Vi förstår allihop precis vad du menar. Vi har alla varit där ? Läs och skriv på forumet, låt dig inspireras och sätt ord på dina tankar och känslor inför alkohol. Här finns inga måsten eller tabun, bara omtanke och välvilja ?

Att dela på en flaska med sambon en fredag och lördag, funkar då det är en tydlig gräns. Är jag på fest däremot finns inget stop och det slutar alltid med att jag spårar ur. Jag oroar mig i förväg och tänker att ta bilen är en bra lösning för att ”slippa dricka” men sen kommer suget och plötsligt jag har glömt all ångest och pinsamheter så är jag där igen, fullast på festen.
Jag måste göra ett val och sluta helt, jag blir sjuk av att dricka jag kan inte säga nej.

Så tänker man alltid dagen efter. Nästan alltid i alla fall. Ännu värre är om man tar en återställare, vilket jag gjorde mot slutet.

Men om du verkligen har bestämt dig för att sluta dricka alkohol så tänker du det imorgon, nästa helg och nästnästa helg också!

Skriv här varje dag så ska vi stötta dig allt vi kan.

Jag har idag varit nykter tre veckor, tjoho! Heja mig! Och heja dig!

Bra där!
Hur gör du, vilken är din strategi, undviker du fest och bjudningar?

Jag oroar mig redan inför sommaren.
Måste klippa nu.

Det är den allra bästa strategin, att ta en dag i taget. Och förbereda sig inför varje riskfylld situation innan man utsätter sig för den. Men sommaren behöver du inte tänka på än!

Jag går sällan på fest eller krogen numer, men om jag skulle göra det just nu så skulle jag välja att köra bil. Eller säga att jag ska upp tidigt nästa morgon och därför avstår alkohol. Skulle det kännas väldigt riskfyllt att gå på någon fest så hade jag ljugit och sagt att jag är sjuk.

Inledningsvis är nykterheten väldigt skör och behöver behandlas som en liten bebis. Prio ett, fullt fokus, uppmuntra allt positivt, och ge näring i form av bra kost, motion och sömn.

Skriva listor funkade bra för mig. Minuslista med att dricka, och pluslista med att vara nykter. Det senare får man ta lite senare, då man verkligen upplevt fördelar. De kom snabbt för mig, bättre sömn bland annat.

Jag har också skapat en topp 3-lista över hemskaste fyllesynderna i mitt huvud. Om suget kommer tänker jag sätta igång den listan på repeat i skallen tills suget ger med sig.

Boken ”Tänka klart” kan jag rekommendera också. Har precis börjat läsa den. Den handlar om hur vi faktiskt kan påverka vårt undermedvetna, som är det som triggar oss till återfall.

När det gått en tid börjar ditt undermedvetna, som jag kallar alkoholdjävulen, att börja försöka förhandla med dig. Rösten inombords viskar ”Så farligt var det nog inte, ett glas kan du nog dricka” osv. Då är topp 3-listan bra att ta till också!

Och läs och skriv mycket här på forumet - här är du bland vänner!

Tack ❤️
Tack för värdefulla tips och att du tar dig tiden.

Jag kanske helt enkelt ska säga som det är, att jag inte dricker längre eller just nu och ta bilen.

Gissar på att mina vänner skulle förstå. Alla vet ju. ?
Även om de kanske inte förstår att jag har problem.

Hela grejen är ju rätt skämmig men bättre att ha insett att man har ett problemen och faktiskt försöka göra något åt de och få stöttning.

Läste dina första inlägg, de berör. Heja dig!