Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Fibblan

till oss båda idag ??!
Tänk 20 dagar - det är ju hur bra som helst ?! Och skönt att du känner att vardagen utan alkohol inte är särskilt stor utmaning ?! Min man dricker inte heller på vardagarna, och nu sedan min "nya satsning", inte på helgen heller..har ju bara varit en helg förvisso..?. Det underlättar ?! Det räcker med snusen som finns där tillgänglig 24/7?..
Tack för att du tittade inom mig ikväll??!
Fortsätt att trivas på, i din nyktra bubbla och så ska jag anstränga mig lite mera för att göra mysigt i min också..?

Stor kram!
/Fibblan ?

Tack för grattis, Lennis! Och grattis tillbaka!
Trots att jag sov för lite i natt och har haft en ganska stressig dag på jobbet, känns det bra. Tre veckor har bara rullat på!
Fick en liten tanke vid middagen på att jag den här dagen för några veckor sedan garanterat hade tröstat mig med ”ett glas” vin (som sen hade blivit fem). Jag hade inga tankar på vin i dag, men saknade liksom någon sorts UNN och tröst. Så jag svängde istället ihop en liten chokladefterrätt. Vips kändes livet bättre igen! Ibland får man trösta sig med socker. ? Vad som helst utom alkohol, är regeln just nu.
Nu ska jag dessutom unna mig att gå och lägga mig såhär bebistidigt, och i morgon är det fredag! Livet är rätt bra ändå.
Kram till er alla som kämpar! ?

Tjoho! Fredag kväll!
Sitter i soffan och dricker kombucha igen. Så skönt med helg.
Var med på en kort, spontan AW i dag, och när de andra drack öl och vin gjorde jag inte det. Jag sa att jag hade slutat, och då frågade någon varför. Då svarade jag att jag redan hade druckit min ranson. ?
Inga följdfrågor.
Aldrig första glaset.

Tack för dina ord FinaLisa! Tänker på dig i allt. ❤️❤️❤️

Fibblan

Så jäkla stentufft gjort ??!
Den ska jag ta med mig!
Men man ska våga säga det också..☺️!

Så kaxigt! Heja dig??!

Jag har precis nattat den yngsta, men hamnade också tidigare i kväll i ett sammanhang, där det spontant började korkas upp alltifrån rosé till öl och prosseco. Jag önskar jag hade haft ditt svar på frågan då?! Men som tur var hade jag bilen och det skälet är ju alltid godtagbart, som tur är.
Mysigt med nykter fredag! Så glad och stolt över mig.
Tänker att du också säkert är det! Och ska verkligen vara just det??!
Kramar
/Fibblan ?

Huvudsaken ör att inte dricka, jag tycker att man kan ha vilka ursäkter man vill. Så länge det funkar! ?
Men ja, lite skönt var det att bara säga som det är. Jag känner liksom att jag inte skäms över nykterheten - tvärtom. Det känns som att jag har fattat något de andra inte har.
Och ju fler jag säger det till, desto svårare är det ju att dricka igen. Så jag stänger lite dörrar för mig själv helt enkelt. ?
Det här är ju det jag faktiskt vill nu. (Eftersom jag hjärntvättat mig och fortsätter jobba på det: alkohol är gift!)

Du borde heta "Smarta Knaskatten" nu för tiden?
Så härligt att du står då stadigt på nyktra ben!
Just att i olika alkohol sammanhang ha styrkan kan ju vara lite trixiigt men har man som du redan tydligt och klart sagt att du slutat dricka underlättar det för en själv också.
Så du är en förebild ?
Trevlig helg☀️

Kramar
???

Jag har redan druckit min ranson. Jag lägger ut en del matbilder på fb och numera syns en alkoholfri öl ofta med i bakgrunden. Än sålänge har jag inte fått frågor på det.

Heja dig Knaskatten, vi tar en dag i taget och aldrig första glaset!

Våga hoppas

Hej,
Hoppas att det kan hjälpa att jag skriver av mej lite här. Förra veckan hade jag lite för mycket omkring mej vilket gjorde att hag struntade i saker som får mej att må bra, träning, promenad etc. det fick stå åt sidan så på kvällen upptod då stort sug efter alkohol som jag gav efter till. Två dagar med måttligt drickande - halv flaska vin. Sen uppehåll tre dagar sen för att jag var ensam. Tömde allt som fanns i min sons skåp under 3 dagar. Det fanns en hel del och jag jobbade inte, gjorde inget än sov o drack o råkade slå sönder några saker i huset. Skrämde livet ur mina vuxna barn och levt med en ångest dom senaste tre dagarna som har varit så svåra att ta mej igenom. Är igenom det värsta nu men så ledsen och livrädd för mej själv. Jag dricker inte varje dag utan får såna här totala explosioner ungefär två gånger om året. Detta har nu pågått säkert under 15 år när jag räknar noga. Och varje gång samma katastrof. Total kaos med att göra imgivningen, arg, ledsen, förtvivlad och mej själv känna mej helt värdelös. Sedan en fin period tills nåt triggar mej, kan vara en fest där jag tar ett glas, det går bra sen nåt till nån vecka senare. Aa under några månader sen nej nu behöver jag inte det här längre o plötsligt där igen. Känner nu stor hopplöshet och rädd för hur länge jag ska klara nu innan samma visa kommer igen och nån gång kommer jag nog att skada mej allvarligt o då är det kört. Men å andra sidan man ska väl inte ge upp?

Heja Knaskatten, vad tuff du är! Jag känner också att det är onödigt att hymla. Till människor jag känner någorlunda har jag inga problem att säga att jag slutat dricka helt eftersom jag tycker att jag har druckit för mycket och är rädd för hur det kan sluta. Vad gäller nya kollegiet är jag mer försiktig. Skyller på pillren jag fått mot RLS. Men det är iofs sant att man inte får dricka på dem. Ooohhh nu besvarade jag plötsligt och oväntat mitt eget huvudbry gällande huruvida jag ska vara fortsatt heltidsnykter eller ej. Jag får inte dricka pga medicinen, så det är ju onödigt att fundera mer. Vad enkelt allt blev.

En mysig dag! Har varit ute i solen massor och fått frisk luft och d-vitamin och mys med familjen. Superhärligt.
Dagen avslutades - som jämt numera - med kombucha. Trots att Herr Knaskatt öppnade en god flaska rött. ??
Kombucha har verkligen blivit min grej. Svårdrucket och syrligt, i ett vinglas. Perfekt!
Känner att min tråd blir trist eftersom allt bara rullar på, men tar gärna det för nykterheten.

Det låter jättejobbigt för dig! Förstår att det känns tungt. Men bra att du är här och skriver! Om du inte redan har gjort det tycker jag att du ska starta en egen tråd där du kan gå in och skriva av dig och få pepp och stöttning. Lycka till! ❤️

Fibblan

Jag älskar din "trista" tråd ☺️!
Så skönt att det bara får rulla på!
Kombucha - Tycker också att denna dryck är fantastisk! Att blanda kolsyrat vatten och lite vanligt vatten tillsammans med vinäger, är också ett bra vinsubstitut tycker jag?! Både dryckerna känns dessutom bara hälsosamma?! Köper min kombucha på hälsokost, så det blir ju lite dyrare i längden..?, så idag ska jag faktiskt starta igång projektet med att göra min egen!
Jag tycker också det rullar på lite bättre nu med nykterheten, så kanske finns det möjlighet att hålla er uppdaterade om detta sidoprojekt
också nu..?
Ha en go söndag☀️!
Kram
/Fibblan ?

En "trist" tråd om betydelsen är fortsatt nykterhet är i mina ögon istället en intressant och hoppingivande tråd. Tack för att du fortsätter skriva och inge hopp.

Kram

Tack för kärleken i min tristess! Ni är fina.
Fibblan, jag har också tänkt starta egen kombucha-bryggning, men har hittills inte fått ändan ur... håll mig gärna uppdaterad! Kombucha kostar ju som en bättre flaska vin nästan, så det vore ju toppen att brygga hemma på lite billigt te istället.

I dag har jag inte varit Knaskatten, utan mer Vildkatten. PMS!!!! Har fräst på familjen och fått små barnsliga utbrott med jämna mellanrum under dagen. Grrrr. Irriterar mig på allt och alla just nu.
Har dock varit superproduktiv och använt min ånga åt att rensa ett kaosrum i huset. Har åkt till återvinningen, slängt och lagt upp saker på Blocket. Så. Jävla. Skönt.
Finns det något bättre än att rensa? Känslan av perfekta lådor? Typ inte. Gick alltså total Konmari, men utan hennes milda, älvlika uppenbarelse. Mer Lilla My över mig. Med ett åskmoln över huvudet. Haha!
Hoppas mensen sätter igång nu så att jag blir snäll igen!!!

Men annars ospännande som vanligt. Alkoholfri öl till middag. Jag har typ börjat gilla öl?! Vem hade kunnat ana. Det har aldrig varit min dryck. (Man måste ju dricka så himla mycket för att bli full och då blir jag mätt och kluckig och kissnödig.) Men nu! Nu är det ju rätt så.. gott? Världen är galen.

Åh vad roligt att läsa om din irritation! Samma för mig! Jag har ett virrvarr av hormoner som surrar runt i kroppen och omgivningen gör sig bäst med att hålla sig borta.

Visst är det skönt att rensa! Känns som man rensar en del av sig själv! Kraaam

Här sitter jag på måndagen och dricker Ramlösa. Trallalaaa. Inget nytt att rapportera, alltså.
Ibland kan hela grejen kännas så knäpp. Jag ser inte mig själv som ”alkoholist” eller som ”alkoholberoende”. Jag ser mig mer som en person som har ett knepigt förhållande till alkohol. Det kanske är världsfrånvänt av mig? Vem vet. Jag vet dock att jag inte tycker om den relation jag hade till alkohol, och det räcker för mig. Jag tycker att alkohol har förstört för mycket för mig, och jag känner att det har varit på väg åt samma håll - fel håll - under en längre tid. Långsamt, långsamt.
Så nu satte jag stopp. Innan det gick alldeles för långt.
Jag vill inte vara en mamma som kör barn till träning tidigt på lördagsmorgnar och hoppas på att inte bli stoppad av polisen för att blåsa. En vidrig känsla.
Jag vill inte vara en vuxen som somnar i soffan framför filmen vi tittar på. Som inte kommer ihåg sista sidorna jag läste högt vid nattningen.
Jag vill inte vakna med huvudvärk, illamående och muntorrhet på morgonen när jag ska till jobbet.
Jag vill inte behöva stressa till systemet. Eller tycka att en helgkväll är meningslös om jag behöver köra hem från en middag eller fest.
Jag vill inte vara en fru som min man behöver oroa dig för. Eller känna att han inte litar på.
Jag vill inte tänka så mycket på alkohol.

Nu tänker jag i och för sig på alkohol nästan hela tiden. Eller nej, det gör jag faktiskt inte. Jag tänker på min nykterhet nästan hela tiden. Den har blivit min nya hobby.

Saker jag funderar på en måndag.
?

I det du skriver...under allt för många år har alkoholen styrt precis allt jag har gjort...mycket tid har lagts på att planera så att det finns tillräckligt med alkohol hemma.
Har även lyckats inbilla mig själv att barnen inte har farit illa av att jag har druckit...inte kunnat skjutsa dom om dom vill göra nåt på helgen. ..
Men nu får det vara nog....jag är inne på min nionde dag idag, och just nu känner jag mig lugn och fri...helgerna är fortfarande ett stort orosmoment...men jag ska göra mitt absolut bästa för att inte falla dit.