Hej,

Är helt ny här och har bestämt mig för att ta en vit januari. Har inte haft något alkohol uppehåll på 25 år vilket blir en utmaning. Jag känner att drickandet ökar för varje år och att jag är inne i en negativ spiral där jag dricker för att må bra och få lite "lyx" på vardagen. Har kommit fram till att det inte funkar längre och jag behöver få till en förändring. Sköter jobb och familj men börjar bli trätt på att komma till jobbet "bakis" en till 2 dagar i veckan. Känner också att det är en tidsfråga innan någon fattar misstänker om mitt beteende. Ångesten har blivit värre men det känns lite som man struntar i den och känner att snart är det kväll och jag får ta ett glas och då känns det såklart mycket bättre igen. Vad jag menar är att man härdar ut dagen för att belöna sig på kvällen. Vad jag skulle uppskatta är tips på hur jag klarar av en vit månad som första steg för att sedan få till en begränsning framåt. Blir som ett startskott på en ny resa hoppas jag. Jag är motiverad men känner mig nervös över hur det ska gå.

Du måste bestämma dig. Ha en vision. Hur vill du att du ska ha det.må. För mig handlar det helt enkelt att jag vill må bra utan den förbannade ångesten. För tro mig den kommer eskalera ju längre och mer du dricker. Må bättre för varje morgon som går ,vara klar och närvarande ! Hantera stress bättre vilket man definitivt gör utan alkohol. Ta en dag i taget. Du kommer känna dig bättre för varje dag och stolt och nöjdheten kommer smygande vilket är ett ganska härligt könsla att vakna till?lyssna på ljudböcker är ett bra tips. Finns hur mycket som helst inom detta ämne. "Jag som var så kul att dricka med" eller "this naked mind" eller "vögen ut" . Som sagt en dag i taget och att tänka på morgondagen hur man vill må när man vaknar. Finns ingen nykter dag man ångrar. Massa kramar och kämpa på??

Hej,

Uppskattar verkligen ditt fina och innehållsrika svar och tips. "Ledsen Själ" det gav mig en skjuts i rätt riktning idag. Känns skönt att man inte är ensam om problemet utan kan "kasta sig" ut här på forumet även om det känns både ovant och lite läskigt att vara så öppen. Idag blir det korvgrillning vid havet med barnen så man känner sig som en bra förälder. Nu ska det kämpas på :)

"Härda ut för att få belöning på kvällen", precis så har mina arbetsdagar sett ut. En insikt - hur hitta en annan belöning? Värt att fundera på, vad får en att känna tillfredsställelse och belöning/bekräftelse på att en verkligen är bra, duktig?

Espandrill

Exakt samma utgångsläge som du har, har jag. Jag har ofta funderat på varför det ”bara är jag” som känner ett behov att döva mig varje dag, tisdag som söndag. Vad gör normala människor för att orka med vardagslunken?

Ser fram emot att följa din resa, lycka till.

uttrycker sig! Jag har också börjat "vit" månad. Dag 4 avklarad. Precis som du om jag förstår rätt.
Ja en dag i taget är det "som gäller" men det kan vara svårt nog, jag vet.
Känner också igen det där med att jobba och bakis där och kanske ångest men så kommer man vem och...ja...
Så det är tydligen kvällarna vi får förbereda oss inför och kanske aktivera sig....?
Jag skriver en 0=nolla för varje dag jag inte har druckit A. Det är kul och sporra de att "se" att jag klarar det och snart är det 1 vecka!!
Du är på rätt väg Så fortsätt så så kan vi fortsätta sporra och stötta varandra både vi och alla fina och inspirerande människor som finns på detta forum!
Lycka till!

Kul jag kunde göra någon nytta trots ganska ny här. Dock inte som medlem men i skrivandet! Där har vi ju oxå en sporre. Våra barn? hoppas ni hade trevligt idag med grillningen? nu somnar vi nyktra åter en natt?

Hej,

Nu har helgen passerat och jag har klarat av att inte dricka en droppe vilket jag tror är första gången på 25 år det är smått galet.att jag inte har haft motivationen att testa tidigare. Känner mig klarare i huvudet men har haft ont i magen så tyvärr har träningen uteblivit vilket var min plan. Gillar löpning och tror att det kommer vara min ventil för att klara detta. Idag blir det en promenad istället. Min utmaning är mellan 17.00 - 20.00 då sätter suget in som aldrig förr så här får man parera och distrahera på bästa sätt. Mycket chips och läsk har det blivit och bra samtal med familjen.Det är en underbar känsla att vakna upp nykter och sitta i soffan med en kopp kaffe när hela familjen sover och känna sig riktigt stolt över att ha lyckats med starten. Är glad över att jag hittade det här forumet där alla försöker hjälpas åt med tips och ideèr vilket är fint.En dag i taget :)

Att vakna pigg och utvilad utan bakfylla är otroligt skönt. Smyga upp och koka kaffe utan att väcka de andra i huset är livskvalitet. Det är då jag brukar funderar varför jag så många gånger tidigare istället valt att vakna med bakfylla och ångest. En klok gammal gubbe som jag känner hade dessa ledord. Det enda vi människor vet är att vi måste välja och sedan dö. Alltså vi har en massa val i livet som sedan slutar på samma sätt för alla med döden. Oj nu blev jag lite dyster. En tips från mig är att lyssna på alkispodden där två f.d alkolister mitt i livet delar med sig av sina erfarenheter. En dag i taget ?
/Mrx

Louis

Läsa igenom inläggen härifrån när man mådde som sämst, och sen påminna sig om de fina stunderna. Inga bortkastade bakisdagar, mindre ångest, inga bortglömda kvällar om det är så pass. Tacka sig själv för att man inte gör illa sig själv eller andra. Lycka till ❣

Hej,

Idag har jag känt mig glad och stark. Mycket mer energi än tidigare och ett minimalt sug efter alkohol. Känns som att kroppen håller på och ställer om på något sätt. Flera sådana här dagar vore toppen. Känns som att det är en försmak på hur livet ska se ut när man har kontroll över sitt drickande och inte måste ta ett par glas för att må bra.
Nu håller jag tummarna för att den här känslan håller i sig mer en en dag...

Gokväll!

Den härliga känslan man hade igår är som bortblåst. Men det var kul så länge den varade :)
Det är verkligen en stor omställning att inte ta ett par glas när man kommer hem och framförallt nu när man har jobbat ett par dagar och känner sig "värd" den typen av avslappning/bortkoppling. Är inne på min 9è dag utan och nu känns det som att man har bevisat för sig själv att man klarar av det här och lite vin är väl inte så farligt.Jag kommer inte korka upp ikväll trots ett jäkla sug och känner mig redan låg över hur helgen kommer bli. Jag gillar kickar i olika former och förstår mer och mer att alkoholen har ett kraftigt grepp om mitt liv vilket jag vill förändra men fan va det är tufft men det måste gå. Jag vet att om jag bryter den här vita månaden så kommer jag känna mig fullständigt misslyckad med kraftig ångest etc. Jag har tappat i vikt och känner mig klarare i knoppen vilket är positivt så det gäller väl bara att samla sig och ta en promenad och njuta över att man är ledig i helgen helt enkelt.

Sofia

Vad tufft av dig att du står pall och står emot suget när humöret svänger från ena dagen till nästa. Det låter som att du har mycket positivt att vinna på att hålla i din nyktra månad, när du redan märker att du känner dig klarare och att du har tappat i vikt. Finns det några andra saker som kan bidra till känslan av avslappning/bortkoppling efter jobbet? En promenad för att stå emot suget låter som en bra strategi, kämpa på!
Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Hej, bra där!
Jag har också vit månad, fast började 6/1.
Eller snarare ska jag testa 66 vita dagar.
Har alltid vit månad i januari men denna gång har det varit jobbigt, vilket ju är en signal,på nånting,
Jag har just klarat fredag/lördagen ute i vårt hus i skärgården som är nummer ETT ställe förknippat med alkohol.
Och precis som du skriver, är tiden mellan hem från jobbet och mifdagslagning värst.
Men första veckan har gått bra förutom dålig sömn,
Vi kämpar på och kan hjälpas åt när motivationen minskar!

Hej, bra där!
Jag har också vit månad, fast började 6/1.
Eller snarare ska jag testa 66 vita dagar.
Har alltid vit månad i januari men denna gång har det varit jobbigt, vilket ju är en signal,på nånting,
Jag har just klarat fredag/lördagen ute i vårt hus i skärgården som är nummer ETT ställe förknippat med alkohol.
Och precis som du skriver, är tiden mellan hem från jobbet och mifdagslagning värst.
Men första veckan har gått bra förutom dålig sömn,
Vi kämpar på och kan hjälpas åt när motivationen minskar!

Hej " Se Klart"

Ja det går verkligen upp och ner. i fredags var det tungt och igår gick det lättare. Kände mig mer balanserad igår och avslappnad. Starkt att klara av en nykter helg i skärgården och jag förstår precis vad du menar. Det är som att det sitter i väggarna att man ska korka upp när man kommer ut...Men känslan när man står emot är väldigt skön. Nu är det söndag och snart är det jobbvecka igen så det är bara att kämpa på. Lycka till med veckan :)

Hej Allihop!

Inne på dag 15 utan alkohol och det känns smått overkligt då jag inte har varit utan såpass länge de senaste 20 åren. Denna veckan har suget dämpats något men jag blir påmind varje kväll när jag lagar middag att det vore gott och härligt med ett par glas när man lagar mat. Har ställt undan box och allt i vinstället så man slipper bli påmind hela tiden. Känner mig mycket mer i balans men sover som en kratta och vaknar titt som tätt på nätterna plus att magen är inte i form. Känslan att gå till jobbet och inte ha druckit är jäkligt stärkande trots trötthet och huvudvärk så känns det grymt skönt. Körde förbi ett systembolag idag och den första tanken var att stanna till som vanligt och bunkra upp inför helgen. Gammal vana som slog in. Helgen närmar sig och det är bara att ställa in sig på att det blir lugnt och utan alkohol vilket jag ska klara. Nykter helg nr 3 närmar sig. Lycka till allesamman med era utmaningar.

Hej,
Fredagkväll efter en lång och rätt tung vecka arbetsmässigt. Tidigare hade jag fått i mig 4 glas vin till matlagningen då jag i stort sätt lagar all mat hemma. Kommer inte ifrån att den stunden var härlig när helgen låg framför. Sedan hade det varit vin till middagen och vin till Netflix och somnat ganska berusad. Känns så sjukt onödigt och slentrianmässigt men jag behöver verkligen påminna mig ikväll om detta för sugen det är jag helt klart. Detta blir helg nr 3 utan alkohol så det är rekord för mig. En annan fördel som jag inte har tänkt på är att man är körbar hela dygnet. Känns fräscht att kunna hämta barn eller sticka iväg på ett ärende rätt sent och inte fundera så mycket. Körbar varje morgon är inte heller fel. Ha en bra helg allihop och nu kämpar vi på.

Hej, ja det är så himla skönt att kunna ta bilen när som helst när man inte dricker!
Tredje helgen även för mig... jätteskönt. Typ druckit 1.5 liter ramlösa sedan kl 17?
Hm, ja nog kommer tankarna och suget emellanåt. Olika från dag till dag. Är det så för dig med?
Trevlig helg?