mennis

Jag och min man har varit ihop i ca 14 år, gifta i snart 7 år.
Han har sedan ungdomen haft alkoholproblem, druckit alldeles för mycket, för ofta och blev dessutom personlighetsförändrad och då inte till det positiva, alls.
Han har under våra år varit likadan, druckit, ofta, vid fel tillfällen och alldeles för mycket. Detta har pågått mer eller mindre i alla år, jag kan tex jobba kväll och komma hem till honom, som druckit och tror att jag inte ska märka något. Följden har blivit att vi börjat bråka eller att jag valt att åka hem till mamma istället.
Han lovar gång på gång att sluta när jag säger att jag vill skiljas, och att han hellre vill ha kvar sin sin familj än alkoholen i sitt liv. Han dricker en hel del 3,5or på helger/veckor men ibland kommer jag på honom med att ha druckit starköl på nätterna, eller när inte jag varit hemma. Detta kan ske en vanlig Tisdag när han varit ute en sväng och kommer hem full bara sådär.
Han vägrar inse att han har problem, utan ”kan lätt vara utan”.
Detta är bara en bråkdel av alla gånger han inte kunnat motstå eller hantera detta. Jag själv dricker aldrig, inte ens en enda droppe tack vare ångesten jag får bara av att känna doften av alkohol nu för tiden.
Hur får jag honom att förstå att han har problem?

Jättebra att du har börjat sätta ord på vad du känner! Om du läser runt här så märker du att vi är många som är eller har varit i samma sits! Och allihopa har vi ställt samma fråga som du gör i dina sista rader. Hur får jag honom att förstå att han har problem? Eller hur får jag honom att sluta dricka? Eller hur får jag honom att söka hjälp? Svaret är nog att innerst inne vet en alkoholist att han har problem. Innerst inne vet han att han borde sluta dricka. Innerst inne vet han att han borde söka hjälp eller åtminstone så vet han att det finns hjälp att få. Han vet allt det där men han VILL inte och ingen annan än han själv kan få honom att vilja. Vänd fokus till dig själv, det är det bästa du kan göra. Du har skrivit ett inlägg som handlar om och har fokus på din man. Försök att skriva ett som har fokus på dig och som handlar om dig själv. Kanske gör du samma upptäckt som jag gjorde: det går inte! Man får inte fram ett ord typ för man är så van att fokusera på andra. Börja fråga dig själv vad du kan göra för att du ska få det lugnare och bättre. Och försök svara dig själv på dessa frågor.