svagis

Du kanske helt enkelt ska låta din mans kompis dricka sig lagom full och sen be honom att inventera (och dricka upp) hela barskåpet så slipper du det problemet sen :-D
Fast det beror förstås på hur många flaskor ni har - det kan ju sluta med förgiftning och det menar jag ju inte...
Hoppas ändå kvällen blir ok och att du kan smyga iväg och lägga dig och vakna pigg imorron!
Kram
svagis

Ensammenintestark

Det blev ingen barskåpstömning, men boxen snart slut. Jobbigt att se sjukdomen hos nån annan när jag själv är nykter. Får mig att bli mer övertygad om att jag gör rätt men obehagligt när jag känner igen mig själv. Personen tror på allvar att det kommer gå att hålla sig till a fredag och lördag. Det tror inte jag.

Men för egen del har det gått bra. Ingen lust alls att röra boxen som stått i köket hela dagen.

Ser fram emot en nykter söndag. Snart tre veckor??

Själv ramlade jag in här på forumet igen efter flera månader på en ingivelse och var inte riktigt redo att nolla redan idag. Så ikväll kl 20-23.30 har jag druckit två glas vin. Varvat med 1,5 liter vatten. När jag hällde upp det andra glaset hällde jag ut resten av boxen i vasken, nästan som en ritual. Imorgon sön 9/2 blir min dag 1. Jag lever ensam och slipper förhålla mig till att det finns alkohol hemma om jag inte köpt hem den. Hu, vad kämpigt det hade varit. Du är SÅ duktig!

Ensammenintestark

Tack för era kommentarer andrahalvlek och Charlie! Ja, kände mig väldigt stolt och nöjd med min nykterhet igår. Det hade aldrig gått för två veckor sedan. Då hade rösterna i hjärnan övertalat mig att skjuta på a-stoppet nu när tillfälle gavs att dricka. Det var nästan märkligt vad bra det gick. Nu står det fyra kalla starköl i kylskåpet och resterna (inte mkt kvar) av vinboxen i köket. Jag måste stoppa undan ölen någonstans så att jag slipper se den varje gång jag öppnar kylskåpet. Min sambo kommer inte att dricka dem så där finns ingen ljusning. Men de måste bort så inte adjävulen börjar förhandla igen. Så stark är jag inte. Men tänkesättet nu är att jag måste skydda mig från triggers för att må bra. Det är verkligen annorlunda mot tidigare och hoppas det håller i sig. Har ni andra som klarat längre nykterhet sådan erfarenhet?

Jag kan dock inte låta bli att tänka på personen som hälsade på och är fast i missbruket. Han säger att han inte räknar med att bli gammal. Insikten om sjukdomen finns ju, men kapitulationen känns långt borta. Känner mig dålig själv för att jag inte kunnat prata mer öppet med honom om detta. Min egen sjukdom har jag ju inte erkänt för någon irl än, inte ens min sambo.

Jag önskar er alla en riktigt bra söndag. Jag tänker vara nykter även idag, trots de frestelser som finns i huset.?

Ensammenintestark

Tack stormenlilla? Tre veckor nykter är mitt rekord på säkert tio år. Känns både lätt och svårt. Suget är inte där hela tiden, men övermannar mig viss stunder och då måste jag ta ett steg tillbaka, betrakta mig själv utifrån och hitta nån distraktion. Igår gömde jag undan den alkohol som nu finns i huset, åt mat och liksom väntade ut suget som brukar vara som värst på eftermiddagen när jag är hungrig. Jag hittade en bortglömd afri öl i kylskåpet som blev min räddning. Då behövde jag ju inte dricka annan öl?. Krävde visst fokus men det funkade.

Idag har jag liksom igår fruktansvärt ont i ryggen, typ ryggskott. Tog det lugnt hela dagen igår men försöker ta mig fram på jobbet idag. Så glad att inte dessutom behöva vara bakfull en måndag. Och jag har märkt att min hjärna funkar bättre. Har ett intellektuellt krävande jobb som inte gått helt bra under hösten. Mycket nytt att lära men orken har inte riktigt funnits. Men som sagt, går bättre nu. Måste ju helt klart bero på nykterheten.

Idag ännu en dag nykter och går mot nytt rekord på min dag 22.???

Ensammenintestark

Har inte varit så motiverad att skriva, känns som att det liksom tuggar på i samma tempo och finns inte så mkt intressant att säga. Men tror att det ändå är bra för min egen skull att uppdatera.

Idag ännu en dag på jobbet med lite motgångar. Och då blir det lite jobbigare att hålla sig till planen. Ångest och självömkan är en stark trigger för mig. Men denna dag ska jag inte ta till a. Som ju snarare ger mig mer ångest och självömkan, bara en kortsiktig lättnad. Har egentligen bara detta att dela idag.

Snart ännu en dag nykter, om än ångestfylld. Ska försöka tänka positiva tankar nu på väg hem.??

Ensammenintestark

Funderar en del på detta med beroenden och att min sjukdom har en tendens att dyka upp på andra ställen. Har sedan jag var barn (sju?) haft ett ätstört beteende som nog gått i arv från min mamma. Socker i form av godis har inte varit min huvuddrog, mer överätning av kolhydrater, främst bröd. Överätning leder till övervikt som i sin tur leder till perioder av självsvält. Av eller på, antingen eller. I vuxen ålder haft ett väldigt kontrollerat ätande som fått vikten att hålla sig någorlunda. Som en alkis på vita knogar. Jag har inte heller vågat mig på regelrätt bantning eftersom det triggar ätstörningen. För säkert tio år sedan hittade jag lchf som då blev en närmast religös upplevelse. Jag kunde äta det som varit som mest förbjudet så länge jag höll mig ifrån kolhydraterna. Dessutom infann sig ett visst lugn. Blodsockret blev jämnare antar jag. Detta gick under någon period, men sedan tappade det sin tjusning. Jag fick svårare att hålla mig strikt till kolhydratfritt. Lchf i kombination med kolhydrater blir inte bra om man ska hålla vikten. De senaste åren har jag gjort några försök men inte lyckats hålla i. Dessutom har jag en genetisk sjukdom som talar emot att äta en fettrik kost. Så lchf känns inte längre som en lösning på matproblemet.

Jag tror att både mat och alkohol egentligen är samma problem för mig. Alkoholen på ett sätt enklare om jag slutar helt. Men maten? Kan ju inte gärna sluta äta helt. Det enda sättet som funkar för mig är att inte bli hungrig eller sugen och då vet jag att lchf kan funka, men det är ju inget bra alternativ.

Just nu vill jag inte experimentera med maten alls. Det är viktigare att jag håller nykterheten. Men tankarna kring mat och vikt är jobbiga och gör mig nedstämd. Vet att jag behöver gå ner för hälsans skull, men kan inte ”banta”. Och lchf ska jag ju inte heller hålla på med pga. genetisk sjukdom. Så lite moment 22. Många trassliga tankar denna morgon, nog svårt att hänga med. Men skriver mest för mig själv för att få nån reda i hjärnan.?

Idag ännu en dag nykter, maten får lösa sig sen. Det viktigaste först. ?

Har också i alla år haft problem med vikten, och det påverkar både min fysiska och psykiska hälsa.

Två tankar fick jag när jag läste ditt inlägg:

1) Noll intag av alkohol kommer att vara positivt för vikten. Levern är annars upptagen med att förbränna alkohol - nu kan den förbränna fettet istället. Plus att alkohol innehåller en massa kcal.

2) Att äta helt vanlig mat men i begränsad mängd kanske kan funka? Apoteket har ett ”portionsmått” där man ska fylla ett stort mått för grönsaker, ett lite mindre för kolhydrater, och ett ännu mindre för protein. (Ser ut som ett dl-msk-tsk-mått modell större.)

Just portionsstorleken är mitt största bekymmer med maten.

svagis

och eftersom jag fick artros i högerknät så tog jag tag i övervikten genom att återigen bli medlem i Viktklubb.se som jag vet funkar bra för mig. Det låter lite som det där portionsmåttet på Apoteket eftersom det går ut på att du får äta allt men inte ohämmat. Just nu är jag motiverad att ha lite mer koll på hur många kalorier jag stoppar i mig varje dag. Dessutom blev en oväntad bonus att bara en koll på vad jag skulle bli tvungen att bokföra om jag drack alkohol som tidigare stärkte min motivation att fortsätta nykter.

Idag har jag ätit hemgjord makaroner med bacon och lite ost plus tomatsås, kapris, vitlök och chili - och fortfarande hållit mig under de 1300 kcal jag får äta per dag. Efter 10 dagar hade jag gått ner 1,5 kg så det är ett långsiktigt arbete, precis som med nykterheten :)

Ville bara skriva för jag vet hur det känns!! Har också både genetiskt och socialt arv kring beroende och fetma.
Kram
svagis

Ensammenintestark

Tack för era reflektioner andrahalvlek och svagis! Tror många av oss här dras med problem både med alkohol och mat? Är väl inte så konstigt, båda triggar ju belöningssystemet. Och jag tror att lösningen för mig nog ligger i att äta bra i lagom mängd. Just nu har jag medvetet tillåtit mig lite mer skräpmat och överätning för att dämpa alkoholsuget. Suget blir definitivt värre när jag dessutom är hungrig.

På lång sikt tror jag att det handlar om en vilja att ta hand om sig själv. Precis som jag ger mig en alkoholfri tillvaro borde jag ge mig en chans att må bra på alla möjliga sätt. Självrespekt kanske? Är ju destruktivt att äta för mkt, precis som att dricka för mkt.

God natt alla fantastiska människor här. Är så glad att ha hittat hit. Ännu en nykter dag till ända.?

Ensammenintestark

Helt obegripligt. Men jag kunde inte somna igår kväll. Och plötsligt hade jag gått ner för trappan och hällt upp resterna av den vinbox vår gäst i helgen druckit ur. Kanske 4 dl. Och jag drack vinet. Jätteäckligt. Och gav egentligen varken berusning eller ro att sova. Tankarna var typ jag kan inte somna, sambon inte hemma det är lika bra att dricka upp resterna av vinet???

Vet inte vad jag ska tycka om detta. Vill glömma men samtidigt ta fasta på vad ovärt det var. Adjävulen är så lömsk. Gav mig liksom inte en chans att stoppa.

Ska ta extra propavan ikväll så jag inte hamnar i ett sömnlöst läge igen. Förutom hunger så är sömnlöshet en trigger.

Jag tror det är väldigt viktigt att inte glömma. Tvärtom. Varje gång vi ”glömmer” eller ser mellan fingrarna med sådana saker förvanskar vi verkligheten. Jag tror att vi måste se sanningen, hur ful den än är.

Obs: Ha inget vin hemma!

Ensammenintestark

Jag ska tänka på vad som hände onsdag natt som en lärdom att det verkligen inte gav någonting och att idag kommer att slippa huvudvärk och ångest. Och det faktum att jag fortsätter skriva här och är helt ärlig med vad som händer känns som något mkt bra.

Har varit dålig på att skriva i andras trådar men ni ska veta att jag följer er alla. Det ger mig så mkt att känna mig som en del av en gemenskap, om än anonym.

Nu ska jag samla ihop mig och fokusera på en nykter fredag. Det är alla hjärtans dag, men det kommer inte att göra skillnad. Om sambon för vin på tal kommer jag säga att jag inte vill ha för att jag blir trött och inte känner för det. Sambon dricker hellre läsk så det bör inte vara ett problem.

svagis

Ibland måste man trampa snett för att lära....det var varken festligt eller effektivt att dricka vinet :) Bara mänskligt!
Kram
svagis

Har emellanåt definitivt problem med min mathållning. Har extrakilon pga alkoholen. Ätit återhållsamt i veckorna och så mycket mer plus alkohol i helgerna. Inte tappat någon vikt spontant efter jag slutat dricka. Körde en strikt keto i 2 v och tappade 3.5 kg och nu klurar jag på hur jag skall äta framöver. Är nog rätt otålig av mig?

Hm. Har fattat det finns två typer av återfall. Det där spontana och så att man tar ett planerat återfall. Alla vi som är här vet hur lätt hänt det är. Hjärnan skriker efter alkohol. Som ett övergivet barn känns det som...
Bara upp på den vita vägen igen. Skönt det inte gav något, bra att ha i bakfickan att minnas ju
Kram! ?

Ensammenintestark

Tack för era kommentarer och pepp Vakna vacker och svagis! Jag har verkligen tagit fasta på att vinet jag drack i onsdags inte gav mig nånting förutom ångest och huvudvärk. Och det var skönt att inte känna sug efter mer dagen efter. Försökte tänka snälla tankar om mig själv och ta nya tag. Jag har trots allt klarat över tre veckors nykterhet. Och nu finns inget vin att dricka. Igår min fjärde nyktra fredag. Ingen i familjen drack alkohol och det var ingen fråga om det heller. Kändes bra, även om jag åt för mkt. Å andra sidan hade jag ätit ännu mer om jag druckit a?.

Idag känns det så skönt att slippa bakfylla på en lördag. Mkt lite eller ingen ångest. Sitter och väntar på en klassisk konsertbiljetter ser fram emot det. En bra lördag helt enkelt.

Önskar er alla en skön helg. För egen del en nykter sådan.?