Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Katten svansar vidare på nyktra vägen! Har haft en bra helg med mycket mys och familjehäng. Så skönt.
Har njutit av min kombucha och god mat, lussekatter och pepparkakor.
Jag har ju varit nykter i över fyra månader nu, och pratade lite med Herr Knaskatt om saken. ”Du har nog druckit ditt sista glas” sa han. ”Ja, det trodde du inte för ett tag sen va?” sa jag. Då svarade han att nä, det gjorde han nog inte. Men samtidigt är han inte förvånad. För det är liksom typiskt mig: allt eller inget. Och det är ju sant.
Tror att det var där mitt problem fanns, att jag var ”allt” när det kom till alkohol. Jag satsade hårt på fester, bälgade i mig vin. Usch. ”Inget” är enklare för mig, så det är det jag håller mig till. Och när jag tänker på hur det känns att vara bakfull känns det obegripligt hur jag kunde utsätta mig för det dag efter dag. Vill aldrig mer känns den känslan och vakna upp med huvudvärk, ångest, torr mun och illamående. Det är så oändligt skönt att slippa!
Nu ligger jag här i mina nytvättade lakan och känner mig nöjd med det mesta.
Godnatt fina vänner! ??

Tack Strulan!
Har kört på med mitt duktiga jag även denna dag. Körde en juicefasta idag och riktigt kände hur varje vitamin och näringsämne frön rödbeta, ingefära, grönkål och lime rann ut i blodet. Drack för att må bra, alltså. Men på riktigt, den här gången. ?
Rekommenderas. ?

Fibblan

Underbart o höra! Det är fröjd att läsa dina inlägg och den självklarhet som det nyktra livet verkar innebära?!
Jag kommer dit jag med, det är
jag säker på ☺️! Inte minst eftersom jag också är en sådan där allt-eller-inget person. Och nu med tillbakablick, har inget känts så meningslöst, som mina återfall. Precis som du säger - det är ju helt obegripligt hur man bara kan vilja utsätta sig för den känslan hur det är att vakna, "en dagen efter", och jag kan intyga att det krävs inte shitload med alkohol för att det ska kännas för jävligt, både fysiskt och psykiskt.
Fortsätt håll det minnet vid liv, samtidigt som du lever på och njuter av ditt fräscha, närvarande och stolta jag??!

Du gör det så bra Knaskatten ?!
Stor kram!
/Fibblan ?.

Snart är du här! Det är bara att hålla iiiiii! Berätta för alla att du inte dricker längre och få din man att hjälpa dig. ?

Är så färdig för JUL nu. Eller alltså jag är INTE färdig för jul vad gäller vara klar med jobbet, köpa julklappar, fixa mat etc. etc. etc. Nej, men jag är finito känner jag. Orkar liksom inte engagera mig ens i deadlines just nu. Känner någon sorts vag panik någonstans, men är så trött och slutkörd att jag liksom inte orkar känna det utan bara sticker huvudet i sanden istället. HU. Enochenhalvveckakvar är mitt mantra. Sen ska jag faktiskt vara ledig fram till början av januari och det ska bli så. jäkla. skönt.
Pga allt ovan och vädret som ju var som att bli kissad i ansiktet, var detta en klassisk SKA BARA TA ETT GLAS VIN-dag. Sådana hade jag ofta förr. I dag unnade jag mig ett glas kombucha till middagen. Mmmm! Jag har liksom lyckats göra det till tyyvyyp lika festligt som vin. Jag dricker det på fredagar och lördagar och kanske, kanske någon mer kväll i veckan. Och så dricker jag det ur vinglas. Det känns lyxigt och härligt! Precis som vin men utan att det blir femtielva glas till och en massa ångest och dålig känsla dagen efter. Nobelpriset till den som uppfann kombucha.

Har haft en skön helg! Tror att jag har klarat av det värsta på jobbet nu, så inget sånt hängande över mig.
Och vi har haft stök med renovering och bygg i köket som äntligen har blivit klart. Har ägnat dagen åt att bära bord, ta in gran, fixa fint och komma i ordning. Nu sitter jag (alldeles för sent, jag vet!) med tända ljus i ett städat hem och köper julklappar på nätet.
Känns så bra! Ser fram emot jullov på fredag. Hoppas att ni alla har haft en fin, nykter helg! ❤️❤️❤️

Tittar in och blir sååå inspirerad! Tänk att du har klarat det så bra! Själv är jag lika trött som du och säkert 50% till pga alkoholkonsumtion. Suck. Ska också lägga mig till med ett mantra detärbättreattvaranykterkanknaskattensåkanjag?

Kram och God Jul bästa Katten❤️❤️

Jasmine! SÅ roligt att se dig igen. Och det stämmer: kan Knaskatten så kan du! Egentligen är det ju "enkelt" - bara att göra ingenting, så har man lyckats. För att trilla dit krävs en aktiv handling = att dricka. Men jag vet ju att det inte är så enkelt som det låter. Allt släppte för mig när jag bara bestämde mig för att jag inte skulle "dricka måttligt" utan förlikade mig med tanken på att jag inte skulle dricka alls. Punkt slut.
Så otroligt skönt att det nu är sista veckan innan jul. Behöver verkligen ledigheten! Har i alla fall haft en ovanligt lugn dag på jobbet idag, och det var ju skönt som omväxling. Hann till och med köpa några julklappar på lunchen. Börjar se ljuset i tunnelns slut.
❤️

Så imponerad av din framgång! Det är verkligen helt rätt att lägga "dricka måttligt" åt sidan och skippa skiten helt. Hoppas att du får en fin jul! Kram till dig!

Kämpar de sista jobbdagarna nu....! Hur kan det vara så att bara för att man ser mållinjen så känns allt så sjuuuukt jobbigt? Om det hade varit fyra veckor kvar skulle jag nog bara ha kört på som vanligt. Men bara för att jag vet att det snart är ledigt är det som att hela min kropp (och knopp) SKRIKER efter det. Jag pallar inte en sekund till. Ett möte till och jag spyr! Så känner jag. Men eftersom jag är vuxen och vettig (hehe) får jag så klart leverera ändå. Men fy satan vad skönt det blir på fredag.
Ett typiskt sånt läge då jag i vanliga fall hade firat (lite för mycket) med drinkar och vin. Och kanske glögg. Det är ju jul. Men inte på fredag.
Minns förresten förra året hur jag använde vintersolståndet som en ursäkt för att bli full. Kan hålla med mitt fylle-jag om att det är värt att fira, men i år ska jag hitta på något bättre än att dricka mig berusad.

Åh vad jag håller med. Även jag var helt slutkörd och fick verkligen kämpa mig fram sista veckan... och den var ju seg som fasen, bara för att ledigheten hägrade inom räckhåll. Men nu har vi drullat över kanten till jullovet. Något omskakade, mörbultade och ledbrutna. Men nyktra. Det gjorde vi bra ? eller vi gjorde inget bra ? oaktiva på glaslyftsfronten... Kram

Aaaaaah! Julledighet! Hurraaaaaaa!
Det bästa av allt är att jag dessutom är färdig med allt joxande. Julmaten fixad och förberedd, paketen inslagna och allt lugnt och skönt. Första gången på flera år jag inte känner mig stressad innan jul tror jag. Och sen ledig ända fram till 7 januari.
Inledde min ledighet igår med ett yogapass. Första på länge. Så himla skönt! Ska verkligen försöka hålla igång med träning nu när jag är ledig, så att det i alla fall finns en chans att jag fortsätter efter att jobbet sätter fart igen.
Träningen kanske är nästa grej att bocka av nu när jag har klarat av alkoholen? Det hade varit nåt, med en Knaskatt som gått från försoffad vindrickare till en nykter jäkel som dessutom tränar regelbundet.
Ja, wow. Ska försöka.
Tack för era hälsningar och God Jul!
??

Att hålla igång kroppen på ett vettigt sätt är viktigt och bra..Yoga är även min favorit..Numera kör jag mest hemma..Men inte fy skam det heller varvat med vedhuggning?..Kram

Dag 146 här, och har verkligen haft just en god vit jul. Det var inte några som helst problem att hålla mig vit när andra drack öl och snaps och glögg. Det har liksom blivit en del av min identitet nu att vara En Som Inte Dricker. Jag bär titeln med stolthet.
Hoppas att det har gått bra för alla er andra också! Många kattiga kramar ???

Och dessutom tränar jag på den soliga ö där jag befinner mig?. Men, behöver lite inspiration. Skulle du kunna dela med dig av dina bästa tips för att behålla nykterheten? Om du tycker det är ok vill säga.

God Jul fina Katten?