Talien

Tog mig tillbaka hit efter lite frånvaro och återfall.
Du är grym ? Stort tack för ditt engagemang och omtänksamhet!

Talien

Såg att vi skrev till varandra nästa samtidigt
Tack igen ❤

Skönt att du styrde tankarna åt rätt håll den där dagen! Hur idiotiskt hade inte det varit att falla efter en sådan lång rad med vita dagar!?
Så, nu får du vara beredd när det händer igen, hur tänker du?
Köra ett svettigt träningspass brukar göra susen när man är rastlös.
Men just när impuls ? slår till då gäller det ju att inte befinna sig i närheten av Systembolaget...
Och skulle man det ja, då får man kanske bestämma sig att köra/gå förbi en eller två gånger och tvingas tänka konsekvenser?
Det är inte värt att dricka hur stressad eller dåligt man än mår! För efteråt känns det alltid värre?

Fina Soffi, jag önskar dig en skön och vilsam helg ?
Kram ?

Tack Charlie, Talien och FinaLisa!

Jaa du FinaLisa, vilken bra fråga; Hur tänker jag och vad gör jag när impulsen att dricka slår till med styrka nästa gång?

Jag tänker nog att alla medel är tillåtna.
Nu har oxveckorna dragit igång på riktigt för mig. Från och med idag så har jag mycket bunden arbetstid då jag måste vara på plats på arbetsplatsen och jag kan inte flexa och jobba på distans lika mycket, ovanpå det har jag jätteprojektet plus att jag har en tidskrävande hobby som jag inte vill lägga på hyllan ens för en period, inte nu som nykter.
Fullsmetat schema med andra ord.
Det positiva med det är att jag fungerar bäst med fasta rutiner, för mycket ledig tid och helger har jag svårt att hantera utan alkohol.
Men jag ser också faror. När jag är trött kommer tanken lätt att jag ska ta ett par glas för att få energi, vis av erfarenhet vet jag också att det aldrig stannar vid ett par glas när jag dricker på trötthet. Likaså när jag är hungrig och inte har tid, ork eller lust att laga mat och äta. Så mycket lättare att dricka bort hungern...
Nummer ett är alltså att jag måste försöka hinna äta regelbundet trots späckat program, inget "ska bara fixa det här..." så att jag, som så ofta tidigare, missar lunchen. Jag måste också försöka sova tillräckligt på nätterna, inget "ska bara..." på kvällen heller alltså.
… lättare sagt än gjort … :-/ :-/
Som krisberedskap tänker jag se till att jag alltid har godis i bilen. Inte så sunt, jag vet, men kommer inte på något bättre. För dagar kommer att komma när jag återigen är både trött och hungrig, för att jag slarvat med ovanstående,och kanske nära systemet... Förhoppningsvis kan jag då snabbt få upp energin och komma på bättre tankar än att låta autopiloten gå in på systemet för att "lösa problemet" och i stället ta mig hem.
Får jag sug av andra anledningar blir träning toppen, hmmm, kanske ska lägga träningsväskan i bilen också?
Overload av tjattrande kollegor - stänga in sig i ett tyst rum? Telefon som går varm - stänga av den och skylla på dålig mottagning? Tja kanske!
Som sagt - allt är tillåtet :-)

Apropå allt är tillåtet.
Jag har ju fortfarande inget alkoholförbud heller utan får dricka ett par glas vin förutsatt att jag känner att jag verkligen vill och gör det av rätt anledning plus att jag vill vara säker på att jag stannar vid två glas. Krav på NOGA eftertanke alltså.
Närmsta tiden tror jag därför inte att jag bör dricka något, kommer att ha alltför tuff period arbetsmässigt att ta mig igenom.
Men, funderar ändå …
Vet att några här lyckats dra ner från stora mängder alkohol till just ett par glas per tillfälle. Mycket imponerande i mina ögon! Jag törs ju själv inte prova, inte än, om jag kan stanna vid "lagom" mängd. Undrar nu, hur gör ni och upplever ni att den där lilla mängden är tillfredställande och att ni mår bra av den? Jag är verkligen nyfiken! (Javisst handlar det om drömmen om att kunna dricka normalt...)
Vet att jag i början av min nykterhet skrev att "Jag har inga problem att dricka lagom i sociala sammanhang". Ser nu att det var en sanning med modifikation. Jag fick en kick av att vara duktig, tänkte för mig själv: "Se, jag dricker inte för mycket!" Stolt över att dricka så mycket mindre än jag gjorde varje dag annars när jag var ensam... Möjligheten till den kicken är ju bortraderad nu när jag varit vit i över fyra månader...
Så, varför har jag fortfarande den dörren öppen?
Jo, för att jag blir obstinat av förbud.
Och kanske, nej...? Inte för att jag är alkis väl? ;-) ;-)

Oavsett hur du väljer att göra angående att dricka ett par glas, vill jag säga att jag tycker att du resonerar så klokt vad gäller att åtminstone inte göra det nu. Att veta att arbetssituationen är så tuff att du inte vill utsätta dig för risken och därmed låta bli är stort. Många skulle nog göra tvärtom, dricka för att det är en jobbig tid som väntar.

Tänker att du kanske klarar att dricka ett par glas då och då. Undrar mest varför. Är det för att du absolut inte vill ha ett förbud? Ta då bort förbudet och tänk att du inte vill. Är det för att det finns så många situationer då det förväntas att du ska dricka? Många av de händelserna måste ju redan ha inträffat och jag tror att det blir lättare att tacka nej för varje gång. Är ett par glas värt risken att ramla tillbaka i det destruktiva drickandet? Det som gjorde att du började skriva här på forumet.

Jag kanske är helt ute och cyklar vad gäller dina motiv. Kan helt ha missförstått det du skrev. Ber om ursäkt isf. Ville mest få ned de tankar som uppstod i mitt huvud.

Hoppas att du kommer fram till hur du vill göra.

Kram

Tack Vinäger! Det känns som du förstår precis vad som snurrar i mitt huvud och du hjälper mig att sortera lite och sätta ord på en del.

Förut skulle jag absolut ha gjort tvärtom mot vad jag tänker nu. Jag skulle ha druckit för att jag ser en jobbig tid framför mig. Jag skulle ha druckit för att få energi att göra något när jag kommer hem på kvällen och sedan skulle jag ha druckit ännu mera för att få sova.

Och det är nog just det att jag också någonstans undrar varför jag går omkring och funderar över om jag kan dricka ett par glas eller inte. Det är inte så att jag ofta är i situationer där det förväntas dricka, nej, jag är "ensamhemmadrickare". Det är nog faktiskt det att jag inte vågar ha ett förbud som kan trigga trots, det plus att något slår stopp inom mig om jag tänker "aldrig mer", det blir för stort att ta in, jag vill ju vara "normal".

Just nu är jag innerligt glad att jag faktiskt inte vill dricka. Suget satte in igår kväll att ta några glas avkoppling, men jag ville inte egentligen ha alkohol. Det blev en ljudbok i soffan istället.

Jag ser nu att jag faktiskt har förändrats en hel del, jag tänker annorlunda och, tror jag, mer långsiktigt. Quick fix är inte lika lockande längre.

Startar dagen med en känsla av tacksamhet, mot er här på forumet som hjälpt mig till andra tankar och gentemot mig själv för att jag haft förmåga att ta in lite nytänk så att jag orkar leva nykter.

I morse när jag satte mig i bilen, precis efter att jag varit inne här och skrivit, så slog det mig en sak.
Jag har omedvetet börjat sätta ord på suget.
Förut, när jag drack på precis varje känsla, med- och motgång så formligen skrek en röst inom mig framemot eftermiddagen "- JAG MÅSTE HA VIN, eller kanske en GT eller whiskey eller vad som!". Jag funderade aldrig över varför egentligen, drickandet gick på rutin varje dag. Möjligtvis kunde jag motivera det med att "hen var dum" eller "jobbig dag, jag är värd" eller ibland "idag har varit en bra dag, klart jag får fira". Känslan letade jag aldrig efter.

Sedan slutade jag dricka och lärde mig att man bör veta sina triggers. Sagt och gjort, jag identifierade några triggers och tog varning av dem. Med resultat att jag visserligen höll mig nykter men det var jobbigt att bara säga "STOPP drick inte bara för att det här inträffade" och sedan bita ihop hårt. Mycket hårt. Samtidigt som skriket efter vin fanns kvar. Kanske det det sättet som kallas att gå på vita knogar? Jag var också mycket frustrerad över alla som sa "Ta hand om dig!" för jag fattade inte vad jag skulle göra, hur tar man hand om sig?

Det jag reflekterade över i morse var att jag någonstans på vägen har börjat identifiera vad som ger mig alkosug, inte som händelser utanför mig utan som behov inom mig. Jag har börjat tänka, och även skriva här t ex att "Jag vill ha ett glas avkoppling" eller "jag behöver ett glas energi" eller kanske "jag behöver en flaska glömska/avstängning av hjärnan".
Det gör det mycket lättare att hitta alternativ, vad jag kan göra istället för att dricka och som ger avkoppling/energi/distraktion.
Att unna sig godis hjälper ju inte om hjärnan övervarvar och ältar, lika lite som en ljudbok hjälper mot hunger och matthet. Kanske har jag på kuppen kanske börjat ta hand om mig?!

I alla fall, mig hjälper det MYCKET att sätta ord på suget för att kunna bota det och inte bara mota det.

Ville därför dela det här. Om någon annan också kan finna hjälp av tricket så skulle det glädja mig.

Kram alla!

Ditt trick ska jag testa, just ikväll skulle jag behövt ett glas nedvarvning. Jag ska försöka sätta ord på vad som kan funka som substitut för det där glaset nedvarvning, ikväll blev det bara att sitta rastlös i fåtöljen. Hur tänker du?

Nu har jag läst din tråd och känner igen mycket, allt från att briljera med att äh idag tar jag alkoholfritt (med jobbet) och sedan gå hem och dricka två-tre glas vin.
Men det jag fastnade för var detta med att Ta Hand Om Sig och varför det ska vara så knepigt för oss.
Det är ju inte spa att dricka en flaska vin och somna i soffan? Det är nån sorg över vad vi (som var och en kämpar med tuff vardag och allt vad det innebär) måste avsluta dagen med något som gör oss ledsna, trötta, besvikna (på oss själva) och därmed börja nästa dag på minus.
Berätta gärna mer om dina tankar, och vill gärna höra mer om utvecklingen av Tricket.
Idag hade jag inget sug efter alkohol men mycket, mycket tankar. Så imorgon vill jag starta dagen men ett stort glas lättja.?
Kram.

Javelin

Ville bara titta in och se hur du haft det, jag har inte orkat skriva här så mycket men håller mig nykter iaf.? Du har som vanligt kloka reflektioner och det ger mig mycket att läsa om din resa! Hoppas du mår fint och tack för alla kommentarer i min tråd! ❤

Javelin

Det var ett tag sedan du skrev här Soffi och jag minns att du inte hade satt något alkoholförbud eller så. Jag hoppas bara du mår bra och har den balans du vill i livet. En del som skriver här sätter lite extra avtryck och du är en av dem för mig. ?