FiaLotta76

Jag är ny här så min tråd kanske blir lite rörig. Senaste året har jag druckit alldeles för mycket. Jag behöver se över mitt sätt att leva över lag. Det som jag upplever som ett väldigt stort problem, när det kommer till alkoholen, är min bekantskapskrets. När jag ska ta avstånd från alkoholen så innebär det även att jag behöver ta avstånd från flera personer jag har runt mig på olika sätt. Jag skulle behöva omge mig med andra personer...personer som inte glorifierar alkohol. Ensamheten är ändå största fällan för mig när det kommer till att dricka eller inte dricka. Men hur gör man för att hitta nya vänner?! Nån som har några tips?! ❤

Testa dem, säg att ”vi kan ses på Waynes och ta en kaffe istället”. Eller att de kan komma förbi och så kan du se till att bara ha hallonsaft och kaffe hemma? Om de trugar så är det nog bäst att vara ärlig om att det är skadligt för dig att fortsätta dricka. Om de fortsätter så kan man ju ana att du bara är en dryckespartner och ingen riktig vän i deras ögon. Man vill att ens vänner ska må bra.

Men om det verkligen inte går så tror jag att det är lite som att träffa en ny partner. Ut och gör lite nya aktiviteter. Gärna där man ses ofta och/eller längre stunder. Det är ju lite svårare att skaffa djup vänskap när man är vuxen. (De kan ju slåss om en bil på öppna förskolan och sen är de oskiljaktiga). Så jag tänker att man måste ge det lite tid och sen kanske föreslå en fika eller liknande? Aktiviteten beror nog lite på vad du är intressera av själv och hur gammal du är. På jobbet kan det ju annars kanske finnas nån du kan komma lite närmare? Låt det växa fram i lite lagom takt. (Ingen idé att testa att sno deras bil och hoppas på vänskap, barn har ensamrätt på det).

Jag känner så igen mej i att ensamhet kan vara en fälla till att ”trösta sej” med alkohol. Sen har jag även brutit bekantskapen med flera gamla vänner. Men det tog lång tid innan jag insåg att det enda gemensamma intresse vi egentligen hade - var bara alkoholen.
Jag har tagit upp gamla intressen och därigenom hittat några nya vänner. Men sen är det tyvärr så inrotat i vårt samhälle, att säga; man ska träffas ”och ta ett glas vin” eller ”gå ut o ta en öl”, som tyvärr ofta blir många glas för min del. Tyvärr är alkoholen även en viktig del i umgänget med mina släktingar och en nära vän. Men där har jag lärt mej att säga ”nej tack”. Har vågat vara mer öppen och berättat om mitt alkoholproblem för dem. Först blev det lite spänd stämning. Men efter hand har det faktiskt gått allt lättare att jag inte dricker, när vi träffas (tyvärr med några ”återfall” i gamla ovanor, förra året). Men ge inte upp. Att hitta någon trevlig aktivitet/hobby kan ett sätt att hitta nya vänner. Är ju kul att lära känna nya människor också. Men man behöver inte kapa alla gamla vänskapsband. Att försöka vara öppen med att man inte klarar av att dricka är ett annat sätt. Men vi väljer själva. Lycka till! ?

Jurmani

Hej FiaLotta76,
Känner igen den jobbiga ensamheten. Jag försöker hitta nya aktiviter och nya rum som kan ge mig nya bekantskaper där inte alkoholen är det centrala. Alltid kul att träffa och lära känna nya människor. Ibland blir det bara ett kort samtal, men ibland leder till djupare och mer givanade samtal. Ibland råkar man bara korsa vägen med någon annan och då kan man alltid slänga ut ett "Hej". Då och då är det en person man finner trevlig och kan ha något utbyta med. Jag försöker lära känna nya människor både på jobbet och utanför. Gissar att vänner man hittar här inne skulle kunna vara enklare då man har lite samma ambition, dvs att inte fokusera på alkholen. Sport- och träningskompisar är bra, då blir det automatisk rätt fokus.
Ibland saknar jag någon jag kan dela denna kamp med, dvs någon att kunna prata, chatta och kanske träffa för en fika. Men jag är ny här så jag kanske lär känna någon som känner samma behov, vem vet. Det gäller att vara öppen och beredd på att träffa nya bekanta.