Jag är nygammal här och vill i all välmening höja ett varningens finger... Du vill börja dricka igen. Med all respekt för att du fattar beslut om dina egna vägval så hoppas jag innerligt att du inte efter några månader av kontrollerat drickande - det där som inte sker på impuls, som du skriver - börjar dämpa eventuell ångest med alkohol igen. Just det hände mig efter över 100 nyktra dagar. Jag kände en stark självtillit och var extremt måttfull till en början - sedan urartade det igen. Gick snabbt från känslan att vara en glad vinnare till en olycklig förlorare. Mönstret upprepas nog gärna om man en gång har "åkt dit". Du gör precis som du vill! Vi vet alla att alkoholen är en oerhört listig, lömsk och falsk "vän"... Allt gott & lycka till hur som haver.

AmandaL

Kära wasabi! Jag har varit i din situation två gånger förr! Då hade jag 1,5 år av nykterhet i ryggen, två gånger. Jag glömde och trodde att jag skulle kunna dricka lite lagom igen, min mentala styrka var ju så bra. Jag hade klarat mig i 1,5 år utan alkohol och jag längtade inte ens efter det! Så sagt och gjort jag började dricka lite lagom igen. Ändå tills jag hamnade här. Med mer ångest, med fler jobbiga fyllor, pinsamma sms och samtal, bråk med min partner som ledde till uppbrott och förlorade vänner. Det gick inte alls! Vill att du ska tänka på det. Det är oftast inte alls värt det! Jag tror på dig och om du vill lyssna på en gammal alkis som slutat två gånger och båda gångerna trott att det kommer gå bra den här gången, så har mina ”dricka lagom” projekt gått åt helvete mer än en gång! ????

Tack, om jag får fråga hur gick det till när du började dricka igen? Var det hemma eller ute? Hur lång tid tog det innan du var tillbaka i samma mönster? Gjorde du något annorlunda den andra gången du försökte - typ dricka medvetet och fundera över känslor och triggers kopplade till alkoholen? Många frågor, du får svara om du känner för det ?

AmandaL

Jag började båda gångerna att dricka ute, första gången var på en konsert där jag tog en cider, andra gången var på restaurang där jag tog ett glas vin. Jag vet faktiskt inte hur lång tid det tog innan jag var inne i samma mönster, kanske bara två eller tre gånger av alkoholkonsumtion och sedan blev det för mycket vid olika tillfällen igen. Båda gångerna jag började dricka var det påverkan av andra, första gången var det till och med någon annan som köpte cidern till mig och gav mig, det var fortfarande jag som drack den så det är inte deras fel. Jag skulle sagt nej ändå men trodde kanske att det skulle gå.. andra gången beställde jag ett glas vin själv när jag och min dåvarande partner firade våra födelsedagar på restaurang. Tyvärr har alla mina relationer sedan gått i kras mer eller mindre på grund av mitt dåliga alkoholsinne, för mig har det inte varit värt det, hade jag kunnat göra om det hade jag aldrig börjat igen den där första gången och inte heller den andra. Jag har varje gång jag någonsin druckit alltid tänkt på mina känslor och triggers, var enda gång har jag tänkt på hur jag inte ska bli för full, och ändå har jag blivit det. Hade jag fått råda dig hade jag mest av allt velat säga att börja aldrig igen, det är det enda jag skulle önska att jag kunde komma tillbaka till mig själv och säga den där allra första gången jag trodde att det skulle gå ?

Det är därför vi hamnar på ”kroken” igen..Det finns en man på Forumet Pi 314..Han var utan att dricka i många år..14 år? Sen plötsligt satt han likadant fast som han gjort innan..Beroendet sitter inkapslat i hjärnan, och väntar på sin substans..Precis som droger eller andra substanser som vår hjärna vant sig vid..Med denna kunskap har jag passat mig för att testa om det är så..Litar på andra, behöver inte göra alla misstag själv..Har prövat färdigt..Alkoholberoendet i hjärnan är livslångt. ?

Kopierar dina egna smarta ord i ditt inlägg nummer 11 här.
I all vänlighet.

Reflektioner om moderation
Jag ser en del på forumet som skriver: "jag vill kunna dricka 2-3 glas" eller "jag vill kunna ta en öl på verandan" etc. Det är intressant att på något sätt så måste vi alla vara medvetna om vad vi gör på den här sidan, varför vi ens kom in här och vad alkoholen har gjort med oss och våra liv. Att först skriva (generaliserar nu) "alkoholen har förstört relationer/jobb/hälsa/liv" men att sen i nästa inlägg vilja dricka 2 glas vin till helgen. Alkoholen är beroendeframkallande! Det är därför vi vill fortsätta dricka. Jag förstår såklart eftersom jag också tar återfall efter återfall även fast jag vet vad alkoholen gör med mitt liv.

Men att kunna "lära mig" dricka ett par glas låter det som en mardröm, ärligt talat. Jag kommer ALDRIG kunna leva så. Det är allt eller inget för mig. Antingen så tar jag konsekvenserna och försätter dricka som jag gör eller så lever jag ett nyktert liv. Jag har aldrig försökt att moderera mitt drickande för att jag vet att det är lönlöst. Jag dricker för att bli full, det är mitt mål varje gång jag dricker liksom. Tycker inte ens det är särskilt gott. Jag vet att när jag tar det första glaset så kommer jag fortsätta dricka hela kvällen/natten och sen vakna upp nästa dag med en bakfylla. JAG VET att dagen efter är förstörd - varje gång. Ändå så dricker jag för att på något sätt har jag accepterat att det här är jag och såhär blir det. Det är extremt mycket lättare att avstå - även om det också är skitsvårt såklart!

Alla har vi våra personliga resor, jag vill inte trampa något på tårna. Bara något jag tänkte på.

AmandaL

Texten som du publicerade nu se klart är den bästa text jag läst här inne! Och jag förstår att den först kommer från dig wasabi! Minns detta, du har själv skrivit texten, du vet exakt vad det handlar om, jag vill så gärna att du minns dina egna ord, tankar känslor, det är inte värt att ta ett glas vin någonsin igen, det blir inte bra, tro mig jag har testat! Din text är så klar! Glöm inte vad alkohol gör med dig, var ditt fantastiska kloka, klartänkta jag, du har ju kommit så otroligt långt, det är inte värt det, jag skulle göra allt för att ha för blitt nykter när jag kunde ?

AmandaL

Och bästa texten även från Miss lyckad, alkoholberoende i hjärnan är livslångt, du ramlar dit igen, stanna här där du är nu, där det faktiskt går lätt att avstå, du romantiserar alkoholintaget nu, och det är exakt det alkoholen gör med oss, den lurar dig i fällan! Inför min första gång nykter gick jag ett program från sjukvården där jag lärde mig att jag kan inte dricka som andra, när jag längtar efter ett glas vin skulle jag förstå att jag är inte som dom som sitter på uteserveringar och tar ett glas vin en solig eftermiddag, inte vara missunnsam dom som kunde ta ett glas, bara inse att jag inte är en av dom ?

Jag håller helt och hållet med om vad övriga har skrivit här, och såklart det som står i ditt inlägg #11, och det vet du redan.
Men jag undrar vad det är som nu har fått dig till att vilja dricka igen, och vilka fördelar du ser med det. Därav min fråga om varför i min förra kommentar.
Jag hoppas verkligen att du inte väljer att börja dricka igen, men som sagt, det är ditt val.

Kram❤️

Jag gråter när jag läser era inlägg, och min egna text i Se Klarts inlägg. Jag vet inte hur jag ska göra. Det är något som gnager i mig och ångesten som alltid ligger och mullrar under ytan. Varför blir den inte bättre?

Just nu är jag nykter, imorn är 80 dagar. Jag är så stolt över mig själv och det här måste betyda något. Även om jag dricker igen eller inte.

AmandaL

Fortsätt vara stolt över dig själv! Du har gjort något helt fantastiskt med din tankestyrka! Du har varit så stark, du har vunnit över ett så starkt gift i 80 dagar! Det är så bra, helt otroligt, vilken power det bor i dig, du har gjort din kropp stark och ditt huvud sunt! I 80 dagar har du tagit hand om dig själv på allra bästa sätt, varit ditt allra bästa jag, det är din kropp, ditt sinne och din självkänsla stolta över, du ska fortsätta att vara stolt för du har lyckats övervinna ett gift i 80 dagar ???

Jag har redan druckit så nu vet ni det. Hamnade i nån sorts panikångest jag inte såg någon annan väg ut ur. Orkar inte reflektera eller moralisera det här just nu. Ta hand om er.

Hur mår du nu, Wasabi?
Panikångest är inte att leka med. Jag vet precis hur lockande det är att fly in i dimman och bli luddig i kanterna med hjälp av alkoholen när man mår dåligt inombords och inte ser någon annan väg ut. Det har säkert hänt de flesta i forumet många, många gånger...

Det är väl skit att vi inte bara kan bestämma, och så blir det så.
Men du, här finns massor av oss.
Vi kan inte ta dina beslut men hjälpa till när det knölar längs vägen.
Ta saker och ting i din takt nu, och skippa moraliserandet. Kram.

AmandaL

Hur mår du idag wasabi? Vi dömer dig inte! Och ett jätte stort plus är ju att du faktiskt snabbt erkänner att ”nu har jag druckit så vet ni”
Inget hymlade sen behöver du inte lägga någon vikt vid det idag. Inget moraliserande som jag ser att så många andra fina vänner skriver i din tråd. Vi är alla här i forumet när du känner att du vill prata om det! Styrkekram ?

Tack Amanda, Miss Hyde, Ah och Se Klart ? blev glad när jag gick in här och såg era meddelanden.

Jag har skippat skuld och skam den här gången. En blip på 82 dagar (som det skulle vara idag) är helt otroligt för mig. Just i den stunden så kändes det som att jag inte hade något annat val. Det här ingen ursäkt men en förklaring. Jag har aldrig mått som jag gjorde i fredags och det kom så plötsligt och allt på en gång. Efter tre månaders karantän så ska jag tillbaka till jobbet imorgon och jag tror att min ångest och alla förväntningar har byggts upp under den här tiden och det exploderade i fredags.

Nu då? Ja, jag fortsätter på samma väg som innan. Jag har lärt mig så mycket och kan hålla borta sug och begär. Jag har lärt mig att jag inte BEHÖVER alkohol. Men, och jag vet att ni inte gillar det, jag kommer nog dricka igen. Jag vill vara ärlig med er... med mig själv. Det känns pinsamt men jag orkar inte ta diskussion med alla runt omkring. Om jag kan hålla mig nykter 90% av tiden är jag nöjd. Kanske går det, kanske inte.

Idag är jag nykter. ?

Självklart behöver du inte alkohol ? Och självklart gör du precis som det känns bäst för dig ?

Vi blir bara oroliga för dig, och det vet du. Fortsätt skriv här så vi vet att du mår bra!

Håller tummarna och tänker på dig när du ska till jobbet imorgon ❤️

Kram ?