Jag blir så otroligt glad när jag läser ditt positiva inlägg ❤️ Så mycket insikter du har gjort - och vilken gåva du har gett dig själv.

Riktig egentid är precis vad du ska belöna dig själv med nu! Tid då du gör precis vad du vill. Om du så sitter på en stol och fånglor.

Sänk nu inte garden bara! Så fort alkoholdjävulen känner lukten av sänkt försiktighet så börjar hen viska i ditt öra ”du hade nog inte så stora problem med alkoholen egentligen, ett enda glas kan du nog dricka.”

Jag har skapat en topp 3-lista med fyllesynder i skallen att ta till vid sådana tillfällen. Kommer alkoholdjävulen på besök tänker jag svara ”Din idiot, kommer du ihåg när...” Och sen hoppas jag att hen flyger och far åt helvetet.

Keep up the good work ❤️

anonym28352

Andrahalvlek ❤️Nej jag tänker inte sänka garden, njuter av att det är lätt bara. Så många gånger tidigare jag lyssnat på Hennes jäkla viskande om att jag klarar nog lite vin. "Bara en kväll. Det är du värd, du som varit så duktig."
Har inte haft något sug, men en del känslor jag brukade dricka på. Men att inte dricka har varit en självklarhet. Jag dricker ju inte längre.
Jag känner mig vuxen för första gången på länge trots halvvägs i livet.

Vilket fint inlägg Vem är jag utan... ! Det värmer att läsa och så underbart att ha din pappa som proffsstöd i nykterheten!

Kram!

underbart att ha en pappa som stöttar <3

Båda mina föräldrar var borta när jag valde nykterheten och jag har inte en susning om hur det var ställt med deras beroende. När mamma var yngre kunde hon hinka i sig på släktträffar men drack aldrig hemma. Pappa var bortrest långa tider från det jag var liten och nästan fram till sin pension så jag fick ju aldrig den kollen på hur han skötte sig.

Jag har upptäckt på senare tid att vi har alkoholism i släkten och jag tror att farfar hade lite svårt med spriten och det finns definitivt i den grenen av släkten. Tyvärr inget som de vill prata om fast jag försökt föra det på tal med tanke på att vi kanske kan lära av varandra men icke.

Du skriver så klart och tankfullt så jag blir imponerad ! Ta en dag i taget nu så kommer detta att gå hur bra som helst !

Mitt hjärta kvider när du beskriver din uppväxt och dina barns reaktioner på ditt drickande. Det dåliga arvet ?

Min pappa dog av sin alkoholism 61 år gammal. Jag vill inte sluta som han gjorde.

Idag ska jag berätta för min äldsta dotter att jag har slutat dricka alkohol.

anonym28352

Adde och Charlie70. Pappa är fantastisk!
Hur gick det att berätta för din dotter Andrahalvlek?

Idag är en tuff dag. Jag har inte det minsta sug, tanken att dricka är obefintlig. Testar mig själv för att se var problemet ligger. Är det Hon som lockar mig? Jag är inte rädd. Jag provar genom att föreställa mig hur en klunk vin rinner ner, men får bara avsmak. Det är absolut inte alkohol jag vill ha. Men jag går igenom någon slags sorg över hur lite Jag jag är. Har tappat bort mig själv helt. Dagarna rinner ifrån mig. Jag tycker inte något är kul. Har inte energi eller vilja till något. Målet denna dag är att gå ut på en promenad. Snart. På ett sätt är jag tråkigare mamma och sambo nu. Sitter bara i soffan med datorn och telefonen. Facebook, Instagram, Snap chat och Aftonbladet. Loopar i flera timmar. Jag tar mig inte för någonting. Avundas min sambo som bara gör saker. Han har redan hunnit tvätta och träna. Sitter och surar i soffan och tycker synd om mig själv. Hur tusan ger man sig själv energi och hur hittar man något som är kul att göra? Visst jag gör saker ibland, på autopilot.

Lång helg, reflektion i överflöd.

Mitt mantra får börja rulla.... Det är bara jobbigt, jobbigt är inte farligt.

Nykter, en självklarhet. Största utmaningen är avsaknaden av glädje och energi.

Kram ?

Du kan läsa om mitt outande i min tråd ”Behöver all hjälp jag kan få”.

Livet är fullt av gråa tråkiga dagar, men efter regn kommer alltid solsken ☀️

Själv drar jag till skogs nu. Två naturreservat ska jag besöka idag.

Låt dem gå, var inte alltför sträng mot dig själv, jag hade dagar som var så tråkiga att de gått till historien, adderade lite tankat av hur dålig jag var som inte tog mig för något. När de gick över så såg jag tillbaka på en kort period som jag borde bemött med med tålamod med mig själv. Det är en viktig del i vårt survival kit.
Kram.

Alkoholen höjer nivån av serotonin och dopamin som påverkar vårt humör. Det första är må-bra-hormon och det andra igångsättnings-hormon.

När man slutar dricka störtdyker dessa hormoner och det tar några veckor, ibland ännu längre, innan de stabiliserar sig på normala nivåer.

Det är orsaken till din låga energi och ork. Det är bara att bita ihop och ta en dag i taget - försök att tvinga dig ut på promenad.

anonym28352

Då förstår jag Andrahalvlek! Skönt att få en förklaring. Då behöver jag bara vänta ut normala nivåer. Trodde att det var mig det var fel på. Tack ❤️ Måste ha kommit en bra bit på väg då, det är dag 17 för mig idag. Min sambo säger att han ser stor skillnad på mig. Ja, tvinga ut mig på promenad är nog det viktigaste jag kan göra.

Så Klart: Det är det som är det svåraste, jag har tålamod och snällhet mot alla andra än mig själv. Det kommer bli min utmaning. Att välja ett liv utan alkohol är så mycket mer än att vara nykter. På ett sätt är det den lättaste biten, missförstå mig rätt. Men det är ju en konkret handling. Den är antingen eller. Att ändra sitt självprat är för mig den svåraste biten. Så många nyanser. Men också den viktigaste.

Nu sätter jobbveckan igång för mig. Det ska bli skönt att fokusera på något annat.?

Kram ?

Nej, men iaf lugnare för mig som nyligen nykter. Du har rätt i att detta bli nykter är så mycket mer än att sluta dricka. Som tur är får vi ta även den ”utbildningen” en dag i taget. Det trasslar ut sig. Tålamod och tillit!

Sök på ”alkohol” och ”hjärnan” på youtube så hittar du bra föreläsningar om hur alkohol påverkar våra hjärnor.

Kunskap är makt! Makt att ta kommandot över sitt eget liv och skicka alkoholdjävulen dit hen hör hemma.

Rosa76

Känner så väl igen mig i din text "Vem är jag.." till och med ditt alias är tankar som jag tänkt så många gånger innan jag slutade med a. Jag hade några tuffa veckor först, inte så mycket abstinens efter alkohol utan mest avsaknad av belöning. Jag drack precis som du på alla känslor. Jag förlorade min älskade mamma för snart ett år sedan och det gav mig ännu mer skäl att "få dricka", det var ett sätt att hantera sorgen men ett helt bedrövligt sätt att sörja.
Min tjuriga sida kunde jag inte riktigt styra utan den tog bara över och jag var sur på familjen och på allt men det lättar, det blir bättre och snart vänder ilskan till att i stället känna att "jag bestämmer att inte dricka och det är den förbannade a-jäveln som försöker göra mig sur för att få makt över mig! Kämpa på!! Du har en jättegod insikt i varför du inte ska dricka och tänk på allt du redan gjort tillsammans med barnen som du kanske inte gjort innan för att du prioriterat att dricka eller inte orkat för att du var bakis...! Kram Rosa76

anonym28352

för stöttning, ni är så himla bra! Rosa76, jag beklagar att du förlorade din mamma. ?

Jag tittar in här för att visa min tacksamhet, jag läser och känner mig omhändertagen. Det är fortfarande tufft. Blir mer och mer nedstämd för varje dag. Dag 19 idag och jag är kanske otålig, men jag väntar på att livet ska börja. Corona-viruset och dess offer tar på psyket. Jag vet inte vad det var som tog så hårt med Adam Alsing men jag börjar tänka. Om jag har 3 veckor kvar, vad är jag nöjd med? Vad har jag åstadkommit? Det enda jag kommer på är att jag uppfostrat 2 underbara döttrar. Det är ju fantastiskt, jag menar inte så. Otroligt tacksam! Men vad har jag gjort, för att bidra till en bättre värld, känna meningsfullhet och passion? Det hemsöker mig. Att jag inte är klar än, jag kan inte vara klar än! Jag har ju inte ens börjat. Det måste finnas något bättre. Det här är mitt största problem utan alkohol. Har ingen aning om vem jag är eller vad jag tycker om. De stora frågorna kommer nu och jag vet inte ens i vilken ände jag ska börja nysta.

Att börja dricka igen lockar inte alls. Jag är inte rädd för att frestas. Tanken att dricka dyker upp per automatik, jag tänker att det var ju inte dödstråkigt hela tiden, men inte ens börja dricka vill jag. Jag välkomnar det nästan bara för att få visa hur bestämd jag är. Jag vet att det är därför jag mår så här. Jag har aldrig känt mitt riktiga jag pga alkoholen. Det är bara så fruktansvärt sorgligt att man börja skapa sig själv när man levt ett halvt liv. Hur kan jag vara en förebild åt mina barn när jag inte är någon.

Förlåt, men jag är så uppgiven. Ett svamligt inlägg som är skrivet i etapper. Var ska jag börja?

Kram ?

Du ska börja med att låta din hjärna läka. Var snäll mot dig själv - ge dig själv bra kost, motion, vila och sömn. Och gärna skratt också ❤️

Tänk inte för stort - tänk här och nu. Stäng av tv-nyheterna och titta på komedi-serier.

Du kommer ut ur den dimman så småningom, och då kommer du att tag i det du behöver ta tag i.

Men just nu ska du ägna dig åt att läka.

anonym28352

Andrahalvlek ❤️

Tack för att du pekar ut det som är grundläggande. Jag såg inte träden för all skog. Tankarna och självömkandet gick i 180! Idag ska jag ge mig själv det du säger och jag ska försöka vara snäll mot mig själv. Tack för att du orkar stötta mig, det är inga solskensinlägg från min sida nuförtiden.

Kram ?

Jag läser hopp i ditt inlägg
Att inte veta var man ska börja nysta är ett bra tecken
Betrakta haveriet från utsidan en stund. Så gör jag med kaos.
Sedan börjar man med en sak i taget en dag i taget
Så svårt och så enkelt ?

anonym28352

inte så mycket hopp men det är bra att du säger att det är ett bra tecken. DET ger mig hopp. Så från hopplös till hoppfull på några timmar tack vare dig och Andrahalvlek, när ni säger att det kommer gå bra.

Tack ❤️

anonym28352

Firar 3-veckorsdagen med ett krafttest som heter duga. Jag är som sagt inte så rädd för suget, jag förväntar mig att bli testad för att se vad jag går för. Det brukar gå bra genom att jag smakar lite på tanken, flyter med för att sedan säga Tack, men nej tack. Inte en chans att jag tänker dricka. Idag fick jag ta till "det tunga artelleriet", dvs min äldsta dotters besvikna blick. Trots det var det svårt. Men jag visste att jag bara behövde stå ut några timmar till - NU är systembolaget stängt. Inte lika bombsäker längre, men nykter idag och imorgon.

Frustrerad kram ?