Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Femina

Grattis till ett bra beslut. Har du någon plan hur du ska gå tillväga? ?

Någon plan...? Nej, min enda plan är att bara inte dricka. Att vara öppen med det så att folk vet. Att sluta lämna en dörr öppen till alkoholen. Jag vill aldrig mer bli full, aldrig mer vakna bakis.
Jag börjar på lördag, hemma från semestern. Tänkte att jag skulle njuta av de sista dagarna med alkohol, men det är inte så mycket njut, utan mer som att avsluta ett dåligt förhållande. Jag vaknar med huvudvärk och påminns om varför jag slutar.

Kräkts i en bar.
Slagit ut en framtand.
Ramlat på en cykel och skrapat upp en arm.
Somnat på en offentlig toalett.
Följt med människor hem jag inte har velat följa med hem.
Kräkts vid en busshållplats medan människor på väg till jobbet stressat förbi.
Däckat på toaletten och ramlat ned på golvet.
Blivit utslängd från ställen.
Kissat på gatan mitt i stan.
Varit otrogen mot en (ex)pojkvän.
Kräkts på väg till jobbet mitt i ett bostadsområde.
Skrikit på folk på uteställen.
Dansat på bord.
Ringt och gjort bort mig.
Legat med människor jag inte har velat ligga med.
Följt med fulla människor i bilar.
Gått på tveksamma efterfester där det har funnits droger.
Ramlat på dansgolv.
Kastat glas ner från en balkong.
Stannat en taxi för att spy, men istället vält ut allt innehåll i min handväska i vägrenen.
Lämnat vänner utanför som inte kommit in på ställen.

Ett axplock. Jag har helt enkelt betett mig som ett svin mot mig själv och mot andra på fler sätt än jag kan minnas.

Dina axplock säger allt... Att dricka, passa, räkna med vita knogar... Det är inte värt risken. Fint att du kommit till insikt. Det blir bra det här ?

Det känns annorlunda den här gången, och jag hoppas att det är det också.
Jag vet att den lilla alkoholrösten inuti kommer att vakna. Om några veckor, förmodligen, när nykterhetens nyhetsbehag har gått över. När vardagen är tillbaka och saker känns trista. När jag tycker synd om mig själv. Eller vill vara ”kul” på en fest.
Det är då jag behöver läsa ovanstående asdeppiga lista och påminna mig själv om varför det inte är värt det.
Tack för peppen Mirabelle G-S!

...minns Knaskatten så väl eftersom jag körde samma tänkande som dig. Plus att vi tillät oss att dricka något glas på fredagen och/eller lördagen. Sen ökade jag på till onsdag så jag fick dricka vin ons/fre/lö. Det sjuka var att jag inte kunde tänka på något annat på tisdag för att jag skulle få dricka vin på onsdag. Likaså torsdagen. Galet? Ja helt och hållet och har insett att det inte funkar längre men har ingen lista på vad som hänt när jag har druckit. Jag verkligen längtar till på lördagkväll när jag går och lägger mig för söndagen är min dag. Vi kommer att ligga i fas. Kram på dig!

Slutar du också nu alltså? Hoppas, så att vi kan följas åt. ?
Trots att jag känner mig säker den här gången på att jag faktiskt VILL sluta, inte att jag borde men inte kan tänka mig ett liv utan alkohol, så vet jag att det säkert inte kommer att bli lätt.

I alla fall sista ”riktiga” kvällen. Och dagen.
I morgon åker vi hem, så det kommer att bli lugnare, om någon alkohol alls. Vi får se.
I dag har jag i alla fall kört det i botten.
Druckit vin till lunch, drinkar på stranden och vin till middagen. Känner att jag redan nu är torr i munnen och har lite ont i huvudet.
Sista gången.
Nu blir det ändring.

... men förmodligen kommer du att ligga en dag före ? låter knäppt men jag har haft en ”bucketlist” på olika saker jag måste göra slut med. Men ack så redo jag är på söndag! Jag är så taggad på att lyckas men vägen har varit lång med många snurrande tankar. Började redan i juni att våndas men som sommaren varit om jag summerar den är inte alkohol roligt öht. Ett dåligt sällskapsspel är var det är! Tid för förändring ???

Jag hade tänkt ta min sista vindag idag men det var inte minsta gott. Två små glas satt jag o smuttade på o undrade mest varför??
Riktigt skön känsla bara försöka spinna vidare på den! Styrkekramar till er nu kör vi ☀️☀️ Kram kram ??

Skrev just i Pellis tråd att jag hänger också på er lilla trio så nu blir vi en kvartett?

Minns att du och Jasmine följdes åt ett tag och så är det ju; vi peppar varandra och det ger styrka men ibland faller man ändå av olika orsaker. Vi är ju människor och inga robotar.
Idag är min dag 2 och nu jäklar....??

Kramar
?☀️?

Redan på dag 2! Tidig morgon, men ändå.
Jag vaknade igår med huvudvärk och var helt torr i munnen. Hade sovit dåligt (klassisk grej när jag har druckit) och kände mig så himla färdig. Var nästan glad åt baksmällan och tänkte SISTA GÅNGEN.
Och dag ett var inte så svår. Jag drack kombutcha med citron/ingefära (så himla bra vinsubstitut som dessutom är nyttigt!) och kände mig glad.
Och på flyget hem: ingen alkohol, trots att det är så himla enkelt att bara ta den där drinken eller tacka ja när vinvagnen åker förbi.
Nu ska jag bara (”bara”) göra om den här dagen om och om och om igen.
Lätt som en plätt. Hoppas jag. Just nu känner jag mig bara peppad på en framtid utan alkohol.

FinaLisa, Pellis och Lennis: underbart med sällskap! Vi får stötta varandra framåt. ?

Vad bra att du laddar med annat än A!!
Själv har jag inte testat så mycket mer än a-fri öl och smaksatt bubbel vatten.
Just citron brukar jag undvika då det påverkar mina tänder. Det ilar i tandhalsarna...?
Men ingefära är ju gott så det ska jag kolla efter.
Ha en härlig lördag?
Kram?

Nu ska jag smida medans järnet är varmt och ingefärsfrälsa er ? Bästa drycken gör man själv! 1) Hacka två stora ingefärsrötter och koka dem i 20 min 2) Brygg ca 1 liter starkt te 3) Söta te med Stevia/björksocker enligt preferens 4) Sila ner vattnet från ingefärskoket i teet 5) Kläm i saften från en apelsin/citron i brygden 6) Ställ i kylskåp och avnjut sedan kall. (Om det blev för starkt för känsliga smaklökar tillsätter ni bara vatten tills det känns lagom). Kram och ha en fin nykter lördag!

Kombutcha har jag aldrig testat men varit så sugen att göra ? får kolla upp det där en sväng till hört så många tala gott om det!
Dag 2 för mig med sov hyfsat med ett uppvak i natt på en timme mest för halsen som spökar en alvedon sen sova någon timme till. Känns bättre idag ny dag nya möjligheter! Kram kram

Tack för tipset med ingefäran får kolla på det med! Just nu känns allt annat än vin högst intressant att testa ?? spännande!!

Tack för tipset med ingefäran får kolla på det med! Just nu känns allt annat än vin högst intressant att testa ?? spännande!!

Jag har bara provat naturell (som var fruktansvärt! Smakade typ magsyra?) och med ingefära/citron, som jag tycker är gott! Lagom motstånd att dricka det, så nästan lite som vin i den aspekten. Men mycket bättre än vin på alla andra sätt. ?

Allt som är bättre än vin är intressant!! Ska undvika den naturella för någon magsyra låter inte intressant ??
Börjar med ingefära o citron istället så jag inte blir avskräckt ??
Ha en fin dag - njut av den!!