AA Anki

Hej igen

Jag är en 34-årig kvinna och har kämpat med att lägga av med vinet länge. Jag har till och med varit med i det här forumet för nästan 4 år sedan och det gick så bra - jag stannade komplett nykter i 7 månader. Det var en underbar tid, jag kunde sova gott, hade mycket energi, tappade en MASSA vikt utan att egentligen göra nåt... sedan reste jag till en konferens med jobbet, där det var väldigt lyxigt och man blev erbjuden vin vart man än gick. Jag var dum nog att tro att jag kan klara av ett par glas när jag är på konferensen, men fortsätter min nykterhet när jag kommer hem igen, vilket var den sämsta idén jag nånsin har haft.
Sen dess har jag försökt att sluta igen så många gånger, jag kan inte ens komma ihåg alla de otaliga försöken. Ibland lyckas jag en eller två veckor, två gånger klarade jag nästan en hel månad, men jag trillar dit igen hela tiden och jag hatar mig och min svaghet så mycket. Förra året var jag äntligen på bra väg igen - jag hade ett mål, en plan, och de första två nyktra veckorna var redan avklarade utan några som helst problem. Sen hände en hemsk olycka som tog livet av min man (vi var dock separerade vid den tiden, fast goda vänner) och dödade nästan våra två barn också. Den tiden var den värsta i hela mitt liv och jag var verkligen helt vilse och i mörkret. Till en början kunde jag inte tänka, inte äta, inte sova... dagarna på sjukhuset var hemska, men det blev bättre när barnen fick komma hem. Sen kom andra vågen, som var ännu svårare - när den nya realiteten satte sig in i hjärnan och jag började inse hur precis ALLTING skulle bli annorlunda nu. Jag kunde fortfarande inte sova - satte bara bredvid barnen på nätterna - de hade hemska mardrömmar hela natten lång, varje natt i några månader, så jag ville inte lämna dem ensamma.
När det kändes som värst så började jag såklart dricka vin igen - ”för att slappna av”.
Det hjälpte till en början med att sova, och kvällarna var lite mindre svåra och sorgliga. Men det tog snabbt överhand igen och ett år senare är drickandet nog värre än nånsin igen - varje gång jag tror att det aldrig skulle bli värre än såhär så blir det faktiskt det. Det är inte så att jag inte har försökt sluta under det senaste året - det har jag faktiskt gjort många gånger. Men varje gång som jag närmar mig 2-veckors sträcket börjar alla emotioner som jag har vägrat bearbeta sedan olyckan komma upp och det blir bara så tufft att jag hellre gömmer mig bakom vinet igen. Dagligen. 1-2 flaskor varje dag.
Så nu är det dags att bli seriöst igen och hålla mig själv ansvarig. Andra har gått igenom samma sak utan att förstöra sitt och sina barns liv som svar. Om jag behöver hjälp går jag till psykolog - det finns en där jag jobbar till och med. Jag har skaffat hjälp med att ta hand om barnen också, så nu har jag lite mer tid att ta hand om mig själv och jobbet och huset och livet och allt.
Det är dags att sluta gömma mig och hitta ursäkter för mitt beteende. Jag är så trött på mig själv, jag vill så hemskt gärna ha anledning att vara stolt över mig igen.

tillbaka !

Jag har själv gått igenom 2 vidriga situationer och klarade den första med att ringa en äldre vän i AA och den andra med att söka hjälp "externt" dvs utanför AA
Vid den första situationen var jag förhållandevis nynykter, tror jag var runt ett år då, och hade inte en susning om hur jag skulle reagera, jag blev bara osannolikt rädd för att ta till flaskan ingen. Som tur var svarade vännen direkt i telefonen och jag kunde agera mer rationellt. Jag fortsatte att älta det som hänt på många möten efter det och fick ur mig det som rörde till mitt liv.

Vid den andra situationen slogs mina ben undan helt och hållet och jag tappade fotfästet helt i den värld jag kände igen. Men tack vare det jag lärt mig i AA så insåg jag att jag måste ha hjälp innan det gick fullständigt åt pipsvängen.

Att vara nykter behöver inte alls vara en dans på rosor, livet pågår fast jag har mina problem. Det är ingen tvekan om att den grunden jag fått i AA har hjälpt mig på många olika sätt och då inte enbart svåra situationer utan även vid andra tillfällen.

En dag i taget och att inte ta det första glaset så kommer jag framåt i livet !

Kram !

AA Anki

Fortfarande första veckan och som alltid vid det här laget är suget på vin vansinnigt stort - från tidiga eftermiddagen fram tills jag lägger mig. Åt andra sidan är jag också otroligt trött. Jag lever just nu för att sova, kan inte vänta tills det är kväll, barnen är i sängen och jag kan lägga mig och njuter av en god natts sömn - och det gör jag verkligen. Jag sover mycket lugnare, djupare och faktiskt hela natten. Jag vaknar inte längre kl. 3 bara för att rulla runt i 3 timmar och försöka somna om medan min hjärna rasar igenom alla möjliga tankar och problem och jag är svettig och allt är för varmt, osv. Så jag njuter verkligen av att sova just nu och jag vill helst göra det hela dagen! Dessutom vaknar jag på morgonen utan att vara bakfull och må som skit.
Jag har också öppnat ett speciellt sparkonto - varje kväll innan jag lägger mig överför jag så mycket som jag förmodligen hade lagt på alkohol den dagen - runt 80kr. Jag funderar fortfarande på ett bra mål att spara för, men under tiden är det redan skönt att se att pengahögen växer så fort :)

Hej å välkommen

Jag har också gjort det, alltså fått för mig att jag kunde dricka igen. Höll upp i tre år, innan jag började. Gick ju kapitalt åt skogen. Problemet var att det nu var riktigt svårt att sluta, höll på att gå riktigt illa innan jag fattade. Har nu varit helt nykter i mer en ett år och tänker aldrig ta en droppe igen, oavsett. Jag tror att om man som jag har använt alkohol på ett destruktivt sätt så går det aldrig att drick normalt igen, vad det nu är.

Smart med pengarna, det ger en klar blid vad det kostar ekonomiskt.

Mvh

Så starkt av dig att ta hjälp nu och resa dig igen. Finns ju inte ord för vad du gått igenom, så att ta hjälp med att bearbeta det är klokt. Styrka, mod och vilja till dig// kram Strulan ❤️???

AA Anki

Tack så mycket för era inlägg, det känns bra att känna att jag inte är den enda som går igenom det här.
Idag kom min sambo tillbaka från USA efter en månad där. Det känns så skönt att han är tillbaka och samtidigt var suget efter vin den värsta på hela veckan. Det känns bara som om kvällarna alltid är så himla roliga med vin och allt. Så jag behövde verkligen sitta ner och fundera om det verkligen är sant och i så fall varför.
Jag kom fram till att det är sant bara i början - efter de första 1-2 glasen, för då slappnar jag av lite. Efter det så är det nog kanske bara roligt för mig. Dessutom blir jag trött så tidigt och oftast somnar jag i soffan. Jag föredrar också att prata mindre och mindre ju mer jag har druckit (mest för att det blir svårare), så oftast tittar vi bara film. Så egentligen är det kanske inte så himla roligt att dricka så mycket vin...
Så jag bestämde mig istället för att ta den vin-fria kvällen för att njuta av hans sällskap istället - prata, gosa i soffan, förbereda min dotters födelsedag, ...
Det gick väldigt bra och var en trevlig kväll - tror inte att det hade varit så himla mycket roligare med vin. Den hade nog bara gjort mig trött och jag hade nog inte blivit klar med att slå in presenterna.
Men suget fanns ändå i backgrunden hela tiden. Jag vet att den kommer gå bort om jag bara står ut längre, men som sagt så var det svårt idag.

AA Anki

Då var det en hel vecka avklarat! Dagen var väldigt svår under en viss tid - det var min dotters 10:e födelsedag och det var mycket på gång hela dagen. Vi började tidigt med tårta och sång, sen behövde jag gå till jobbet. Där var det väldigt jäktigt också, men jag slutade lite tidigare för att komma hem och fira henne lite mer. På kvällen gick vi till vår favoritrestaurang. Där blev det svårt! De har otroligt god mat och jag brukar alltid ta ett (eller fler) glas vin med maten. Och när jag tittade runt på alla andra borden, så hade ju precis ALLA andra vuxna personer antingen öl, vin eller nån rolig vodka-saft blandning med paraply framför sig. Så jag hade en väldigt svag stund där - det skulle väl vara okej om jag bara hade ett glas vin där och sen aldrig igen...
Men när servitrisen kom och frågade vad vi vill dricka, så sa jag ändå Cola light. Jag var väldigt stolt över mig efter restaurangbesöket.

Så även det klarade jag. Väldigt stolt över mig!!

AA Anki

8 hela dagar avklarade utan större problem. Suget var ganska statt de senaste 2 dagarna, men jag visste ju att det kommer och att det också går över, så det var bara att vänta ut det. Nu, dag 9, började det som jag är mest rädd för: skulden och sorgen börjar komma tillbaka och huggar i mitt hjärta (och mitt huvud) när jag minst anar det. Vid middagen så pratade vi om någon bok eller film, och helt plötsligt kom jag ihåg hur min man en gång kastade ut alla sina böcker eftersom jag föreslog att de kanske kan ligga i förrådet eller nånstans, för att han aldrig läser dem ändå (och han hade verkligen MASSOR av böcker - de fyllde flera bokhyllor och vi hade bara en pytteliten lägenhet och två barn i den också). Precis varför han kastade ut dem vet jag fortfarande inte - han sa att han höll med och istället för att spara dem i nåt förråd där de samlar damm, så slänger han dem bara, men jag undrar om min kommentar kanske gjorde han ledsen. Det här var mest bok serier som han har köpt och samlat över flera år...
Så helt plötsligt så kom den tanken i mitt huvud medans vi åt och jag kände sån vansinnig stor skuld. Jag borde ha varit snällare mot han, varför är jag alltid så självisk och elak? Och nu så finns han inte längre och jag kommer aldrig ha chansen att vara snäll igen.
Som tur så var det bara den enda tanken som kom upp och det gick över efter ett tag, men jag vet från mina tidigare försök att stanna nykter att det bara blir svårare nu och varje dag kommer det fler tankar. Det är därför jag brukar avbryta nånstans runt dag 12-17.

dina 2 sista meningar så signalerar du att du redan bestämt dig för ett återfall. Om du, istället för att planera framåt, tar en dag i taget så knallar det på.

AA Anki

Hej Adde,

Nej, så är det faktiskt inte. Jag har gjort det här för många gånger för att bara fortsätta att göra samma sak om och om igen - jag är trött på det. Jag vet vad som kommer att hända men jag ska ta mig igenom det. Det kommer bara bli svårt och jag är lite rädd.
Så här långt är det dock helt okej. Haft besök igår som höll mig upptagen och idag blir det en myskväll med barnen. Det känns som om min hjärna är som ett småbarn ibland som får spel när den inte kan ha vad den vill ha. Som ett barn i leksaksaffären som inte kan ha en leksak och som kaster sig på golvet och skriker, så beter sig min hjärna när den inte får vin - känns som den skriker och gråter ibland och det som faktiskt är problemet är att den bara är trött och hungrig - precis som det trotsiga barnet. Så länge som jag äter tillräckligt och sover mycket, så är det mycket lättare att ha läget under kontroll och när suget efter vin kommer upp igen så är det nog egentligen dags att äta eller sova :)
Så nu försöker den trotsiga hjärnan att få mig att gå tillbaks till spriten genom att kasta sorg på mig, men det känns som ännu ett sätt att manipulera mitt tänkande och jag ska vara den vuxna och stå emot

AA Anki

Vad skönt med nykter helg igen! Sover gott och vaknar piggt!! ? den här helgen har min dotter sin födelsedagskalas som hon har bjudit in ett antal vänner för att sova över. Ush, vad högljutt och vad sent de somnade, men de verkar i alla fall haft jätte kul! Kände fortfarande på kvällen att vin hade varit gott - för att slappna av efter den långa dagen och för att också ha lite kul osv, men jag var ändå duktig och stannade nykter hela kvällen ?
Annars så tog jag hand om huset, tvättade en MASSA kläder, städade, mm.
Men jag tar det super försiktigt just nu - ser till att sova mycket och äta tillräckligt och jag dricker vatten som en atlet (fast utan träningen).
Nästan 2 veckor nu - så stolt!! ?

AA Anki

Det var en väldigt upptagen helg, men ändå lyckades jag klämma in en tupplur på eftermiddagen, som var så skönt och jag kände mig helt utvilat och fräscht efteråt.
Har även satt upp en massa gardiner, krokar för jackor, en spegel, röjt i garaget, osv - nu ser huset mycket bättre ut! ?

AA Anki

2 veckor avklarade!!! ?

Då ligger den första (och förhoppningsvis jobbigaste) tiden bakom mig!!! Har inte varit lätt alls ända fram till igår, då jag inte kände något som helst sug efter vin - förhoppningsvis kommer dessa dagar oftare nu ?
Målet för den här veckan är att fortsätta ta det lugnt, men också komma igång med träningen igen. Har varit på ett träningspass idag - oj vad det kändes tufft!! Men det var också himla skönt att träna igen och göra något som är bra för kroppen. Det kommer nog säkert bli ett pass till senare den här veckan, när träningsverket (som jag helt säkert får imorgon) har lagt sig. Eller så får det bli nån Yoga - alltid skönt att sträcka på sig lite ?
Har också varit enormt effektivt på jobbet den senaste veckan. Det är verkligen chockande att se kontrasten och hur jag vanligtvis bara släpar mig själv genom dagen jämfört med vad jag skulle kunna åstadkomma om jag bara inte vore så trött och bakis hela tiden...

AA Anki

Det känns just nu verkligen som om man börjar fokusera om. Från att bara tänka på alkoholen hela tiden varje dag till att faktiskt lösa problem och ta an sig saker som är lite mer svåra och tar tid.
Fram till lite mer än två veckor sen så började varje dag med ”åh gud, vad jobbigt! Ush, så bakis.... idag ska jag inte dricka! Varför gör jag såhär mot mig? Mår skit! Ska definitivt inte dricka idag!!!”. Sen, vid lunchtid ”skönt att inte må så fruktansvärt dåligt längre! Men jag är super trött - ska se om jag kan sova lite nånstans. Bara en liten stund. Ska nog inte dricka ikväll - det gör mig ju alltid så trött nästa dag”. Eftermiddagen ”mår äntligen mycket bättre! Hur mycket tid kvar tills jag kan åka hem? Borde köpa vin på vägen!! Kanske en låda - en flaska är nog för lite och två flaskor blir mycket skräp” och sen dricker jag hela kvällen igen.
Men nu så vaknar jag på morgonen, myser lite med Lill-pojken som vanligtvis redan har krypt in i min säng, sen läser jag lite nyheter eller titta lite TV, gör iordning mig och går till jobbet tidigt (typ en timme tidigare än vad jag brukade!), jobbar hårt och är väldigt effektiv... lunchtid äter jag mat och pratar med kollegor - tänker inte ens på vad eller om jag ska dricka ikväll. Efter lunch fortsätter jag jobba utan att vara så oändlig trött och vid det här laget brukar tiden börja flyga iväg. När det är dags att gå hem blir jag oftast förvånad (”Va? Redan???). Sen så åker jag hem och ser faktiskt fram emot att spendera kvällen med barnen. Idag har min dotter och jag spelat Sims tillsammans fram till läggdags - det var super roligt! Och sen, när barnen är i sängen så läser jag lite, tittar TV eller tar en liten promenad och sen är jag super trött och går och lägger mig och sover gott. Vilken skillnad!!! De första 10 dagarna var svåra och tråkiga, men nu känns det som om allting blir mycket roligare igen och igår kväll tänkte jag att ”det finns ingenting som vin skulle kunna bidra just nu som skulle göra min kväll roligare - den skulle bara göra mig konstig, ofokuserad och trött”.

Det finns såklart också svåra och jobbiga stunder. Nu, när jag har fått orken tillbaka, så har jag börjat ta hand om några saker som fortfarande fanns kvar att göra efter min mans olycka. Det är fortfarande inte lätt, det blev lite tårar och allt, men det kändes också lite positivt. Jag fick en del gjort och det känns som vikten som trycker ner mig blev lite lättare.

Hoppas det fortsätter så här, det känns bra att ordna livet och bete sig som en vuxen igen.

Jag är så glad för din skull ? Så bra att du skriver ner hur det var då, och hur det har blivit. Bra för dig att läsa när suget kommer! Och bra för andra att inspireras av. Keep up the good work!

AA Anki

Mer än halva månaden!!
Idag så känns det lite jobbigare igen. Suget är tillbaka och generellt är allting lite svårare. Men jag tror jag vet var det kommer ifrån - de senaste 2 nätterna har min sömn varit avbruten några gånger och kortare - mest pga barnen. De hade lite mardrömmar här och där och Lill-pojken kommer till mig tidigare och tidigare på morgonarna, så jag tror att jag egentligen bara är trött idag och det är därför som det känns så. Så den nya strategien är att vara i sängen vid kl. 10 och att också ha några nyttiga jos eller smoothies hemma, så att jag har någonting att smutta på när suget blir jobbig.
Jag ser dock fram emot imorgon - jag har en frisörtid bokad på kvällen (första gången på nästan 2 år!), så det borde hålla mig upptagen och fri från suget ?

AA Anki

19 dagar - 1520kr på mitt speciella sparkonto!!! Har idag gått och köpt några roliga saker till mig själv: hår- behandlingar, bubbelbad, en trähårborste (ska vara så mycket bättre för håret än plast för att håret blir inte statisk eller nåt), ansikts- och kroppspeeling, multivitaminer, osv. Här ska man bli frisk och vacker! Jag har flyttat till ett nytt hus för några månader sen och jag kom på idag att jag aldrig har badat i badkaret här, så det gjorde jag nu och det var så himla skönt! Sen så smörjande jag in mig med krämer och drack en nyttig smoothie medans jag pratade i telefon med min mamma. Hon var faktiskt förvånad att jag inte drack vin och jag sa till henne att jag inte gör det längre. Hon sa att det var bra och duktig, men hon vill ändå att vi ska ta det ena eller andra glaset tillsammans när hon hälsar på över jul/nyår. Jag sa att jag nog inte kommer dricka vin då, men det stör mig inte om hon gör det, men hon sa att hon skulle tycka att det var tråkigt och hon vill inte dricka ensam. Jag har haft precis det här samtalet med henne för 4 år sedan när jag var duktig. Det blev så att hon och pappa hälsade på, båda drack vin och jag hade antingen A-fri cider eller saft. Det gick jättebra trots deras gnäll. Men den här gången kommer hon ensam eftersom hon och pappa har skilt sig för 2 år sedan. Hoppas jag kan övertyga henne om att ha en ”vit jul” tillsammans med mig och göra andra mysiga grejer istället, men hon är rätt envis.

AA Anki

3 veckor avklarade och det går så mycket lättare just nu!! Suget känner jag nästan aldrig just nu och mina tankar är inte så upptagna med alkoholen längre.
Jag fokusera mycket mer på hälsan och barnen - äter massor med nyttigt, dricker mycket vatten och te, har gått till 2 träningspass sen i lördags, har lekt mycket med barnen och dottern och jag har gjort fina hårbehandlingar igår.
Jag är bara lite orolig att suget kommer tillbaka med hämnd snart - jag litar inte alls på mig! Och varför skulle jag? Jag har ju trillat dit igen varenda gång hittills. Dessutom kommer min mamma hälsa på snart...

AA Anki

Det är så himla lätt att bara ge upp. Igår var en himla fin dag. Allt gick super på jobbet och hemma så skedde en hemsk bra förändring, så när kvällen kom och jag stod i köket och lagade mat, så kände jag mig bara så väldigt euforiskt. Min sambo var på väg till affären för att köpa några saker och jag bara tänkte att en sån här underbar dag måste firas! Så jag messade honom att han ska ta med sig en flaska vin hem - jo, jag var medveten om att det är ett dåligt beslut och jag visste att jag skulle hata mig själv nästa dag igen osv osv, men det kändes bara så himla bra då... men så fort som meddelandet var skickat så kom faktiskt den känslan. Jag blev besviken av mig själv omgående och suget och euforin försvann med en gång. Så jag funderade i en minut och sen skrev jag ett till meddelande att han ska strunta i vinet - jag vill ha cola istället. Sen hände ingenting på ett tag och jag undrade om han såg mitt meddelande, och sen blev jag orolig att han kanske inte hade sett den och vad gör jag om han kommer hem med vin ändå? Så det gick runt 20 minuter med en massa funderingar och ångest och till slut så ringde han och sa att han fortfarande är i affären och jag har fortfarande chansen att ångra mig igen om jag vill. Jag blev super glad och sa att jag vill inte ha vin utan cola :) han skrattade och frågade om det var pga att jag vill spara mer pengar (jag sparar ju fortfarande 80kr på ett separat sparkonto för varje dag som jag inte dricker) och jag sa till honom att ”jo, jag är ju väldigt mån om mitt sparande”. Vilken lättnad! Med jag funderade ändå hela kvällen efter det om hur nära det var och varför det är så himla lätt att glida in i gamla spår igen, trots att jag har mått så bra på sistone - sovit gott, ätit gott, kan fokusera så bra på jobbet, får mycket gjort,... mitt liv har blivit så mycket bättre - varför är jag så redo att kasta bort allting igen?

Det är i alla fall dag 27 nu - väldigt stolt men litar inte på mig själv ett dugg!