Måttligajag

Jag ska dricka måttligt. Igen. För ett tag sedan tog jag 100 vita dagar och började sedan dricka måttligt. Det fungerade jättebra tills ca 2-3 månader sedan då mitt liv började jävlas och jag hanterade känslorna på “det vanliga sättet”. Vin. Ett eller två glas varje kväll och sedan en flaska varje fredag och lördag. Utöver det så har två helger varit fester där jag inte kunnat sluta dricka i ett försök att döva ångest. Det har resulterat i att jag betett mig så illa att jag riskerar att åka ur eller få sanktioner som förbud att delta vid träffar i min enda sociala krets, Föreningen. Troligtvis får jag veta först efter helgerna beroende på när styrelsen har möte och diskuterar mitt “fall”. Den här gången har jag alltså satt mig själv i en än mer ångestladdad situation genom att försöka dämpa ångest. Vin.

Så nu startar jag om med rn ny vit period för att koppla om hjärnan. Sedan blir det jäklar inga boxar. Det ska bli planerade inköp efter förutbestämt helgintag varje vecka istället. En flaska vin eller några cider.

Till helgen har jag tre alkoholfria cider och ett Natureo rödvin att gotta mig med istället! Nu jävlar!

Måttligajag

Tre veckor vitt idag. Igår var jag på julfest med jobbet. Jag körde iofs men jag tänkte inte ens att det vore gott med alkohol. Inte i det sällskapet. Andra drack, några hade förfestat lite.

Jag fann det intressant att jag inte hade minsta lust trots ett obekvämt sammanhang. Det visar på att det kanske snarare är när det är helt “öppna” festsammanhang där jag kan bli rejält nervös eller ångestfylld som är mina risktillfällen.

Milliemus

Tror inte såna som "vi" kan dricka måttligt. Aldrig. Jag har provat hur många gånger som helst. Funkar nån gång och sen ligger jag i en fyllecell hos polisen.... Jag tror och vill att det ska fungera, men det gör det aldrig... Kram

Jag tror det är individuellt om vi stor konsumenter kan bli normal drickare eller inte. Jag har i alla fall lyckats med detta. Vad är normalt och vad är onormalt? Det finns ett spektra av varianter hur vi människor klarar av att dricka alkohol. Det handlar om mognad och insikt i sin situation skulle jag vilja påstå. En dag i taget ?
/Mrx

Måttligajag

...så klarar jag allt. Just nu verkar kosmos vara emot mig och min familj på alla fronter. I vanliga fall hade jag hanterat detta med ett par glas vin när barnen lagt sig men inte nu. Jag måste ta mig igenom detta helvete på andra sätt :-(

Måttligajag

Ett välbehövligt jullov! För både mig och barnen! Stressen runt vardagen med jobb och skola har gjort att jag kraschat. I lördags började jag få lite huvudvärk som kom och gick tills i tisdags när den blev konstant och den sitter i än. I tisdags kom då själva kraschen. Det kändes som om hjärnan blev “för stor”, jag blev stirrig, ofokuserad och arbetsminnet försvann totalt plus att jag fick metallsmak i munnen. Jag var otroligt trött när jag kom hem från jobbet och insåg att det var ett sådant läge som jag tidigare skulle ha landat i soffan med en box. Men inte nu! Huvudvärken har suttit i men resten av stressymtomen har avtagit nu när jag varit hemma sedan i går.

Så nu har jag identifierat ytterligare en risksituation.

Jag har insett en sak till. Jag är lite “rädd” även för alkoholfritt vin och cider på vardagarna... Jag har haft “suget” att få rödvinssmaken vanliga vardagar och då sneglat mot skåpet med alkoholfritt. Min rädsla är att om hjärnan fortfarande får smaken när den vill så kommer steget att ta vanligt vin en tisdag inte vara långt när jag kliver ur min vita period. Nu har jag varit vit i snart en månad och detta har fått mig att vilja fortsätta vara vit tills dessa tankar har passerat.

Måttligajag

Nu kom det. Det där ”mysdrickarsuget”. Jag inser att jag måste ta mig en riktig funderare runt nyår. Eventuellt kommer en kompis och firar nyår med oss och jag skulle då gärna ta ett par glas vin. Min plan har ju inte varit att bli helt nykter men steget att bryta min vita period är ändå stort. Jag skulle ju kunna göra ett medvetet undantag på nyår och sedan göra en vit månad till. Kompisen som eventuellt kommer är medveten om mitt problem och var med när den stora ”katastrofen” inträffade i slutet av november och var den som stöttade mig dagarna efter. Han hade dock gått och lagt sig redan när jag härjade som värst. Så jag vet att jag har stöd både av honom och av min man i att hålla måttlighet på nyårsafton.

Jag tänker att jag då har ett gyllene tillfälle att prova de strategier jag har läst in hittills. Tre glas varvat med alkoholfritt. Eftersom det är en lång kväll kan ett glas varannan timme från 19 och ett glas bubbel vid tolvslaget (som undantag) vara rimligt. På det kan jag inte bli full.

Men, som sagt, jag måste oavsett fundera över och planera i förväg. Det är ju inte ens säkert att kompisen kommer...

Om du vill fortsätta dricka trots de situationer du hamnar i när du gör det, så lär du behöva vara vaksam mycket länge. Kanske för alltid. Somliga är säkert ok med det och ett betydligt mindre antal ”spårningar” än tidigare. Men livet är inte enkelt. Det kommer komma massor med skäl att dricka och det går inte att slappna av för då är eländet tillbaka. Efter väldigt många försök (100?) som slutade på samma sätt efter olika lång tid så tyckte jag det var lättare att aldrig utsätta mig för risken. Men det är individuellt. Dock kommer det komma många tillfällen då du känner att ”du nog har koll på det här”. Det har du inte. Klarar du av att mota bort de tankarna så kan det nog funka. Men det kommer krävas mycket disciplin. Även att du har disciplin när du är salongsberusad och har skäl att dricka. Då måste du klara av att säga ”nej min ranson är slut”. (Till dig själv.)
Testa och utvärdera. Funkar det inte så är det ju aldrig för sent att testa nått annat. Lycka till!

Måttligajag

Tack för dina tankar IronWill! Ja, jag är medveten om riskerna. Att jag är 95% säker på att det kommer funka på nyår är
1. Det är hemma
2. Min man är med
3. En av mina bästa vänner (som själv dricker måttligt) är med.

Mitt inlägg är långsiktigt. Det går bra varje gång man har en plan och är på sin vakt. Det är efter ett tag när man har några lyckade försök i bagaget och släpper garden som man faller. Min avsikt var att säga att jag är övertygad om att man måste planera varje gång, antagligen ganska länge eller för alltid när man är som vi (jag kom aldrig så långt att det började likna en ny vana att dricka lite).
Men ha ett bra nyår! (Och jul såklart)

Måttligajag

Vaknar denna morgon i ett hotellrum med make och barn efter en weekendtripp som började i fredags. Fredagkvällen innebar ”finmiddag” på restaurang med dryck... alkoholfritt rött till mig.
Lördagen innebar julbord. Alkoholfri glögg och alkoholfritt rött för mig.
Jag har inte haft det minsta svårt att avstå den här helgen heller.

Idag har jag haft exakt 4 vita veckor!

Måttligajag

J-a julafton. Varför måste man tvångsumgås? Varför måste det alltid bli någon form av bråk? Om vi hade haft whisky hemma skulle jag nog tagit en liten och “landat” men det finns ingen. Det är dock inget alkoholsug på det sättet. Vi har både öl, vin och cognac hemma men det lockade inte alls. Jag tog en alkoholfri Mariestad istället. Det var alltså smaken av whisky jagblev sugen på. Vanan i sig kanske men inte alkoholen. Nu blev denna julafton vit och det känns skönt!

Måttligajag

Jag har totalt snöat in på alkoholfria alternativ och har köpt på mig en hel del. Vårt COOP har ett stort utbud av alkoholfria viner, öl och cider. Isag var jag inne en sväng på Systemet och där blev det bara alkoholfritt. Kände mig inte alls sugen eller inspirerad att köpa eller ens titta på annat. Jag behöver inte köpa hem något till nyår eftersom maken har öl och kompisen tar med någon flaska vin och bubbel att dela på. Han vet om mina tankar och svårigheter så han lär inte ta med mer än vad som går åt. Det finns som sagt massor av alkoholfritt att varva med för oss alla så jag är inte orolig. Jag kan rekommendera Somersby Pear för de som inte vill avhålla sig från den välbekanta smaken förresten. Finns på ICA ;-)

Måttligajag

Idag har jag genomfört mina 5 vita veckor. Det har inte varit svårt alls, det svåra börjar nu. Att hitta och lära mig strategier för framtiden!

Måttligajag

Efter en nyårsafton där känslorna svajjat mellan lycklig, nervös, rädd, glad och slutligen ledsen känner jag att jag sviktar i min beslutsamhet. Jag bryter inte mitt avtal med mig själv utan har hållit planen på 4 glas inkl. bubblet. Jag fick ett besked jag verkligen inte ville ha av en kär vän sent ikväll och ångesten väller upp i min kropp. Så lätt det vore att gå undan, tömma vinflaskan och släppa fram tårarna i en riktig gråtattack. Men nej. Ikväll tar jag 2 Propavan och hoppas på trötthet trotts att tankarna snurrar.

Gott nytt år alla som kämpar <3

Måttligajag

Så kom den. Domen från Föreningens styrelse. Jag blir avstängd från samtliga föreningsaktiviteter i 12 månader pga mitt beteende under två fester i höst. Helvete! Igår bröt jag ihop men fick ångesten i schack med tabletter (på recept) istället för alkohol. Sedan tycker jag väl egentligen inte att det är bättre men det påverkar i alla fall ingen annan.

Amanda

Vad tråkigt att höra! Starkt och målmedvetet att du valde att avstå från alkoholen trots det negativa beskedet och att du höll dig till planen om fyra glas på nyårsafton! Önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Varma hälsningar,
Amanda
Alkoholhjälpen

Måttligajag

Sedan två veckor är jag viktväktare. På ett sätt slår jag här två flugor på en gång! När det väl är helgkväll (vilket är godkända dagar att ta ett par glas vin) är pointsen slut och jag har inte ens övervägt att dricka. Jäklar vad points det är i vin ? Jag har sagt max 3 glas på fredagar och lördagar samt 4 glas om det är en större grej. Nästa inplanerade större festlighet är 3-4 april och då har jag maken med mig båda kvällarna. Så jag börjar undra. Vågar jag tro på detta nu eller känns det för bra? 2 tillfällen på två månader. Bra tillfällen, dock i lugn och ro i hemmet. Jag är i alla fall nöjd med vad jag presterat hittills!