Jaynee

Bestämde mig för att sluta dricka nu efter nyår. Det sociala känns som den svåraste biten. Har nu suttit här hemma i 4 dagar och det känns som att jag snart kommer börja klättra på väggarna.
Hur kommer man ut och träffar människor utan alkohol?

Jag har under 10 års tid druckit alkohol för att just våga träffa människor. Även för att det har varit svårt att hitta på saker att göra med vänner, så när man inte lyckats komma på något annat har det blivit att "gå och ta en öl".

Jag lider av social fobi och de senaste åren har det blivit att man dricker några öl innan man går ut och träffar vänner, för att sedan fortsätta.

Nu vet jag inte hur jag ska göra. Vad gör man med vänner när man inte dricker? Hur hittar man andra som är öppna för att göra saker som inte involverar alkohol? Jag har skaffat alla mina vänner på krogen, alltid, och har aldrig förstått hur man får kontakt med nya människor utöver det. Ibland kan jag träffa en vän och se på film, men eftersom jag är sjukskriven och sitter framför serier hela dagarna så behöver jag något annat. Jag behöver sluta sitta still och komma UT!

Jag börjar få panik över hur ensamt det kommer bli, hur rastlös och instängd jag är. Det finns heller ingen ekonomi alls för diverse aktiviteter då jag lever på existensminimum vilket begränsar livet en hel del.

Hur löser jag detta?

TessMa

Kan du inte få hjälp för din sociala fobi? Tänker en kontakt som hjälper dig på vägen. Tycker jag läst mycket om att just social fobi går att träna (kanske inte bort helt) men så man kan hantera den i alla fall. Strongt av dig att hålla dig nykter i 4 dagar?

Jag är också lite ”introvert” och svårt med att slappna av bland folk jag inte är ”trygg” med.
Sist vi var ute mådde jag först så jobbigt, handsvett, rodnad mm men det syns ju inte ute på krogen. Och alla andra hade stärkt sig redan så de märkte inte hur jag mådde. Jag slappnar av när jag märker att andra dricker... då är de ändå inte skärpta och kan döma mig med klara ögon ?
Jag beställde alkoholfritt rödvin i smyg så de trodde jag drack. Nu känns det lättare inför nästa träff.
Ett annat sätt är att hitta på en aktivitet. Där man inte sitter och bara dricker och glor på varandra. Testa yoga, bowla. Fysisk aktivitet gör att jag slappnar av.
Det bästa vore ju såklart kbt terapi mot social fobi. Tror Anna Kåver skrivit en del om det. ”Leva ett liv, inte vinna ett krig”.

?

inte det första man tänker på men att börja träna på Friskis kan vara en bra idé. Inte bara det att kroppen får jobba lite och må gott men även för att det är stor social närvaro där. Det är väldigt lätt att prata med folk där framförallt på morgonen då många sjukskrivna och pensionärer kommer dit.