Eva-Lena

Jag har under ganska lång tid vetat, även om jag inte velat ta ansvar, att jag har svårt att hantera alkohol i vissa sammanhang. Går jag ut med vänner och vet att jag inte behöver ta hand om barnen dagen efter (om de sover hos farmor eller mormor) så är det som att det inte finns något stopp! Häromdagen delade jag och en vän på en flaska vin innan en spelning. Under spelningen drack jag 5 glas cava, på nästa uteställe 4-5 glas till och på sista klubben drack jag också, men har ingen aning om hur många glas..
Sitter jag däremot hemma en fredag/lördag så kan jag öppna en flaska skumpa på fredagen och ta några glas och så dricker jag resten på lördag. Jag känner inte att jag behöver dricka alkohol varje helg, däremot har jag under senare tid använt det som avslappning efter jag nattat barnen...
Måste man sluta dricka helt och hållet - om det enbart är i vissa sammanhang det skiter sig?!

Jag dricker också väldigt destruktivt, och jag ska nu ge mig själv ett ärligt försök att dricka kontrollerat. Funkar det inte så måste jag sluta helt.

Jag kan rekommendera boken ”För mycket för ofta”. Den hjälpte mig att komma igång.

En vecka kontrollerat drickande är förvisso inte mycket att skryta med, men allt måste ju börja någonstans.

Eva-Lena

Tack för tipset om boken! Jag satt faktiskt precis och läste dina inlägg och blev nyfiken på tankesättet och de regler du satt upp. Ska köpa boken bums och sen se hur jag ska förhålla mig till drickandet framöver.

Snyggt jobbat med en vecka! Alla måste vi börja någonstans!

För min del funkade inte kontrollerat drickande. Efter allt jag läst och lärt mig från egna och andras erfarenheter verkar det vara noll som gäller om man fått ”sjukdomen” alkoholism. Dvs ett fysiskt eller mentalt beroende. Det är något man nog känner själv. Ett till boktips är ”skål ta mig fan” som tar upp olika grader av problemdrickande. Lycka till med din väg framåt :)

För min del funkade inte kontrollerat drickande. Efter allt jag läst och lärt mig från egna och andras erfarenheter verkar det vara noll som gäller om man fått ”sjukdomen” alkoholism. Dvs ett fysiskt eller mentalt beroende. Det är något man nog känner själv. Ett till boktips är ”skål ta mig fan” som tar upp olika grader av problemdrickande. Lycka till med din väg framåt :)

Västligvind

Hej! ❤️

Jag har förstått eller klurat ut att det är inte hur mycket man dricker. Utan varför och vilka konsekvenser man får ut av sitt drickande. Jag är en kvinna på 30 mitt i kariärren med barn och hus. Dricker bara på helgerna och vissa kanske skulle säga att det inte är så mycket om man slår ut det. Men jag dricker alltid för mycket. Varje gång det är fest eller bara hemma så blir det för mycket - för mycket för mig.

Jag får ångest och gör bort mig. Jag har bestämt mig för att hålla mig helt nykter i några månader (kanske för alltid) för att prova.

Alla gör sin resa men jag har läst här och på andra ställen att det är svårt att kontrollera sitt drickande i början. Det blir en ganska hård psykisk press att bara minska sitt intag. Speciellt att sätta stopp efter man kanske tagit två glas. Man vill ju oftast alltid ha mer. Jag tänker att visst är vi alla olika men vi är också väldigt lika när det kommer till just alkohol. I alla fall vi som börjar ana eller har insett att vi har ett problem. Så jag går efter andras erfarenheter nu eftersom jag inte har några egna.

På något sätt är det enklare med helt stopp ett tag än att begränsa sig.

Jag kan inte säga att jag kommer vara nykter för alltid. Men jag kan säga att jag kommer vara nykter ett bra tag framåt.

Bara för att du väljer att vara nykter nu och kanske framåt betyder det inte att du ska vara nykter hela livet. Det är ditt val. Det är också vad jag förstått viktigt att man tänker att "man väljer att vara nykter" istället för att tänka "jag får inte dricka". Vi är bara människor och förbud brukar fungera dåligt.

Mitt råd är att prova. Vad är det sämsta som kan hända om du är nykter en tid?

❤️

Eva-Lena

Tack för dina tankar och tack för ditt boktips! Låter som jag iallafall kommer bli snäppet klokare inom ämnet efter alla läsvärda böcker som verkar finnas :-)

Tack!

Eva-Lena

Hej! Och tack för dina kloka tankar!

Utan att hunnit läsa allt för mycket i forumet, eller ens litteratur på ämnet så är min känsla att jag nog kommer behöva göra som du, till en början. Att ta beslutet att avstå alkohol helt och hållet, ett tag framöver. Det blir nog som du säger annars, för svårt helt enkelt!

Jag har en känsla av att det är mängden alkohol som ställer till det för mig, jag känner inget direkt sug ”jag måste ha alkohol” utan har snarare blivit en form av avslappning efter att barnen nattats. Jag tror också att jag vänt mig till alkoholen aningens extra det senaste året/två åren i samband med rehab till följ av utmattningssyndrom. Det har liksom blivit som en tröst i sorgen på något vis.

Att gå ut och ”supa” är egentligen inget jag brukar göra, men tror att jag helt enkelt har tyckt synd om mig själv, lite krupit in i offerkoftan för att kunna klappa mig själv på axeln och på så vis kunna unna mig en galen utgång med vänner då och då.. MEN det är ett sammanhang som jag uppenbarligen inte klarar av, så där behövs regler framöver.

Åter igen, tack för otroligt kloka tankar! Och för att du tar dig tid att skriva! Tack!!

Fibblan

Både det enklaste och det svåraste, från en mamma till en annan..,om du frågar mig..?
Jag var i liknande funderingar som du ungefär vid årsskiftet. Drog igång med några månaders nykterhet OCH INSÅG hur svårt det var.. klarat av att avstå långa perioder tidigare, under graviditeter och amning m.m, kanske det inte ens var ett problem då..(?)
Iaf - Där du är nu..! Avkoppling efter barnen/barnet nattats.. det är så det börjar..!! Utmattningssyndrom, sorg över det såklart, känslor av otillräcklighet och misslyckande..så var det för mig iaf och tyvärr också efterhand blev det en resa mot mer och mer begär efter alkohol. sTOPpA i TId?! För allt vad du kan?!
Så bra gjort av dig att logga in här och ta tag i det här medan tid finns. Det gör det ju alltid förvisso, finns tid menar jag..☺️. Men det är helt klart en framgångsfaktor ju tidigare man tar tag i det, tänker jag..?!
Jag kämpar på och är på dag 3 igen.. inte så nöjd med mig själv just nu. Samtidigt j-ligt stolt över att jag aldrig ger upp kampen om bättring och förändring ??!
Önskar dig all lycka på din resa ?!
Stor kram!
/Fibblan ?

Nej, man måste inte sluta helt. Man måste eg ingenting. Jag har inte slutat helt men ändå varit nykter i snart ett och ett halvt år. Jag får dricka om jag vill. ”Får inte” eller ”kan inte” är för svåra att ta in. ”Vill inte” är mycket lättare.

Personligen tror jag inte att det är möjligt att ”återgå” till ett sk. normalintag. Det krävs mycket jobb, och antagligen disciplin resten av livet. Jag vet inte om det är så mycket lättare? Men eftersom det inte är svartvitt så kanske vissa är ok med att ha disciplin för det mesta men att det blir lite för mycket ibland, men ändå på det stora hela mindre än tidigare.
Finns ingen one-size-fits-all. Man gör vad man måste.
Hoppas du hittar din väg!

Eva-Lena

Tack för att du tar dig tid och svarar!
Jag har beslutat att köra på sober october och än så länge går det bra! Dock är det kämpigt just nu, så sugen på bubbel.. idag är min ”fredag” då jag jobbat sista dagen för veckan idag.... Ska fixa en kopp te snart och försöka njuta av den sortens avslappning istället! Får se hur det går ?

Grymt av dig att du aldrig ger upp kampen! ❤️ Vi får kämpa tillsammans helt enkelt!

❤️

Jag hade/har likande funderingar som du. Har varit nykter 1.5 månad o satsar på 3. Som andra skriver måste man ingenting men en tids nykterhet är nog att rekommendera för att få distans o möjlighet att reflektera ? om du kan dricka alkoholfritt utan att triggas av det finns det supergott alkoholfritt bubbel ? för mig har det varit viktigt att ha sånt till helger etc för att det inte ska kännas tomt men alla gör olika. Heja dig som kör soberoctober ?

Eva-Lena

Jempa123
Hej!

Det är såklart som du och andras säger, det finns inga måsten! Har nu varit nykter ett tag nu, första målet är oktober ut och sen förhoppningsvis 2 månader till, en månad i taget!

Tyvärr tillhör jag den lite mer (läs mycket!!!) kräsna när det kommer till smak på bubblor, så har svårt för att byta ut det mot alkoholfria.. men nöjer mig med Loka och Loka crush för tillfället!

Tack för att du tog dig tid att svara!
Och grymt jobbat själv!!!