Orden börjar liksom resonera med sig själva när jag skriver ner dem. Det svenska språket är min hemmaplan, min fredade zon som jag behärskar.

Hittade en bok nu på Storytel: ”Slutbantat - förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut” av Erik Hemmingsson, som har över 20 års erfarenhet av just forskning på viktminskning.

Han läser boken själv och de första orden under rubriken ”Det är inte din karaktär” låter så här:

”Har du gått ner i vikt otaliga gånger. Räknat kalorier. Gjort en plan. Köpt gymkort och tänkt att nu jäklar ska det fungera.”

Känns som en bok som passar mig perfekt. Låter misstänkt likt en annan typ av missbruk också ?

Kram ?

Fredagens avsnitt av Alkispodden handlade om just det. Skruva på korken på flaskan är en sak, men den personliga resan efter det är minst lika svår - och viktig!

Man kan förändra sitt tänk och sitt beteende. Alla kan det. Blir så trött på folk (min mamma) som säger ”Jag är sådan” för att försvara sitt beteende.

”Ändra på det då” vill jag bara skrika tillbaka, men det gör jag förstås inte ?

Kram ?

Fint jobbat!
Jag tänker ibland att med mognad kommer flexibilitet och förändring, iaf möjligheten.
Ung, och stangerad gammal; Sån är jag.
Vuxen och modig; kanske det, jag testar!
Ha en bra avslutning på söndagen, avundsjuk på dina pigga morgnar ??

Grattis till söndag nr 14!?
Grymt bra jobbat. Du har väl inte
glömt att ringa in veckorna för juni i din väggkalender???

Kram

Färdig för sängen redan nu faktiskt. Ska läsa några fler kapitel i Markus Heiligs bok.

Det är tydligt att han har en enorm empati och omtanke med missbrukare av alla typer av droger. Det var tydligt när han höll föreläsningen också tyckte jag.

Det är långt ifrån alla forskare som verkligen ser människorna bakom sin forskning, men det verkar han göra.

Lite som med en chef på en arbetsplats. En chef som enbart ser till produktionen och inte till människorna som ska utföra den kommer att få problem förr eller senare.

Jag är övertygad om att 90-talisterna inte kommer att acceptera att jobba på arbetsplatser där de enbart är en kugge i ett hjul.

Att vara en schysst arbetsplats där man beter sig snällt både mot varandra och våra naturresurser kommer att vara en konkurrensfördel framöver. Tror jag.

Kram ?

Markus Heilig: ”Önskan att på kemisk väg förändra hjärnans funktion och därmed medvetandetillståndet är antagligen lika gammal som mänskligheten.”

Hur sjukt är inte det? Hur kan någon önska att förändra hjärnans funktion? Supa skallen av sig fick plötsligt en helt ny innebörd ?

Jag tänker fira min 100 dagars-dag med att få ner på pränt vilka farhågor jag hade inför beslutet att sluta dricka - och beskriva hur jag känner inför det just idag.

Farhåga: Ska jag aldrig mer få dricka alkohol?

Jag har inte lovat någon, eller mig själv, att aldrig någonsin dricka alkohol igen. Jag vill inte dricka just nu, eftersom jag upplever att jag mår mycket bättre när jag inte dricker. Jag sover bättre. Min psykiska hälsa är stabilare. Jag är lugnare inombords och inte lika rastlös. Mina känslor även för små saker i vardagen är mycket starkare och känns mer genuina. Varje dag är lika värdefull. Tidigare kändes det som många av veckans dagar var transportsträckor till nästa dag som jag ”fick” dricka. Varje morgon tar jag ett beslut - idag ska jag inte dricka. Vad som sker i framtiden står i stjärnorna.

Farhåga: Hur ska jag kunna gå på kalas utan att dricka?

I dessa coronatider har jag inte fått träna så mycket på just detta. Vid ett tillfälle, på en jobbmiddag, avstod jag medvetet vin till maten och bad att få en alkoholfri öl istället. No big deal för någon. Ingen påpekade det, ingen verkade ens notera det. Några middagar har jag varit bjuden på, men då har jag kört bil och sluppit ta diskussionen. Till sommaren kommer jag att bli bjuden på kalas där jag brukar dricka. Jag tänker nu att båda mina döttrar (21 och 23 år) går på kalas, oftast samma kalas som jag, och de dricker inte alkohol. Självklart kan jag avstå också. Vatten finns alltid att välja på om inget annat gott alkoholfritt alternativ finns. Jag tänker också att jag bara ska svara ”nej tack, har du något alkoholfritt alternativ?” Jag har ingen redovisningsplikt för någon. Har jag lust att berätta om någon frågar så gör jag det. Har jag inte lust så svarar jag nog bara det ”ursäkta mig, men jag har inte lust att prata om det just nu.”

Farhåga: Ska jag aldrig mer få sitta på en uteservering och njuta?

Även här har corona gjort att antalet tillfällen till just besök på uteserveringar är noll hittills i år. Jag lever inte ett ”festande” liv annars heller, så antalet tillfällen i normala fall är minimalt också. 4-5 gg/år kanske tillfälle ges. Antalet tillfällen sittande i kvällssolen på ett trädäck med grillos omkring sig är desto fler i mitt liv, och jag tror att känslan är ungefär densamma. Att sitta på trädäck i kvällssolen har jag hunnit prova, med en alkoholfri öl i glaset. Känslan av njutning var exakt densamma. Kanske ännu bättre faktiskt eftersom jag blev så glad över att jag kunde sitta där och njuta utan alkohol i mitt glas. På uteserveringar måste det funka lika bra. Många uteställen är duktiga på att göra alkoholfria drinkar, så det känns inte som ett problem alls längre faktiskt.

Farhåga: Hur ska jag nu kunna somna?

Nu har jag lärt mig att det är alkoholen som fördärvar sömnen. Man sover inte riktigt, man blir typ halvt medvetslös. Under sömnen har hjärnan normalt fullt upp med att sortera och katalogisera intryck vi fått under dagen. Ibland drömmer man, eller rättare sagt drömmer gör man oftast men ibland kommer man ihåg det när man vaknar. Allt detta förstör alkoholen. Efter en vecka som nykter började jag sova bättre. Somnar snabbare, vaknar oftast inte för toabesök. Är mer naturligt kvällstrött, och vaknar kl 6-7 naturligt när jag är ledig. Och då blir de lediga dagarna mycket längre ?

Farhåga: Hur ska jag nu gå ner i varv?

Här har jag inte hittat något som funkar lika snabbt som vin. Än. Men jag fortsätter att ta med mig temuggen till tv-soffan istället för ett glas vin och jag hoppas och tror att det kommer funka precis lika bra på sikt. Kanske ska jag kombinera det med en kortare andningsmeditation också? Ja, det ska jag bannemej göra. Precis när jag sätter mig ner i soffan efter en lång arbetsdag, innan jag ens sätter på tv:n. Andas lugnt in och ut. Jag kommer ju ner i varv till slut även utan alkohol, och jag märker att tröttheten känns tydligare. Jag går och lägger mig tidigare och tidigare på kvällarna, vardag som helg. För att jag känner mig trött och behöver sova. Och bättre avkoppling än sömn finns ju faktiskt inte.

Farhåga: Ska jag bli en tråkmåns nu?

Tråkmåns har jag kanske blivit i bemärkelsen att jag inte har lust att ränna på krogen. Men det var många år sedan som jag hade behållning av det. Annars är jag lika babblig och skrattig som vanligt. Tillfällena är ju tyvärr få att få tjöta och skratta med folk IRL just nu, men när jag får chansen så tar jag den verkligen! Ser faktiskt fram emot nästa brakfest, för jag tror verkligen att jag får lika roligt. Kanske ännu roligare. Jag brukar alltid framhålla att de två roligaste personalfesterna minns jag väldigt tydligt - och jag hade verkligen jätteroligt. Jag var nämligen gravid och därför spik nykter. Alla andra personalfester minns jag som ett töcken. Jo, på en personalfest minns jag hemresan. Jag fick nämligen be min sambo att stanna flera gånger för att jag behövde spy. Mindre trevligt minne alltså. Något från festen minns jag inte.

Kram ?

PS. I 100 dagars-present köpte jag mig ett Mi Fit-band för 499 kr på Kjell & Company nu på lunchrasten. Redan installerad och igång. 12.000 steg per dag är målsättningen. Hemifrånarbetet har gjort att jag har slarvat med vardagsmotionen.

Ensammenintestark

Det är ju fantastiskt med 100 dagar???. Gläds med dig.?

Och håller med om att du gör ett stort jobb som peppare här och många bra inlägg som inspirerar?❤️

Du är där snart också! Inte tänka framåt, inte bakåt. Bara ta en dag i taget, här och nu. Plötsligt har det gått 100 dagar ?

Jag har kämpat och slitit hårt med hjärntvättandet - och det funkar! Men man måste leva nykterhet 24/7 i början för att påverka sitt undermedvetna också.

Det är vårt omedvetna som plötsligt lyfter glaset utan att man förstått hur det gått till.

Kram ?