Hej Erik30

Jag har läst din tråd nu på morgonen.

Jag vill be dig fundera över några saker.
Är ditt liv bättre eller sämre utan alkohol?
Har du något att förlora på att inte dricka?
Jag tycker du skall ta dig en riktigt funderare, på om det verkligen är värt det där glasset.
Jag själv har varit nyckter i 15 år, och måste säga att livet blivit mycket enklare.

Mina riktlinjer har alltid varit ta det lungt, en dag i taget och var försiktig.

Mvh Bo

Erik30

Tacksam att jag har er som ger mig tips och råd här.

Btw så bröt jag handleden förra veckan och har även fått lite andra skador såsom menisken och hälsenan det senaste pga överträning. Blivit mkt träning sen jag blev nykter.
Kände när jag bröt handleden att de va lite tungt. Men att få för mig att dricka för de har jag inte fått en tanke på som tur är. Det känns väldigt skönt att den tanken är borta hos mig. Jag har istället försökt se allt positivt och att jag får helt enkelt varva ner en aning och njuta av den här tiden ändå. Passa på att träna mer ben träning på gymmet och lägga intervall pass på löpbandet inne. Så kallt att springa ute när jag inte kan få på mig vante på ena handen :)
Jag vägrar låta mina träningsrutiner rubbas pga av skadorna då de är extremt viktiga för mig. Men jag kan mkt väl tänka mig att jag för ett halvår sedan sett på saken helt annorlunda och nästan tagit brutna handleden som en möjlighet att kunna dricka lite extra för att jag tycker synd om mig själv. Skönt att man är nykter och kan tänka rationellt nu ?? ha en bra dag allihopa

Härligt att det går bra med nykterheten! Tråkigt med skadorna, men det läker ju ?.
Går bra för min del också, kul att du skriver här. Man blir ju alltid lite orolig när
någon gör ett längre uppehåll med att skriva, brukar ju ofta betyda att alkoholen
gjort comeback på ett eller annat sätt.

Ha det bra!

I din tråd! Och stort grattis till så många dagar nykter.
Jag har inga bra råd, då jag själv nästan aldrig testat regler etc. Har kört mina vita månader. Ibland vit vardag någon månad på hösten.
Sedan har jag liksom druckit på.
Min starkt ljudande varningsklocka kom av ett par tillfällen då jag gick över gränser som var så osannolika att jag inte ens hade nån tanke på några såna regler.., ja, så nu tror jag det är färdigdrucket.
Det låter enklast att råda att inte testa, men det är dina beslut som ju måste vara landade i dig.
Jag tycker att du har varit otroligt målmedveten, inspiration! Tack,

Erik30

Har efter funderingar och diskussioner med föräldrar samt min sambo kommit fram till att jag kommer successivt testa att dricka ett glas vin till maten ibland vid middagar och så vidare. Vi har diskuterat om hur den här tiden med alkohol uppehåll varit och vad jag lärt mig om mig själv. Vad jag lärt mig är att jag inte är fysiskt beroende av alkohol men att jag under en lång tid haft en osund syn på hur alkohol ska brukas och jag gjorde den till en del av min vardag. Särskilt den sista månaden då jag under särskilda omständigheter med nära dödsfall tog till flaskan bär jag sörjde. Det blev helt enkelt alldeles för mkt alkohol och jag normaliserade det. Det var tur att min sambo upptäckte att jag höll på att åka ner i fördärvet innan det var för sent och att jag själv insåg allvaret i det hela. Jag bestämde mig direkt nästa dag att det får vara bra nu och bestämde mig för att ta en paus på 3 månader för att få distans. Jag har klarat det nu och jag tkr inte att det varit särskilt svårt faktiskt. Jag har inte haft några fysiska besvär och inte nå större psykiska heller. Jag är en tävlingsnänniska och har jag bestämt mig för nåt så kör jag. Det fanns egentligen aldrig någon tveksamhet ifrån min sida om jag skulle klara av att vara nykter i 3 månader eller inte för jag hade bestämt mig. Däremot har jag aldrig varit nykter mer än någon enda vecka tidigare de senaste 15 åren så det var ju ändå något nytt och intressant. Jag har lärt mig mycket om mig själv och fått distans precis som jag hoppades. Jag har också nu bestämt mig för att mitt nästa mål är att jag ska dricka alkohol på ett sunt vis vilket innebär att jag endast kommer dricka ibland och då väldigt måttligt och att jag kommer sätta stopp om jag känner att det inte fungerar. Mina nära och kära tror att jag kommer fixa det och de säger också att de vet att jag inte är eller har varit fysiskt beroende av alkohol.
Jag ser det här som min nya tävling för mig själv nu. Att lära mig integreras i ett normalt alkoholdrickande. Jag har läst era tips om att helt undvika alkohol och jag tackar mkt för dessa råd. Dock har jag själv inte landat i tanken att aldrig mer dricka alkohol alls.
Jag vet att det kanske låter konstigt att göra på det här sättet men jag ser det här som min kamp nu. Och om det nu är så att de flesta ramlar tillbaka i osunt drickande så sporrar det mig ännu mer att jag inte ska göra det. Jag är så stönig som person å har jag bestämt mig så har jag bestämt mig. Jag tänker aldrig mer bli apfull å göra bort mig osv.
Det här är min väg att gå och jag kommer uppdatera med info här i tråden om hur det går för mig. Det är en spännande tid och resa man har framför sig. Resan utomlands när min far fyller 60 blir inte av pga Corona utbrottet. Idag när jag bestämt mig för den här vägen så firade jag med att gå ut på löpa 16km i vårsolen ? det var en underbar tur där jag kände en enorm styrka inombords ? Jag lyckades hålla mig helt borta från Alkohol i minst 90 dagar och jag har lyckats lära mig massor om mig själv. Jag är så nöjd och tacksam ? tack för alla råd och tips i det här forumet. Det är ett fantasiskt sätt att dela erfarenheter med varandra

Var och en gör precis som man vill! Det ska bli spännande att följa dig på din fortsatta resa, och jag hoppas verkligen att det funkar för dig att dricka kontrollerat.

Sen kan jag inte låta bli att undra över hur du, din sambo, och dina föräldrar kan vara så säkra på att du inte är fysiskt beroende av alkohol?

Själv är jag numer säker på att jag är fysiskt beroende så jag följer min fastslagna plan: Inte ta första glaset.

Och det är jag säker på eftersom jag har upplevt det så många gånger. Ett glas, två glas... och sen blir det fem-sex av bara farten liksom ?

Erik30

Det grundar sig i att jag aldrig haft någon abstinens eller känt att jag måste dricka. Jag har aldrig blivit skakig osv.

Jag hoppas det blir precis så bra som du noga tänkt igenom att det ska bli. Ser fram emot att höra, även om jag kan tänka mig att behovet av att vara här kanske minskar- så är vi kvar och kan ju heja på om så skulle krävas: Väldigt starkt med dina månader, och härligt med en sån tävlingsinstinkt.
Ha en bra kväll ?

Erik30

Var på middag hos föräldrarna i helgen och jag var ju som sagt klar med mina 3 nyktra månader och bestämt mig för att testa A igen. Blev ett glas rödvin och en liten starköl under middagen varvat med lite vatten under 5h. Jag kände ingen speciell kärlek till drycken och jag ska medge att jag var lite smånervös över hur jag skulle reagera. Jag kände mig inte det minsta berusad eller något särskilt sug efter att fortsätta dricka. När jag kom hem så blåste jag i alkomätaren här hemma för att se om jag fortfarande var påverkad men den visade 0,0 :)
De 4 dagarna som passerat efter denna middag har flutit på som vanligt med nyktra dagar och jag har faktiskt inte fått någon tanke på att jag skulle vilja dricka alkohol. Däremot va jag lite småsugen på en alkoholfri öl igår kväll men jag orkade inte gå till affären. Tycker alkoholfri öl är riktigt god måste jag säga och de kommer jag fortsätta dricka. Det känns väldigt bra det här än så länge måste jag säga. Är glad att jag verkar ha fått en annan syn på alkohol. Vet att det bara gått några dagar men känslan är mycket god. Jag tror verkligen jag kan dricka måttligt och väldigt sällan framöver. ?
Ska tilläggas att övriga i sällskapet drack mer än mig och jag hade kunnat dricka mer om jag ville men det fanns ingen anledning eller sug till det.

Glad för din skull, att det kändes precis så bra som du önskade.

Men det är bra att du är vaksam på dig själv. Alkoholdjävulen är en lömsk jävel ? Släpper man garden för mycket så...

Erik30

Ja precis. Får verkligen försöka ha koll på sig själv så de inte drar iväg. Starksprit är därför otänkbart.
Tror nog aldrig jag kan dricka helt avslappnat igen för då är nog risken stor att man dras med ut i något man inte vill egentligen.
Men det är ändå skönt om man kan njuta av en öl eller ett glas vin någon gång ibland. Långsam process tills man känner sig helt trygg i sig själv pågår ?

Att det gått, och går bra.
Känner direkt när jag läser det du skriver att jag aldrig stoppat vid ett glas - utan stor ansträngning,
Så är det med mig, vi är olika. Självkännedom är ju en nyckel här, ?
Håller alla tummar för att det rullar på bra och enligt plan nu!

Erik30

Än så länge känner jag total kontroll. Drack en liten burk folköl 3,5% till pizzan idag. Annars helnyktert sen jag skrev senast. Suget efter alkohol finns faktiskt inte. Det känns som jag verkligen fått distans till mitt gamla destruktiva beteende. Jag är liksom inte sugen på att dricka en öl till överhuvudtaget.
Är riktigt nöjd med hur allt flyter på. Inga hjärnspöken som säger åt mig att dricka eller dylikt.
Känns fantastiskt ?

Erik30

Har druckit alkohol vid flertalet tillfällen men jag har inte blivit full någon gång utan jag har aldrig passerat den gräns där jag har kontroll. Känns oerhört bra och vill därmed säga till de som säger att det inte går att gå tillbaka till ett normalt drickande att jag tror att en del kan klara av det med ett långt uppehåll för att få distans och förstå problemet man haft. Jag ska inte ropa hej alltför tidigt men jag har iaf lyckats att inte supa till på 4,5månad nu med 1,5 månad där jag ändå druckit vid vissa tillfällen utan att det spårar ur och då långt ifrån att spåra ur! Hur går det för er andra?

Så glad för din skull Erik ?

Själv firar jag tre månader som nykter nästa helg och det är ett av de bästa beslut jag har tagit i mitt liv.

Riktigt kul att du tittade in och berättar hur det går för dig. Tänkte på dig senast för några dagar sedan faktiskt.

Kram ?

Hej Erik! Vad skönt att det funkar hittills. Firar 4 månader utan en droppe i nästa vecka. Och det är underbart. Saknar inte alkohol för fem öre.

Ha det bra!

Erik30

I tisdags följde jag sambon till jobbet på cykeln. På väg hem sedan fick jag se skymten av systembolagskylten och tänkte att jag går in och köper några bärs å sätter mig och solar. Köpte 4 öl och det blev nästan att man bara hävde i sig dem. Stoppade inte där. Cyklade vidare till en krog och drack två öl där och sen vidare till systemet igen och köpte två öl till. Redan här var jag ju kanonfull men sen hörde en vän av sig till mig och jag cyklade iväg och mötte honom på ett hotell och blev ännu fullare sedan antagligen utslängd och på vägen hem lyckades jag cykla omkull och fick skrapsår runt ögat och en blåtira samt lite skrapsår på knän å handleder. Varit på botten sedan dess och sambon var inte glad kan jag säga och skammen inom mig har fullkomligen ätit upp mig de senaste dagarna. Imorse ville jag verkligen inte gå upp ur sängen men var till slut tvungen. Fick en självmordsönskan i mig när jag jag mig själv i spegeln. Första gången ska tilläggas. Berättade för min sambo hur jag kände och det gick nog upp för henne hur fruktansvärt dåligt jag mått och hon tyckte hon kanske varit hård mot mig men att hon blev rädd och besviken. Hon ville att jag skulle flytta härifrån och allt möjligt dagen efter det här hände. Hon sa till mig att jag måste försöka börja ta mig upp igen nu. Hjälps inte att ligga och älta det som redan hänt. Så ja, nu är jag här igen och mår piss men ska försöka analysera vad som hände egentligen. Tappade kontrollen totalt, kontrollen som jag trodde att jag fått tillbaka det senaste halvåret. Det största misstaget var nog att jag fick för mig att dricka när jag var själv. Att jag inte liksom hajade till där. Skönt att skriva av sig lite här nu. Dags att börja kriga på igen. Sånt här får inte hända framöver igen

Tuff erfarenhet. Jag känner med dig och det är läskigt när allt som tycks stabilt kan ändras på en eftermiddag utan att man själv har kontroll.
Jag har druckit kontrollerat för det mesta men det har ändå nött ner tilliten till mig själv. Otryggt.
Hoppas det känns lite bättre framåt eftermiddagen!

Det är så mänskligt att göra fel ibland. Huvudsaken är att man lär sig av misstagen. Och det kommer du att göra, men först måste du få må bättre.

Det är det luriga med alkoholen. Det kan gå bra och bra och bra och sen går det åt helvete. Och man vet inte när det sker. Som rysk roulette.

Det är tusen gånger lättare att avstå helt från alkohol än att dricka kontrollerat. Tycker jag.

Kram ?