Fåttnog

Min sambo och jag har varit tillsammans till och från i 10 år. I perioder har det varit slut och allmänt struligt. Han har betett sig ganska udda emot mig emellanåt, men eftersom vi inte bott ihop har det varit svårt att sätta fingret på det. I oktober 2017 flyttade vi ihop. Det var nog det bästa vi gjort för vårt förhållande. Men så i Februari 2019 kom jag på honom med att röka, eller rättare sagt hittade jag resterna av en joint i hans ficka när jag skulle tvätta. Jag konfronterade honom och flyttade hem till mina föräldrar en vecka. När jag konfronterade honom kom det fram att han har rökt i princip hela sitt vuxna liv. Jag kände mig som en jävla idiot, men samtidigt förklarade det en hel del av hans udda beteende. Efter en vecka flyttade jag tillbaka och vi hade en ganska livlig diskussion ang detta. Det hela slutade med att han lovade mig att sluta. Sen har det varit lugnt (vad jag vet), men han har säkert bara smusslat med det. Sedan gick hans mamma bort och han har såklart inte mått så bra pga detta. För ett par veckor sedan så hittade jag återigen resterna av en joint i hans ficka när jag skulle tvätta. Jag blev ganska arg osv men tyckte ändå att vi löste det ganska bra. Så i tisdags var vi hos grannen och min sambo kom hem 1,5 h efter mig. Han är allmänt onykter och verkar smussla med ngt, blir jättestressad när jag kommer ner osv. På morgonen hittar jag massa tobak på ett papper på bordet. Letar igenom hans fickor och hittar återigen resterna av en joint. Jag lägger fram allt på bordet och han blir superstressad när han ser detta. Blir jätteledsen och säger att han var så full att han inte minns att han rökt. Han säger att han är besviken på sig själv och vad han gjort osv. Dagen efter frågar jag ut honom och då blir han mest irriterad igen. Så igår så mår jag så jävla dåligt och bryter ihop helt. Åker hem till mina föräldrar. Han ringer mig på em och låtsas som ingenting. Jag förklarar läget för honom och att han kan ringa mig när han bestämt sig hur han ska ha det. Han ringer senare på kvällen och är jätteledsen. Jag säger att jag ska komma hem dagen efter (idag) så får vi prata om det. Åker hem och börjar noja igen. Kollar fickorna på hans mysbyxor och hittar återigen resterna av en joint. För övrigt kollade jag de byxorna i torsdags och då var där inget. Jag går ner och konfronterar honom med en gång. Han hävdar att det var den han rökt i tisdags natt och att han lagt den i fickan. Men jag förklarar vilka byxor han hade på sig i onsdags morse och att den inte låg i de byxorna i torsdags. Han hävdar att han inte rökt, men försöker inte heller övertyga mig. Jag vet att han ljuger, igen... Han blir skitsur på mig och går upp. Jag går efter och pratar lugnt med honom men han låtsas mest bara inte höra. Han säger att han bara vill vara ifred. Det slutar med att jag säger att då åker jag då så kan du ringa mig när du vill prata. Detta blev jättelångt men jag mår så jävla dåligt! Vad ska jag göra?

Du berättar om din sambo och att han röker cannabis. Detta är något han gjort hela sitt vuxna liv och tills för en tid sedan har du inte vetat om det. Tufft att få reda på det så långt in i en relation, samtidigt låter det som du nu kunnat koppla ihop saker som tidigare varit lite mer oförklarliga. Till och från har det gått bättre vad det verkar som med hans rökande, du ställde krav och han valde att ta till sig av ditt budskap. Det låter som du är och har varit väldigt tydlig med att detta inte är ok för dig. Han försöker att sluta och nu senast vill han inte erkänna att han rökt.

Du undrar nu vad du ska göra. Utifrån det du beskriver låter det som du gör vad du kan, du pratar med honom och är tydlig med vad som känns ok och inte för dig.

Vad vill han själv just nu? Vad är ett krav från din sida?

Att en förändring går lite upp och ner är vanligt, även att tilliten i relationen påverkas- det blir ju ett svek att lova något som man sen inte står för, tilliten måste byggas upp igen och det tar ofta tid. Samtidigt hur vill du ha det, vart går gränsen och kan ni bestämma något tillsammans kring detta? Inte alltid så enkelt såklart.
Hur ser stödet ut runtomkring er, dig? Honom? Har han tagit någon professionell hjälp kring sitt rökande?

Jag vet inte alls om det passar dig eller honom med stöd, det var en tanke hoppas det var okej att jag delade med mig. Att ta hjälp och stöd utifrån kan ibland vara ett bra steg, men du känner du honom och vet vad du själv vill.

Jättebra att du tagit steget att berätta här på forumet!

Om du vill kan du läsa lite på Cannabishjalpen: http://cannabishjalpen.se/ det finns också en sida som heter Droghjälpen, dit kan du skriva en fråga eller ringa då de har öppet- om du vill: https://droghjalpen.se/

Hoppas något av detta blir hjälpsamt för dig, fortsätt såklart gärna skriva och läsa här, ibland tar det lite tid innan man får svar och man kan behöva skriva flera gånger.

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet