Tack för att ni löser, och kommenterar här, det betyder väldigt mycket
Espadrill: jag började nästan gråta när jag läste din kommentar (gråter så sällan nu för tiden) men tänker att det är betydelsefullt att känna igen sig. Jag känner igen längtan efter att vara ensam, lyxig tid och då med sällskap av vin som ingen har koll på hur mycket (inte jag själv heller) Mina nya morgnar är också än så länge den största vinsten. Förut: Treo, trött, aldrig utsövd, stressad och aldrig hungrig och sön ångest när tankarna närmade sig detta kring min kropp/hälsa. Hur länge har detta pågått? Hur har det skadat min kropp? Darrar jag på händerna? Och så tankarna på att jag kommer att bli sjuk eller dö av detta. De tankarna innebar sån panik för mig att jag inte med mesta möjliga ansträngning av min hjärna kunde förstå hur jag lät detta pågå.
Nu; lugna, harmoniska morgnar. Att få vakna långsamt, fundera, dricka kaffe i sängen, läsa nyheter, lugn och ro på jobbet och koll på läget. En sådan morgon är jag beredd att byta mot vilken vinkväll som helst. Och den insikten, att det är just det jag kan, har stor betydelse. De där morgnarna finns inom räckhåll. Tack för påminnelsen som jag ska bära med mig som en skatt. Jag vet mycket väl att det kommer andra dagar. Men idag är inte andra dagar, idag är jag nykter. Och tackar för att det är vardag.
JoYo och Charlie! Jag läser och hänger med i era trådar och liv, varje dag. Tack för allt ni delar med er. Kram.

Och de borrar nånstans i huset, eller det låter iaf så, så det är rent omöjligt att känna frid över vad jag ändå tycker är en god prestation.Det har varit lätt och svårt. Jag lär mig otroligt mycket här, om detta helvete som a ställer till med. Om hur mycket kämparvilja som finns. Och samhörighet. Värdefullt är ett understatement.
Mycket mer vardagsglädje är min främsta reflektion. Lättnad, över att känna sig fri. Att göra vad jag vill en kväll. För jag bestämmer.
Och så små små skillnader. Ordning i handväskan. Kommer ihåg småsaker jag ska göra. Count your blessings heter det ju, och jag har haft fullt upp med det idag. ?‍❤️‍?‍?

Espandrill

Ja, det gäller att se och uppskatta de små sakerna. Minnet hoppas jag också ska bli bättre, är så disträ. Läste någonstans att hög alkoholkonsumtion ökar risken för att utveckla demens, en av många anledningar att lägga ner.
Ha en grym dag!

Av arbetsrelaterade orsaker är jag ganska insatt i just alzheimer och demens.
Hör utbildning skyddar, liksom att ha ett aktivt liv även som äldre. (Chanserna att ha det ökar ju också om vi inte dricker, som ju är passiviserande.)
Riskfaktorer är precis som du skriver, hög konsumtion av alkohol.
Och obehandlat högt blodtryck.
Jag tycker också jag är disträ, glömmer saker jag pratat med barn eller man om. Så för mig är det absolut ett starkt vägande skäl att komma till rätta med mitt riskbruk. Eller vad jag nu ska kalla det...
Ha en bra dag Espsadrill och alla som kniper även den här dagen som vit.
Grymma är vi!

Ikväll är jag ensam hemma, vilket som omväxling är väldigt skönt.
Har inget vin hemma så det är en icke-fråga.
Däremot unnade jag mig en a-fri öl efter elva timmar på jobbet. Har inte velat göra det till en vana, utan tänker att en öl eller a-fritt bubbel kan vara ok till helgen. Alltså på så vis som de flesta dricker alkohol.
Jag köper den mat jag vill, jag tänker att jag kan äta oxfilé varenda fredag. Jag köper en kräm som jag tyckt har varit för dyr. Jag äter glass när jag vill, jag går ändå ner i vikt (inte så viktigt just nu men en bonus)
Jag tittar på mig själv i spegeln och tycker att jag ser pigg, glad och stolt ut. Jag tänker inte nedsättande tankar om mig sjölv.
Jag har ont i käkarna ibland för att stress finns såklart fortfarande i mitt liv men jag tänker att tid finns att reda ut det också.
Jag tycker att himlen liksom lyft, att jag ser längre.
Jag går förbi alla vanliga pubar och restauranger påväg hem och tittar in och är inte avundsjuk och överväger inte att gå in, som så ofta.
Jag latar mig en stund till och tänker att jag hinner allt jag vill hinna med ikväll, ändå. Jag tycker torsdagen den 23 januari har varit en av årets bästa dagar i sin enkelhet och det, det räcker. Jag vet att det kommer andra dagar som inte känns som om de räcker som de är. Men idag är inte den dagen.
Önskar alla fina och stöttande medkämpare här en kväll som är bra nog. ???

Se klart, så fint du reflekterar över dig själv och din tillvaro. Så närvarande i nuet ?
Jag blir lite avis, själv lever jag mer i morgon än idag. Planerar, organiserar och kontrollerar...? Det är jag det..
Måste bli bättre på nuet, tänker jag när jag läst ditt fina inlägg...?

Kram?

gojan

Vad modig du är!
Jag kommer att titta in fler gånger och följa din resa. Du skriver fint och beskriver din väg så bra.
Kram,
Gojan

Roll, Fina Lisa, Gojan och Vinäger
När jag landar just här med just era fina kommentarer så lyfter min kväll.
Flax flax går tankarna, ja visst är jag mig själv till vardags men också så himla duktig på ett sätt som inte är något att skryta över. Jag övar mig här på att vara I Mig Själv. Ni hjälper mig massor med det.
Tack snälla! Fredag kan vara den tuffaste dagen, och om vi just nu är precis mitt i det som är det tuffaste, så kan vi vara ganska säkra på att vi klarar det här. .
Kramar till er.

Tack Espadrill, önskar dig också en fin helg, vi håller ihop ?
En insikt; jag har mycket att göra idag, fix och förberedelser, ärenden och handling.
Min underliggande ton är stress.
Hur ska jag hinna?
Inser plötsligt hur lång den här dagen är, istället för bara några timmar kvar.
Eftersom den inte kommer att kapas vid 17:00 av drink, vin, vin, etc.
Vad många timmar jag har att erövra eller ta tillbaka.
Fin (lång) lördag önskar jag er! Kramar.

Espandrill

Insikten att dagarna blir längre utan alkohol! Jag har hunnit med massor idag: tränat morgon + kväll, lagat lunch till familjen, tvättat fyra maskiner, dammsugit soffan (!), kollat vinterstudion, hälsat på hemma hos kompisar på andra sidan stan, köpt hämtmat och nu ska jag duscha och kolla en film. Länge sedan jag fick så mycket gjort på en dag. Vad hände under dina kvällstimmar som blev över ikväll?

Ja du Espadrill, jag övermannades tyvärr av ett hemskt sug efter vin, helt synkroniserat med min man (som ju kör vit månad)
Så från att ha njutit hela dagen över de här extra timmarna, så landade det i lite allmän irritation och framförallt tusen frågor och tjatiga tankar om varför jag håller på med det här trista löftet.
Jag närmade mig inte ens hyllan med ett antal flaskor vin, det kändes väldigt långt borta. Lika långt borta var tanken på att aldrig mer dricka.
Efter denna utsvävning i tanken är jag nu tillbaka på rutan som lyder: idag är jag nykter.
Däremot var det väldigt härligt att läsa i DIN tråd hur du tog tillvara dagen, kraft och energi i det du skriver!
Men istället för att grotta ner mig i att livet troligen aldrig kommer att bli riktigt kul igen, så satsar jag på en bit ost och ett glas cola och lämnar mina egna tankar i Monopolets Gå i fängelse, allra tidigast imorgon kommer jag att diskutera någonting med mig själv överhuvudtaget.
Kram!

Espandrill

Att inte ge efter när du kände att suget övermannade dig. Hade jag inte begränsat mitt första mål till en månad hade jag övermannats och gett vika ett antal gånger är min gissning. Du är imponerande strong, jag ser upp till dig!
”Livet blir aldrig riktigt kul igen” - vi har ju samma deppiga tankar kring ett alkoholfritt liv du och jag. Vi kan väl tillåta oss att konfrontera de tankarna då och då, gnälla över tristess och glamourbrist och hjälpa varann att se saker som känns kul? Kram

Om man till kul räknar; energi, lust, lätt att andas, effektivitet och se fram emot.
Du har rätt Espadrill, vi måste få lov att grotta ner oss tillfälligt, för ibland är livet tristare utan a. Så lättjefullt i stunden, och som det går att längta eller njuta av de stunderna.
Idag vet jag inte om nån högre makt (är sekulär ateist) ändå bestämde sig för att ge tillbaka extra allt för att jag stod emot igår. Glad idag! Ska få träffa hela min familj och fira en födelsedag. Behöver inte tänka på att jag ska dricka försiktigt för jag är nykter idag. Det är någonting.
Och Espadrill, precis det hoppas jag att vi kan hjälpas åt med. Påminna vad som ligger i andra vågskålen när den vill tippa åt fel håll. Kram alla som kämpar. ❤️

Idag känns det som jag klättrat över ett jobbigt berg och ut på andra sidan med en fin utsikt.
Jag måste vara rädd om mitt nyktra ”tankesystem” märker jag.
Det är som sagt inte bara en tanke utan sammankopplade sådana som ett nät över hela mitt liv.
När jag stör mig själv, i lördags var ett utmärkt exempel, med tankar på vin, mys (av det slaget) smak och mat och att få höja känslorna ett snäpp bara genom några små klunkar. Då, då händer det att hela hjärnan liksom får en dubbelgångare. Kan inte förklara bättre.
Men alla tankar om välmående blir infiltrerade av det tänket.
Min andra insikt: det blir jobbigt när jag gör exakt de saker som är förknippade med vin. Jag behöver bryta lite fredag/lördagsrutiner, bara lite.
Förra helgen föll det sig så att jag hade andra aktiviteter för mig, det skapade då inget sug. Vin kan inte läsa kalender och vet inte vad det är för veckodag. Men vin kan läsa vanor, det vi/jag gör.
Stor middag igår som hanterades utan problem men med två glas a-fritt bubbel.
Är osäker på om det är bra, men står inte riktigt ut med Coca-Cola i fina glas.
Nu blir det skönt med vardag!
Kram på er.

De här första veckorna är vardagen en fristad. Tacksam.
I varje andetag känner jag nån sorts skillnad. Det kan vara inbillning men det kan också vara sant.

Så bra du skriver om detta. Känner också så. Vinet sitter som i rörelsemönstret och vanemönstret. Tänkt på det och känt det är rätt att bryta ritualen och mönstret.
Så himla skönt att bestämma själv!!
Grattis till tre veckor???Kram