Idag har det varit fullt upp. Tills nu. Kl 21.19. Inte bra alls. Två saker fick jag välja bort: Cykla och färga håret. Nåväl, det överlever jag.

Tre timmar ikväll har jag ägnat åt föreningsarbete. Det känns ofta väldigt givande, men också ibland väldigt jobbigt. En del folk är konstiga, och inte alltid så lätta att förhålla sig till. Att ändå tvingas förhålla sig till dem slukar massor av energi.

Det är ungefär som på en arbetsplats - många kollegor slukar massor av energi. Ofta är gnäll deras livsluft. Jag försöker tänka ”gnäll är ett tecken på engagemang” och sen försöker jag bjuda in vederbörande till att just engagera sig. Funkar sällan - ”det är chefens ansvar”.

På min arbetsplats finns en gammal skröna om en chefredaktör i mitten-slutet av 1900-talet som ofta brukade säga att det är otroligt roligt att göra tidning ”om man bara slapp personalen och läsarjävlarna” ?

Nåväl, åtta nyktra veckor är något att vara riktigt stolt över i alla fall. Och det är jag verkligen!

8 veckor är verkligen något att vara stolt över, bra jobbat!
Och tack för tipset tidigare om Annie Grace-boken, jag lyssnar på den igen då och då, med stor behållning, mycket klokskap och igenkänning. Ha en fin avslutning på helgen! ?

Det är säkert så att du inte var mogen för boken när du läste den första gången. Förstår känslan.

Så gjorde jag med Alkispodden i höstas. Efter ett halvt avsnitt fick jag panik. De två som pratade identifierade sig så tydligt med att vara alkis. Men det gjorde bannemej inte jag! Då.

Jag gör det mer nu, även om jag tycker att Torbjörn Åbergs uttryck ”problemdrickare” är väldigt sympatiskt.

Åtta veckor, 2 hela månader på torsdag. Helt otroligt. Jag som inte fixat en vit månad innan ens. Men jag var inte redo då. Det var jag nu.

Jag tror nästan jag kan läsa den boken tio gånger och hela tiden hitta nya aha-upplevelser.

Repetion är ju viktigt enligt boken, det blir en slags hjärntvätt, av den positiva sorten.

Svinbra jobbat Andrahalvlek! Grattis till 8 veckor!? Tråkigt att cyklingen inte hans med. Vet ju att den betyder mycket för dig. Har du ingen möjlighet att ta en sväng efter jobbet i morgon? Ska ju bli kanonfint väder i morgon, med troligtvis årets hittills varmaste dag.☀️

Kram

Jo Torn, imorgon kväll behöver jag verkligen en cykelrunda! Efter första jobbdagen på länge. Rensa skallen. Hem och laga mat till dottern och sen direkt ut.

Det bör ju vara ljusare på kvällarna nu väl? Lite ur led känner jag mig eftersom sommartiden inföll strax innan min sjukvecka.

Javelin

Tack för gratulationerna i min tråd och grattis till dina 8 veckor! Du är helt inne på samma linje som jag om repetition och hjärntvätt tills argumenten sitter för gott. Jag tillämpade samma sak med rökningen och det funkade ypperligt, inte ett smygbloss på alla år. Jag kom igång bra med läsningen men har kört fast. Förmår mig inte att ta upp boken igen av nån anledning fastän jag vill och borde... en irriterande spärr som inte vill släppa. Tog däremot fasta på ett av dina andra tips och började lyssna på alkispodden igår, alltid nåt ?

Kör på bara Andrahalvlek, det här är rätt väg!

Två kapitel per dag i boken känns hanterbart. Tar 20 min vid läggdags. Bra sätt att varva ner också ?

Alkispodden är bra! Nu måste jag dock invänt varje nytt avsnitt eftersom jag lyssnat på alla 87 redan. Missbrukspodden har jag också lyssnat på.

Idag kunde jag ha strypt min chef om vi hade suttit på samma sida av bordet.

Hon hade mage att fråga ”vad har du gjort hela våren” när hon i själva verket har noll koll på vad jag gör. Hon hinner inte med vad hon ska göra, och det spiller över på mig.

Sen passade hon på att tillrättavisa mig över en skitsak, bara för att markera vem som är chefen.

Hon är en chef med noll koll som springer på 18 bollar samtidigt och i bästa fall får två i mål.

Andas, andas, andas. På den här känslan brukar jag dricka vin. Kvävd ilska som inte kan riktas någonstans utan att jag själv tar skada.

Men istället tänker jag: Hon är pressad uppifrån, hon måste sparka nedåt för att inte själv spricka av frustration. Det är grundläggande psykologi, folk funkar så.

Sen tänker jag också att jag inte ska spela på hennes planhalva, jag tänker inte kasta skit tillbaka.

Jag lyckades vända vår diskussion i positiv riktning till slut. Märk väl - jag lyckades. Men hon tog faktiskt den hand jag sträckte ut, klokt nog.

Ikväll ska jag inte dricka vin. Jag ska laga mat till mig och min dotter och sen ska jag cykla i det underbara vädret!

Din chef tar ut sin frustration på dig, vilket är olyckligt. Men skit henne. När vi känner frustration, blir arga eller ledsna är det inte konstigt att vårt undermedvetna blir triggad till att ett glas skulle hjälpa. Och ja, det skulle hjälpa på så sätt att det domnar den känslan i stunden. Men istället skulle ilska och frustration byggas upp och du skulle antagligen göra det till en större grej än vad det är och hata båda chefen och dig själv imorgon. Bättre att deal with it direkt och låta dig vara arg. Låt dig känna och sen gå vidare. ?

Jag måste tillägga att min chef och jag inte har suttit ner i lugn och ro och ”stämt av läget” sen i februari någon gång - för hon har inte ”hunnit”. Arrrg ?

Plus att jag dessutom har ett annat uppdrag, som betalar en tredjedel av min lön, och det uppdraget ska hon inte ens ha koll på. Arrrg ?

Maken till dålig chef har jag nog inte haft i hela min yrkeskarriär tror jag. Jag försöker överleva genom att göra så gott jag kan, sköta mitt.

Till 99 procent sköter jag mitt, jag har mandat. Men vissa beslut måste chefer över mig ta, och då sitter jag där och väntar på besked. Och väntar, och väntar. Oerhört frustrerande.

Att i det läget få höra ”vad har du gjort hela våren?” Jag fattar inte att jag inte fick hjärnblödning av ilska.

”Varför är du så aggressiv” frågade hon idag dessutom - så helt lyckades jag inte mörka min ilska.

Andas, andas, andas.

Jag tänker osökt på en gammal chef jag haft. Han hade verkligen också sina sidor, men han lärde mig en del också.

Bland annat minns jag ett uttryck som han ofta sa när jag beklagade mig: ”Man ska inte gyttjebrottas med grisar.”

Så försöker jag tänka just nu. Men ilskan är inte lika påtaglig nu efter att jag har cyklat. Och det hjälper att skriva av sig härinne också.

Alla sätt är bra. Utom att dricka.

Fullt ös på jobbet, hade en hel del arbetsuppgifter att slutfixa. För att nästa led efter mig ska hinna med sitt jobb nu när det är kortveckor pga påsk.

Vi blir färre och färre på jobbet. Många jobbar hemifrån pga coronaviruset. För att trygga produktionen delar vi upp oss. Än är det många veckor innan vi når toppen på kurvan i vårt län dock.

Det lär bli en tuff vår på många sätt. Hela organisationen är stressad. Att arbetsleda folk som sitter hemma är verkligen inte lätt!

Jag mår trots rabaldret med min chef bra, men tanken flög på mig där och då: ”Jag vill ha vin”. Men jag kunde granska den tanken, inse att det var en ryggmärgsreflex, och sen lämna tanken därhän.

Faktum är att det bara var ännu en känsla som jag brukar dricka vin på. Vin har varit lösningen på många av mina ”problem”.

Fast ”problemet” är ju egentligen bara en känsla - och en känsla är bara en känsla som går över.

Det är okej att leva ut känslan. Svära, muttra eller gråta (inte på jobbet dock), eller skriva/prata av sig. Eller cykla. När skallen är trött behöver kroppen jobba.

En mil på cykel på 45 min blev det ikväll. Kom iväg först kl 19, men det var ljust hela tiden. Imorgon ska jag försöka komma iväg redan kl 18.30 så jag får se lite mer av solen.

Idag är jag nykter, och imorgon och inom överskådlig framtid.

Har bara läst tillbaka ett par dagar i din tråd, men så mycket klokt det finns att läsa! Du gör ett jättebra jobb mitt i alla motgångar!
Tar just nu till mig speciellt två citat från dig:
" ”Jag vill ha vin”. Men jag kunde granska den tanken, inse att det var en ryggmärgsreflex, och sen lämna tanken därhän."
"Fast ”problemet” är ju egentligen bara en känsla - och en känsla är bara en känsla som går över."

Tack för dem!

Det är verkligen bra att skriva här på forumet dagligen. Man tvingas sätta ord på vad man tycker, tänker och känner. Man sätter ord på det diffusa så att det blir mer tydligt.