Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

svagis

En sjukdom är något man har...inte något man är. Men jag säger att jag ÄR alkoholist och eftersom jag precis nyss börjat acceptera det så tänker jag inte ändra mig nu...men visst är det som du säger, man HAR alkoholism.
Kram

Egentligen har du rätt Femina. Rent grammatiskt har man ett alkoholberoende och man kan också "vara" alkoholberoende.
Om det känns rätt för dig att säga det istället för "jag är alkoholist" tycker jag du ska göra det.
Förr i tiden sa man ju morfinist om någon som var beroende av opiater men det hör man nästan aldrig nu.

Samma för rökare, låter lite konstigt med nikotinist...det ordet används väl mer som förstärkning av problemet med att sluta röka...?
En annan liknelse kan vara för människor med schizofreni.
Namnet används ofta slarvigt och felaktigt av både media och gemene man. Man "är" inte schizofren utan man har schizofreni.
Ja, det var några funderingar.
Ha en fin fredag ?
Kram ?

Håller med dig till fullo. Framför allt så är vi människor. Isf är mer korrekt. Jag heter XXX och jag har en beroendesjukdom. Sjukvården idag använder inte ordet alkoholist/ism. Min läkare blev till och med illa berörd när jag sa alkoholist om mig själv.

Fast man kan ju säga ....
Jag är diabetiker
Jag är bulimiker/anorektiker

Just "ism" och "ist" har jag försökt förstå vad det står för...

autism
buddhism
egoism
extremism
globalism
humanism
idealism

osv...

Svårt det där.

Det känns faktiskt rätt att säga diabetiker... Kanske för att det är en kronisk sjukdom som man måste medicinera.
Men jag vet inte heller...?

Jag tror det är grammatiskt fel att säga att man "har alkoholism"? (vet inte säkert)
Alkoholism är inte det kliniska namnet på sjukdomen. Finns det något? Nått på latin kanske...
Man kan ju inte säga motsatsen: Jag har nykterism. Jag har absolutism.

att göra det enkelt för min egen skull så säger jag att jag är en alkoholist. Jag påminner mig själv om vilken sjukdom jag har och har lättare att inse vådan av att dricka.
Jag är också diabetiker men har börjat återgå till det gamla begreppet "sockersjuk" som ju defacto är vad jag är och mår väldigt dåligt av. Genom att undvika socker i alla dess former, även frukt, bröd, potatis, ris mm, som omvandlas till socker i kroppen så behöver jag inte medicinera så tufft.

Femina

Man kan säga "Jag har ett alkoholberoende" likväl som man kan säga "Jag är alkoholberoende" men det känns ändå lite annorlunda att säga "Jag är alkoholist", tycker jag. Kan inte riktigt sätta fingret på skillnaden.

Ännu värre blir det när folk säger "att jag erkänner att jag är alkoholist". Vadå erkänner, tänker jag? Nog för att förnekelse, smusslande och skam finns med i bilden men inte ska man behöva skämmas över att ha en sjukdom? Vilken typ 2 diabetiker skäms även om hen ätit sig till sin sjukdom? Vilken rökare "erkänner" att hen har lungcancer? Eller vilken kvinna "erkänner" att hon drabbats av cellförändringar i underlivet? Som något skämmigt, eventuellt orsakat av många sexpartners?

Ordet "alkoholist" har ett stigma över sig och särskilt kanske hos folk som inte vet så mycket om sjukdomen. Mycket gamla fördomar lever kvar. Man kanske kan tycka att jag gör en höna utav en fjäder, helt i onödan... Men ord HAR betydelse. En lokalvårdare kanske känner sig kränkt utav att bli kallad "städare" och en förskolelärare vill inte bli kallad "dagisfröken" för det handlar om respekt. Ni fattar ju.

Snart ska jag åka och hämta dottern från jobbet. Det kan vara rätt skönt, nästan meditativt, att köra bil när det är lugnt på vägarna, rödljusen slår om till grönt när man närmar sig och jag lyssnar till musik. Senast fick jag min favorit, Celine Dions nya skiva, i julklapp utav min syster. Den går varm, om och om igen, på CD-spelaren.

Önskar er alla en fortsatt fin kväll. ?

Femina

Jag har anmält mig! Det ska bli roligt! Jag ser fram mot att träffa er!
Ha en bra dag! ?

Femina

Heter boken utav prästen Ted Harris som jag läst idag. Den handlar om Franciskus av Assisi och om vad vi kan inspireras av hans liv.

Nyss hemkommen från att hämtat dottern igen. Idag slutade hon ju inte så sent men för att hon skulle hinna hem och äta och pusta ut innan hon ska på bio med pojkvännen ikväll så hämtade jag henne. Jag har ju inte så mycket annat för mig...

Snart är det dags att dricka te och titta på en film. ??

Femina

Den boken utav Tommy Hellsten hann jag läsa igår kväll. Mycket bra.

Idag har jag varit på mässa. Kändes fint. Ikväll bjuder jag min mamma på vår traditionsenliga lutfiskmiddag som vi brukar äta den här helgen på året eftersom vi inte hinner under julen. Det blir grönkålssoppa med ägghalvor och knaperstekt bacon till förrätt. Lutfisk med skirat smör, potatis, ärtor blandat med lite knaperstekt bacon till varmrätt och till efterrätt ris a la Malta med saftsoppa. Mums! Men vi äter bara detta en gång om året. Det har blivit vår egen tradition. Annars är ju varken grönkål eller lutfisk nån favorit direkt...

Önskar er alla en fortsatt fin helg! Själv har jag varit nykter en vecka nu men vem räknar... ?

i nykterhet! Middagen låter jättegod men efterrätten skulle jag avstå. Den väcker mat- och sockermonstret i mig.
Ha det trivsamt, klappa dig på axeln och var stolt över dig själv! / mt

Femina

Idag följde dottern med på högmässa. Mina barn är ju döpta men ingen ville konfirmera sig så de har liksom ingen erfarenhet utav kyrkan alls. Men nu visar dottern lite intresse så för henne var allting helt nytt. Men hon uppskattade det! Det glädjer mig.

På eftermiddagen var jag och min mamma på en trettondagskonsert med kammarkören. Det var också fint.

Nu är helgerna över för den här gången. Jag är tacksam över att ha mått så bra på sistone. Inget sug efter A. Ingen ångest. Försöker uppskatta det lilla och vara mer närvarande i vardagssysslorna.

Jag har två böcker som jag läser i varje morgon. Den ena är Olle Carlssons "Just idag, 365 tankar för sinnesro" och den andra heter "Ett dygn i taget", inköpt på www.scaa.se.

Ha en fin kväll! ??

Så skönt att läsa att du har haft bra dagar! Jag läser också ofta nån text ur ’365 tankar för sinnesro’, annars ur nån Alanon bok med dagstexter. Näring för själen för mig. Ha det fortsatt gott framöver! / mt

Femina

Dag 10 idag. Det går inte att låta bli att räkna... Om inte annat så räknar ju appen åt mig!

Bakade kardemummamuffins idag med sonen. Imorgon börjar han skolan igen. Gud, vad tiden rinner iväg!

Dags att hämta dottern! ?

Femina

Nyss hemkommen från ett jättefint möte med en massa värme och kärlek. Jag beslutade mig för att i AA sammanhang fortsätta presentera mig som alkoholist. Det blir enklast så. Jag vill verkligen inte utmärka mig som annorlunda, finare eller bättre än någon annan. Det blir bara jättefel. Eller som att jag inte accepterat sjukdomen. Däremot i övriga sammanhang tycker jag det är mer rättvisande att säga att jag har ett beroende. Nåja, nog om detta lilla dilemma. Huvudsaken är att det känns bra inombords.

Min första sponsor firade tio års nykterhet idag. All respekt och kärlek till henne. Det är hon värd! ?