Nykter 5:e veckan men starkt sug inför helgen

14 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Andreas73
Nykter 5:e veckan men starkt sug inför helgen
Andreas73
Konkreta tips?

Efter många försök tidigare i mitt liv så känner jag mig mer bestämd att sluta dricka helt. Har fått många symtom och besvär eftar alla 25 år av helgsupande. En solig eftermiddag som denna så skulle det vara gott med en flaska vin eller två efter jobbet. Plötsligt verkar alla otaliga baksmällor vara som bortblåsta och tänker nu på hur det skulle vara att återuppleva det sköna ruset igen. Snälla, någon här som kan få mig på andra tankar att inte spoilera min nykterhet? Mvh.

Charlie70
Lördag morgon

Jag brukar tänka på hur skön lördag morgon blir utan att ha druckit kvällen innan. Lördag morgon är min nya fredag kväll. Vet inte om det hjälper dig men ett tankesätt jag anammat.
Charlie

Wasabi
När jag får starka sug så

När jag får starka sug så brukar jag gå tillbaka till basics - alltså ta det en dag i taget (ibland en timme i taget). Bestäm dig att du är nykter idag och det får räcka, sen tar du samma beslut imorgon. Det hjälper inte att tänka flera dagar i förväg för då bygger du upp en förväntan om att dricka.

Fundera även på hur du mår, varför du vill dricka och varför du känner sug just nu? Kan vara bra att rucka lite på rutinerna också. Kanske gå och lägga dig tidigt en av helgdagarna, eller planera in något att göra så att du inte behöver tänka på att dricka.

Lycka till!

Andreas73
Tack :)

Man borde tänka så. Innan nykterheten så var jag fortfarande full eller kunde börja på ny kula en lördag morgon. Vilken misär. Räckte inte alkoholen blev det bolaget igen. Hela helger söps i princip bort. Gick även till affären full. Måste luktat sprit långväga. Så många år man slösat bort. :(

Andreas73
Tack för era råd

Vill så gärna bli kvitt spriten. Den har gjort mig sjuk både fysiskt och psykiskt. Måste hitta på nya saker helt enkelt. Inte så lätt heller, då den varit min "bästa" vän. Kanske den blivit en del av min identitet. Har känt mig nedstämd och likgiltig de här nyktra veckorna. Positivt är att övriga nervproblem nu sakta börjar läka.

Se klart
Tips

Ta en timme i taget

Gör ett ”byte”, från fylla fredag kväll till pigg eller iaf ångestfri lördag morgon.

Var helt säker på att du mår bättre för varje dag som passerar

Glöm att varje dag måste vara speciell eller att du är ”värd” det ena eller andra. Låt vissa dagar bara passera som en väg mot ett bättre liv.
Kämpa!

Andrahalvlek
Topp 3-fyllesynder

Jag har i huvudet en topp 3-lista över fyllesynder. Tänker jag ”åh vad gott med vin” slår jag först tillbaks med tanken ”nä, glöm det!” Sen låter jag min topp 3-lista rulla i skallen på repeat några gånger. Då lägger sig suget 😂

Andreas73
Fortsatt nykter men...

Fick tillbaka suget idag på jobbet. Allt flöt på så bra och det var ju fredag tänkte jag. Det var nära att jag kunde ha smitit in på systemet på hemvägen. Men tanken att jag då skulle sabba allt hejdade mig. Känner mig stark återigen. Era tips har hjälpt mig, så är väldigt tacksam. Jag kämpar på. Jag ska lyckas. Tack :)

Andrahalvlek
Rätt inställning!

Härligt att du känner dig stark 😊

När du både med hjärta och hjärna kan känna och uttrycka ”Jag vill inte dricka alkohol” så blir kampen mycket lättare.

Den enda kamp jag upplever är vanans makt. Jag måste ersätta alla mina fylledränkta rutiner och vanor med nyktra dito. Och det gör jag med ett öppet och nyfiket sinne.

Jag samlar på nyktra erfarenheter som smultron på ett grässtrå 😊

Se klart
Jag tycker du är grym

En dag i taget kan kännas länge. Då kan man testa en timme, eller minut. Och så vill jag säga att det blir bättre! Helgerna är jobbigast iaf i början och det gäller att hitta lite nya rutiner. Kram och lycka till. Skriv här när hjärnan bråkar.

Andreas73
Andrahalvlek:

Skönt att höra att du lyckas. Ha läst några av dina inlägg där jag känner igen mig, och det ger mig inspiration av att fortsätta. Känner också igen det med vanans makt. Den sitter verkligen djupt i oss. Vips kan en situation eller sinnesstämning kasta oss tillbaka på ruta ett om man inte är på sin vakt. Farorna lurar runt hörnet hela tiden. Men idag har jag blivit väldigt beslutsam av mig. Självförtroendet har stärkts något oerhört under denna korta nyktra period (snart över 2 mån). Vilken bonus!

Förut handlade jag väldigt impulsivt. Gällde stort sätt allt i vardagen. Fanns alkohol med i bilden så slutade allt i misär och ångest. Vad sa jag den kvällen? Hur många hann jag förolämpa under ruset? Hade även vanföreställningar om mina vänner. Att de förde en slags konspiration mot mig. Ville mig illa. Helt ogrundat. Men problemet låg alltid, eller ofta, hos mig. En kväll slutade med slagsmål på krogen efter en dag med stort intag av öl/vin/whiskey. Alkohol är verkligen satans påfund.

Detta slipper man idag. Nu har jag full koll, hela tiden.Så mycket pengar man sparar. Inga eländiga baksmällor och ångest. Pigg och kry nästan varje morgon. Helgerna ägnar jag mig åt saker jag aldrig skulle orka göra förut.

Nu kämpar vi vidare. I alla fall för mig finns inget annat alternativ :)

Andreas73
Se klart:

Det får bli mitt nya helgnöje att skriva av mig här. Dag för dag, timme för timme har funkat för mig. Att göra allt eller inget, bara man håller sig bort från spriten. :)

Andrahalvlek
Som självterapi

För mig funkar skrivandet som självterapi. Jag tvingas sätta ord på vad jag tycker, tänker, känner. Det som kommer ut i skrift är det som behöver komma ut.

Vissa dagar blir det en massa inlägg, och jag skriver om dåtid, nutid, framtid huller om buller.

Jag tror på forumets kraft, att ta del av andras berättelser, dela sina egna - som ett AA-möte online 😊

Trevlig nykter helg önskar jag dig!