Har läst alla ni nämner. Vill även tipsa om ”skål ta mig fan” som var mkt bra tycker jag.
Angående stress/sömnproblem. Hade jag också i grunden trodde jag. När jag lyckades hålla mig helvit 2 månader försvann sömnproblemen helt! Nån mer som löst sömnproblem bara genom att inte dricka?

jag har läst Skål Ta mig fan och tyckte också den var bra. Jag är rätt så säker på att min sömnbrist beror på för mycket alkohol. Jag tillhör inte dem som dricker varje dag och har sett ett mönster med min sömn, vaknar ofta i gryningen de gånger jag druckit för mycket och kan då inte somna om, natten efter och ibland två svettas jag och sover väldigt lätt. Nätterna efter det tills jag lägger mig full igen sover jag väldigt tungt och har svårt att komma upp när klockan ringer. Min stress vet jag inte riktigt hur den började, min förra arbetsplats tror jag, i vart fall inte av alkohol men jag tror absolut den blivit värre av den. Har läst din tråd och jädrar vilken resa du gjort och gör? Jag blir sjukt peppad och imponerad men samtidigt lite dämpad när jag förstår hur satans svårt det är att sluta med giftet. Jag har liksom byggt upp en bild att bara jag slutar och kommer igenom de typ tre första månaderna så kommer allt bli bra sen? Får jag fråga om du tycker det känns enklare att vara i sociala sammanhang där alkohol är med i bilden nu en alldeles i början? Jag har väldig ångest över just sådana tillfällen och har ett rätt stort umgänge som gärna vill att jag ska vara med på aw, middagar och annat. Just nu vill jag mest vara själv eller med min familj.

Idag har jag hittills haft en bra dag. Jag känner mig tacksam över min fina familj, tacksam över att vi är friska och tacksam för att jag har er här på forumet. I eftermiddag är jag rätt så säker på att mitt sug kommer då det i stort sett alltid gör det när onsdagen är här och jag fått sova en hel natt med bra sömn. Det blir helt enkelt till att kavla upp ärmarna och ta en fight! De jobbiga timmarna är mellan 16-19 så då får jag vara på tårna.

Ha en härlig onsdag och glöm inte att heja på våra fantastiska fotbollstjejer ikväll?? För min del blir det cola-zero i mitt glas, innan hade det varit givet med öl både före, under och efter matchen.

Kram
Liten tjej

Jag har tänkt mycket som du.
Men nu går jag på fester, middagar etc och det börjar funka riktigt bra. Segt första timmen tills andra fått i sig några glas. Sen släpper liksom stelheten för både dom och mig. Jag brukar vara med tills festen övergår till ”fylla”. När folk börjar fastna i samma resonemang, upprepa sig osv brukar jag gå hem. Supernöjd med den trevliga stunden och lyxen att ha dagen efter oförstörd.
Börjar hända mycket bra saker nu efter snart ett halvår men 12-stegen har verkligen hjälpt för mig nu på slutet.
Hejar på dig! O ska heja på våra svenska tjejer ikväll också :)

så glad jag blir att läsa det du skriver angående det sociala. Jag har på känn att det skulle kunna släppa även för mig, åtminstone i mindre sällskap med människor jag känner väl. Jag vet egentligen inte vad jag är rädd för, jag kan liksom vara social även nykter och känner mig omtyckt av både vänner och kollegor. Lite rädd är jag nog att jag ska tycka det är så tråkigt att jag inte längre vill vara med vid såna tillfällen och då hade nog livet blivit väldigt tungt.

Berätta, vad är det du känner mest positivt med efter nykterhet i snart 6 mån? Alt som
är glatt är en dröm att få höra?Mina tankar snurrar duktigt, ena stunden vill jag aldrig mer dricka, nästa vill jag lära mig dricka måttligt. Jag känner mig glad ena stunden, ledsen nästa. Hoppfull och motiverad ena stunden som helt plötsligt kan svänga till låg och känslan av att det här kommer jag aldrig fixa i nästa. Har aldrig haft såhär mycket känslor i kroppen på en och samma gång... Suget kom som jag trodde igår under eftermiddagen men för en gång skull var det inte så jättesvårt att finta bort djävulen?

Önskar er alla en fin fortsatt torsdag.

Kram
Liten tjej ?

Ungefär hur mycket drack du vid varje tillfälle tidigare? Jag hoppas att du hittar en lösning till din stressproblematik.

Jag tror att mycket handlar om vanor. Det serveras alkohol vid middagar och fester vilket medför att man slentrianmässigt dricker alkohol. Det kan vara fördelaktigt för dig att öva på att vara nykter vid festliga tillfällen. I början kan det kännas jobbigt men efter några gånger kommer det förhoppningsvis att gå bättre.

Bra jobbat att du lyckades motstå suget i onsdags!

5-6 glas en vanlig kväll hemma där första glaset började vid matlagningen. När vi haft gäster och vid fester har det blivit mer. Det kan också vara 4 glas vin och 1 öl. Det är sedan jag börjat dricka mitt i veckan också som jag märkt att det eskalerat med mängden. Jepp jag måste ta mig i kragen och börja lösa middagar och annat nykter och det lär få hända inom kort då det är svårt att tacka nej hur mycket som helst.

Hur är din plan?

Kram
Liten tjej

Det du beskriver låter exakt som jag kände mig i början. Kastades helt oförklarligt mellan toppar och dalar. Bör ju nämnas att jag drack betydligt mer än du när jag var som djupast i träsket dagligen.

Det mest positiva nu efter snart 6 månader är att jag i stort sett är helt ångest-fri. Trodde aldrig det skulle vara möjligt. Sen exakt vad det beror på är nog fler förändringar jag gjort men mycket om inte allt tror jag är för att jag inte låter hjärnan och kroppen få något gift. Känns som kroppen och hjärnan läkt och nya spår börjar bildas i hjärnan. Saker som kändes oöverstigliga för ett halvår sen bara swishar igenom systemet.
Listan på positiva saker är hur lång som helst men några:
- ingen ångest
- känner ”riktig” lycka. Av närhet, naturen, filmer, böcker. Saker jag trodde jag inte kunde njuta av alls nykter för några månader sen
- fysiken. Snygg igen och gömmer mig inte för kameror och speglar
- självkänslan. Undviker inte blickar, människor.
- söööööömnen. Sover så sjukt bra. Hade enorma problem tidigare
- kunna köra bil när som helst. Konstig frihetskänsla
- massa tid över. (Jobbigt i början) fyller med massa nya roliga saker
- jobb/karriär/möjligheter. Allt känns lätt.
Osv osv.

Jag önskade länge att jag kunde få dricka kontrollerat men för mig var det kört.
Börjar inse att det lilla ”ruset” jag jagade inte var så viktigt och att det faktiskt är möjligt att slappna av utan.

Hoppas du hittar en väg som är bra för dig

Jag grubblar och har känslostormar som du Liten tjej! Ena stunden helt övertygad om att jag klarar att vara nykter andra stunden rasar korthuset. Jag tror, precis som Tackohej skriver att den första timmen är värst när man umgås på sociala tillställningar och man själv håller sig nykter. Ju längre in på kvällen när folk börjar bli berusade kan det nog vara ganska lättsamt. MEN när det blir för packat så kan man ju lämna tillställningen.

När jag läser din lista Tackohej på positiva effekter låter det helt underbart!

blev inte som jag tidigare i veckan hade bestämt dvs helt alkoholfri. Jag har druckit lite men under ordnade former. I fredags såg jag till att ha aktiviteter så jag inte var hemma först 19.30 vilket var grymt då min favorittid med vinet är kl 17 när jag brukar börja med middagen och hinner då få i mig 2 glas redan innan maten är klar. Igår lagade maken mat medans jag var ute med hunden på en långpromenad. Toppen det här med att bryta mönster? jag det kommer jag fortsätta med. jag har vaknat både lör och söndag utan vinsmak i munnen, rätt så utvilad då jag ej vaknat i ottan som jag gör när jag druckit för mycket, har känt mig pigg och allmänt glad hela helgen och det är en fantastisk känsla som jag kommer fortsätta jobba för att få ha kvar?

Tackohej vilka underbara positiva saker du gått via din nykterhet, blev på så gott humör när jag läste och det där med kamera och speglar var kul?jag har faktiskt redan märkt att min sömn blivit något bättre nu när jag dragit ner rejält i två veckor och det är ju himmelriket att få sova hela nätter.

Pellis ja som du läser ovan grubblar jag fortfarande ☺️och har ännu inte kommit fram till det totala stoppet från alkoholen. Jag är väl inte riktigt där än och lever på en hoppet om att kunna lära mig dricka måttligt. Det kanske är så att vissa måste testa allt innan man kan ta det slutliga klivet och jag är en av dem.

Idag mår jag så bra och är så tacksam för det. Blev precis ensam hemma tills i morgon och det är inte ofta det händer. Vanligtvis hade det varit ett perfekt läge att ställa mig vid spisen i em, laga mat, lyssna på musik och pimpla vin och sen fortsätta med vinet kvällen lång... men inte idag för idag bestämmer JAG att jag vill vara nykter.
Om någon har ett bra filmtips på Netflix blir jag glad. Inget läskigt bara när jag ska sova ensam?

Kram
Liten tjej?

Hej!
Okej. Ja, det är ganska mycket. Jag brukar också dricka mer vid fester och liknande. Jag ska trappa ner nästa vecka för att sedan vara helt nykter i två månader. Vad bra att du gick ut med hunden istället för att dricka vin. Jag tror att det är viktigt att bryta gamla vanor och ersätta dem med något bättre. Det glädjer mig att höra att din sömn har förbättrats och att du är på bra humör idag.
Kram

drack för mycket och fick minneslucka igår. Det har gått bra innan men jag har förstått att jag skulle trilla dit en dag för det gör man ju när man har den här sjukdomen. Ett steg framåt att ta steget, det enda steget som måste vara det rätta för mig. Hur vet man att man nått botten, måste man dit för att få den enorma viljan att sluta helt?Jag har världens finaste man som stöttar mig och jag är så enormt tacksam att han inte dömer mig utan bara ger mig kärlek och lyssnar. Önskar att alla hade en sån fin människa vid sin sida❤️

Kram
Liten Tjej

är det någon som låter sin partner läsa hör? Jag tänkte om det skulle vara bra för honom att försöka förstå vad jag har att tampas med. Eller är det bara dumt kanske?

Jag har erbjudit min fru att läsa här inne. Hon har gjort det vid något tillfälle. Jag berättar för henne om olika livsöden som jag läser om. Vi har alltså en helt öppen dialog mellan oss om alkohol. Ibland säger jag till henne att jag ska umgås med mina alkis kompisar och försvinner in i forum dimman. Jag tror det hela beror på hur er relation ser ut för övrigt. Jag och gumman har levt tillsammans i mer än 30 år. Vi pratar om ALLT.
/Mrx

tack för ditt svar. Jag och min man pratar också väldigt mycket och jag tror kanske det skulle vara bra för honom att läsa lite här. Jag läste lite i din tråd, grymt att du tagit beslutet om en fortsatt nykter semester. Vi ska snart på resa med andra familjer där det kommer vara alkohol tillgängligt var dag. Jag är väldigt orolig över hur jag ska lösa den situationen men ska försöka hitta på aktiviteter när klockan är 17 och korkarna brukar börja flyga. Är det en sak jag märkt är bra för mig som ännu inte tagit steget att sluta helt är att ju senare jag tar första glaset desto bättre går det. Igår fick jag i mig 3 glas vin innan middagen och då gick det som det gick...

Önskar dig en riktigt fin fortsatt dag.

Liten Tjej?

Du skriver att du drack tre glas vin INNAN MIDDAGEN; och sen gick det som det gick.......

Det där känner jag igen. Har också märkt att det inte är nån smart grej. Det blir bara "fuldricka" av det hela. Vad bra att du lade märke till det!!
Det där glaset vid matlagningen är över huvud taget en dålig idé för oss som har insett att vi behöver Alkoholhjälpen.

Jag har själv märkt att man inte ens behöver dricka vin, om man äter först. Först mat, sedan vin. Det är bra att komma ihåg.
Först en varm dusch, sedan ett glas vin.
Först en rejäl promenad, sedan ett glas vin.

Så har jag minskat mitt drickande. Efter maten, duschen, promenaden så brukar lusten att dricka ebba ut.

Ja det är helt galet att dricka tre glas vin innan middagen! Jag vet inte varför jag valde att göra så just igår, var inte stressad iaf och det brukar vara en anledning. Min man säger att han kan se i mina ögon när det kommer att bli tokigt och han säger att han såg det igår. Det är som om det bor en annan människa i min kropp som då och då kommer fram och tar över, jag hatar den personen mer en något annat.

Ditt sätt att tänka om att inte dricka innan saker och ting låter mycket klokt. Jag har tänkt mycket på mitt intag det sista och det har gått väldigt bra men igår var det något som hände, jag drack fort och mycket. Jag tror att det enda rätta för mig är att sluta helt med alkoholen och förhoppningsvis är jag påväg dit.

Önskar dig en riktigt fin fortsatt dag☀️

Liten Tjej?

Mer igenkänning.... Rätt var det är så går det överstyr. Jo, jag tackar jag.
Men du skriver att du blir en annan människa, en som du hatar. Varning där!! Ja, du blir säkert en apjobbig människa som förstör andras kvällar. Men det är också du. Det kanske är någon som skriker där inne och som bara får plats när ditt överjag är avdomnat av alkohol. Jag tror att man ska lyssna på den där ohemult jobbiga och besvärliga personen som inte kan uppföra sig.

För mig var det den där förtvivlade och ledsna delen av mig själv som tog plats när alkoholen gjorde det möjligt. Den där vettiga, förstående och humoristiska personen hade liksom redan slocknat. När min man frågade mig dagen efter varför jag sagt det jag sagt, så fick jag syn på det hela. Då förstod jag att jag måste ta hand om de delar av mig själv som normalt hölls i styr. Oavsett om jag skulle bli nykter eller inte.

Bra att du bestämmer dig för nykterhet. Men glöm inte bort de sidor hos dig själv som kommer fram när du är full. Det är också du.
Det är en del av dig själv som behöver bli omhändertaget. Fast på ett vettigt och nyktert sätt. Inte i fyllan på ett sätt som du inte trivs med.

Jag önskar dig en fin och solig dag!

Jo jag antar att den där andra är ens del av mig, en som bara tänker på sig själv och blir apatisk. Så väldigt mycket mer vet jag inte då det är när den personligheten kommer fram blir det svart för mig tills jag vaknar dagen efter. Jag har saker jag skulle bla behöva jobba med, min självkänsla och mitt kontrollbehov. Jag är för snäll och sätter alltid andra före mig själv, ja förutom när monstret dyker upp då. Stress behöver jag lära mig hantera bättre. Ja jag har lite att jobba med helt enkelt men har inte orkat ta tag. Jag gick hos en psykolog via jobbet en gång pga stress men det gav mig inget, kändes mer som det var jag som var psykologen i våra samtal och jag ville bara därifrån vid varje tillfälle. Jag skulle behöva lära mig att tycka om mig själv och så länge jag utsätter mig för det jag gjorde igår kommer jag såklart aldrig kunna göra det. Det borde vara så enkelt att bara sluta helt. Förbannade jävla gift är vad det är!

Nu ska jag börja på en ny bok här?älskar böcker.

Liten
Tjej?

Det kan vara fördelaktigt att jobba med sig själv. Alla psykologer är tyvärr inte bra. Kan du tänka dig att ge det ett nytt försök? Jag träffade en riktigt bra psykolog på Riddargatan i Stockholm. Hon gav mig verktyg för att hantera stress och alkohol på ett bättre sätt.

Inatt bestämde jag mig för att börja skriva här igen. Det är snart 3 år sedan jag gjorde det och inget har blivit bättre med alkoholen för mig snarare sämre så som det blir med den här sjukdomen om man inte gör något åt det. Tidigare har jag varit väldigt inställd på att jag gärna skulle vilja försöka att bli måttlig även om jag innerst inne vetat att det inte skulle funka men den senaste tiden känner jag mer och mer att min önskan är att jag ska sluta helt med giftet, tror det skulle bli enklast så. Även om jag inte skrivit på så länge har jag läst en hel del här och jag beundrar alla er som lyckats ta er ur skiten och jag måste fråga om det är någon som klarat det på egen hand? Jag får i stort sett panik med tanken på att gå på möten och liknande och jag får samma känsla av att tänka på att träffa läkare och berätta om för mig mitt missbruk. Jag har så mycket skam i mig över att det blivit såhär, inte klokt eftersom jag vet att det är en sjukdom.

Ja men då sitter jag här med ångest delux efter en blöt kväll som slutade med minneslucka så jag inte vet hur jag kom hem. Min familj var vakna så de såg mig och min dotter blev arg och sa att jag var full. Idag kommer jag få ta ett jobbigt samtal med dem när de vaknar. En gång har jag lovat att sluta dricka men fortsatte som sagt ändå så de orden vågar jag inte ge dem igen. Jag har haft så mycket tankar om alkohol den senaste tiden så det känns som den tar upp mitt allt. Jag vill så gärna få må bra igen och sluta med denna galenskap som sakta men säkert äter upp mig. Jag vill inte dricka alkohol men gör det ändå, vad är det för fel på mig? Jag har sen en tid tillbaka börjat känna mig väldigt nere överlag, jag tycker ingenting är roligt längre. Det började när jag fick Corona och sen har det bara blivit värre och värre. Tanken på att ha semester snart och umgås med folk där det kommer finnas alkohol i bilden tar knäcken på mig, vill inte dricka och vill heller vara den som inte gör det då jag blir stressad i sociala sammanhang och det blir bara värre och värre med åren. Det kommer ta lång tid för mig att berätta om mitt missbruk, då måste jag först ha kommit såpass långt att jag själv vågar tro på att jag kommer lyckats och dit är det långt nu. Jag läste igenom min tråd lite snabbt och känslan jag fick var att jag då kändes stark och väldigt motiverad sist medans jag nu känner mig svag och ej så hoppfull på att jag kommer fixa detta. Jag föraktar och känner inte igen den jag blivit. Jag har så sjukt svårt att förstå att människor verkar tycka att jag är en så härlig prick, syns det verkligen inte hur dåligt jag egentligen mår. Min man vet att jag inte mår bra och just nu gör han heller inte det och jag undrar om lite eller kanske mycket av det beror på mig. Han är så värd det bästa och borde inte stanna hos mig, förstår verkligen inte varför han gör det.

Jamen då är det ångest idag och två sömnlösa nätter till med svettningar som väntar. Vet inte hur jag ska orka ta mig igenom dagen, hade helst tagit ett sömnpiller om jag haft några och sovit i flera dagar, orkar inte ha sån här ångest igen, orkar verkligen inte...

Jag ska verkligen försöka skiva ner mina tankar och känslor här nu för jag tror det är bra.

Ni får alla ha en fin fredag💙