När den man lever med dricker

Profile picture for user lilla mårran

Hej forumet! Jag har varit nykter i nästan exakt tre år. På den tiden var jag ofta här i forumet och det hjälpte med att sluta, och jag fick en massa insikter. Jag är så glad att jag är nykter, och att mina barn inte behöver ha en full mamma. Livet är lättare på alla sätt, och jag saknar inte drickandet. Det enda som är lite jobbigt är när folk reagerar och frågar varför man inte dricker, men efter att ha varit med om det många ggr så är det lite lättare att hantera ändå.

Men det jag ville skriva om nu är min sambos drickande. Han var väldigt stöttande när jag slutade, och vi har ett mestadels bra förhållande. Men han gillar ju också att dricka (i många år hade vi det "roligt" ihop med spriten) även om det aldrig blivit så fel som det blev för mig. Det är inte så att han dricker jämt, men när det är fest bara häller han i sig. Han fyller på hela tiden och blir slirig och mycket mer än så, och jag tycker det är superjobbigt. Jag får sån ångest av det, bara räknar units och oroar mig. Min mamma var alkis så min barndom handlade mycket om just den oron. Jag tycker inte om att barnen ser honom så, och jag tycker det är tråkigt och hemskt. Han blir aldrig arg eller snedtänder på nåt sätt. Ändå blir jag så illa berörd av det. Det gör också att alla fester, högtider mm, som skulle kunnat vara kul, mest blir förknippade med oro.

Är det nån annan som upplevt detta, och som kanske har något tips på hur man ska göra eller tänka?

Ledsna hälsningar.

Profile picture for user miss lyckad

Framförallt med tanke på att du själv klarat av att bli nykter..Jättebra gjort av dig..Det vore nog bra om du funderar på hur du vill ha det om 2 år? Som du själv vet, så lär inte din sambos drickande eller beteende bli mindre dåligt med tiden..Sen är det jobbigt för barn/ ungdomar att ha en full vuxen hemma..Det ger skam och skuldkänslor..Allt detta vet ju du redan, men jag förstår att det är svårt att veta hur du ska göra..Vad säger han själv? Tycker han själv att han har problem? Vill han göra något åt det? Om inte? Då är det ditt val att antingen fortsätta att ha det så, och förmodligen blir det värre, som det brukar bli med alkohol och beroende..Eller så funderar du hur du vill ha det, I framtiden och börjar planera för hur du ska nå dit..Jag tycker du har gjort det så bra själv att lyckats bli nykter och håller kvar det fina i livet för dig och dina barn..Så himla synd att mannen ska göra livet jobbigt för er..Hoppas du förstår hur jag menar..???