Nu får det vara nog!

1161 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Torn
Nu får det vara nog!
Torn
Vem är jag

Hej! Jag är en man mitt i livet som i år äntligen bestämt mig för att sluta dricka alkohol.
Har konstaterat att jag har druckit åt helsike för mycket i åtminstone 25 år. De sista åren har det blivit i stort sett varje dag. Mest hemma, men även på fester,krogen mm. Har konstigt nog klarat att sköta mitt jobb, ha min familj och körkort kvar. Men med all ångest, abstinens och tilltagande fysiska symtom/besvär som alkoholen bidrar med, så måste det nu vara nog med alkohol!

2020-01-06 var första dagen utan A, är nu inne på dag 38 utan en droppe. Hade först tänkt sluta på nyårsdagen men det fanns inte en chans. Var tvungen att trappa ner några dagar för att inte bli galen.

Skapade mitt konto här först i dag, men har lusläst forumet från mitten av december, och läser fortfarande i princip alla nya inlägg. Har även läst igen många användares hela trådar.
Nu kan jag äntligen kommentera, kanske komma med tips och pepp, och be om tips och råd från
alla fantastiska människor här! Min resa har ju bara börjat, men just nu mår jag kanonbra.

En sak är säker, utan det här forumet så hade jag antagligen knäppt upp min femte eller sjätte 7,3 procentare öl för dagen. (ledig i dag) Stort tack till alla här som bidragit till att jag fortfarande är nykter!

Kram/Torn

Andrahalvlek
Välkommen hit 🤗

Stort grattis till 38 nyktra dagar! Man blir lätt beroende av att hänga på det här forumet, men det är bara ett positivt beroende 😊

Yzfr1
Grymt! Jag har också tagit

Grymt! Jag har också tagit beslut att sluta helt.

Ingen gråzon
Inget mellanting
Inget folköl
Inget nervgift

Livet är för kort för att inte må bra!

Starkt jobbat!

Torn
Prövning till helgen

Tack Andrahalvlek och Yzfr1! Så otroligt skönt att slippa vakna upp sjöblöt av svett, illamående, ångest mm. Nedtrappningen och de 3-4 första nyktra dagarna är inget jag någonsin mer vill uppleva.Detta är mitt längsta uppehåll från A sedan min alkoholdebut när jag var ca 16 år gammal. En gång för ett par år sedan var jag alkoholfri i 16 dagar, men tänkte då, ja-ja det var ju inte så svårt att sluta, jag slutar en annan gång.

Sedan blev blev värre och värre och har nu bestämt mig för att lägga av för all framtid. Tar dock en dag i taget. Det är endast min fru som vet om hur det ligger till, och hon stöttar mig till 100 procent. Har klarat av ett par restaurangbesök, där frugan druckit vin. Tufft men inga större problem att avstå.

Men nu ska vi ha fest här hemma till helgen, planerat sedan länge, flera av personerna som kommer har säkert misstänkt att jag har varit allt för glad i alkohol. Så frågan är, ska jag försöka mörka genom att dricka alkoholfri vin/öl ? Eller ska jag lägga korten på bordet och säga som det är? typ: Nä, jag har slutat med alkohol, det har blivit lite för mycket den senaste tiden så jag håller upp tillsvidare. Jag skulle helst vilja göra det sistnämnda men vet i sjutton om jag pallar.

Erik30
Vad säga vid festen

Hej! Starkt jobbat! Jag slutade dricka A 17december 2019. Har själv stått inför tre prövningar såsom jul nyår och en 30 års fest för 1,5 vecka sen.jag funderade precis som du på vad jag ska säga men kom fram till att mot mina närmaste kan jag va ärlig och säga att det blivit lite för mkt det senaste och jag sa att jag läst att det tar 3 månader att rena kroppen från A. Till resterande bekanta osv har jag endast sagt att jag vill testa att se hur kroppen reagerar på träning osv om jag håller upp med A 3 månader. Jag har fått förvånansvärt lite frågor om det och de jag pratat med har snarare blivit intresserade och själva funderat över en lång paus. En kompis bestämde sig tillochmed för att haka på och är numera min högra hand i nyktra världen. Jag tänker att det känns så himla bra nu och jag njuter varje dag av mitt nyktra liv därför tycker jag inte det kommer kännas svårt att just säga det sen när dessa 3 månader gått. Jag säger helt enkelt att jag fortsätter leva nyktert då jag tycker det är så himla skönt. Det har känts skönt att inte behöva hymla med att jag inte dricker osv och det är en liten halvlögn men ändå sant. Funkat för mig, kände att jag ville dela med mig av min erfarenhet. Hoppas du kommer fram till ditt sätt 😁 lycka till 👍

Andrahalvlek
Lägg korten på bordet

Om du vill göra det, då pallar du. Du kommer att bli hyllad som en hjälte 😊 Sen kommer kanske någon uttrycka ”ja, ja, du dricker nog snart igen”. Och någon annan tycker kanske ”fan, vad tråkig du är.” Men det får stå för dem. Innerst inne är de nog bara avundsjuka 😊

Eller så drar du en vit lögn av typen ”äter en medicin just nu som man inte får kombinera med alkohol”.

Eller så ställer ni in festen och tar den senare när du känner dig mer trygg i din nykterhet. ”Influensa” har ju alla människor typ nu.

Gör precis det som känns rätt för dig just nu!

Torn
Så får det bli

Tack för svaren Andrahalvlek och Erik30, och grattis till era nyktra dagar! Andrahalvlek, du har ju klarat de tyngsta dagarna nu, bara att köra på! Jag har funderat och kommer köra
på "lägg korten på bordet" alternativet på festen. Inte så att jag kommer basunera ut "Hallå alla, jag är numera nykter alkoholist" men om någon frågar eller kommenterar att jag dricker alkoholfritt så kommer jag säga som det är.

Sedan gäller det ju också först och främst att motstå frestelsen och inte börja hinka alkohol själv 😊. Men det ska jag fixa!

Andrahalvlek
Klokt tänkt!

En annan fördel med att lägga korten på bordet är att man får ”ögonen på sig” och då blir det svårare att börja hinka 😊

Se klart
Olika sätt är bra

Jag har själv svårt att tänka mig att lägga kort på bordet just nu, i något sammanhang, men vi är verkligen olika och du verkar känna att detta är rätt väg. Jag är på något vis ”skör” i min nykterhet. Nästan som när man träffat en ny partner och vill vara hemma själva de första månaderna 😊 Lite knäpp liknelse kanske, men ibland är det som något jag behöver vara försiktig med, och tror jag skulle ha svårt att argumentera etc med andra.
Däremot tycker jag att du är modig, och ett föredöme. Hoppas festen blir precis så bra som du önskar!

Torn
Sant

Alla sätt är bra utan de dåliga😊 Jag har ju inte varit i den här situationen förr därav mina funderingar kring festen. Är dock så nöjd nu när jag har lyckats bryta mitt destruktiva förhållande till alkoholen och har kommit fram till att jag bryr mig inte vad vänner/släkt tycker/tänker. Hade jag fortsatt att supa så hade jag troligen dukat under inom en inte allt för avlägsen framtid. Har bla haft en konstant molande värk under höger revben det sista året. (japp, levern såklart)
Värken försvann efter två veckors nykterhet. Du skriver att jag är ett föredöme Se klart, tack! Men vi får se efter festen, kanske fegar jag ur. 🤔 Har följt "Knyttets sång" sedan dag 1 och har fått mycket inspiration där. Åter igen tack, och lycka till med kampen mot A !

Se klart
Föredöme...

Betyder inte att man inte kan ”fega ur”, utan att det är ju att göra det som går i linje med beslut som gör en gott. Jag tycker det är ganska coolt att vänta 38 dagar med att kliva in här 😎
Tack för att du läser min tråd, blir väldigt glad! (Och lite rörd)

Torn
Dag 42

Dag 42 utan alkohol i dag, känns väldigt bra! Hade ju en fest här hemma i går, som blev väldigt lyckad. Har varit lite nervös för hur mitt beslut av att sluta dricka A skulle "tas" av vänner och släkt, men det gick lysande. Jag sa hur det ligger till och det var ingen som var negativ, snarare tvärtom! Intressant också att vara spik nykter på en fest, minns inte när jag var det sist (om jag ens någonsin varit det) Fasen vad "korkade" vissa blir, och alla pratar extremt högt😊.

Var nära att dricka ur fel vinglas (ett med alkohol i) av misstag en gång. Blev lite rädd och tänkte, att om jag hade gjort det så kanske det hade varit kört. Tror jag hade klarat det, men no way att jag chansar! Tillbringat förmiddagen med att städa och plocka undan tomflaskor mm. Så otroligt skönt att inte vara seg, bakfull och ha ångest. Frugan ligger lite småseg i soffan och kollar på tv. Hon har inga problem med alkohol, men när det är fest så brukar det bli några glas vin extra.

Nu kör jag vidare på den inslagna vägen, dvs inte en droppe alkohol tillsvidare, men tar fortfarande dag för dag😊 Ha det bra alla kämpar!

Andrahalvlek
Åh, vad glad jag blir

Vilken seger för dig! Och så skönt att alla reagerade positivt 😊 Jag hade inte trott något annat, men jag förstår ändå din oro inför att berätta.

Se klart
Härligt

Att läsa om din fest och framsteg, tycker själv att de sociala tillfällena är svårast, men beror på att de ibland känns för ”långdragna”...
ha en forsatt fin söndag och heja dig!

Torn
Försummelser

Dag 45 utan alkohol och livet rullar på bra. Tänker mindre och mindre på a, och tillfällen av sug är väldigt få, skönt! Nu börjar dock tankar på hur skevt livet var när man ”gick” på alkohol dyka upp.
Fick tex en påminnelse när dottern (ca 10 år gammal) häromdagen kommenterade att jag ville följa med familjen till badhuset.

”Men pappa, ska du följa med? Va kul! Det har du ju aldrig velat förr.”😥 Det fick mig att tänka till på saker som jag har försummat när alkoholen var det viktigaste av allt. Ta exempelvis besök på badhus, antingen hade jag alkohol kvar i kroppen och kunde därmed inte köra, och ville heller inte riskera att alkoholen gick ur kroppen på badhuset. Eller så var jag för bakfull och ville bara ligga kvar i sängen tills jag orkade upp för att ta en återställare. Nä, jag struntade helt enkelt ibland att umgås med mina egna barn, för att hellre vara hemma och dricka. Helt sjukt! Detta hade aldrig hänt om det inte vore för alkoholen. Alkoholism är ju klassat som en sjukdom vilket jag numera mer och mer inser.

De gånger jag trots allt följde med på aktiviteter (rätt många som tur är) så var ofta motivationen och glädjen frånvarande. Nu kan man ju tro att tankar på sådant här skulle kunna vara ett skäl till att ta till dricken igen, men så känner inte jag. Vad som är gjort är gjort och kan inte bli ogjort, ingen ide' att grubbla och älta detta.Tvärtom, när sådana här tankar dyker upp så stärks mitt beslut att aldrig börja dricka igen!

Jag ska, får inte och framförallt (viktigaste av allt) vill aldrig ramla ner i alkoholträsket igen.💪

/Torn

Andrahalvlek
Klokt tänkt

”Det som är gjort kan inte göras ogjort.” Exakt så är det. Att slå på sig själv tjänar ingenting till. Tvärtom.

Torn
Tråkigt

Satt i soffan i går kväll, kollade på tv och umgicks med frugan. Sonen var på sitt rum och spelade onlinespel på datorn med tillhörande glädjevrål. Dottern hade en kompis här och de spelade in galna TikTok videos under ett ständigt fnissande. En vanlig lördagskväll med andra ord.
Frun drack sina två glas rödvin (blir aldrig fler än två), det som skiljde sig mot innan jag slutade med alkohol var att jag drack Pepsi Max. Tidigare hade jag haft ca 10 smygdruckna öl innanför västen och också vin i mitt glas.

Dag 49 utan A i dag och det känns underbart! Ska senare göra som flera andra gjort här tidigare, skriva ner en lista på alla fördelar som livet utan alkohol har gett hittills, men i går kröp det fram en nackdel. Nu till saken, frugan började prata om planer för vår kommande bröllopsdag till våren. Ska vi ta en weekendresa, kanske ett lyxigt spa och så vidare. Jag satt mest och höll med, typ, ja det hade varit kul, vilken bra ide' osv . Märkte att jag satt och funderade på att det inte skulle bli någon god champagne i vårsolen, inga goda viner till maten, inte någon kall Ipa i baren. Kändes helt enkelt ganska tråkigt.

När frun efter ett tag märkte mitt tämligen svala intresse så kom det som ett brev på posten, "vad tråkig du är!´´
Hmm, det är kanske det jag är utan alkohol i kroppen? tråkig. Men så får det vara i så fall, kommer inte börja dricka igen, för det var 100 gånger tråkigare att vakna upp med gruvlig ångest, svettig och skakande händer för att ta några exempel.

Ha en underbar söndag alla kämpar!

Se klart
Tisdag

Och hoppas livet känns mindre tråkigt. Jag har haft några dagar med tråk-rekord men överlevt,
Ibland är det tristare än vanligt att inte dricka. Men att dricka, och konsekvenserna av det slår allt. I längden. När det kommer till tråkighet. Vi kämpar på!

Torn
Min dag

Kul att du kikar in i min tråd Se klart! I dag har det varit mindre tråkigt ;) Helgen är slut och det är jobbvecka igen. Det har varit en bra dag på jobbet och nu ligger jag och tar ett varmt bad. Det är något som har blivit lite av en rutin, ett varmt bad på kvällen innan det är dax att gå att lägga sig, väldigt skönt 🙂. En sak jag har reflekterat över är att många har det hemsk stressigt på sina arbeten. Jag hör lyckligtvis inte till en av dem. Vet egentligen inte varför, men det är väl bara att vara tacksam.

Har funderat en del den senaste tiden på hur det kom sig att jag hamnade i ett alkoholmissbruk. Tror jag har kommit fram till hur det hela började och hur det blev som det blev. Tänker skriva ett inlägg om det senare. Skönt att få skriva av sig, och det kanske kan hjälpa någon att sluta eller dra ner på sitt drickande innan det går lika långt som det gick för mig.

Hoppas alla får sova bra i natt, så ser vi fram emot en nykter och bra onsdag!😴

Torn
Veckan som gick

Så har ytterligare en vecka passerat. Vecka ja, känns som jag inte behöver ta dag för dag mera på samma sätt.
Snart 9 veckor utan en droppe alkohol, på fredag är det 2 månader. Det är inte utan anledning jag känner mig stolt, yes! jag har klarat det så här långt!
Veckan som gick har rullat på bra, inte så mycket att skriva om egentligen, en vanlig arbetsvecka helt enkelt. Men det är så mycket som är skillnad mot när alkoholen hade makten över mig.

Har ju lovat mig själv att skriva en lista här på fördelar som kommit sedan alkoholen är borta från mitt liv. Är väl mest för mig själv, men det är ju alltid kul om någon orkar läsa, och kanske känner igenkänning eller blir sporrad. Önskar att jag längre fram, om några år kanske, kan gå tillbaka hit, kopiera min lista och lägga in den på Facebook. Och då känna mig stark och stolt att dela med mig av den till alla mina "vänner" på fejjan.
Lite som folk för det mesta gör, tex "titta vad god mat jag har lagat" "Åhh, vilken perfekt semester jag har" eller "skaffade denna tatuering i helgen, fin va?"

Nu till listan, nedanstående är fördelar/vinster som jag känner i nuläget, dvs den senaste veckan. kommer fylla på med fler när de dyker upp. När jag skriver "då" så är det hur det var den senaste månaden innan jag slutat med a.

1: Massor av smärttillstånd är borta. Då: En ständigt malande värk i levertrakten, Giktanfall titt som tätt,
svullna/ömmande leder, fantomsmärtor,dvs stickningar,ryckningar
lite överallt,huvudvärk mm.

2: Magen är i form. Då: Totalt kaos i magen, ständigt lös i magen och en massa gaser,
även smärtor.

3: Bra aptit. Då: Var aldrig hungrig, åt i princip bara en måltid om dagen, middag
på kvällen. Aldrig någon frukost. Alkoholen gav den "energi" som
behövdes.

4: Bättre kondition. Då: Rörde mig inte mer än nödvändigt, träning var inte att tänka på
.

5: Vikten, har gått ner 5 kg hittills . Då: Ölmage som hette duga.

6: Ångesten är borta. Då:Trodde jag skulle dö när som helst. Inbillade sjukdomar.
Rädd för panikattacker osv.

7: Bra sömn. Då: Orolig sömn, vaknade titt som tätt, extremt svettig.

8: Motivationen är tillbaka. Då: Kände ingen lust till saker och ting, Jobbet var en plåga,
Mitt stora fritidsintresse som jag haft sedan barnsben
(sportfiske) föll bort, att dricka alkohol var de viktigast av allt.

9: Ägnar tid åt min familj. Då: Orkade inte ställa upp och hitta på saker med familjen utan
att vara påverkad av alkohol.

10: Fixa med hus, Då: Det gick bra med alkohol i kroppen, annars inte, ingen lust.
trädgård mm blir av och det känns kul.

11: Sparar en del pengar. Då: Alkohol är dyrt

12: Slipper gömma/ljuga. Då: Massor av tid gick åt till att planera systembolagsbesök,
gömma alkohol, forsla bort lik, ölburkar alltså :)
Hitta på nödlögner, se till att alkoholen räckte på
helger resor mm.

13. Vakna upp pigg och glad. Då: Särskilt lördag och söndagsmorgon var en plåga
utan dess like.

Det här var vad jag kom på nu, men det finns massa mer fördelar, fyller på med mera senare.
Den här veckan är jag ledig och ser fram emot massa roliga saker att hitta på. Tyvärr är minstingen
krasslig i dag och är hemma från skolan, men jag ska se till att hon får ha det så bra som det går.
Ska i väg och handla snart, och både hennes favoritglass och favoritdricka ska inhandlas :)

Har märkt att jag klarar att planera mer än en dag i taget nu. Har också märkt att känslor som "tråkigt" och "sug" liksom glider bort mer och mer för var dag som går. På fredag ska åka ut på en heldags fisketur då vädret ser bra ut. Ut med båten på en stilla skogssjö med vårsolen i ansiktet och bara njuta. Andas in, andas ut..
Och vet ni vad, ingen öl får följa med, dom får stå kvar på systembolaget och trängas!

Ha det bra alla forumsvänner och ta vara på er!

/Torn

Andrahalvlek
Den listan 🤗

Den listan över fördelar med nykterhet ska du pränta in i ditt medvetande, och då lär du inte ha något problem med att vara fortsatt nykter 😊 Och den platsar absolut på Facebook när du är mogen för det!

Och du lär med din lista inspirera och sporra andra att också bli nyktra, dvs precis det du vill göra. Du har fått hjälp av människor här på forumet för att bli och förbli nykter - och nu gör du detsamma för andra 😊 Som ringar på vattnet sprider det sig vidare.

Svinbra jobbat Torn!

Torn
Tack

Tack Andrahalvlek! Ja den listan ska jag aldrig glömma. Känns bra om det är någon som man hjälpa lite på traven till nykterhet. Lider när jag ser någon här som desperat vill bli fri från alkoholen. Minns ju hur man själv hade det.

Ha en bra kväll!

Se klart
Bra lista!

Tack ✨
Ska komma igång m listor jag med, inför min månad tre.
Kräver lite struktur, tror jag.
Bra kämpat!

VaknaVacker
Härligt, heja dig!

Så bra lista! Härligt, vilken skillnad💪👏🤗

Torn
60 dagar

I dag firar jag 60 dagar utan en droppe alkohol😀 Vid den här tiden den sjätte januari satt jag på jobbet och tankarna snurrade: Jag har bestämt mig, jag vill sluta, det ska gå! Och det har det gjort, hittills. Jag är så tacksam för detta, mår så extremt mycket bättre. Visst ,det har varit bitvis tufft, men det är värt det till 100 procent!💪

Charlie70
Grattis Torn!

Kram Charlie

Andrahalvlek
Grattis till 60 nyktra dagar!

Grattis till 60 nyktra dagar, men mest av allt grattis till dina nya insikter!

Att känna sig stolt och nöjd över en sådan bedrift måste verkligen ge mersmak! The Sky Is The Limit 😊

Pilla
Torn

Jag har läst här hos dig idag,
Beundransvärt med listan du gjort!
Super bra gjort av dig Zero i 60 dar!🌺från Pilla

VaknaVacker
GRATTIS! 🌹🌸

Härligt🌟 Så skönt, bra jobbat👏🌹🌹🌹

Torn
Tack!

Tusen tack för alla gratulationer, det värmer!🥰
Kommer fira med en efterlängtad fisketur i morgon.

Många kramar till er alla fina människor!

Sidor