Ta en dag i taget - tänk inte längre. Var glad och stolt över varje nykter dag ?

Och det funkar inte att ”dricka lite” för de allra flesta. 1 av 99 klarar det möjligen. Vi andra får acceptera faktum - lite väcker ett galet mersug.

Det är tusen gånger lättare att avstå helt än att ”dricka lite” tycker jag.

Hel

Börjar dagen med att läsa här. Kollar tips på länkar. Beställt boken Tänka klart och medans jag väntar på att den ska hamna i brevlådan läser jag om Skål tamig fan. Nu behöver jag bearbeta det jag lyssnat på och läst och ger mig ut på en blåsig men solig promenad

Hej igen och välkommen tillbaka!
Jag ser att vi har samma "omstartsdag" :-)
Visst är det skönt att man kan få börja om även om man varit i diket?
Läste någonstans att de flesta som tagit ett återfall men orkat ta tag i sig igen för att bli nyktra gör det med en större styrka än förra gången.
Ska vi se till att det gäller även oss?

Kram!

Hel

Andrahalvlek; ska lyda ditt råd att varje dag lyssna, läsa, söka information. Upprepning lär behövas för att få hjärnan att tänka nytt, byta spår. Med en dåres envishet har jag om och om igen , år efter år, försökt få livet att fungera med hjälp av alkohol. Att jag nu befinner mig här bevisar ju att det inte fungerat. Det är en hård kamp som väntar.
Så absolut Soffi; jag antar utmaningen.
Kram på er

Hel

Dag 4. trött och orkeslös. Läser "Skål....." men blir lite irriterad av att det är så mycket upprepningar och bla.bla.bla...Men det kommer bättre avsnitt längre fram. Får väl bläddra förbi tugget. Provade på en mindfullnessövning i morse, gick sådär, men det var fin bakgrundsmusik. Tog en promenad med en kompis . Packade bilen med skräp och åkte tilll återvinningen och vidare till havet där jag gick och lyssnade på vågornas skvalpande mot stranden. .Älskar det ljudet. Mår så bra nära vatten.
Ingen längtan efter vin men känner mig liksom tom. Lite sorgsen.

Det är därför det är så mycket upprepningar i boken. Repetition är superviktigt för att påverka vårt undermedvetna, det där man gör av ”gammal vana”. Som att dricka.

Mindfulness kräver mycket träning. Varje dag i två månader kanske innan det gör resultat. Men när kroppen väl är betingad på träningen så är det urhäftigt! Ett svinbra sätt att varva ner.

Alkoholen höjer serotonin (må-bra-hormon) och dopamin (igångsättnings-hormon) i hjärnan. När man slutar dricka störtdyker dessa nivåer. Det är därför du känner dig tom och sorgsen.

Hjärnan läker och nivåerna stabiliseras efter ett tag, efter några veckor till några månader. Lite olika för olika personer.

En dag i taget. Viktigast först - vara nykter!

Du var låg och kände dig tom igår, hoppas det är bättre idag?

Jag var också jättelåg igår och kände mig ensam.

Idag mådde jag lite bättre på morgonen. Har sedan kunnat ha lite videomöten med jobbet och därmed fått distraktion från att jag är nedstämd.

På lunchen satte jag mig att läsa mer här på forumet och efter det kände jag mig rent av glad. Så många som det går bra för och som har sol i sinnet :-).

Jag vet inte hur det är för dig, men det bir ju lätt väldigt mycket fokus på att inte dricka såhär första tiden, förutom att hormonerna är åt fanders så tänker man mycket på risken att misslyckas och blir låg av det också.

Kan du varva ditt jobb med att läsa om alkohol och att lära dig mindfulness mm mm med någon helt annan distraktion som ger hjärnan en paus från alkoholfunderingarna?

Och, vissa dagar väljer jag att läsa lite mer hos dem här som det går bra för. Det är viktigt att stötta alla, men har man det svårt själv kan det också vara svårt att stötta andra i svåra lägen. Nästa dag mår man ofta bättre och kan stötta igen.

Detta kanske inte alls funkar för dig, men det kan ju vara ganska små och enkla förändringar som gör att man iaf mår lite bättre.

Kram!

Hel

JoTack, Soffi jag har mått bättre idag. Bra till och med. Blev lite för ivrig i mitt sökande på nätet efter föreläsningar, böcker och dokumentärer så hjärnan slog bakut och jag fick lov att ge mig ut på en lång promenad trots att det blåste halv storm, jag fick ta i för att ta mig fram, var rejält trött när jag kom hem men solen sken och jag fick ny energi.
Tänker att jag får ta det lite lugnare och kanske lyssna på e t t avsnitt i tex. alkispodden och läsa e t t kapitel om dagen. Måste ju smälta, tänka över det jag fått till mig också.
Jag har ganska många intressen som kan distrahera mig, om jag bara kommer ur den här "alkisdeppen", Har ju inte mått så bra av att druckit för mycket en tid. Men nu när det våras kanske livsandan vaknar till liv igen. Det finns massor av jobb i trädgården, jag odlar lite också och driver upp lite plantor inomhus som sen ska ut i växthuset. Sånt mår jag bra av att pyssla med.
Jag vet att jag är dålig på att stötta andra, tycker kanske inte att jag har så mycket att komma med. Men tänker ibland att jag borde mera för jag blir ju själv glad när någon tittar in här. Kram.

Tänkte bara sticka in med en kanske onödig kommentar, men jag hör till de som inte läst, lyssnat på alkispodden (som jag inre ens gillar) utan använt mkt tankar, läst här, funderat och promenerat, jag har heller aldrig betraktat alkohol som gift eller att det har ett eget liv, så mkt ger jag inte denna motståndare- som det nog ändå är,
Efter trå månader känns alkohol mycket avlägset, dagarna rullar på och mitt liv är bättre på alla sätt.
Önskar dig lycka till!. Kram.

Usch! Vilket dåligt råd till en som jag gissar är "allt-eller-inget" precis som jag och 99% av övriga här... (gissningen kommer av att du "blev lite för ivrig..." ;-) )

Men jag tror att det är det vi skulle må bra av, att hitta vårt eget "lagom" av det som funkar för var och en.

Det finns inget rätt eller fel. Man får prova sig fram och framför allt - Vara snäll mot sig själv!

Kram

Hel

Ingen fara :) det är jag själv som denna gång tänkt att jag ska studera det här ämnet lite grundligare och efter att läst här verkar många hjälpta av att just det.
Det är lätt att hitta andra orsaker än just alkoholen till varför jag mår som jag mår , lever som jag lever, men om jag vågar titta lite närmare på problemen kan jag ju klart se samband med a. Jag måste förstå, måste påminna mig varje dag. Och då kanske en rutin att läsa något i ämnet varje dag visar sig vara det som passar just mig. Allt på en gång var ingen bra ide. Simma lugnt.

Skrev inlägg om just precis det i min tråd igår och idag. Efter drygt två månaders ”vrålpluggande” av nyktra sanningar känner jag mig minst sagt lite mätt för tillfället.

Jag fortsätter ”plugga” dagligen, för det hjälper mig verkligen, men jag begränsar mängden lite ?

Även hjärntvätt ska ske i måttliga mängder.

Hel

Började dagen med en meditation " burn your inner anger" . Kändes bra. Finns mycket lagrad ilska, skam och vrede som ska ut. Den ska jag göra igen.
Mådde bra hela dagen fick mycket gjort.Ända tills mannen som hade jobbat kom hemraglandes efter att ha mellanlandat hos grannen och hällt i sig whisky. Halkade omkull i badkaret så jag fick hjälpa honom upp, stod där och svajade och fjantade sig då jag vägrade gå därifrån innan var klar. Jag blev så arg.ledsen besviken. rädd att han skulle ramla omkull därinne i badrummet och slå sig fördärvad. Usch Det var fruktansvärt.
Igår lyckades jag stoppa honom från att åka till bolaget och vi kom överens om att ta det lugnt med alkoholen. Så bra gick det.
Jag har inte druckit och vill verkligen inte ha något heller med detta avskräckande exempel framför ögonen.

Förstår att hans beteende kändes väldigt avskräckande. Det låter som om han också hade mått bra av att bli nykter. Men att ta det lugnt med alkoholen är bra också!

Vet han att du har slutat helt?

Grattis till dag 7, tjoho!

Hel

Trädgårdsarbete så gott som hela dagen. Fantastiskt väder. Nykter.
Nej, Andrahalvlek han vet inte det, jag har bara sagt att jag inte ska ha något på ett tag framöver. Aldrig mer törs jag inte säga högt än, knappt tänka. En dag i taget.
Han hade hur många ursäkter som helst över att det blev som det blev igår. kanske är så det är när man inte vill erkänna att man har p r o b l e m, inte ens tänkt tanken tror jag.
Ja det är fantastiskt, en hel vecka? Tack!

Aldrig mer ska du absolut inte säga. Säg bara att du mår bättre av att inte dricka alkohol och därför avstår du tillsvidare.

Skönt med utedag i trädgården. Nästa helg ska jag fixa min balkong, och det ser jag verkligen fram emot ?? Pytteliten, men jag har sol kl 13-16, så det får bli en tidig lördag - eller sen fredag ?

Grattis till 8 dagar! Över en vecka!

Angående "aldrig mer" så tänker jag inte så nu. Jag tänkte "aldrig mer" när jag försökte ta mitt beslut att göra ett nytt försök att bli nykter, men det var för stort, det stod i vägen.

Så nu får jag dricka när jag vill igen :-).
OM jag VERKLIGEN VILL.

I fredags när jag trodde att jag ville ha en städ-öl påminde jag mig själv om en kontrollfråga jag lärde mig i höstas.
Vill du verkligen ha EN öl?
Ja.
Mår du bra av EN öl?
Njae… första glaset/ölen gör mig nog egentligen lite stressad... det är efter tredje glaset som jag når det där lugnet jag vill ha nu...
Kan du säga stopp efter tre glas?
Nej.
Så - vill du ha EN öl?
NEJ.

Man behöver verkligen inte tänka "aldrig mer".
Det är du som väljer bästa sättet för dig, hur du når framgång.

Nu fortsätter vi en dag i taget in i vecka två, eller hur?

Kram!