Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Åh Jasmine! Kul att du tittar in. Och åååååå vad härligt att vara på en solig ö nu! Bra jobbat med träning och nykterhet. ??????
Mitt bästa tips är att läsa en bok som heter ”The unexpected joy of being sober” som är full av tips! Men om du inte kan få tag i den just nu... så tror jag massor på att helt enkelt försöka se alkoholen som den är: ett gift. Något som förstör kroppen och får dig att få ångest och må dåligt. Tänk på hur det skulle kännas i morgon om du drack. Berätta för andra att du inte tänker dricka, så blir det lättare att hålla. Hitta ett bra alkoholfritt alternativ och håll dig till det. Tänk på dig själv som den fräscha, snygga, starka Jasmine som är för cool och sofistikerad för att dricka. Att dricka är sunkigt och gör dig ful, plufsig och gammal. Det får dig att bli pinsam, lukta äckligt och vara trött dagen efter, så att du inte orkar njuta av den där fina ön du är på. Typ så. Jobba hårt med att omprogrammera dig! Du har under hela sitt vuxna liv matats med att drickande är tjusigt och härligt, så nu är det dags att ställa om hjärnan och se alkoholen för den skitgrej det faktiskt är.
Tänk på varför du inte vill dricka. Vad du har gjort för dumt när du har druckit. Skriv här inne. ?

Jag har precis kommit hem efter middag med ett gäng vänner och bekanta. Deklarerade att jag har slutat dricka, beställde in ett glas alkoholfritt vin och så var det med den saken.
Sen gick vi på karaoke. Spik nykter sjöng jag! Behövde inte bedöva mig med en massa alkohol, det gick hur bra som helst. Vissa andra blev berusade och några började diskutera högljutt. Var så glad över att bara ha trevligt. Inte behöva vakna i morgon och undra om jag hade varit pinsam eller sagt något dumt. Istället körde jag hem och ska nu gå och lägga mig nykter och nöjd och glad.
Så stolt över att den här katten har kommit så långt. ????

Fibblan

med hopp och inspiration har jag fått av dig ikväll Knaskatten ?!
Först när jag läste dina ord hos mig??! Och sedan dina tips till Jasmine, ovan här! Suger åt mig som en svamp, av bra grejer igen och försöker få de sunda, klarsynta tankarna inkorporerade igen! Och det är du helt fenomenal på tycker jag✨?!
Och faktiskt, det var inte som att allt jag hade programmerat om, försvann helt, trots att giftet gärna vill ha den verkan..☠️ Nä, det har verkligen varit annorlunda sedan jag läste boken. Så den kan jag också verkligen rekommendera ☑️! Jag fortsätter fylla på med mera av det, tänker jag☺️!
Ser fram emot att också mer och mer identifiera mig som den som inte dricker alkohol. Jag kommer att kasta mig ut i ett avgörande steg som jag hållit länge på..nämligen att klargöra det för ALLA jag möter i sammanhang där det finns alkohol! Jag har tre i min närhet som vet, och konstigt nog så ser jag fram emot närmaste tillställning (nyår) när jag tänkt "premiär-deklarera" mitt nya, håller helt med dig katten?, coola, sofistikerade jag??!
Önskar dig ett gott slut på 2019 och en fantastisk början och fortsättning på 2020✨?✨!
Stor kram!
/Fibblan ?.

Du är så positivt och det är en fröjd att läsa dina inlägg. Du inspirerar och jag följer dig på den vita vägen.?

Minns när vi startade vår kvintett i augusti och så härligt att vi fortsätter kämpa mot samma mål även om i olika takt.
Tack för att du finns?
Kram ?

Fibblan

Visst är det härligt att alla trots allt hänger i❤️! Olika takt som du säger FinaLisa, men ingen har gett upp! Så glad att jag tog chansen och att jag fått åka med på tåget ?! För en del har det gått som på räls ?, och för andra har det blivit små avstickare ut på den kalla perrongen..?brr,
- klart man vill in i värmen igen??!
Tack till er båda som stabilt tuffar vidare ?! Det är bara att haka på, än en gång☺️!
Kram?!
/Fibblan ?.

Tack fina vänner! Jag är så glad att jag har er också! Ert stöd och er pepp betyder så mycket för mig. ❤️❤️❤️❤️❤️
Fibblan, jag tror verkligen på dig. Du kommer att klara det! 2020 blir ett nyktert, vitt, positivt år för dig. Och för dig och mig också, FinaLisa.

Häromdagen sov min unge över hos en kompis. Men började skicka sms med panik vid ett på natten ”mamma jag kan inte sova! Jag vill komma hem! Hjälp!!”
Det var så fint att kunna sätta mig i bilen och köra dit och hämta. Vara en stabil förälder som kramade och sa att jag alltid ALLTID kommer att hämta dig när du vill, oavsett vad.

För 2019 bestämde jag att ordet KONTROLL skulle vara mitt tema, och det har jag verkligen lyckats med. Jag har tagit kontroll över alkoholen och kickat ut den ur mitt liv. ✌??
Nu ska jag fundera över vilket ord som ska följa mig under 2020.
???

Nästa är får du skörda det du kämpat för iår.
Önskar dig ett riktigt gott nytt år// kram Strulan ?❤️?

Åh, vad jag längtar till att vara där du är nu. Vad gäller nykterhetsresan, alltså. Blir lika inspirerad och imponeras varje gång jag läser dina kommentarer. Tack!

Gott nytt år!

Kram

Nytt år! För första gången på..... gud jag har ingen aning? skålade jag inte i Champagne igår. Det var annars något jag till och med fick göra som barn - fick en centimeter i glaset och kunde skåla. Och inte har jag varit gravid på nyår heller. Så det är säkert 30 år sedan jag inte skålade med skumpa. Märkligt.
Men igår blev det så! Kombucha i glaset och det var festligt det också.
Nykterheten har gått ifrån att vara något jag kämpade med till att ha blivit en del av min identitet. Jag är En Sån Som Inte Dricker. Och det känns bra.
Jag har bestämt mig för att 2020 ska handla om ENERGI. I det ligger förstås att fortsätta vara nykter, men också att prioritera saker som ger mig energi. Sömn, träning, bra mat, mental återhämtning, att ha ordning omkring mig och att umgås med människor jag tycker om.
Ser fram emot ett fint år och är så glad över att vara på rätt sida om årsskiftet. Nu blir det ljusare! Idag ska allt jultjafs ut härifrån. In med våren, tulpaner och ljus!

Strulan, tack för din pepp och gott nytt till dig också! ?
Vinäger, tack för dina fina ord! Jag tror på dig. Det är bara att hålla i så är du snart på en lugn, stabil och nykter plats du också. Nu kör vi ett vitt 2020! ❤️

Tycker Tiger passar på dig, för att du är stark och målinriktad..Grattis till tid?..Att skåla in det nya året nykter, är fint..Då känns det som 2020 blir ett år där vi gör så mycket rätt vi bara kan..????

Tjohooooo! Idag firar jag FEM månader som nykter. Kan knappt fatta det?! Hur har det kunnat gå så snabbt? Det är helt galet. Är så stolt över mig själv! Att jag tog beslutet och sedan har hållit i det och faktiskt fått ett på alla sätt bättre liv av det.
Tack alla ni som har funnits där genom allt och peppat och hejat och stöttat! ❤️❤️❤️???

Om jag ska kalla mig Tiger får du kalla dig Lyckad istället. ?
Tack för peppen och gott nytt år till dig också! ?

Fantastiskt bra jobbat! ??✨ vilken skön känsla för dig! Jag höll mig nykter i fyra månader Jan-april förra året... oj vad jag mådde bra då! Och nu är jag där igen och avgiftar mig själv och ska jobba med mig själv mer för att komma länge med mitt nyktra jag!

Kram PimPim?

Tog jag för att kunna använda namnet även om det blev fall..Dvs. Jag heter Miss Lyckad..Ifall det gått åt skogen med nykterheten kunde jag heta Misslyckad..Vilket jag inte behövt göra hittills..??✨?..Knaskatten är gulligt..?

Börjar bli allt svårare att hålla reda på dagarna... ? Nu när de blir fler och jag inte är inne och skriver varje dag längre. Det finns liksom inte så mycket att rapportera - vilket ju är toppen!
Jag njuter av mina sista lediga dagar nu och har varit duktig med en massa fixande på hemmaplan och flera springrundor. Har precis börjat med meditation och avslappning igen för att få ett vapen mot stressen nu när jag snart börjar jobba igen. Jag har försökt med det tidigare, men aldrig lyckats hålla i det... men nu ska jag försöka igen.
Tack alla fina för grattis och hurra-rop igen. ???
Jag funderar på att ta mig till träffen i februari men vet inte om jag vågar. Just sånt kostar så enormt mycket energi för mig att palla med, och det känns så blottande på något sätt. Samtidigt som det vore SÅ kul att få ansikten på några av er. ? ❤️❤️❤️

Vi får vara modiga tillsammans i februari? Skall försöka ta mig dit, lite krångligt för det är på fel sida landet// kram Strulan

Fibblan

Att inte riktigt ha koll på antal dagar, känns som bästa beviset på hur långt ifrån du står alkoholens lockelse?! Att det är det nya och självklara - livet utan a!
Jag vill också nå dit, men i ärlighetens namn är jag nog snarare i en slags fake it till I make it-process.. Jag vet att jag inte vill och jag har bestämt mig att jag inte ska och jag kommer heller inte att ta något, men visst känner jag av hur det suger till i kroppen ibland..
Bunkra upp med vapen mot stressen låter som en alldeles utmärkt idé. Detsamma sysslar jag med??! Den flitiga, ambitiösa, vill för mkt för snabbt ådran i mig bultade på med stark intensitet: Nytt år - Ny start. Jag vill allt på en gång och nå dit helst igår..??. Men jag har bromsen i plattan just nu, istället för gasen. För min del är det, det som behövs och ska till just nu. Börjar också jobba i veckan. Nu gäller det att hålla stressen på en rimlig nivå. Fixar jag det, fixar jag avstå alkohol också ☑️. Och vice versa ☺️! Det fina i kråksången är ju att de hänger ihop. Med 0 alkohol i systemet har vi båda en riktigt god chans att få
ihop livspusslet???!
Tack för du så stadigt visar vägen,
du fina katt?!
Hade varit hur roligt som helst att fått setts IRL, men jag är iväg på en resa då. Typiskt?! Fast glad för resan förstås ?!
Strulan säger fel sida landet. Jag säger fel riktning. Man kan ju inte låta bli att undra vart alla befinner sig i detta avlånga land..?.
Och visst hade det känts läskigt att gå. Hade jag kunnat hade jag nog velat fram och tillbaka jag med..?.
Nåja, du kommer att komma fram till vilket som känns bäst för dig?!
Ha en fortsatt fin kväll, det lilla som är kvar av den??!
Stor kram!
/Fibblan ?.