Ny här med egen tråd. Har dock läst många inlägg sedan jag hittade forumet för några veckor sedan.

Bestämde i tisdags morse att det får vara nog nu. Kände inte ens ett sug de första dagarna, ett par värktabletter mot huvudvärken bara. Efter att ha läst mångas berättelser förstod jag att lockelsen säkert kommer att dyka upp. I går längtade jag, men tack och lov infann sig aldrig tillfället.

Nu önskar jag lite pepp när suget sätter in. Har förstått att det finns många, många i samma situation som jag. Att det hjälper att läsa om andras erfarenheter och se responsen de får känns stort.

Hälsningar en lyckligt gift kvinna med ett bra jobb och flera fina (vuxna) barn. Så varför?

Så bra skrivet och så bra hjälp till självhjälp dina ord förmedlar!
Får memorera inlägg 1562 i Vinägers tråd?
God jul och Gott nytt år???

...med dig Vinäger! För mig betyder det så mycket att kunna gå in här och läsa om alla framgångar, hur andras tankebanor är och formas. Ha en fin dag! Kraaam

Min vän, tack för ditt inlägg. Att du tänkte på mig som stark när du läste den mäktiga texten känns stort. Är jag verkligen stark? Ja, kanske i vissa sammanhang. Även om det sällan är min upplevelse. Svagstark är närmare sanningen. Att hålla alkoholintaget som jag gör för tillfället känns som ren tur. Vem vet hur det ser ut i morgon, nästa vecka...

I vilket fall, kul att se dig här.

Kram

Passar på att skriva då det inte inträffar alltför ofta. Tyvärr. Känns så kul att se det vita tillståndet i skrift. Njuter av varje minut.

Because I'm worth it.

Tack för kommentarer, Mirabelle, Lisa och Pellis. F-n vad vi är bra.

Ha en fin helg, oavsett hur den ser ut. Är den inte helvit i kväll kan den vara den i morgon. Det är aldrig försent. Kom ihåg det.

Kram på er

Så är det verkligen. Bra att du loggar det ?
Känner likadant, hänger här ikväll istället för fast i vinglas. Små steg är stora steg mot förändring!

Hoppas att du har haft en fin fredag! ❤️

Ännu en nykter helkväll i rad. Heja mig. Passar på att känna mig stolt, vet ju hur snabbt det kan ändras.

Fantastiska Skillnaden, så glad över att se dig här. ?

Stormenlilla, tack för dina ord. ?

Alla ni andra, ha en fin kväll, och, som alltid, är den inte vit, så kommer det en ny chans i morgon.

Kram på er

Femina

Vi är här fortfarande, eller hur? Inte helt perfekta, inte ens i närheten men fortfarande här. Lite klokare, lite visare, fortfarande operfekta och sårbara men vi är är här. Vi har hopp. Och kärlek. ?

Fasen vad gött att känna hur stolt man är över sig själv och dom bra valen man gör. Hänger med dig här ikväll!

Väldigt bra ord med att det kommer en ny dag imorgon för så är det, man kan alltid börja om.

Kram ?

Jag säger det med glimten i ögat, hoppas att ingen väljer att missförstå.
Jag läser ikapp lite i din tråd, Vinäger, och läser mellan raderna om "bättre eller sämre" "stark vs svag" och tänker: -Vi är väl alla starka som har kommit till insikt om att alkoholen är ett problem och tagit oss hit! samt -Våra vägar ser olika ut och även våra mål, ingen är väl bättre eller sämre, vi gör alla så gott vi kan utifrån den vi är och de förutsättningar vi har. Och vi har våra ups and downs. Med det sagt måste jag ändå säga att jag gillar ditt uttryck "svagstark". Alla känner sig nog svaga ibland, men de som törs erkänna det för sig själv och andra är riktigt stark!
Just nu vill jag gratulera dig till två nyktra dagar, var stolt! Var förresten stolt för alla dagar då du lyckats minska ditt drickande, alla de dagarna leder ju dig mot målet.
Och, tänk att ha en vit jultradition! Så skönt det måste kännas!
Själv har jag ingen som helst aning om hur en jul kan firas vit, det närmaste jag kommit det är när det varit snö ute... Hur gör man??
Varma kramar!

Fibblan

Så når vi trädtopparna ?!
Inte sant - Vinäger ❤️!
Nu är det slut med "självhackandet" för min del. Och precis som både du själv och många med dig säger, så finns det all anledning att vara stolt över de förändringar som skett?! Själv hajjade jag till häromdagen när jag insåg att så som jag druckit nu i det senaste återfallet, är så som jag hoppades på när jag startade min tråd här på forumet (!), Alltså stanna vid två glas vin. Nu har jag förvisso hällt i mig dem ganska raskt.. hursomhelst, det jag ville komma till är att siktar vi mot stjärnorna så når vi åtminstone trädtopparna ?! Jag är inte nöjd. Inte färdig. Tänker inte att jag vill dricka så här. Nä, jag vill ha 0 och inget av detta i min kropp, men jag tar mig dit, bit för bit!
Och det gör du också!
Heja dig och grattis till nyktra dagar i följd?!
Och en stor varm julkram från mig?!
/Fibblan ?.

Här andas det fortfarande ? ja minsann, annat vore skam. Det lär en ett och annat det lilla jordelivet... Du är fin du, god och fin, det behövde jag inte lära mig, det märkte jag på en gång...en gång, för rätt länge sen nu ☺️

En fin jul till dig, du vackra ♥️?♥️?♥️?♥️?♥️

En dag i taget är min bästa strategi. Jag hade som mål att dra ner rejält på min konsumtion när jag började skriva här för typ ett och halvt år sedan. Var stor konsument innan med 2-3 fyllor varje vecka. Själv medicinerade mot stress och ångest. Jag har lyckats bryta detta mönster och mår super bra. Just nu snittar jag på en dryckesdag per vecka. Vet att jag mår bäst av att inte dricka alls. Den insikten hade jag aldrig kommit till själv. Jag hade troligtvis kört på i samma spår med mitt missbruk. Du har ju också lyckats bryta ditt missbruk och fått bättre insikt om alkoholen. Din resa har varit som min lite krokig men det kan bara bli bättre för vi blir friskare och starkare för varje dag som passerar. Hoppas få se dig på träffen i februari. Vem vet vi kanske springer ihop på parkeringen i år igen. God jul önskar Mrx! ??

Känslan när barnbarnet vid 6-tiden står utanför sovrumsdörren och förväntansfullt viskar: "Mommo, vaken?"

Lyckan att kunna svara: "Visst, gumman, jag ska bara klä på mig, så kommer jag upp". Istället för att falskt ropa "Snart" (jag ska typ bara ta en huvudvärkstablett, få rummet att sluta snurra och dölja mina kväljningar i ett par timmar...).

Stoltheten över att ha valt de viktigaste i mitt liv, främst mig själv, framför A.

Kärleken till livet!

-----

Detta var en favorit i repris från förra året - som utspelade sig även i morse. Vill förtydliga att just julafton alltid varit vit hos oss - så även i år - men det finns som bekant andra helgdagar på året. Alldeles för många har liknat ovanstående inom parentes. Är säker på att barnbarnen inte förstått, inte ännu i alla fall. Jag ska göra mitt yttersta för att de aldrig ska behöva göra det heller.

------

Tack för insiktiktsfulla kommentarer, återkommer snart med respons.

Ja, jag känner mig oerhört privilegierad som får vara en del av detta forum. Hm, har jag möjligen sagt det tidigare... Nåja, det kan inte sägas för många gånger.

Alltså, ni är ju bara för underbara. Så många fina hälsningar. Tack för det alla. Lite extra kul att få några ord från mina gamla vapendragare Skillnad och Jasmine. Så glad att få höra något från er. Och du, Skillnad, dina ord betyder mycket. Nu, som då. Tack!

Femina och Fibblan, vi ger aldrig upp!

Mrx, vi ses på träffen, ska mycket till för att jag ska missa den.

Stormenlilla och Strulan, tack.

Soffi, har haft förmånen att tidigt i livet bestämma att julen alltid är vit, liksom allt som har haft med alla barnen att göra, som födelsedagar, dop, avslutningar, studentfirande... Det är så hårt inpräntat att det aldrig skulle gå att ändra på. Som jag skrev tidigare, tack och lov, allt som förenklar kampen är välkommet.

Tänkte på en sak när jag skrev i någons tråd om hur jag är här vs det riktiga livet. Då slog det mig igen:

Det riktiga livet = det verkliga livet = det utanför forumet?

Nä, det tycker jag faktiskt inte. Tvärtom!

Det är väl här som vi är i det riktiga livet. Den ärliga, avklädda, filterlösa verkligheten.

Här törs vi vara den vi egentligen är. Här behöver vi inte vara rädda för att bli bedömda och dömda på fel grunder. Här kan vi vara oss själva. Här hittar vi igenkänning och förståelse. Här finns den starkaste gemenskapen. Här... här... här...

Det känns som att det finns hur många superlativ som helst att lägga till. Med all rätt. Men nu måste jag avrunda. Ska fira fredagskvällen med Cola Zero. Det känns bra.

Räknar inte längre, skriver inte bara om de dagar som inte funkar. Just nu tar jag tillvara på de som gör det - funkar alltså. I dag är en sådan dag.

Ha ett fint avslut på året, var du än befinner dig och hur livet än ser ut omkring dig. Kom ihåg att du är värd att må bra. Att vi mår bäst utan alkohol behöver jag inte påminna om. Det vet vi alla.

Kram

Denna text har jag lagt upp mer än en gång. Då jag fått fått bra respons förstår jag att den uppfattats som viktig. Kopierar den därför ännu en gång:

"Vad är ett beroende?

Frågar man ett uppslagsverk får man i svaret bland annat detta:
"... fenomen som innebär de fysiska och psykiska mekanismerna bakom att en person återkommande utsätter sig för något som den vet är skadligt."
Och vidare:
"... personen har svårt att styra intaget av substansen."

Jag tänker att alla som har hittat hit har ett slags beroende. Om man har svårt att låta bli att dricka är man på ett eller annat sätt beroende. Att jämföra sig med personer som dricker mera än vad man själv gör är ju ganska verkningslöst. Möjligen om man kan dra lärdom av hur fort det kan gå utför.

Flera skriver att de druckit i många år, men aldrig tagit något på en vardag, tagit en återställare, druckit på morgonen/före lunch/före middag/före kl 19.00 osv och därför tror att de är säkra. Alkoholism är en progressiv sjukdom, det vet vi. Ingen blir fullblodsalkis över en natt. Alla har vi - visserligen på olika sätt, men ändå - druckit oss till detta. (Det går självklart bra att använda mindre stigmatiserande ord än alkoholist/alkis, gillar det inte själv, men betydelsen är densamma.)

Själv drack jag i mer än tjugo år endast på helgerna. Att ta något på en vardag fanns inte på kartan. Men så en dag...
Jag drack under dessa många år heller aldrig före helgmiddagen, tankarna fanns helt enkelt inte. Men så en dag...
En återställare? Nej, fy, vad äckligt. Det föll heller aldrig mig in under alla år. Men så en dag...

Varför skriver jag då detta?

Självklart för att varna andra. Det kan gå så himla fort. Kan jag påverka bara en enda i rätt riktning, är det värt dessa tankar.

Istället för att fundera över om du är beroende eller inte, ta varning av att du är här, på Alkoholhjälpens sida. Sluta dricka innan du kommit så långt att du inte behöver undra, utan är smärtsamt medveten om att du är djupt nere i A-träsket. Det blir så mycket svårare då. Inte bara att sluta rent fysiskt utan också att hantera den ångest det destruktiva drickandet medfört.

Detta alltså skrivet i all välmening, av omsorg - garanterat utan en enda tanke på mästrande - i sann forumkärleksanda."

Kram på er"