En dag i taget resten av livet

272 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Knaskatten
Härligt!

Så bra att nykterheten börjar kännas som det normala och vanliga. Det är så det ska vara! Du gör det så himla bra. Fortsätt så! Kram!

Femina
Sorgbearbetning

Tänker att www.sorg.se kunde vara av intresse för dig, såväl som för mig. 🙏

Rosa-vina
Tack Femina och Knaskatten

Jag ska titta på sorgs hemsida. Vill minnas att jag har en av deras böcker. Fick en då jag skulle gå på en av deras föreläsningar men blev sjuk. Ska leta reda på den :)
Idag är en bättre dag och jag är påväg att hitta tillbaka till glädjen och lusten.

Kram på er alla som kämpar, var och en på sitt sätt <3

Rosa-vina
90 dagar har nu passerat

Vilket jag firade genom att vara med på ett event med massor andra kvinnor (och några män). Vaknade trött med glad nu på morgonen och mitt nya mål är nu ytterligare 3 månader. Tanken är att ta ett steg i tagen, egentligen en dag i taget men jag gillar att ha ett mål. Så 6 månadet är mitt nästa mål.

Jag har lärt mig ganska mycket om olika beroende och om mina triggers som kan vara fallgropar för återfall. Nu ska jag ta mig an denna dag och ikväll ska jag äta något gott och njuta av kallt friskt citronvatten.

Föresten, min kombutcha bryggning går jättebra. Just nu är den smaksatt med svartvinbär, sjukt gott. Dricker ungefär en dl varje dag (inte mer då den innehåller lite socker och kan faktiskt få upp en aningens liten alkhohol procent) men inte mer. Det ska vara bra för mage och tarmsystem med de naturliga bakterierna.

Tjingeling!

Femina
Grattis

Grattis till 90 dagar! 💐

Rosa-vina
Sober is the new black

Det blev en ganska sömnlös natt men mår bra och känner mig ganska pigg ändå. Idag är min plan att yoga och jobba med hantlarna för att stärka kroppen, musklerna i axlar och nacke. Jag dras med problem i nacken och har ofta huvudvärk efter en wipflashskada. Yogan hjälper mig mycket (hela kroppen) och hantlarna bygger upp musklerna som ett skydd. Faktum är att min kropp är väldigt smidig, frisk och stark tack vare all vardagsmotion, yoga och nykterhet. Min nykterhet betyder väldigt mycket för min hälsa och jag ser yngre och friskare ut nu. Jag ser fram mot att bli en frisk pensionär, när det blir dags om några år. Det jag investerar nu i min hälsa ser jag som oerhört viktigt för min framtid. Jag har alltid ätit hälsosamt men nu har jag lagt mer tid och lust på ekologiskt och ren mat utan tillsattser.

Tack för grattis Femina <3

Rosa-vina
Frestande tankar

Jepp, nu börjar de komma, tankarna på ett glas vi framför brasan efter en god måltid. En illution, ett luftslott, en hägring eller vad jag ska kalla det. När DU, mig lurar DU inte den här gången. Vik hädan beroendehjärna, jag ska tvinga bort dig med en stor mugg med fettkaffe (kaffe med kollagen och cocoaolja och mandelgrädde som jag vispar ihop). Jag är nu inne i den period (klarat 3 månader uta a) när risken för återfall inträtt och jag behöver använda mina strategier för att hålla mig på den nyktra vägen. Jag känner mig stark men underskattar inte risken. Jag ser till att jag inte är hungrig och strävar efter balans i allt jag gör. Jag har alltid alkoholfria drycker hemma utan socker. Helst citronvatten, Kombucha, te och kaffe eller vanligt vatten med några hallon i.

Jag lyssnar mycket på poddar och hittade igår 12-stegspodden på www.12-stegspodden.se och på Youtube. Det finns så många poddar om alkohol och olika beroenden som är bra. Jag har också gått ut med att jag inte dricker alkohol, inte äter socker och snabba kolhydrater då det kickar samma belöningssystem. Alla vet att min mamma söp ihjäl sig, så ingen undrar varför jag valt bort alkoholen.

Jag har börjat att komma in en fas då jag känner att jag faktiskt kan berätta utan att känna skam eller skuld. Jag känner mig mest fri. För jag har inget att skämmas över. Jag har tagit mig igenom en uppväxt i en trasig familj med missbruk. Jag har förlorat mitt unga vuxna barn, flera missfall, förlorat en bror som valde att gå för egen hand. Idag står jag stolt och nykter. Allt som hänt när jag druckit och det som jag dövat med alkohol har ingen betydelse längre. Kanske alkoholen räddade mig när jag mådde som sämst, när jag var så stängd och inte riktigt orkade leva. Jag börjar nu inse hur sjuk jag har varit och kan känna en sorg över att ingen såg, fast jag visde nog inte, så hur skulle de veta? Jag har flytt i arbete och sen druckit för att orka leva.

Men nu lever jag ett rikare liv och jag är mer öppen och ser andra på ett nytt sätt. Jag håller på att bli en mognare bätter version av mig själv. Nu har jag gjort sådär igen, bara skt´river utan att tänka, så det kan ha blitt lite rörigt, för jag kommer inte att korrläsa.

Jag tar nu paus några dagar då jag ska på reatret och jobba lite med mig själv. Det står yoga, meditation och skogspromenader på mitt tomma schema :)

Mirabelle G-S
Fullträff

Din text träffar i solar plexus när du resonerar kring att alkoholen kanske räddade dig när du mådde som sämst.... Stor igenkänning för mig. Det är en stor sorg att inse hur själsligt sjuk man har varit, under lång tid, utan något annat val än att ignorera och bita ihop. Sen blev det ”safe” att bryta ihop och komma igen. Vi kommer igen, ett steg i taget, en dag i taget ❤️ Och när det tycks vara lång väg kvar att klättra ska vi se tillbaka ner i mörkret och inse hur otroligt långt vi redan kommit på vägen. Önskar dig en fin fredagkväll. Jag har just inhandlat kombucha. Ska bli spännande att testa det 😊 Kram

Rosa-vina
Allt väl och 100 nyktra dagar har passerat nu

Jag har satt upp nya mål för min hälsa och börjat att gå ut med min nykterhet i de sammanhang det faller sig naturligt. När jag tackar nej till alkohol -Tack men nej tack. Jag dricker inte alkohol, men gärna något gott alkoholfritt. Jag tar även med mig alkoholfritt bubbel och ställer fram intill de övriga dryckerna ifall fler vill ha.

Funderar lite på varför det normala är att dricka alkohol och inte tvärtom. Det normala borde vara att välja alkoholfritt. Jag följer flera grupper på fb och insta och börjar förstå hur gigantiskt detta problem är för många med alkohol varje dag, kombinerat med andra droger. Jag vet att det inte är mängden eller hur ofta man dricker som avgör om man är beroende. Jag blir bara lite omskakad nu när jag börjar se vidden av detta samhällsproblem. Hur lätt det är att hamna i en så nedåtgående spiral att det enda som betyder något är drogen. Jag är så oerhört tacksam för min nykterhet. Att jag har med stöd från er tagit mig upp på en hälsosam stig med en oändligt massa roliga sidospår jag kan välja. Nu kan jag säga att mitt liv är bättre på alla plan även om det inte är problemfritt och kommer aldrig att bli. Tacksam, så tacksam <3 <3

Stor kram till er alla!

FinaLisa
Så bra skrivet Rosa-vina 🌺

Tack, jag håller med dig till 100%🤗

Kramar
💙💛💚

Mirabelle G-S
Grattis till de 100! Du har

Grattis till de 100! Du har så rätt. Livet blir aldrig problemfritt, men alkoholfritt är det iaf ett stort problem mindre att handskas med. Kram

Rosa-vina
Mina nya hobbies är i köket

Jag brygger (heter det så?) kombucha och exprimenterar med nya smaker. Idag tappade jag upp på flaskor kombucha med krusbärssmak (hade röda krusbär i frysen) och det blev supergott. Jag har tidigare smaksamtt med svarta vinbär eller hallon, men även druckit det naturellt. Idag satte jag min fjärde omgång. Dricker det ut cupa eller vinglas så det ger den extra myskänslan. När kombuchan smaksätts bildas kolsyra i flaskan (alltid flastflaska och släppa ut trycket varje dag) och den röda färgen från bären gör den till en riktigt härlig dryck,

Jag har groddat alfalfa och mungbönor i olika perioden i drygt 30 år och tröttnar aldrig på dessa vitaminrika små "yngel". Supergott på fröknäcke som jag gör efter ett recept från LCHF, kostdoktorn (tror jag).

Jag har även tagit upp mitt intresse för hälsosam mat och börjat att fota min rätter som jag sätter ut i en grupp, för matnördar :) Igår fick jag feedback på min matkonst och min beroende hjärna blev så glad.

Vad vill jag säga med detta? Mitt pysslande i köket roar mig och ger mig belöning. Mitt belöningssystem blir tillfredsställt och jag mår bra.Utöver detta så har jag kommit igång med min Yoga (jag är utbildad Yogalärare och massör. Jag har ju inte alltid druckit) hemma. Oftast får jag till 15 000 steg tillsammans med min hund. Vi går långa promenader på grusvägarna och njuter av skog och sjöar i stillhet. Ett fantastiskt läkande sker just i tystnaden i naturen. Jag vilar mycket och tillåter mig att läka. Dammråttorna får sig en (sopar lite varje dag) omgång var 14:e dag, inte oftare. Jag prioriterar mig inte städningen. Den största glädjen får jag av min stora familj som alla vet att jag inte dricker och varför. Jag vill vara en förebild för min dotter och barnbarn.

Nu låter det som att jag bara glider fram men så är inte faller. Igår var jag så sjukt trött i kropp och knopp att mitt återfall var bara ett par ord ifrån att komma ur munnen. Min man handlar alltid påvägen hem från jobbet och han hade säkert blivit glad om jag sagt -jag vill gärna ha en flaska vin. MEN icke. Den finska Sisun slog till direkt och bekämpade mina tankar. Jag gick till köket och hämtade mat, för egentligen var jag ashungrig.

Var ALDRIG:
törstig
hungrig

Till admin:
Ber om flytthjälp till det vidare livet

Kram

Mirabelle G-S
Finsk sisu äger!

Jag beundrar dig. Att gubben handlar varje fredag, och de där orden inte slinker ut... Respect! Och så beundrar jag matnördar i allmänhet. Jag själv ser kökstjänst som skyttegravskrig i fiendezon. Kaotiskt, stresspåslag, kladdigt, blodigt och rätt äckligt. Erkänn, nu undrar du vad i allsin dar jag sysslar med när jag lagar mat ;) Jag undviker det om jag kan. Pizza på hemleverans och muffins från macken är min melodi.

miss lyckad
Hej!

Vad glad jag blir när du lyckas! Det känns som du själv säger annorlunda den här gången..Jag läste hela din tråd, och livet är verkligen inte rättvist..Vi påverkas oerhört mycket av barndomen och dom vuxnas missbruk och mående..Så skönt för dig med både yoga och hälsosam mat..Det är ett fint liv..Jag tänker som dig, att jag vill vara en frisk kvinna- mamma och mormor..Ett föredöme faktiskt💕🙏🏻💫

Rosa-vina
Dagarna går en efter en

Nu börjar jag längta efter roligt. De här månaderna har jag focuserat på mentalt lugn, promenader, yoga, läsning, matlagning, familjen mm. Nu är jag redo för lite mer roligt och vågar nog utan att riskera min nykterhet. Jag har aktat mig för känslobergochdalbanor för att inte riskera återfall, men nu börjar jag längta lite efter lite äventyr. Jag vill vandra i Sarek, en dröm jag haft länge. Jag vill resa till Färöarna, vandra i Norge, åka Hurtigrutten, se valarna.

Mirabelle G S, mitt matintresse växte fram redan tidigt efter min uppväxt med burkmat, urk. Jag lagar mest vanlig husmanskost, inget fansy modert. Enkel ren god mat helt enkelt. Jag har också det jag ogillar, som att dammsuga, storstäda, personalmöten (hatar dessa möten med all drama). Jag skulle aldrig gå på en rockkonsert, får rysningar av att tänka på det (kan bero på trauma sen tidigare). Fast ibland orkar jag inget och då blir det köpe pizza eller thai :)

Miss Lyckad, hej! Dig minns jag :) Kul att du tittade in på min tråd. Just att vara ett föredöme för barnbarnen har och är en viktig del för mig. De börjar bli så stora nu att jag vill både vara närvarande och nykter. Det är som du skriver, att vi påverkas av de vuxnas missbruk och mående. Historien kan vi inte ändra men det jag gör idag kan jag påverka.

Läste någonstans:

Alkohol är den enda drog
som vi måste förklara
att vi inte använder

Kram på er alla som kämpar

Rosa-vina
3,5 månad och allt är lugnt

Jag är nykter, har inget sug efter att döva mig mer alkohol längre. Det är helt borta, men jag är väl medveten om att ta en dag i taget och ha koll på känslorna. Det som händer är att mitt inre känsloliv förändrats. Jag är en lugnare person, lite mer introvert och stabil. När olika saker uppstår så står jag och ser på utan att direkt agera. Allt som sker är inte mitt att ta tag i. Mitt nya mantar vid händelser är - det blir som det ska bli.

En lättare depression har smugit sig på och jag försöker att se mer inåt och acceptera alla känslor. Låta allt finnas, kännas och passera. Allt är inte lätt men det går och blir lättare efter tid. Jag har valt att vara mycket ensam, men börjar att längta efter mer gemenskap nu. Tyvärr har jag värk i kroppen just nu. Inne i ett skov, så jag försöker att ta hand om min fysika kropp också, inte bara det inre. Inte visste jag att det var så mycket jobb med mig själv när jag valde att leva utan alkohol. Fast det är klart, när jag var full var kroppen helt avslappnad (inga spänningar då inte) och hjärnan försatt i viloläge (helt utloggad).

Nu är det höst/läslov och jag och kidsen ska ut på äventyr i dagarna två. Att vara mormor är verkligen toppen. Jag får vara med på så mycket roligt (fast det är skitdyrt att vara mormor) varje skollov :)

Tjingeling!

Sofia
Grattis till 3,5 månaders nykterhet och sugfrihet!

Jag ville bara meddela att din tråd numera ligger under Det vidare livet, så som du önskade. Ha ett härligt höstlov med barnbarnen!
Allt gott,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Rosa-vina
Tack Sofia!

Det känns som att det är här jag vill vara :)

FinaLisa
Förnöjsamhet 😊

Rosa-vina, att läsa dina senaste inlägg känns som lugna brisar. Hoppas att jag ska komma därhän så småningom också.
Kramar
💚💚💚

Mirabelle G-S
Välkommen 😊

Välkommen in till ”Det vidare livet” 😊 En efter en hängs vänners trådar här, och det gör mig så glad 😊 Känner igen mycket i ditt senaste inlägg. Nykterheten var bara första steget mot ett friskare, rikare liv... Mantrat tar jag med mig ”Det blir som det ska bli”. Klokt i all sin enkelhet. Kram

Rosa-vina
Härligt!

Det känns jättehärligt att komma över till denna tråd. Tack för fint välkomnande Mirabelle G S. Fina Lisa, du kommer när du är redo och vi väntar på dig såklart.

Jag har haft några fina dagar med barnbarnen, dotter och lillasyster. På kvällarna har jag bjudit på egengjord Kombucha, alkholfritt bubbel, bubbelvatten och Brewdog Raspberry Blitz 0,5% (från systemet). Jag har lagt focus på mat och dukning för att förhöja stämningen. Jag erbjöd alko öl och syrran valde en 3,5 men dottern alkoholfritt.

Det är så märkligt. Sen min mamma gick bort kan jag ibland känna mig gammal och känna mig som henne. I början blev jag illa till mods men nu börjar jag vänja mig. Jag antar att en del av det är jag är hemma hos pappa och sitter i hennes fåtölj. Gör de vardagliga sakerna i deras hem, så som hon gjorde förr, innan alkoholen sabbade hennes hjärna och hennes kropp. Jag är så tacksam att jag lyckats sluta med alkohol. Min framtid ser så mycket ljusare ut och jag hoppas att jag får massor av friska år som gammal.

Jag berättar om mina tankar för min dotter. Jag vill att hon inte ska känna skam om hon en dag behöver/vill ta samma beslut. Om jag inte kännes skam och skuld och vi samtalar, kan det vara en hjälp för henne att se riskerna och känna igen dem. Vi har båda följt min mammas missbruk tills hon dog, så det är lätt för oss att vara ärliga mot varandra.

Rosa-vina
Bearbeta minnen från förr

Nu verkar det som att jag har ett stort behov av att se bakåt och bearbeta gamla minnen. Jag har inte tillgång till allt än men genom avslappning och meditation verkar de komma fram lite i taget. Jag är medveten om att jag har minnesluckor och en del händelser har jag inte tillgång till än. När jag träffar mina syskon och vänner händer det att de talar om något och jag minns inte. Det började redan i tonåren och det beror inte på tidig demens ;) De trauman och den stress jag upplevt och överlevt har min hjärna hjälp mig med genom att skydda mig, genom att radera lite här och där.

För mig är långsam mild yoga och meditation mitt supervapen just nu. Det håller mig i ett mentalt stabilt tillstånd och den depression som normalt kommer på höstvintern är mycket lättare idag. Att inte dricka alkohol, avstå från socker (med några undantag då och då) och ta hand om mig har verkligen gjort skillnad. Jag har skitdagar nu också men inte som när jag drack alkohol.

Nu längrat jag efter att få massage, gå på spa, fika med vänner, gå på utflykter, åka till stan, på äventyr, renovera mitt kök, fixa ett spa/relaxrum i källaren med bubbelpool. Plötsligt har jag lust. Lust att göra saker, se och uppleva. Det finns så mycket som jag har missat när jag suttit i soffan med vinglaset.

Mot nya mål!

FinaLisa
Härlig läsning Rosa-vina 🌺

Så positivt inlägg att läsa🤗.
Blir så glad för din förhöjda livskänsla.
Att ha projekt som man ser fram emot är lustfyllt och ger livsglädje.
Kram 💚

miss lyckad
Ett gott liv..

Det vill många av oss ha..Tyvärr drunknar ofta våra planer och drömmar såsmåningom i alkoholens träsk och dimma ((för oss beroende)..Om, vi inte tar oss upp, och börjar ta tag i livet..Gör allt härligt som vi vill..Börjar göra saker vi drömt om..Precis så gör du Rosa-vina..Underbart..💕✨✨🍃

Rosa-vina
Att släppa på alla måsten

Jag har haft mycket och rätt tuffa krav på mig själv genom åren. Jag har varit min största kritiker och jag har piskat mig själv alldeles för hårt i arbetslivet men även privat. För att orka med alla krav som jag ställt på mig själv har jag druckit för att få energi och för att sen kunna slappna av.

Idag försöker jag att inte vara sådär jävla duktig. Jag gör typ en sak varje dag. Idag tvättar jag och inget mer. Igår var jag trött och gjorde ingenting mer än låg på soffan och läste. I helgen jobbar jag och då får maken dammsuga och damma av allt. Han lagar sin egen mat och jag har mat på jobbet. Jag har även slutat att täcka upp för andra på jobbet och gör bara det som tillfaller mig (såklart att jag rycker in där det behövs, ingen ska fara illa). Jag röker inte så tar jag meditationspauser istället då och då, typ 5 minuter. Är det sjukt mycket på jobbet, då tar jag paus på toan (släcker lampan och sitter på locken i 5 minuter med havsbrus i öronlurarna). Alla knep är tillåtna för min hälsa :)

Jag mår bra och känner mig stark just nu i min nykterhet. Jag har beställt nya böcker (Olle Carlsson, 12 steg till inre hälsa och 365 tankar för sinnesro) som jag längtar efter.

Önskar er alla en nykter härlig helg <3

miss lyckad
Håller med..

Rosa-vina..Jag tar till vita lögner ibland för att må bra..Alla knep är tillåtna för att hålla sig nykter..Blir jag obekväm av att tala med en full släkting i telefon, så säger jag att jag håller på med något, och måste återgå till det..Varför ska man utsätta sig för obehag i onödan..Just att ha plan B, C och kanske D om man blir ostabil är bra som verktyg, för att hålla nykterheten..Kram🌺🍃💫

Rosa-vina
Trött och förkyld

Nu har ytterligare en helg passerat och livet utan a börjar bli det normala.
Allt väl förutom snuvan 😀👍

Rosa-vina
När de skiter sig

Jag vet inte hur jag ska kunna berätta detta snyggt, för det är inte vackert. Jag kom hem till en person som står mig oerhört nära. Gick in med egen nyckel, då ingen öppnade. Hen låg död i sin säng och verkar ha dött ca 10 dagar innan jag gick in. Det var en fasansfull syn och allt var så fult. Döden är inte vacker efter så många dagar. Sen allt som kommer till med läkare, polis och förhör. Jag är helt knäckt och jag klarade det inte. Det var för tidigt i min nyktrehet med en sån smärta och sorg. Mina 4 månader som nykter tog där slut, men jag ska upp på banan snart igen. Det får bli ett kortare återfall så jag överlever detta. Det är så fruktansvärt och jag fungerar inte alls just nu. Men jag kommer igen, jag ska resa mig igen

FinaLisa
Ååh, Rosa-vina😞

Så fruktansvärt hemskt för dig att uppleva detta! Förstår att du är chockad och hoppas du får hjälp med att bearbeta detta. Inget konstigt alls att du lugnar dig med alkohol i ett sådant läge. Du får se det som en tillfällig medicin.
All sympati och varma kramar till dig kära vännen🍃🌺🌼🧡

Rosa-vina
Tillfällig medicin

Ja, jag får se det så. Alternativet hade varit att trycka i mig de tabletter maken fick efter en större operation som är morfinbaserade. Det kändes mer skrämmande och dit ville jag inte gå, så lite vin blev min medicin. Jag mår bättre nu även om sömnen inte är ok och otäcka bilder flimrar förbi hela tiden när jag försöker sova. Den stora krisen/chocken har lagt sig och jag är i sorg nu. Det svåra blir nu när vi närstående ska samlas och det kommer att serveras alkohol. Jag måste ta ställning igen och rusta mig inför dessa tillfällen.

Tack Fina Lisa. Din omtanke värmer verkligen <3

Kram

Sidor