Jag vill bara titta in här och säga att jag tänker på dig och hoppas att du har kunnat prata med en vuxen eller att du känner att du är på väg att kunna göra det. Ta hand om dig!

Hej! Har inte pratat med någon än då jag ligger hemma i influensan... Men planerar att försöka kontakta kuratorn nästa vecka och har kommit i kontakt med maskrosbarn också. Tack så mycket, du också!

Kände bara att jag ville skriva lite om en grej. Vid åtta fick vi åka till vårdcentralen med min lillebror som har jätte hög feber och halsont, blev dock ej insläppta då de ej tar emot folk med infektioner av något slag tydligen (misstänkte typ halsfluss). Men förstår väl hur de tänker ändå. Men pappa hade druckit ett halvt glas vin innan vi åkte, dock körde han ändå så antar att man kan det. Men liksom var lite orolig för det var mörkt och så men satt där fram och kollade på vägen hela tiden. Sen när vi kommer hem drar de fram vinet direkt. Fine, det är fredag och klockan var väl strax efter nio när vi kom hem. De har ju druckit mindre än vanligt, eller ja pappa iallafall för mamma beter sig sådär jobbigt igen. Men liksom varför drar de fram vinet så fort vi kommer hem? Hallå deras son mår jättedåligt och har typ 40 graders feber... Och liksom igår tog mammas andra vinbox för veckan slut och då drack hon rödvin? Hon gillar inte ens rödvin, och idag kom de hem med nya boxar. De måste ju vara på systemet säkert 4 gånger i veckan, stammisar. Aja, ville bara skriva av mig lite iallafall.

Bra att du tagit kontakt med maskrosbarn. Hur mår din bror? Det är märkliga tider nu med Corona som påverkar allas liv på ett eller annat sätt. Jag provade själv att ringa 1177 häromdagen för en annans räkning och jag fick inte ens ställa mig i kö, utan blev ombedd att ringa senare.
Har du en annan vuxen som du kan prata med för att höra hur du kan stötta din bror ifall inte dina föräldrar gör det. Jag har lärt mig genom detta forum och genom att jag levde med en alkoholist i många år att för en som har ett alkoholberoende tänker alltid på när den ska få dricka nästa gång. Hoppas att du och din bror vaknar till en bra lördag. Finns det ett apotek nära där du kan rådfråga kring febernedsättande, om inte dina föräldrar tar hand om detta. Jag tänker att allt är förändrat just nu, med tillgängligheten i vården och som i ert fall att ni inte ens fick komma in. Du är inte ansvarig för din bror, men om inte dina föräldrar är observanta för din brors hälsa och om det skulle bli nödvändigt med vård och de inte agerar så kan det vara en möjlighet eller en anledning att kontakta socialen.
https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/barn-och-unga/barn-som-fa…
Jag har en vuxen vän som i tonåren fick hjälp av en kvinna på soc. Det förändrade hela hennes liv, till det bättre. Vi pratar mycket om hur hon hade det med sina båda alkoholiserande föräldrar och hur hon var tvungen att agera på egen hand för att ta sig därifrån. Hon var den jag kunde börja prata med om mitt ex och hon förstod att han är alkoholist innan jag förstod det. Därför är det jättebra att du tagit kontakt med maskrosbarn, att prata med dem som förstår och prata om det. Det är genom att prata och skriva om det som det blir tydligt att det är ett mycket större problem i samhället än vad det verkar vara. Ta hand om dig så gott du! Önskar dig en fin dag!

Han verkar må bättre idag än igår, igår var verkligen kaos. Minst sagt märkliga tider om vi säger så. Liksom är väldigt förkyld och måste stanna hemma, får inte ens gå till mataffären enligt 1177, och för mig som inte gillar att vara hemma är det lite jobbigt. Har iallafall tagit tag i att städa huset, ingen annan verkar göra det så det är ju knappast rent om vi säger så. Jag tvingade mamma att ringa 1177 häromdagen (själv klarar jag ej av telefonsamtal...) och hon fick köplats 480 typ, sjukt. Det är i sådan här lägen jag är glad att vi har ett helt apotek hemma typ, så det mesta finns. Som tur var är detta något som mamma faktiskt tar på allvar, vilket är skönt.

Jag har lite dålig erfarenhet av soc typ tyvärr. Tänker bara på min vän som blev LVUad mot sin vilja och som jag ej sett sedan dess, dock är hon hemma igen nu. Tänker också på soc tanterna som varit här angående att min lillebror inte varit i skolan på två år. Det var sannerligen mycket märkliga möten. Men vad bra att hon lyckades ta sig därifrån iallafall. Det verkar som att det hjälper att prata om det. Sen jag började skriva om det här och berätta för mina vänner har jag insett att det är så mycket större än jag trodde, tyvärr. Önskar dig en fin dag också, och tack så mycket!

att upptäcka genom dina sinnen. Jag är just hemkommen från skogen, där jag skogsbadat med vänner. Det innebär att vi går ut i skogen och tar in hela skogen med våra sinnen. Det går att göra även i en park, i en trädgård, var som helst där det finns natur eller en rabatt med växter.

I dessa tider så får du lov att gå ut i friska luften och jag vet att det inte är enkelt att bara gå ut och göra ingenting.

Du får därför ett par övningar av mig nedan, om du vill.

Min egen resa att utbilda mig till mindfulnessinstruktör gjorde jag då jag behövde verktyg för att förändra mitt liv. Jag behövde göra mig fri från mitt medberoende och jag är fri från det idag.

Idag övar jag varje dag, på olika sätt och det är inte alltid lämpligt att börja meditera på egen hand om det finns problem och trauman i livet. Då är det bra att ha en professionell kopplad till de övningarna och det kanske kommer upp något som en behöver prata om.

Däremot så kan alla oavsett hur en mår fokusera på sinnena i naturen, att se på de blommor som börjar växa ur marken, följa knoppar på träden och buskar. Att känna och dofta på dem. Krama ett träd. Stå eller sitt på ett underlag på en bänk eller sten och lyssna på fåglarna, på vinden eller trädens sus i vinden.

Exempelvis så kan du;
Se på naturen eller molnen. Zooma in och se på en gren, sen zooma ut och se på hela trädet. Tänk att du zoomar in med en kamera. Vad ser du om du ser på väldigt nära håll.
Lyssna på fåglar och vindens sus. Kan du höra skillnaden på fåglarna.
Känn på kottar, grenar, trädens bark, blommor, knoppar, stenar, mossa. Hur känns det? Är det varmt eller kallt. Känns det mjukt eller hårt.
Dofta på naturen. Vilka dofter känner du.
Smaka på en frukt, som du tar med dig ut eller smaka på frukten hemma. Känn efter vilka smaker du känner.

Om du har behov för att gå ut och gå undan så tror jag att det kan vara ett bra sätt för dig, att bara fokusera på att se, höra, känna, smaka, dofta. Du kan också känna hur din andning känns och om du är öppen för att öva på djupandning så är det ett fint sätt att minska stress.

Bli inte kall, så om du vill gå ut och sitta någonstans, glöm inte att ta med ett sittunderlag eller ha varma kläder på dig. Annars kan du göra dessa övningar väldigt kort när du står eller går.

Det är ett förlag om du inte har tänkt på det. Jag guidade en jämnårig vän häromdagen och vi gick i skogen. Jag började med en övning om hur det känns att gå på olika underlag. Hur känns det i foten, i vaden, i knät, i låret, i höften, i ryggen, i nacken, i huvudet. Det var roligt. Hon tänkte att hon har en kropp. Nu kände hon hur det kändes att gå i olika delar av kroppen. Den övningen går att göra på många sätt och det är bra att kunna göra en övning som inte syns om en behöver det.

Gå ut och "lek", utforska och ha det bra med dig själv.

Testade faktiskt att gå till skogen och bara lyssna och gå runt förut. Måste erkänna att det var rätt skönt. Har hängt en hel del i den skogen, men alltid med hörlurar så det var intressant att skippa dem en stund, även om de följde med ändå. Satt uppe på det högsta berget och blickade ut över skogen och havet och lyssnade på fåglarna och de andra djuren och kände mig rätt lugn. Blev kvar där i över en timme och träffade även på lite rådjur. Over all har jag haft en rätt bra dag ändå, skogspromenaden var trevlig, sen gick jag och hälsade på hästarna i hagen och tog ut kaninen i trädgården och skypade med några vänner. Tror det gjorde mycket att solen var framme, allt känns lättare när den är det. Men tack så mycket för tipsen, nu vet jag lite saker jag kan hitta på i framtiden också.

Vad fint att höra om din upplevelse i skogen, berget, havet och mötet med djuren. Det finns mycket forskning på att vistelse i naturen gör oss lugnare. Redan efter 15 min sänker vi vår stress och immunförsvaret ökar. I Japan går människor ut på detta sätt och det kallas shinrin-yoku som översätts till skogsbad. Om du blir nyfiken att läsa mer så finns det mängder av information på nätet. För ett par år sedan slutade jag lyssna på musik eller prat via lurar när jag sprang, nu lyssnar jag på naturen och det är min bästa återhämtning. Jag har troligtvis adhd och ska utredas för det, har läst mycket om vad det innebär och jag kan se hur naturen har hjälpt mig att landa och fokusera och där jag får vara för mig själv när jag behöver det. Det är fler som behöver naturen och jag har lärt känna lite människor som rör sig där, vilket också har blivit hälsosamt, att byta några ord med en annan människa ibland. Annars ser jag ofta ekorrar, änder och hör en massa fåglar. Oavsett hur världen ser ut så kan vi lita på att vi finner djuren i skogen, som är våra vänner tänker jag.

Ja, exakt. Då jag bor på landet stöter jag ytterst sällan på andra människor ute. Men vi brukade ha hund, och då träffade man ofta på andra utomhus. Har träffat på alla möjliga djur i skogen, oftast rådjur, men även harar, ekorrar, älgar och rävar. Dock har jag träffat på jägare också. Djur i allmänhet verkar ha en lugnande effekt på människor. Jag sysslar med hästar och ridsport och brukar vara i stallet 3 gånger/vecka men nu när jag inte varit det så kan jag säga att det märks. har hört att det kan klassas som terapi att vara i stallet, och jag förstår det till 100% för inget har en mer lugnande effekt än hästarnas tuggande och doften av stall.

Jag har läst en sak som är lite oroväckande förövrigt. Det ska tydligen ta ca 11-12 timmar för en flaska vin att gå ur kroppen (om man väger 70 kg). Mina föräldrar som då dricker 2 i genomsnitt per dag är ju aldrig helt fria från det då. Känns ju väldigt tragiskt när jag läser det ändå.

Hej! Måste skriva om lite positiva grejer som hänt, mitt i allt det dåliga kring att skolorna lär stänga. För det första så hade jag ett telefonsamtal med maskrosbarn tidigare i veckan om att gå på torsdagsmys hos dem i framtiden (när corona tillåter). Sedan idag hände något förvånande. Jag lyckades ha ett samtal om mammas och pappas drickande med mamma! Samtalet började i det faktum att mina kusiner inte kommer ha råd med mat nu när skolorna stänger, och att min andra kusin berättat för folk i skolan att hans pappa dricker för mycket. Personligen tycker jag att det är lite bra att han gjort det, men min morbror spädde på lögnerna... Men jag ställde mamma mot väggen sen, kände att det var dags. Framför allt efter ett samtal jag hade med en vän igår. Hon erkände att de dricker för mycket och så sa hon att hon förmodligen skulle kunna sluta om hon ville. Tror dock inte riktigt på det men men. Hon såg dock rätt förskräckt ut när hon fick veta att jag berättat för två vänner (fler egentligen, men det behöver hon inte veta). Men hoppas innerligt hon fått en tankeställare nu.

Sofia

Det låter som att du har en väldig förmåga att se det positiva i tillvaron och hämta kraft, även under svåra omständigheter, Flowerchild. Vilken kapacitet! Du har tagit ansvar för din bror som varit riktigt ordentligt sjuk, medan dina föräldrar mest fokuserat på alkoholen och du har städat huset eftersom ingen annan tar det ansvaret. Mitt i allt detta med den osäkra Corona-situationen som kan bli jobbig för dig med stängda skolor, så kan du ändå stundvis njuta av skogspromenader och närvaro med djuren, det är jätteviktigt. Vad modigt av dig att ta samtalet med din mamma! Hoppas verkligen att hon får en tankeställare av att du har berättat om situationen för ett par andra.
Trevlig helg!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Så bra att du pratat med maskrosbarn. Instämmer med Sofia, modigt av dig att prata med din mamma om din upplevelse av dina föräldrars alkoholintag. Kommunikation betyder så mycket. Jag brukar tänka att allt går att kommunicera fram, det gäller att öva och lära sig hur en når sitt budskap på bästa sätt.

Idag när jag var ute i skogen så såg jag plötsligt hur två rådjurshuvuden tittade upp. Jag tror att de stod och smaskade på något och de hörde mig. De blev helt stilla en stund och stod där och tittade, sedan sänktes deras huvuden och de fortsatte att smaska. Att vara i skogen ger mig energi och ibland så upplever jag mycket humor, som med dessa rådjur.

Nu ska jag sova. Vill önska dig en bra start på nästa vecka!

Hejsan! Tack för omtanken <3 Jo men just nu går det an faktiskt. Har tillbringat de två senaste helgerna hos en kompis. Vi har grillat i skogen, ridit på grannarnas hästar och haft det allmänt bra. Tror jag behöver mer sånt. Veckorna är mindre bra. Har insett ännu fler saker om min familj osv att jag nu är totalt överväldigad igen. Och återigen försöker jag fly från mina tankar och ständigt vara upptagen fram tills det kraschar, vilket det kommer göra.

Hejsan! Tack för omtanken <3 Jo men just nu går det an faktiskt. Har tillbringat de två senaste helgerna hos en kompis. Vi har grillat i skogen, ridit på grannarnas hästar och haft det allmänt bra. Tror jag behöver mer sånt. Veckorna är mindre bra. Har insett ännu fler saker om min familj osv att jag nu är totalt överväldigad igen. Och återigen försöker jag fly från mina tankar och ständigt vara upptagen fram tills det kraschar, vilket det kommer göra.

Okej, sjukaste hände just nu. Mina föräldrar berättade att från och med imorgon blir det enbart vin och läsk på onsdagar och fredagar då ekonomin här dalar med corona. Håller alla tummarna för att detta hålls nu!!

Vad fint att höra att du haft det så bra med din kompis. Det låter verkligen som att det var välgörande och det är fint att du ser hur bra du mår av att rida och vistas i naturen. Läser nu om dina föräldrars beslut. Jag håller också tummarna att det blir så. Det är bra att de har meddelat det, att de säger det högt innebär säkert att de vill göra en förändring. På det sättet kanske coronaviruset blir en positiv erfarenhet för dig och din bror. Det gjorde nog skillnad att du pratade med din mamma om dina funderingar kring deras drickande. Du sådde ett frö.

Trodde verkligen inte jag var en friluftsperson, men asså jag älskar det. Ja, ridningen och hästarna måste vara min tryggaste punkt, finns inget bättre. Hoppas verkligen du har rätt. Vände ju det hela till den ekonomiska delen, och de verkar ha nappat på det med tanke på hela coronavirus situationen. De sa senare att de kan hända att de dricker vin någon mer dag, men minsta lilla minskning är ett framsteg. Själva grejen att jag tycker det är jobbigt verkar de inte inte bry sig om, men huvudsaken är att de bryr sig om att minska det av någon anledning.

Måste bara skriva att det här med att enbart dricka helger + onsdagar gick sådär för mina föräldrar. I måndags drack de ej alls, var väldigt skönt att alla gick o la sig utan att somna i soffan, ingen som sluddrar och grejer. Fick då också bevis för att det var alkoholen och inget annat som låg bakom det hela. I tisdags brast det dock. 1 flaska var och pappa började på en andra. Mindre än vanligt men ändå. Och igår så drack de lika mycket som vanligt (onsdagar räknades inte dock) och nu har de köpt nya boxar igen. En dag höll det, så kan det ju gå. Antar att jag kan konstatera att de är beroende nu? Vill ju ej acceptera det så fortsätter kräva bevis. Men samtidigt orkar jag egentligen inte bry mig, finns många roligare saker att bry sig om. Det har ju slutat såhär förut, men trodde verkligen att det kanske skulle gå denna gången med corona och ekonomin som motivation, men nope.

Jag tänker och känner igen tankesättet. Att man måste ha bevis på att det är osunt drickande. Men långt där inne så vet man. Lämnade min man för snart ett år sedan. Och jag visste ju ganska tidigt, när jag ser tillbaka. Men man vill inte se för då måste man förhålla sig till det, och kanske ställa krav.
Bra om du kan börja tänka på dig själv och göra roliga saker. Lite svårt i coronatider men det finns alltid något.