Kicki78

Igår hade jag bestämt mig för att inte dricka. Slutade med att jag blev så full att jag har minnesluckor idag. Min man är arg på mig och ångesten är som ett stort, svettigt och ömmande sår i både kropp och själ idag. Vet inte vad jag ska göra av mig själv just nu... Förstår att vägen framåt är att sluta dricka men jag verkar ju inte klara av det på enbart vilja.

Kicki78

Jag har druckit nästan dagligen i över tre år. Klarar av att sköta jobb och hem. Eller, jag klarar av att göra det jag ska men det blir sällan bra.
Vill bryta mönstret. Vill leva. Utan alkohol. Utan sug efter att få försvinna i ett behagligt rus. Utan bråk med familjen. Vara en närvarande och kärleksfull mamma. En sambo som delar sitt liv med någon. Upptäcka nya saker. Skratta. Gråta. Komma ihåg. Tänka nya tankar. Utan alkohol.
Nykter.

Kicki78

Vad har hjälpt er att sluta dricka? Jag har så mycket skam och ångest så jag klarar inte av att söka mig till vården el prata med min man. Alla tips emottages tacksamt!

För mig kom beslutet att sluta när jag verkligen insåg hur dåligt jag mådde...hade ont överallt, var jättedeprimerad och såg verkligen ingen glädje i nånting.
Sen har jag tänkt mycket på mina barn och på hur det måste vara för dom att se mamma packad var och varannan dag.
För mig funkar det bäst att ta det dag för dag, jag är inne väldigt ofta här på forumet och läser och försöker ta till mig av alla råd som finns.
Vissa dagar är det tyngre och vissa gånger bättre...men jag har inte ångrat mitt beslut att sluta dricka en enda gång☺

Sofia

Du hade bestämt dig för att vara nykter igår men det slutade på ett annat sätt. Nu brottas du med skam, ångest och minnesluckor, men kanske var det också en positiv vändpunkt för dig - kanske gjorde det att du tog mod till dig och skrev om din situation här och ber andra om tips på hur du kan sluta dricka? Det är starkt och handlingskraftigt. Du har en väldigt fin och tydlig målbild - att vara en kärleksfull och närvarande mamma, en sambo som delar livet med någon, en som upptäcker nya saker och upplever livet utan önskan att försvinna in i ett rus. Det är en väldig styrka att kunna se vägen framåt såhär tydligt och det kan hjälpa att behålla motivationen när det dyker upp svåra stunder.
Kanske känns det som ett stort steg att kontakta vården just idag, när du känner en stor skam. Kanske känns det lättare när det har gått lite tid. Kanske hittar du stöd genom en annan väg. Hoppas att du får fler tips här från andra användare snart. Du kan också höra av dig till oss som arbetar på Alkoholhjälpen (t.ex. genom fliken Fråga) för att få tips på olika vägar till stöd, det finns många olika varianter!
Du har tagit ett stort steg redan, som har hittat hit och skrivit så ärligt och modigt om hur du har det.
Återigen, välkommen!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Mitt tips är, ta en dag i taget-. Bestäm dig vardera dag för att inte dricka, så känns det inte övermäktigt.

Släpp skammen är också viktigt, förstår att man inte vill skylta med den såklart, jag gör inte heller det, men har du problem och inte klarar att sluta själv så måste du ta hjälp, annars kommer det fortsätta som det gör. Man kan inte böna och be bort en grej som alkoholism.

Jag har visserligen "bara" varit nykter i lite över 60 dagar men du anar inte vilken regnbåge som finns när regnet av känslodämpande vin-droppar avtar. Det är helt underbart, helt fantastiskt till och med (för mig i alla fall).

Ta hjälp av Alkoholhjälpen, skriv här i forumet hur det går. Jag har fört dagbok sedan jag började och all respons och alla man lär känna här är ovärderligt. Det är också viktigt då man kan gå tillbaka och syna vad man skrivit tidigare och analysera sina inlägg.

För mig var det nog inte så svårt att just sluta dricka, jag hade inte de fysiska besvären, mer den mentala besattheten och invanda rutiner. Att komma underfund varför man dricker och ta tag i det underliggande problemet var definitivt jobbigast i mitt fall, att förlora min bästa vän - vinet, att inse sig maktlös mot alkoholen var även det viktigt.

Ett tips till, lyssna på Alkispodden - du kommer känna igen dig, den är rolig, verklig, du får tips och känner dig inte ensam.

Kram och lycka till, hoppas att jag får följa din resa här snart