Det är faktiskt en frihet att alltid kunna köra bil, även oplanerat. Och jag kan ha lika roligt som nykter, kanske roligare eftersom jag slipper oroa mig för hur full jag upplevs.

Den allra roligaste personalfesten jag gått på, under alla mina år på företaget, så var jag spik nykter pga graviditet. Alla andra var apfulla.

Välkommen till Göteborg! Jag är också uppväxt här, men bor fortfarande kvar. Ja det var verkligen ett hejdlöst supande som gällde här på Valborg. Tror dock det har lugnat ner sig lite numera. Min 15 åring ska ”ut” i kväll men jag tror han tar det lugnt. ( se mitt inlägg i Rosas tråd)

Ha en bra Valborgsmässoafton!
Och kör försiktigt?

Kram

Tack för tänkvärda tankar, som vanligt. Så skönt det måste vara att ha alkohol som en icke-fråga. Längtar dit.

Ha en fin helg!

Kram

Att sitta på verandan under tak i alla väder är nog det jag saknar allra mest med huset. Höra fåglarna sjunga. Precis nyss hörde jag en storloms tjut.

Linorna på flaggstången slår och flaggan är hissad. Precis som vanligt på valborg är det kyligt och regnet hänger i luften.

Äldsta dottern gräver i rabatterna. Det är rofyllt att se andra arbeta ? Jag saknar förstås trädgården också. Ser fram emot att jag en dag ska äga ett hus med trädgård igen.

Samtidigt har det varit perfekt att bo i hyreshus några år. Antalet ”måsten” har varit ytterst få, städningen av 70 kvm är snabbt gjord och tvättar gör jag endast var 14:e dag.

Var sak har sin tid, men jag saknar verkligen en egen gräsmatta och trädäck. Grilla saknar jag också. Grillad korv blir det nu snart.

Tack för era hälsningar!

Kram ?

Precis som senast jag var på besök i huset så övergick middagen till att bli en fest. Tre män i sällskapet började dricka mer och mer och bli allt högljuddare.

De får så gärna dricka svindyr whisky och öl som smakar allt annat än öl. Hur kan man ens göra öl med smak av choklad och körsbär? Något vin dricker de inte, men inte ens det hade läskat mig tror jag.

Minns när man var liten och hade godis och man retfullt sa till en kompis ”läska, läska, läska”. Elakt. Men whisky och chokladöl läskar mig inte alls. Alkoholfri öl är gott till grillad korv ?

Själv kände jag mig rätt nöjd. Kom dit halv fyra och det kändes alldeles lagom att köra hem halv åtta. Tidiga kalas är också kalas ?

Trött efter en stökig vecka på jobbet. Lite arbetsuppgifter släpar efter men det får bannemej vänta till måndag.

Ibland är inte den bästa lösningen att jobba mer utan att jobba mindre. Sova på saken, ladda batterierna och komma igen med mer energi.

Helt obegripligt att vuxna män dricker alla dessa konstiga ölsorter. Specialbeställda. Den ena burken ser konstigare ut än den andra. Viss öl finns till och med i enlitersflaskor.

Det är förstås en hobby, och varje öl ska fotograferas och checkas in i en öl-app, och betygsättas.

Nä, då är det en bättre hobby att samla på naturreservat och Hitta ut-kontroller ?

Hitta ut kan jag verkligen rekommendera. Finns numer på 54 orter i Sverige. Med karta eller GPS letar man efter kontroller hyfsat tätortsnära. Jätterolig aktivitet för hela familjen!

På hittaut.nu finns mer info. App till mobilen finns också. Helt gratis!

Undrar hur mkt hobby det handlar om bland alla dessa öl- och även vinintresserade. Ja, jag tyckte väldigt mkt om smaken av vin- då. Sörjer den aldrig. Nu.
Låter som du haft en toppenkväll och skönt att stänga av jobbet helt. Bra!

I alla år har jag hört och läst att alkohol gör så att man sover sämre. Men har jag lyssnat på det? Nä. Tvärtom har jag tyckt att alkohol hjälpt mig att somna lättare.

Tills det inte funkade längre. Jag somnade (eller slocknade är nog mer rätt beskrivet), men jag vaknade några få timmar senare. Ångestriden så in i helvete.

Jag har läst härinne att en del löste det genom att dricka några glas vin snabbt mitt i natten för att somna om. Hur sjukt är inte det?

Så långt tänkte inte jag ens, men hade jag kommit på tanken hade jag säkert gjort det. Det var kanske nästa steg.

Däremot har jag tidigare ”missbrukat” insomningstabletter så till den grad att de inte funkade längre. Ofta i kombo med alkohol.

Till slut funkade immovane och liknande inte längre. Lyckades jag somna så vaknade jag snabbt igen, men oftast somnade jag aldrig.

Och insomningstabletterna var ju min ”sista räddning” - och när det inte funkade längre fick jag panik på allvar.

För två år sedan, när jag blev utmattningsdeprimerad för andra gången och sjukskriven på heltid i fyra månader, så vägrade min läkare av den anledningen att skriva ut mer immovane. Och hon vägrade skriva ut ”starkare grejer” också. Jag trodde att jag skulle strypa henne.

Så jag fick med hjälp av andningsövningar och medvetna tankar ”jag ska bara vila lite” ta mig igenom skiten. Till slut fixade sömnen till sig hyfsat i alla fall, även om sömnstörningarna fortsatte komma i skov.

Det påstås att om man kan sova tillräckligt djupt och tillräckligt många timmar så är det i princip omöjligt att bli utbränd, oavsett yttre påfrestning. SÅ viktig är sömnen för hjärnans återhämtning.

Men det är först nu, efter ett antal nyktra veckor, som jag verkligen inser fullt ut hur negativt alkoholen har påverkat sömnen. Bara det är en anledning till att aldrig dricka igen faktiskt!

Enda nackdelen är att vakna rätt så pigg kl 6.30 en ledig men regnig 1:a maj. Jag är ju så van vid att sova till kl 10-11 när jag är ledig (pga att jag har druckit till kl 2-3) så jag vet inte vad jag ska göra så tidigt.

Min yngsta dotter är alltid uppe före mig. Hon brukar stänga min sovrumsdörr för att inte störa mig. De senaste veckorna har hon med tydlig förvåning frågat ”Är du UPPE nu?”

En ljudbok ska nog få mig att somna om några timmar åtminstone. Kl 8-8.30 känns det mer lagom att gå upp. Ville bara skriva av mig dessa tankar först. Men frukost och kaffe får det bli först för nu kurrar magen.

En lugn och nykter 1:a maj önskar jag er!

Kram ?

PS. Planterade igår om den lilla plantan jag fick av min dotter för 2-3 månader sedan, den som heter Elefantöra. Större kruka fick den, plus en ytterkruka som är 25 cm hög så att den trots sin ringa storlek kom upp i jämnhöjd med de andra växterna i köksfönstret. Vid omplantering brukar alltid plantor säcka några dagar innan de nyorienterar sig. Men redan idag har elefantörat sträckt upp sig i hela sin blygsamma prakt, precis som den säger: ”Åh, det känns verkligen toppen att komma upp sig i tillvaron”. Såna små saker kan numer göra mig hjärtinnerligt glad. När jag drack var jag glad om jag kom ihåg att vattna blommorna ens. Det var si och så med det.

Aktiviteten härinne speglar verkligen var vi befinner oss i processen.

De som vill sluta dricka, eller precis har slutat, är mest aktiva kvällstid. Vi som varit nyktra ett tag är mest aktiva i arla morgonstund.

En del skriver flera gånger varje dag, när de behöver det som mest. De som varit nyktra en längre tid gör endast sporadiska besök när andan faller på.

Alla sätt är bra!

Man skriver när man har tid, behov och lust - och läser och kommenterar när man har tid och lust. På så sätt täcker vi gemensamt in en stor del av dygnet!

Får väl hoppas att det är efter 08.30 du läser detta då.? Såg ut som du hade en bra kväll i går, gött mos! Ja denna sömn, man får leva med den helt enkelt. Tänk om man aldrig behövde sova, var pigg jämt. Svårt att tänka så, men vad mycket mer man skulle ha hunnit med.?

Sedan ett par veckor tillbaka sover jag som en klubbad säl, på gott och ont, då jag ju tydligen har börjat snarka mer. Men det är väldigt skönt på ett sätt . Somnar direkt, och när jag vaknar efter 6 eller 7 timmar utan att ha vaknat en sekund under natten så är jag pigg som en mört. Det känns som om natten försvann på 1 minut. Men ändå saknar jag sovmorgnar?

Ja-ja, måste lösa det här med snarkningarna, det kan ju inte vara bra, och i natt har jag bytt rum med dottern, så att frugan ska få en god natts sömn.

Önskar dig lycka till med naturreservaten och ”hitta ut”. Det låter kul. I bland önskar jag att min fru och jag hade mer gemensamma intressen, får försöka få med henne ut i naturen lite oftare, så kanske de kommer.

Ha en bra helg!

Nä, snarkningar är inte bra för någon. Du riskerar att inte syresätta dig tillräckligt och du håller din fru vaken. En sömnutredning hade nog varit lämpligt.

Det finns bettskenor och näsklämmor att prova förstås, men jag är tveksam till om de funkar. Ännu ett sätt att plocka av oss pengar tror jag tyvärr.

Jag snarkar också mycket har jag fått höra. Pga övervikt och alkohol har jag trott. Nu bor jag ensam och yngsta dottern är så van så henne kan jag inte fråga.

Men äldsta dottern ska sova över på lördag så jag ska be henne avlägga snarkrapport. Jag är inte sugen på en andningsmask, men måste jag så får det bli så.

Övervikten är det viktigare att ta itu med. Tyvärr har det blivit lite väl mycket choklad som ”belöning” den senaste tiden. Men var sak har sin tid.

Kram ?

Ps. Jag somnade inte om. Fixade frukost och kaffe istället.

Det är min stund på jorden. Då är mitt fokus som bäst. Då dricker jag te så länge som jag vill (och kan) och glor. Jag glor bäst när jag är pigg och utvilad. Jag kan släppa det som finns runtomkring mig och känna efter hur JAG känner i min kropp och i min själ. Det är läkande.

Kram!

Femina

Samma här! Hur jag tidigare "slocknade" och i vargtimmen vaknade med ångesten... Hemskt!

Nu somnar jag lugnt efter kvällsbönen. Sover gott och vaknar i arla morgonstund! Jätteskönt. ?

Då ligger jag i sängen, som nu, och ber en morgonbön, surfar lite på telefonen och tittar in här bl a.
Ny är det dags för kaffe, tidning och korsord. ☕?️
Ha en fin dag! ?

Har läst din tråd, så inspirerande och positivt! Jag skriver väldigt sällan numera men har ’levt med’ Alkoholhjälpen de senaste tio åren! Tänkte tipsa dig om att läsa om Medveten andning och testa att pröva att tejpa munnen (jo!) till natten! Fortsatt allt gott till dig! / mt

Mm, kanske värt att prova ? Mina snarkningar beror nog mest på att svalget blivit slappt med åldern. Detta förfall med åldern ?

Tack för hälsningen Mulletant ?

Kram ?

Det där positiva är en liten åkomma jag har som oftast är till min fördel, men som också kan provocera andra.

Härligt att du visar uppskattning!

Kram ?