Misselina

Mäns övergångsålder verkar inte komma förrän vid 65, och då kopplar man ihop att de blir deppiga av pensionen. Vid 50 ligger vi dock ganska jämt i hormoner. Män blir mesigare sägs det och kvinnor tuffare. Galet mycket det sägs egentligen.. Men om man ger kvinnor könshormoner måste man ge män i samma ålder Viagra. Annars kommer kvinnorna att dra sig till yngre män verkar det som, eller?

Misselina

"När allt det här är över" också jättebra låt. Och man kan dricka dyrt alkoholfritt vin. Kram

Misselina

Vi kvinnor borde faktiskt få gå i pension, iallafall tillfälligt om man vill, vid klimakteriet.

Har varit nykter i 15 veckor imorgon, tjoho! Känns som ett av de bästa besluten som jag har tagit i mitt liv faktiskt.

Ingen behandling och inga mediciner, förutom SSRI sen tidigare.

Jag har blivit nykter med hjälp av det här forumet och mycket böcker, poddar, youtube-klipp om nykterhet. Mycket. Hjärntvätt i princip. Jag tror att man måste gå all in även vad det gäller nykterheten inledningsvis.

Kram ?

”När allt det här är över” får flytta in på min AH-låtlista pronto! Passar perfekt i dessa coronatider dessutom.

Dyr alkoholfri dryck får det bli förstås ? Inget annat duger.

Kram ?

Vädret var trist idag så jag valde att åka till en plantträdgård istället för att åka ut i naturen. Jag kan gå runt där i evigheter och bara njuta av växtprakten.

Jag fick också möjlighet att hälsa på Julius, den ”hyrgran” som jag hade i julas och som jag ska hyra kommande jular också. Han stod där i en hörna med sina kompisar och de hade fått små späda ljusgröna skott.

Tur att jag har ett nummer nedskrivet, för riktigt säker är jag inte på vilken gran det var ? Totalt hyrde de ut cirka 120 små julgranar i kruka i julas.

Min balkong har tyvärr sina begränsningar så blå hortensia, japansk lönn, japansk lärk och hallonbuskar fick tyvärr inte följa med hem. Men det fick tre små plantor med smulgubbar. Ett mellanting mellan smultron och jordgubbar tydligen.

När jag kom hem väntade plantering av smulgubbarna och omplantering av några krukväxter.

Och det behövdes verkligen. Clivian hade fyllt sin lerkruka med sina enorma rötter. Moderplantan separerades från två dotterplantor och 3/4 av rötterna slängdes.

Jag har långa relationer med flera av mina krukväxter. Jag har tidigare berättat om porslinsblomman, där moderplantan var en stickling som jag snodde för cirka 30 år sedan.

Clivian låmnade min ex-sambo kvar när han flyttade i augusti 2017 och ursprungligen kommer den från hans syster tror jag. (Inte barnens pappa, en senare relation.)

Sen planterade jag om en liten planta av ”hjärtan på tråd” som jag fick av min bästa kompis när vår yngsta dottern föddes för 21 år sedan i juli. Den kom med blomsterbud till sjukhuset i Lund där vi var inlagda.

När vi kom hem från sjukhuset planterade jag ett paradisträd till dottern, som också fick större kruka och ny jord idag. Den står i hennes rum och ska följa med henne till hennes eget boende.

Känner mig väldigt nöjd med dagen trots att den inte har innehållit varken motion eller naturutflykt. God mat krönte dagen.

Hoppas på lite bättre väder imorgon, även om det funkar utmärkt att cykla i regn också.

Kram ?

Ikväll kände jag att jag behövde repetera lite, men jag orkade inte läsa en bok. Då får Craig Beck (youtube) hålla mig sällskap en stund istället.

Ikväll valde jag hans filmer ”What to do when fall off the wagon”, ”Getting the motivation to quit drinking” och ”How I became the stop drinking expert”.

Jag känner mig inte nära ett återfall på något sätt, är inte sugen alls, men jag vill ändå repetera med jämna mellanrum och då är hans filmer lite lagom att ta till.

Kram ?

Fasen vad häftigt, kan man hyra en julgran? det hade jag ingen aning om. Gött att du har en balkong och får plats med lite växter, skönt att kunna sitta där och njuta. Det ska pissregna här hos mig i morgon, så jag tar nog en lugn dag inomhus.

Ha det bra!

Kram

Den står i en kruka och var cirka 50 cm hög, toppig och fin och jag pyntade den med mini-pynt.

Trodde inte den skulle överleva, men det gjorde den. Nu står den på sommarförvaring och dec-jan får den flytta hem hit igen.

Dels tyckte jag att det var en kul idé, och dels är det miljötänk - allt slit och släng som går att undvika gillar jag.

Här har det regnat hela eftermiddagen och kvällen, och det lär inte bli bättre imorgon. Får kanske gjort lite nytta hemma istället.

Kram ?

Åh, du verkar ha haft en mysig dag trots regn... Hyr du Julius i år också? Så smart?
Smulgubbar låter jättegott!
Sov gott fina du?

Du skriver så fint och innerligt. 15 veckor är ju helt fantastiskt! Du är en riktig förebild och att du tar dig tid till alla dessa poddar, böcker och filmer visar ju verkligen på att du hittat ditt sätt.
Tack för din pepp i min tråd, försöker skriva här när jag har tid över, blir inte så mycket av den varan med 2 små barn tyvärr ? Men idag är det lördag och jag lägger mig nykter för tredje kvällen i rad, vilket känns fantastiskt. Kram ❤

Jag tänker hyra Julius så länge han får plats hos mig. Det är en dvärggran så det ska nog funka.

Den var ca 50 cm i julas och jag hade den stående på ett bord. Jättesöt ?

Kram ? och sov gott ?

Tack för fina ord. 15 veckor är otroligt mycket. Samtidigt som jag har kämpat så har det varit oväntat lätt.

Jag har lagt en massa tid på att ta till mig fakta, fakta, fakta, men väldigt lite tid på att kämpa mot suget. Fått jobba på vanorna en del, men framför allt har jag fokuserat på fördelarna med nykterheten.

Och det kommer du att göra också! Med tre nyktra dagar bakom dig och snart första helgen till ända har du det värsta bakom dig. Nu kan det bara bli bättre! Bara du låter bli att ta det första glaset.

Kan verkligen rekommendera Craig Beck på youtube. Han har precis det tänket som jag har anammat med hjälp av boken ”Tänka klart” av Annie Grace. Sannolikt är han influerad av henne.

Kram ?

Härligt??

Naturen är det allra bästa! Bor du nära havet ....du berättade ju att du bodde i Blekinge. Min brorsdotter pluggade under några år i Karlskrona. Min familj och jag var och hälsade på henne en sommar. Tror att det regnade.m och var kallt...minns inte att vi badade?

Önskar dig en fin dag??

Den känslan blir verkligen stark när man lyssnar på ljudboken ”Skål, ta mig fan!” av Torbjörn Åberg. (Finns på Storytel.) Igenkänningen var enorm för mig.

Jag vill tipsa alla mina forumvänner som funderar på att sluta dricka, dricka kontrollerat, eller precis har blivit nyktra, att lyssna på kapitel 2-3 (00:24:40-01:24:20).

Den gemensamma nämnaren på dessa två kapitel tycker jag att man kan sammanfatta med rubriken ”Du är din egen värsta fiende”.

Vi andra som har varit nyktra ett tag kan också lyssna på dessa kapitel. Repetera, repetera, repetera. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram ?

PS. @varafrisk: I Blekinge är det aldrig längre än några mil från havet. Fyra av fem kommuner ligger vid havet. Själv bor jag 3 km från havet, dvs cykelavstånd.

Tre timmar och totalt 11.000 steg blev det idag. Gick en vandringsled där man i princip följer en klippa rakt ut i havet - en enormt hög klippa med vidunderlig utsikt.

Hade en kompis som sällskap och fika på en brygga smakade enormt gott. Lite blöta blev vi, men det var det lilla i sammanhanget. Större delen av rundan var det uppehåll.

Mus, groda, ekorre, fem sångsvanar och en kvinna med hund var de enda vi mötte. Det allra bästa med Blekinge är att det inte är en massa folk överallt ??

Då har mängden folk ändå ökat enormt ute i naturen, men vi är ett glesbefolkat län och vi har mycket vacker natur att njuta av.

Lärde mig en ny växt också: Getrams. Aldrig sett innan. Tänkte både liljekonvalj och ramslök först, men bladen stämde inte riktigt. Jag älskar verkligen att lära mig nya saker ?

Känner mig mör i både ben och skalle nu. Och slö. Har precis diskat och ätit värmda rester. Borde dammsuga och sortera tvätt. Borde jobba lite så jag ligger på plus imorgon bitti. Borde. Orka.

Nä, jag ska lägga mig i badet en stund. Mina ben behöver lite värme. Kanske färgar jag håret också. Kanske.

Det är ju inte så noga att färga den grå utväxten nu när man ändå jobbar hemifrån så mycket. Plus att väldigt många låter det grå växa ut nu när man inte kan gå till frisören i samma utsträckning längre.

Vet inte hur länge jag ska hålla på med det här färgandet. Men jag är ju bara 50 år så jag får väl hålla på ett tiotal år ytterligare åtminstone.

De första enstaka grå stråna kom när jag fyllde 30 år. Nu är utväxten rätt så jämn över skallen. Med åren får jag nog sluta hemfärga och be frissan göra ljusare slingor.

Till 25 års ålder var jag blond, med hjälp av slingor. Efter barnen blev jag mörkare och började färga brunt. Den ”naturliga” färgen är nog blyertsgrå numer, men nu blir det allt mer ljusgråare och krulligare. Märkligt fenomen.

Sist jag klippte mig lite kortare trodde alla att jag hade permanentat mig. De grå håren som kommer nu är superkrulliga. Som barn hade jag blont spikrakt hår. Hormoner kan verkligen påverka allt möjligt, även håret.

Kram ?

PS. Det är väldigt gott med Kiviks äppelmust ?

Jag minns sällan vad jag drömmer. Men den här drömmen var så konstig att jag bara måste skriva ner den nu när jag minns den.

Först lite bakgrund. Jag är väldigt hemmakär. Har inte tågluffat eller rest ”jorden runt” (som man gjorde med flyg under min ungdom istället för tåg). Charterresa var femte år kanske. Väldigt bekväm. Utedass och bajamajor är det knappt att jag fixar. Hellre en natt på hotell än en vecka i husvagn. Föredrar dagsutflykter, då får man sova i egen säng. Möjligen en-två övernattningar, sen längtar jag hem. Hemester är för mig inget nytt begrepp, det är standard.

I drömmen upplever jag en stor vänthall. Som på en flygplats men med typ indiska mått mätt. Mycket folk, nästan som ett flyktingläger men väldigt uppåt stämning. Det är jag som är väntad på, av en man.

Mannen är typ övervintrad hippie, dreadlocks, färgglada kläder, mycket smycken, lite rastatypen. Eller nästan lite åt shamanhållet faktiskt, men han har nordiskt ursprung. Norrman eller dansk tror jag faktiskt.

När vi väl träffas kan vi knappt hia oss där och då trots att det är fullt med folk överallt, ja ni fattar ?

Sen blir det plötsligt matprogram. Konstiga kryddor, ris, någon form av blad att rulla in maten i innan matlagning och maten tillagas på marken, i typ vildmarken.

Lite Sydamerika, Inkavibbar. Kulturellt gammal miljö, regnskog, mycket sand. Nästan lite Robinson över det. (Jag kollar inte ens på Robinson längre, har tröttnat.)

Sen blir det riktigt konstigt. Då snackas det om att det är viktigt att man har en noga utmärkt ”ruta” i skogen. Inom den rutan har man ett system för hur man gräver så att man inte gräver upp ”för färska högar”.

Mannen med dreadlocksen påtalar, som inför en tv-kamera, att nu är vi ju två som ska dela på samma ruta och då måste vi ju ha samma system så att vi inte gräver upp varandras ”högar”. Snusförnuftigt resonemang om det, så långt från sexobjekt man kan komma är han just då.

Och jag tänker att man får väl bara dela rutan på mitten, ungefär som man gör med en dubbelsäng - din sida och min sida. Alltid lösningsorienterad.

Plötsligt är det mycket folk omkring mig igen och det går förbi en äldre man och berömmer mig för att jag har hittat ett bra ”system”. Det säger han när jag sitter på huk.

Varför det blir så detaljerat om just toalettbesök fattar jag inte. Det hade gärna fått vara mer detaljerat om vårt återförenande, om jag nu fick välja. Men det får man ju inte.

Vad säger den drömmen? Sannolikt en del om karantän, semester, sova ute, tillbaka i utvecklingen, längtan efter en man (vem som helst duger tydligen) och samboskap som kräver gemensamma rutiner osv.

Inte ett dugg om alkohol i alla fall och det är ju skönt ?

Kram ?