Konfrontera en vän

4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
OroligVän
Konfrontera en vän
OroligVän
Konfrontera bästa vän

Min närmsta vän har antagligen alkoholproblem sedan över ett år tillbaka, men jag har inte insett det...
Låt oss kalla denna vän för A - vi har känt varandra i 20 år och berättar allt för varandra (trodde jag).

Jag har flera dagar i veckan under ett års tid pratat med A i telefon för att ta reda på hur hon mår för hon har gjort slut med långvarig pojkvän, fått nytt krävande jobb och jag, som anser mig vara en bra lyssnare, in- och medkännande, har varit rädd att hon ska bli deprimerad eller utbränd.
A har uppgett att hon mått bra, att det varit skönt att bli av med den knarkade pojkvännen och det enda problemet är väl egentligen att det av och till kan bli lite mycket på jobbet.

En annan vän, B, hörde av sig för ett halvår sedan och undrade om jag märkt att A betett sig lite annorlunda än vad hon brukar. Mjo, det hade jag kanske tänkt på:
- Upprepar ämnen/historier när vi pratar i telefon men reagerar inte när jag påpekar det
- Alltid lite mer full än oss andra tjejkompisar när vi träffas på middag/fester
- Mer gråtmild, klängig och "drama queen" på fyllan nu än för kanske fem till tio år sedan

Efter ett misslyckat nyårsfirande hos B, där jag inte närvarande, fick A åka hem innan 12-slaget pga ganska kraftigt berusning redan kl 16.. Detta gav min vän B att utfråga A om hennes alkoholkonsumtion:

A berättade att hon druckit för mycket sedan hon gjort slut med pojkvännen 2018 men har sökt hjälp för det på beroendemottagning, tar leverprover och har terapeutkontakt och så vidare. Hon ansåg att hon fått insikt i sina beteenden och börjat få kontroll över sitt drickande igen. B vidarebefordrade denna information till mig men kände att hon "skvallrade".

Nu undrar jag hur jag ska ta upp detta med min vän A för att kunna ge bästa möjliga stöd. Jag har egentligen inga konkreta exempel på varför hon skulle ha alkoholproblem utöver de tre punkterna ovan (som säkert kan stämma in på mig i perioder), utan jag baserar det endast på vad vän B har sagt, vilket gör att jag känner det svårt att ta upp det. Vad är viktigt att tänka på?

Dessutom känner jag mig ganska besviken på A tyvärr, eftersom jag upplevt att hon kräver att jag berättar allt om mitt eget känsloliv till henne, men när jag utfrågar henne noggrant själv så får jag inte utförliga svar..

ps. Jag har en bra relation med hennes mamma, och skulle gärna ta reda på om familjen är medveten och involverad i problemet, men det känns lite som att gå bakom ryggen på min vän om jag pratar med mamman innan jag pratat med A...vad är er åsikt?

Rosette
Hej och välkommen till forumet för anhöriga oroligVän!

Du sätter ord på en situation som flera här inne nog känner igen sig i, svårigheten att ta upp något som har med någons alkoholvanor att göra. I det här fallet har du fått höra det av en tredje person och vill nu ta upp det med den det gäller, eller kanske önskar att du fått veta det av hen själv direkt, om jag förstod dig rätt.

Du har varit öppen och ärligt med hur du mår men inte fått den responsen tillbaka. Det låter som en besvikelse i relationen just kring det samtidigt som det låter som att du har både en oro och en önskan om att ändå kunna prata med din vän om det.

Du är omtänksam som funderar på hur du kan ta upp det och har vänt dig hit för att få svar. Ibland tar det lite tid att få svar i sin tråd och man kan behöva skriva flera gånger så den syns "längst upp" igen. Kanske har du redan hunnit prata med din vän nu?

Om inte vill jag mest säga att det är svårt att ge exakta råd kring hur du bäst tar upp det men en sak som kan vara hjälpsamt är att uttrycka det utifrån hur du känner och kanske bara säga att du hört lite vad som hänt och undrar hur personen mår kring detta?

Hoppas du hittar lite här på forumet som blir hjälpsamt för dig och skriv gärna igen och berätta hur det gått eller om du vill ha fler tips!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Sisyfos
Skam

Jag kommer från beroendesidorna, men vill säga ett par ord. Du verkar vara en fin vän som bryr dig om din vän mycket. Vill bara säga att du inte ska vara alltför besviken på din vän. Att ha problem med alkohol är oerhört skamfyllda och inget man vill berätta om. Tänker att en bra idé.är just att göra som Rosette flöreslog och berätta att du har hört.. tror kanske att din vän till och med kan känna sig lättad över att få ett tillfälle att berätta. Lycka till!