Janne84

Hej.
Ny här och här aldrig varit mycket för nätforum och liknande men känner att det är dags för en förändring så varför inte prova även det här?

Är en kille på 35 år med fru och dotter på 4 år. Har heltidsjobb som jag sköter bra, befordran inom räckhåll och goda relationer med kollegor. Föräldrar och syskon som alltid ställer upp. Kort sagt inga uppenbara problem i livet. Har dock kommit till insikt om att mitt drickande förstör för mig och mina kära.

Har precis vaknat efter min systers 30-årsfest, munnen smakar kompost och huvudet dunkar som om en marchorkester röjde loss därinne. Hade skitkul igår och tror inte att jag gjorde bort mig mer än någon annan.
Problemet är att jag och min fru hade bestämt att vi skulle bryta tidigt, hon åkte hem vid 23 och jag fortsatte till 05. Sov hos mina föräldrar då vi bor på annan ort och skulle köra hem någon gång mitt på dagen men frun och dottern har nu tagit tåget hem och jag kommer inte kunna köra förrän sent ikväll.
Det här är inte första gången det här händer, skulle snarare säga att det är standard, även om familjen vanligtvis väntar på mig.

Att dricka för mycket på fest är inte mitt enda problem, dricker för mycket hemma också. Mitt drickande sker oftast på fredagar, trött efter arbetsveckan köper jag hem en flaska vin och några öl, tanken brukar vara att det ska räcka helgen ut men dricker i stort sett alltid upp allt på fredagen. Håller mig sedan oftast nykter tills fredagen därpå. Denna typ av drickande har eskalerat de senaste månaderna och nådde en kulmen för två veckor sedan då jag spydde ner hela övervåningen och lät fru och dotter upptäcka det hela på lördagsmorgonen. Har efter det inte druckit mer än några folköl hemma men känner att det bara är en tillfällig bättring.

Börjar inse att jag förmodligen kommer att behöva sluta dricka helt, något som gör ont då jag älskar öl och vin. Har också lite svårt med det sociala utan alkohol i kroppen, svårt att se att jag alls kommer att uppskatta sociala tillställningar utan alkohol.

Tillagt i efterhand:
Texten ovan skrevs i sängen i extremt bakrus. Har nu nyktrat till och börjar känna mig som en människa igen.

Till ovanstående kan tilläggas att jag alltid har haft problem med mitt drickande, sedan tidiga tonåren har jag alltid varit den som blir fullast på fester, började med ensamdrickande som 18-åring då jag på helgerna ofta kunde hälla i mig 8-10 öl per kväll framför datorn, detta eskalerade ytterligare i 25-årsåldern då jag började jobba skift och fick fler lediga dagar, en period kunde jag hälla i mig större delen av en bib på en kväll.
Sedan dess har drickandet minskat, jag har gift mig och fått barn och har till viss del lyckats hålla mig i skinnet och minskat ner drickandet till en dag i veckan, denna dag blir det dock alltid alldeles för mycket, en flaska vin och tre öl är standard, om det finns hemma kan det även bli några glas whiskey på det.
Jag gör det mesta av mitt drickande sent på kvällen efter att dottern har gått och lagt sig så hon har än så länge inte påverkats så mycket av mitt drickande annat än att jag är bakfull på lördagarna och inte så aktiv med henne som jag skulle vilja. Hon blir dock äldre och kommer snart att förstå vad pappa gör på fredagskvällarna.
Min svärfar är alkoholist och min fru har även andra alkoholister i släkten något som gör att hon mår extra dåligt av mitt drickande, jag är rädd att jag snart har nått den punkt då hon väljer att lämna.

Kräksincidenten för två veckor sedan och gårdagens praktfylla får vara de sista, nu är det dags för mig att sluta dricka.

Tog första steget i morse då jag berättade för mina föräldrar och syskon med respektive att jag tänker sluta dricka och bad om deras hjälp att hålla mig på banan. Familjen har vetat att jag druckit för mycket sedan innan men inte att jag mått dåligt över det eller hur mitt ensamdrickande sett ut.

Femina

Välkommen hit till forumet! Vad bra att du själv kommit till insikt att ditt drickande fått ökade negativa konsekvenser för dig och din omgivning. Man måste nämligen själv vilja göra en förändring för att lyckas. Fortsätt skriv här så hoppas jag du ska må bättre med dig själv, en dag i taget. ?

Janne84

Tack!
Känns som det här är rätt beslut, har tänkt på det länge men inte kunnat erkänna för mig själv att jag måste sluta helt, har haft uppehåll på någon månad och även minskat drickandet genom att exempelvis bara köpa halvflaskor. Detta har funkat i perioder men kommer alltid tillbaks till utgångsläget inom några månader.

Sofia

Hej Janne84! Vad härligt att du vill ge det här forumet en chans, trots att du inte har varit mycket för nätforum annars. Jag skulle vilja hävda att det här är en unik oas i cyberrymden, där stämningen är varm, stöttande och icke-dömande - till skillnad från många andra forum och sociala medie-trådar. Du har på ett ärligt och modigt sätt beskrivit hur alkoholen har kommit att skapa konsekvenser för ditt liv och dina närmaste relationer, som du inte vill leva med längre. Vilket klokt beslut att våga berätta om hur du har det för din familj, så har de också möjlighet att stötta dig och peppa dig att hålla dig till din nya linje! Det låter som att du har väldigt mycket att vinna på att förändra dina fyllefredagar - du kan bli en mer närvarande pappa och slipper oroa dig för vad din dotter ska tänka när hon blir äldre och mer medveten. Du kan få en bättre och mer tillitsfull relation med din partner. Du kan må bättre i dig själv när du slipper gräma dig efter kräksincidenter och urspårade fester. Du får garanterat behålla körkortet. Nu har du bestämt dig för att sluta dricka, ett stort och väl genomtänkt beslut. Fortsätt gärna skriva här om hur det går!
Varmt lycka till!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Janne84

Hej Sofia.
Ja, jag har läst runt lite i olika trådar och det verkar vara en härlig, stöttande stämning här. Jag håller med dig om att jag har mycket att vinna på att sluta dricka och efter att ha läst här på forumet inser jag också att jag inte är ensam om de tvivel jag har, tankar om hur tråkigt livet kommer bli och hur tråkig jag själv kommer uppfattas. Festar sällan i traditionell mening numera men går på en del middagar och liknande med mycket alkohol inblandat, funderar på hur jag ska stå ut med berusade människor utan att vara berusad själv?
Älskar mat och matlagning, kommer jag kunna ha vin och sprit hemma att ha i matlagning mm? Tiden får utvisa, jag är varken den förste eller den siste att göra den här resan.

Janne84

Så var det söndag igen och en vecka utan alkohol är avklarad.
Har egentligen gått ganska lätt men kände mer sug än jag brukar i fredags, kanske en kombination av att jag bestämt mig för att inte dricka, trötthet och diverse mindre irritationsmoment under dagen? Har tidigare kunnat hoppa över nån helg ibland utan större problem, mitt problem är ju inte i första hand att jag dricker för ofta utan att det nästan alltid blir på tok för mycket när jag dricker.

Har ännu inte bestämt mig för om jag ska fortsätta vara nykter för alltid eller om jag ska göra ett försök att dricka måttligt i framtiden. Satsar på att vara nykter året ut till att börja med så får jag ta ett nytt beslut då.

Bra kämpat och Grattis till dag 8 ? Ett tips som jag haft nytta av är att skriva ner för- och nackdelar med att sluta dricka, för sej själv. Listan på + sidan blev 20 gånger längre än nackdelarna (som egentligen bara blev två saker..)
För mej känns det även lättare att ta en dag eller en vecka i taget, att tänka ”resten an året” kan kännas övermäktigt. Lycka till i fortsättningen! ?

Janne84

Jo, jag håller med dig, om valet står mellan att fortsätta som jag gör nu och att sluta så finns det definitivt mer fördelar med att sluta men jag när en, kanske fåfäng, förhoppning om att kunna dricka måttligt.

Att sätta årsskiftet som mål är lite av ett sätt att testa mig själv och se hur långt gången jag är. Anser att mitt största problem är att jag har svårt att sätta stopp när jag börjar dricka, inte så mycket att jag inte kan hålla mig ifrån det men har aldrig gett mig på en så här lång vit period tidigare så jag vill se hur jag hanterar det så att säga, är det lätt som en plätt? Ja då kanske jag kan lära mig att moderera drickandet, svårt eller omöjligt? Då kanske jag måste sluta helt.

Under den här tiden kommer jag jobba med alkoholhjälpens program, skriva med rådgivarna och läsa på om alkoholproblematik och metoder för att hantera det, både för moderat drickande och avhållsamhet.

Lycka till du också ?

DetGårBättre

Det du skriver skulle kunna vara jag för ett antal år sen ifall vi bara byter ut miljön. Jag har testat att enbart dricka vin, enbart med kompisar, enbart 3.5%, sen enbart 2.8%. Det slutar förr eller senare som det brukade. Efter det blev det dygnsfyllor. Allt utvecklades nedåt oavsett vad jag försökte. Som tur är innehåller livet annat som gör det värt att leva.

Om du klarar att dricka måttligt får framtiden utvisa - eller så chansar du inte. Det viktiga jag vill tillägga är att om du nu håller året ut så ha inte detta som ett datum som enbart rättfärdigar att du ju kan klara det bra och sen ska testa igen. Då är svaret att det kommer gå bra några gånger, kanske ett par månader sen slår det till igen. Du kan vara ett unikum men jag menar att din inställning är i så fall redan nu att du tänker testa då. Ska du hålla upp till årsskiftet så ska det vara att du genuint tar ett nytt beslut då. har du mått bra utan att dricka. Vad har du fått för fördelar? Var det extremt jobbigt? Vill du sen ta dag för dag? Eller sätta upp nya mål?

Varför jag skriver det är för att jag hållit upp i så många perioder att de inte går att räkna på fingrarna. Allt enbart för att äntligen få dricka igen och fira hur duktig man varit. Pang bom och tillbaka till ruta ett. Men uppehåll är bra om de just är för att utvärdera och ta nya beslut. Jag hade alltid tagit beslutet redan innan!

Janne84

Jag förstår vad du menar, har också försökt minska drickandet tidigare men aldrig egentligen för min egen skull, det har mest varit för att få min fru att sluta tjata. Jag inser att det är stor risk att det inte funkar den här gången heller.

Min avsikt är verkligen att utvärdera och jag kommer prata med min fru under hela tiden och låta henne vara delaktig i alla beslut jag tar.

Målet att vara nykter till årsskiftet kan mycket väl flyttas fram, känner jag att det går alldeles utmärkt att vara nykter kanske jag lika gärna kan fortsätta och är det jättejobbigt har jag redan bestämt att jag måste fortsätta och kanske även gå på någon form av terapi eller liknande, kommer läsa på om sådant under tiden.

Inser att jag kanske är naiv eller lurar mig själv men tror inte att jag idag är redo att ta ett livslångt beslut om nykterhet, behöver lite mer input först.

DetGårBättre

Ingen tar livslånga beslut ifall man tror att det är fullt möjligt. Vissa tar timbeslut, andra dagsbeslut och vissa lägger ner helt men är beredda att ta nya beslut i framtiden - utan att sätta slutdatum för dessa beslut etc. Livsbeslut är stora att ta in nämligen.

Janne84

Vad jag menar är väl att sluta utan slutdatum. Jämför med när jag gifte mig, målsättningen är att det ska hålla livet ut men är medveten om att saker och ting kan förändras och det kan behöva omprövas men mycket jobb ska till innan nya beslut tas.

Janne84

Ska på bröllop idag, en kompis till hustrun som gifter sig.
Kommer att köra dit och är inte orolig för att jag ska dricka men är långt ifrån taggad över att sitta på en middag med en massa folk jag inte känner utan att dricka, får hålla tummarna för bra bordsplacering, är värdelös på småprat när jag är nykter.

Janne84

Söndag kväll och 15 dagar nykter, känns bra, inget egentligt sug den senaste veckan, inte mer än att det hade varit gott med lite vin på fredagskvällen och att jag saknade avecen till kaffet på gårdagens bröllop.
Bröllopet gick över förväntan. Brukar ha svårt för sociala tillställningar med folk jag inte känner om jag inte dricker, är egentligen inte blyg men kommer helt enkelt inte på något att säga, behöver någon som driver samtalet. Som tur var var det flera vid bordet som kunde hålla låda så jag kunde bara glida med och bara flika in något här och där. Blev faktiskt riktigt trevligt. Ger hopp om framtida socialt liv om jag väljer att fortsätta nykter framöver.