..

Frågelådan är det bara jag som blir avundsjuk på de som vågar att ta ett planerat snedsteg.
Själv skulle jag inte våga är livrädd att sitta där och kräkas rödvin med ångest monstret hånskrattar åt mig. Men ändå blir jag så jälka avundsjuk på de som vågar. Hur resonerar du när det gäller att gå till ett normalt drickande efter ett missbruk eller riskbruk.
Kram Strulan

skulle jag aldrig någonsin vara i närheten av nåt som ibland kallas "planerat snedsteg/återfall". Jag kan bara se att alkoholen har manipulerat mig till att dricka igen. Har jag lyckats lämna supandet bakom mig så vill jag inte på nåt sätt riskera att gå bakåt igen, därför påminner jag mig om hur det en gång var. Att, som alkoholist, hålla på och lura mig själv med idiotuttrycket "kontrollerat drickande" är bara så fel det kan bli. Det är enbart ett sätt att ljuga för mig själv att jag klarar att dricka alkohol igen precis som att jag helt plötsligt blivit frisk igen.

Utav alla jag träffat så vet jag 2 som försökt gå tillbaka till det stadie som de en gång befann sig i när de var unga och livet lekte. En har dött av alkoholrelaterade skador den andre har jag tappat kontakten med. Jag tycker att det räcker med att läsa runt här på forumet och se alla de som hyser en förhoppning om att kunna dricka kontrollerat. Det går sådär för dem.

Och jag förstår inte varför jag skulle vara avundsjuk på de som dricker ? Jag har ju alla fördelar som finns iom att jag inte dricker !! Kroppen mår bra, hjärnan fungerar hyfsat bra, jag kan göra nästan vad jag vill, jag har pengar över, jag kommer ihåg vad jag sa igår, jag kan njuta av nya saker med alla mina sinnen ! Jag har ännu inte ångrat att jag var nykter igår !!

Jag fick en sån där underbar reminder när Dee beskrev hur det var att få ner första klunken sprit på morgonen !! Bara känslan av att slippa tvinga ner första supen utan att den studsade i magen och kom upp igen genom både mun och näsa är så otroligt skön !! En bra sak att påminna mig om !! Idag är det en dålig start om frukostmackan är en aning torr :-)) Det är skillnad det !

Den som propagerar att alkisar kan lära sig att dricka "socialt" (vilket korkat uttryck!!!) har inte en susning om vår sjukdom !!

Och det är inte fråga om att "våga" dricka igen....det är långsiktigt process som alkoholen jobbar med i din hjärna för att återigen ta makten över dig. Alkoholen ÄR listig, falsk och stark ! Jag kallar det för ett återfall.

Köp en glass, njut i solen och tänk på hur bra du har det idag !

Kram !!

Ibland måste jag höra saker för att veta att jag tänker rätt, njut i solen 27 grader och blivit både glass och bad ❤️??

jag har slut på de små (visitkortsformatet) "reklamkorten" och skulle vilja ha ett gäng till. Kul om du kan ombesörja det !! Magnus har mina riktiga uppgifter. Tack på förhand !

sent men TACK Li-Lo !!!

Idag blev det en sån där väldigt sällsynt dag då jag liiiite, men bara liiiite.... kan ångra att jag inte dricker.
Efter att ha haft ett prat med en yngre sak av det manliga (?) könet som är totalt borta i huvudet, nej det är ingen diagnos, utan är bara sällsynt arrogant och bara har jag..jag...jag i skallen plus ett obegränsat bankkonto (går det hand i hand verkligen???)

Skulle ha varit ett stort skäl till att supa skallen i bitar tidigare i livet och liksom bara dränka typen i sprit. Jag får inte bort honom ur skallen och harmas väldeliga, vilket naturligtvis bara gör det sämre för mig. Och utsikten att han dyker upp i skallen tillsammans med bakfylleångesten skrämmer ju !! Så pass mycket att jag väljer att inte dricka.

Jag har ju haft lyckan att få vara på den nyktra sidan av livet ett tag och jag kan ju tycka att jag borde ha lärt mig alla fällor vid det här laget men icke så. Det kommer nya fällor, inte så ofta numera, och jag tackar 12-stegsprogrammet för att jag har en stabil grund att stå på. Jag har fått verktygen till ett nyktert liv och jag får se till att använda dem efter bästa förmåga.

Det är som jag skrivit ett antal gånger : Oavsett längd på nykterhet så har vi alla samma avstånd till återfallet = En armlängd !
Jag får inte glömma vilken sjukdom jag har för då kommer allt att rasa ! Att påminna mig är så viktigt dessa dagar då det går lite snett.
Det är helt och hållet mitt ansvar att leva ett nyktert liv och jag gör det enbart för min egen skull.

En dag i taget och inte ta det första glaset är ett helt ok recept för ett bra, nyktert, liv !

Harm... vilket bra ord. Tack för att du delar med dig Adde.Det känns tryggt på någe vis att läsa att även ni som har varit nyktra länge stöter på risk-situationer då suget härjar, och övervinner det. Det där ordet ”harm” ska jag fundera vidare kring. Det kanske är den där harmen som är mitt problem också, fast jag trott hela tiden att det är känslan av maktlöshet. Kanske är det ältandet och harmen över den upplevda maktlösheten som är det som leder mig farligt nära vinflaskan...

var jag på en föreläsning av Gerard Larsson när han nyligen hade presenterat sin missbruksutredning. Jag tyckte då att det var intressanta saker han kom med men redan då reagerade jag starkt på hans förslag om läkemedelsassisterad behandling :-(
Och det går ju tvärs emot hans egna ord där han varnar för att läkemedelsberoendet ökar.
Läkemedelsindustrin låg i startgroparna och började sälja sina hemska preparat praktiskt taget omgående och började förstöra ännu fler människor som i sin förtvivlan greppade efter varje halmstrå. Behandlingshemmet jag gjorde min behandling på, helt enligt 12-stegsmodellen, "tillverkar" idag läkemedelsberoende istället för nyktra alkoholister. Det är så tragiskt.

http://www.accentmagasin.se/missbruk/beroendelakaren-det-ar-en-bedrovli…

Var på ett föredrag för ett tag sedan, där man diskuterade eget ansvar för mående. De kommer in många klagomål på vården och att man inte fått hjälp. Men hennes föredrag gick ut på att man kan få hjälp, men att vi ansvarar för att göra förändringar i våra liv så vi kan leva i ro.
Piller tar ju inte bort stress på jobbet, fel partner osv utan kräver massor av arbete från än själv.
Kanske är det samma med beroende, vi vill fixa allt snabbt och sen rusa vidare.
Kram Strulan

känner jag mig så otroligt hopplös när det gäller vår situation, vi som är beroende och medberoende.
Vi följs åt i sjukdomens upp- och nergångar och jag vågar påstå att båda sidor har det lika jävligt med livet.
Dock är min erfarenhet att det är betydligt svårare att få medberoende att inse att även de har en sjukdom som de själva kan påverka. Och det blir inte bättre av att sk förståsigpåare hela tiden hävdar att medberoende inte är en diagnos :-(( Vem i hel-te tror de att de hjälper med sådana uttalanden ???

När Maria Larsson var folkhälsominister släppte hon 50 mille till kommunerna för att de skulle komma igång med aktiv hjälp för barn/vuxna som satt fast i dysfunktionella familjer. Vi var många som då krävde att pengarna skulle öronmärkas men så skedde inte och alltså försvann stålarna in i kommunernas svarta hål. Efter henne kom Morgon Johansson med mer pengar utan vettig styrning.

Nånstans på vägen lagstiftades det om att kommunerna ska sätta upp en typ av kontaktcenter där anhöriga ska kunna söka hjälp. Jag vet inte hur det fungerar i andra kommuner men i min är det en ren katastrof. Det som normalt sett skulle vara en avdelning med gigantisk kö för att komma in sitter idag personalen och pillar sig i naveln just pga den usla kunskapen. De har tex ingen hjälp för barn i missbrukshem. Som faktiskt var ett av skälen till att sätta upp dessa kontaktcenter. Motivet ? "Det är svårt att hitta barnen" !!! Det är tex inte ok att säga åt en hjälpsökande att "försök få din alkis att bara dricka ett glas vin till maten" !

I en beroendefamilj blir det onormala det normala, alla i familjen växer in i det. Vi som tagit/fått behandling och fått ett nytt liv ser genast hur det står till i en familj men det är oerhört svårt att närma sig problemet för de anhöriga sluter genast upp och försvarar "sin" alkis. Men jag tror på att information på bred front om hur ett beroende/medberoende ser ut och hur familjen fungerar skulle vara enormt värdefullt för alla ! Inte minst, självklart, rent personligt för de berörda men även rent ekonomiskt för samhället.

Alkoholindustrin är, för att ta till en parafras, "listig, falsk och stark". De ligger bakom många "vetenskapliga" undersökningar om att alkohol är bra och läser man bara en aning kritiskt så hittar man snart luckorna. De hittar på olika sätt att marknadsföra som exvis alkoglass. Eller som i Asien (där folk inte tål lika mycket som vi nordbor) saluföra mindre flaskor. Eller som nu att de hittat en politiker som tycker att det är en lysande idé att bolaget har öppet på söndagar.

Jag har försett alkoholindustrin med så mycket pengar under mitt aktiva liv så det borde räcka till en stor pension för deras högsta chefer !!! Jag läser nu att drickandet räknat i ren alkohol sjunker i Sverige men jag kan inte se hur det är med beroendet ? Ökar tablettberoendet i motsvarande takt ? Såna undersökningar är inte politiskt korrekta.....

Allt ovanstående bara för att jag läste denna artikel : https://www.alkoholochnarkotika.se/alkohol/anhoriga-i-stort-behov-av-st…

Inte bra för mig att gå igång på men det är svårt att låta bli. Jag puffar gärna för kommunikatören på Ersta Vändpunkten och hans kommentar i artikeln.

Idag ska jag vara nykter.....

Beroendet måste väl öka vi är ju beroende av allt nu för tiden.
Människan kan inte vara gjord för att leva så här, så många som mår dåligt.
Börjar tro att ett ensligt torp i skogen är där man skall vara.
Känns som detta med söndagsöppet bara är ett spel för att få in alkohol i butikerna.
Väljer att vara nykter jag med// kram Strulan

på forumet och påminns om hur jag fick rådet att förändra mig själv och mina beteenden.
Och det gjorde jag.
Bytte plats vid frukostbordet, läste tidningen bakifrån och framåt, körde andra vägar än jag brukar, tog en annan plats framför tv'n, ändrade så mycket så det blev en aning smålöjligt till slut.....MEN...det hjälpte till att få mig att lägga om vanorna jag haft så länge !

I början av min alkiskarriär var det såååå skönt att slappna av med en virre eller starköl på fredagen eller efter jobb, det lade definitivt grunden för mitt missbruk. Och jag var så uppmärksam på det när jag gick in i nykterheten, jag måste ju självklart ändra även på det beteendet ! Att "slappna av" med alkoholfri öl skulle avgjort väcka min gamla ovana och göra mig till en alkis på väg mot ett återfall.

Jag tar aldrig någonsin "alkoholfritt" vin eller öl för jag vet inte vad som drar igång i mitt inre då !! Jag har haft alkisvänner som återvänt till eländet efter ett glas och jag vill inte riskera min nykterhet för en sån skitsak. Det finns så mycket annat gott att dricka och jag behöver inte återgå till gamla vanor för att belöna mig efter en jobbig dag.

Tack för att ni påminner mig !

Tror att det är en av nycklarna till att kunna gå vidare är att bryta vanor. Vanans makt enorm och jag triggar på alkoholfritt vin så det ör ingen lösning för mig.
Men inte riktigt hittat någon bra grej till fredagsmyset, men det kommer väl. Iallafall så är livet så jäkla mycket bättre.
Kram Strulan

För att du lyfter även oss anhöriga/medberoende.
I mitt fall var det just efter brytningen från min alkoholist som mina änglavingar ramlade av.

Som jag på riktigt fick se de djupa avgrunder medberoendet skapat i mig.
Precis som för er så är alkoholen giftet som ni måste lyfta bort.
Vi vårt beteende som vi grundlsgt ofta redan i barndomen.

Och ja, jag fortsätter envist kalla mig medberoende just pga att det för mig är ett handlingsmönster jag hela tiden får ge akt på trots att jag numer ger akt på mig själv och aktar mig för "medberoendemagneter:

För att du lyfter även oss anhöriga/medberoende.
I mitt fall var det just efter brytningen från min alkoholist som mina änglavingar ramlade av.

Som jag på riktigt fick se de djupa avgrunder medberoendet skapat i mig.
Precis som för er så är alkoholen giftet som ni måste lyfta bort.
Vi vårt beteende som vi grundlsgt ofta redan i barndomen.

Och ja, jag fortsätter envist kalla mig medberoende just pga att det för mig är ett handlingsmönster jag hela tiden får ge akt på trots att jag numer håller koll på mig själv och aktar mig för "medberoendemagneter:

jag nån gång skulle förstå mig på hur min hjärna fungerar och hur den på nåt konstigt vis går egna vägar så ska jag skriva en bok och bli miljonär.

Nu blev jag påmind om en tragisk händelse för 6 år sen då en fin vän i gemenskapen helt plötsligt dog. Jag vet inte orsaken men det var under en resa i lyckans tecken när kroppen gav upp. Inte pga ålder utan för att den kanske, KANSKE, var utsliten efter ett liv med droger och alkohol. Hon var en pigg och kul liten varelse som verkligen slogs för sin nykterhet men inte nådde riktigt ända fram.

Och jag saknar henne väldigt mycket !

Kanske är det så att min hjärna tycker att jag behöver en påminnelse om att leva just idag ? Att inte ta det första glaset ? Och att göra bra saker för min egen skull !

Påminnelsen jag fick stämmer verkligen till eftertanke.

Ta hand om er och lev väl !!

Du är så klok. ? Göra bra saker för sin egen skull. Ja, jag har förstått att du är en fena på det. Gillar att vi har en särskild kontakt. ?

Tack för att du finns här. /Kram

är ju numera fritidsforskare och har turen, trots mitt gamla destruktiva liv, att kunna åka omkring och se vårt vackra land även under hösten. Pensionärslönen räcker ännu ett år till att spendera på det jag vill, åtminstone nästan ! Och jag försöker verkligen att göra saker som är bra för min egen skull och samla minnen att plocka fram när jag inte längre tar mig nånstans.
Jag är så glad att jag valt ett nyktert liv så jag kan ta in allt med alla mina sinnen och förundras över att det finns så mycket att upptäcka som jag inte hade en susning om ! Jag försöker välja övernattning på ställen som ligger utanför allfarvägarna och de är utan undantag en höjdare ! Bra mycket bättre, och ofta mycket billigare, än de stora kedjornas utbud.
Och inte minst : Alkohol finns inte alls i sammanhanget för folk som tar in där njuter liksom jag av den naturella upplevelsen ! Det finns inte plats för alkoholen att störa intrycken !!

Tänk så otroligt begränsad jag var när jag var aktiv alkoholist ! Då tyckte jag ju att den stora friheten var att kunna svepa en starköl och en grogg......så sanslöst fel jag hade !! Vilket sagolikt självbedrägeri !! Tänk att kunna ställa in kartappen på en väg som måhända är lite längre avståndsmässigt men som bjuder på så mycket finare vyer än E4'an ! Vilken frihet !! Tuffa fram i ett Sverige som verkligen sänder i (höst)färg ! Att våga ta en sväng till helt okända ställen som nästan alltid erbjuder fina överraskningar !

Alla dessa upplevelser får jag tack vare att jag inte tar det första glaset och jag får mycket bra draghjälp genom att läsa här på forumet om hur många försöker lura sig själva (och alkoholen) när det som saknas ligger så nära : En ärlig önskan om att sluta dricka. Det finns inga mirakelmediciner eller vägar att dricka "bara lite" när jag väl kommit hit. Jag kan inte vara lite alkis likväl som jag inte kan vara lite gravid.

Mina barn blev påverkade av mitt drickande och det gäller alla alkoholistfamiljer oavsett om man tror på det eller inte. Min dotter blev tapetblomman och min son hjälten, fixaren. Den "uppfostran" har de med sig hela livet, även för de som liksom dottern fick hjälp av en ungdomsvecka. Sonen klampar på i medberoendeträsket. "Inga problem" säger han medan han gör allt som står i schemat för ett vuxet barn. Men han vill inte se.

Därför hejar jag på kampanjen " https://www.barndomutanbaksmalla.se/ " som verkligen behövs !!! Det är så viktigt att sprida kunskap om medberoendet och få folk att förstå lite mer varför vissa barn hamnar utanför normen ! Många gånger räcker det med att "Våga Fråga" !!!!

Idag väljer jag att vara nykter och inte ta det första glaset !