoholist. Förutom det har hon typ 1 diabetes, mycket starka ångestproblem och anorexiproblematik. Just alkoholen började ungefär när jag var 12 år och jag är idag 23. Idag har jag brutit kontakten helt med henne i ca 2 månader. Jag har fått höra att hon mår mycket sämre idag och dricker mer.. hon har så kraftig ångest så hon skakar hela tiden och är i uselt skick. Jag sörjer min mamma så obeskrivligt mycket och jag känner mej så hjälplös. Mitt hjärta blöder..

Klart du saknar din mamma, men det är väl den nyktra mamman du saknar. Inget barn ska behöva ta det ansvaret för sina föräldrar anser jag. Missbruket i sig skapar ångest och ätproblemen kan också vara ett resultat av hennes missbruk. Hon kan helt enkelt ha svårt att äta och behålla maten. Diabetes är ofta också en följd av ett omfattande alkoholmissbruk. Att din mamma skakar kan bero på att hon är abstinent vilket innebär att hon är fysiskt beroende av alkohol. Säger inte att det nödvändigtvis är så här, men de symptom du beskriver kan vara en följd av hennes missbruk. Inte tvärtom vilket den beroende personen ofta hävdar och även tror. I vilket fall som din mamma måste bli nykter om hon ska må bra och ni kunna ha en relation. Det här låter kanske hemskt, men mitt förslag är att du gör en anmälan till socialförvaltningen. Detta innebär att du uttrycker oro för att hon utsätter sin psykiska och fysiska hälsa för allvarlig fara genom sitt missbruk. Sedan är det deras ansvar att se till att din mamma får den hjälp hon har behöv av. Framgår inte om behandling har varit på tal och inte hur hon ställer sig till detta. Säger definitivt inte att detta är lätt, men jmitt förslag är att du, om du vill ta kontakt med din mamma, säger till henne att du har för avsikt att göra en anmälan om hon inte samtycker till frivillig vård för sitt missbruk. Låter formellt men jag hoppas du förstår och givetvis gör du på ditt sätt. Man kan även anmäla anonymt. Din mamma behöver hjälp och även du genom kanske alanon eller något anhörigprogram som även socialförvaltningen brukar erbjuda. Ska du och din mamma få den relationen du saknar är nykterhet en förutsättning. Det är oehört smärtsamt och det finns en stor sorg i att se en anhörig man älskar rasera sitt liv och sin hälsa.

Amanda

Hej Lum96,

Välkommet till forumet, vad fint att du har hittat hit!

Det är svårt att se någon man älskar ha svårigheter. Du beskriver att din mamma har en hög alkoholkonsumtion och att hon mått sämre under den senaste tiden. Det måste vara oerhört tungt och ensamt att se någon som står nära dig må så dåligt. Du har valt att fokusera på dig själv och att lämna över ansvaret för drickandet till din mamma, låter klokt. Här inne finns många som delar den upplevelsen och som du kan dela dina tankar med. Skriv gärna igen om det är så att du vill ha kontakt med andra som skriver här, det kan ta ett tag innan man får svar. För många är det också hjälpsamt att skriva bara för sig själva, lite som en dagbok. Du är varmt välkommen hur du än vill använda forumet!

Passar också på att fråga om det finns någon utanför forumet som du kan dela tankar med, eller något som ger dig energi i den här tuffa situationen?

Varma hälsningar,
Amanda, Alkoholhjälpen