kärestasyster

Hej, skönt att hitta ett ställe där man ka skriva av sig och kanske få lite tips, råd och stöttning.
Är så orolig över min syster som börjat dricka så mycket, hon erkänner själv att hon är alkoholist, barnen mår dåligt och äktenskapet är på väg att spricka.
Hon jar lovat oss alla att.sluta, tar tabletter ibland för att minska suget.som hon fått av läkare, men det gör hon bara någon dag, tror själv att hon ska kunna dricka bara på helgerna, men det funkar så klart inte. Hade ettt snack igår och då lovade hon att ta tag i det, men då hade hon druckit, idag mår hon dåligt och låter inte alls lila säker. Säger att hon mår.så.gott, har egentligen ingen ångest över att hon dricker vilket är frustrerande och oroande. Jobbar och så, men är mycket ensam på kvällarna, så ingen vet när hon dricker.Banrnen är utflugna.
Vad ska jag göra, hur kan man hjälpa henne på bästa.sätt? Hon vill ju innerst inne sluta, det vet jag.Även mamma har problem med alkoholen, så ledsamt och frustrerande att se hur det går utför... Tacksam för råd, tips eller någon som har liknande problem, hur gör man?

Skulle först vilja rekomendera dig att ta kontakt med alanon eller om det finns någon annan anhöriggrupp. Upplever att du behöver stöd i att hantera situationen, men även stöd i att kunna acceptera situationen. Du säger även att din mamma har problem med alkoholen så du verkar har levt med det här ett tag. Alanon hittar du på nätet. Svårt att säga vad du ska göra för att motivera din syster att ta emot hjälp för sitt alkoholberoende. Ofta är det så att man måste må riktigt, riktigt dåligt för att bli motiverad till förändring och då gäller det ju för dig som anhörig att inte underlätta för din syster. Vad som är svårast tycker jag är att inse sin maktlöshet, men när man väl lyckas blir det en befrielse. Givetvis vill man fortfarande att ens anhöriga ska bli nykter, men det blir lättare att hantera situationen och det påverkar ofta även den som är beroende. Alanon är alltså mitt förslag till en början med. Lycka till ❤

Att acceptera hur det är när det gäller din syster och också acceptera att du själv inte har ansvaret eller förmågan att förändra henne är det bästa du göra. Börja sätt dig själv först. Du har säkert massor inom dig som du behöver ta hand om och bearbeta. När det gäller hennes löften till er om att sluta: hon ska inte lova er att sluta utan hon skall i så fall lova sig själv. Kommer hon med såna muntliga löften igen kanske du till och med på ett mjukt sätt kan påpeka det för henne. Då sätter du dels gränser för dig själv men också för henne. Svårt när någon man älskar gör sig själv illa. Men man kan så gott det går låta det stanna hos den personen och inte låta det ta allt för mycket av en själv. Kram

Är såklart svårt..Men ju mer man själv förstår om beroende, desto lättare att uthärda och sätta gränser..Jag brukar jämföra olika beroenden..Som att försöka få någon att banta sluta spela eller sluta ta droger..Det kan gå ett litet tag..Sen hittar den beroende olika sätt att få sin ”drog” för att den vill inte sluta själv, och för sin egen skull..När personen vill sluta, då skaffar man sig info, redskap eller annat som gör att man kan upphöra med sin drog..Ta hand om dig själv i första hand..Det är viktigt för att orka..???