Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

Tror att många av oss kan förändra sitt eget liv, om man vill..Men att hjälpa andra går bara om dom vill..?..5-års gräns är nog bra, tror jag..Finns ju risker att vara personal på behandlingshem annars..Det kan också vara en morot i sitt eget tillfrisknande att ha som mål att hjälpa andra..?

Känns bra att jobba natt..Jag vet att det inte är så hälsosamt, och vill inte göra det för länge..Just nu funkar det i alla fall..Jobbar en del andra tider också, och känner mig piggare då..Får se om det finns möjligheter längre fram till mindre nattjobb..Annars rullar livet på..Jag och sonen ska åka till min särbo, heter det väl..?..Det ska bli mysigt..Känns bra när alkoholen har blivit en icke-fråga..Jag hoppas att det fortsätter så..Ibland när någon pratar om vissa sorters alkohol, kan jag komma ihåghur dom känns i munnen..Starkt, surt, porlande, Osv..Inte för att jag vill dricka, men kroppen minns smakerna direkt..Tror det har med beroendet att göra, och då blir jag på min vakt..Jag vet ju att många har ramlat(hoppat) dit efter längre nykterhet än vad jag har..Vi diskuterar det ibland jag och särbon..Jag har sagt att det kvittar hur mycket jag älskar någon, jag lämnar förhållandet om min nykterhet ligger i fara av någon anledning..Jag vill ALDRIG hamna i samma situation med supandet jag har haft..Jag vill aldrig tappa minnet, jag vill inte att mina pengar ska gå till Systembolaget, jag vill inte göra mina barn besvikna och oroliga, jag vill inte vakna bakfull, jag vill inte bli plufsig och sjuk, jag vill inte få alkoholrelaterade sjukdomar, jag vill inte se ut som en fyllekäring mm mm mm..Jag VILL vara sund och glad, jag vill känna mig fräsch och snygg?, jag vill aldrig ångra saker jag gjort, jag vill vara så frisk som möjligt, jag vill kunna köra bil när som helst, jag vill ha pengar över, jag vill känna mig nöjd med mig själv..❤️..Och ha en nykter och vacker midsommar..???????....?

Vilken bra start på dagen att få läsa ditt härliga inlägg!? Jag kan också komma ihåg smakerna av olika sorters alkoholhaltiga drycker och faktum är att det ger mig avsmak. Öl tex, jag gillar inte ens smaken på alkoholfri öl numera, så jag ser ingen anledning till att dricka det. Jag ser inget ”festligt” med att dricka alkoholfria kopior på öl, vin och bubbel. Har absolut inget behov att dricka det för att ” smälta in” så det ska se ut som att det är äkta vara. Frugan har handlat diverse alkoholfria kopior på bolaget så i dag får jag väl dricka det.? Jag må vara ganska udda på den här fronten men dryck har blivit mer som en törstsläckare för mig nu. Iskallt vatten är nog det bästa jag vet! God mat älskar jag som tur är fortfarande.?

Ha en fin midsommar!

Kram

Nog är det så att alkoholen försvinner i periferin och livet träder fram?
Perfekt lista på det som är motivation till att vi inte dricker mer. Tack för den!

Ha en toppenfin midsommar! Kram?

Skriver in mig direkt, alltså. Skulle vara så kul att träffas. Underbart inlägg. Längtar till den dagen jag klarar att lägga A helt bakom mig. Funkar just nu, men det är något annat jag drömmer om.

Kram till dig ?

Jag har ju jobbat på behandlingshem (inom familj och barn) Men mer med missbruk i socialpsykiatri..Eller rättare sagt, personer som missbrukade och vi hjälpte dom i boendet..Där lärde jag mig mycket av de boende..Tex att sötsug ofta vällde fram när man slutade dricka, eller droga..Att om inte viljan fanns med så är det knappt lönt med behandling.Att man inte alls måste nå en botten för att sluta..Man kan sluta dricka/droga ”mitt i” Att drogen/substansen är så inne i hjärnan så allt annat är obetydligt..T ex Kärlek, barn, familj..Jag skulle gärna jobba på ett behandlingshem där man gjorde saker tillsammans..Lagade mat, bakade, pysslade, högg ved, Yoga, meditation, ja allt möjligt..Att personerna som kom dit verkligen var motiverade..Hörde om ett ställe som verkade bra..Men det vet man inte förrän man sett det själv..Jag tänker mycket på att kan man hjälpa vuxna att bli fria från missbruk, så hjälper man barnen och familjerna också..???

Torn, Vakna vacker, Jullan och Vinäger..❤️..Jag gör som du Torn..Inga substitut..Har också varit ute efter procenten..Tyckte inte det var någon idé att dricka a-fritt..Har aldrig skämts för att dricka en iskall juice, tvärtom..?..Hoppas du Vakna Vacker . ( Härligt Nick) hade en fin midsommar..?..Jullan, vore jättefint att ha ett litet behandlingshem, men kanske får börja med att jobba på ett först, så man vet hur det fungerar med allt vad det innebär..??..Vinäger, du är så klok, så jag tror att du gör rätt val framöver..❤️..Kram på er alla..Här ösregnar det just nu..Och jag ligger i sängen och filosoferar..Börjar bli dax för kaffe..?

Sommar.., Barfota.., havet.., Solen.., Glass.., Biltur.., Familjen.., Kärlek..,Kräftor.., Räkor.., Grillning.., Solbad.., och en massa Frukter och bär..Detta är sådant som jag längtar efter på Vintern..Alla förväntningar och planer..Denna sommar blir lite annorlunda..Pga Pandemin..Men det mesta av mina favoritaktiviteter går att ägna sig åt ändå..Jag brukar planera in så det blir både umgänge och vila..Det känns väldigt skönt att min semester numera inte ”hotas” av några som super och blir fulla..Och att jag själv inte Planerar in alkohol så fort något ska göras eller vid umgänge..Västkusten, Norge, Sörmland, och Skaraborg blir platserna jag ska tillbringa härliga dagar på..Jag hoppas på mycket sol?..Minimalt med mygg och fästingar, Massor av skratt, härliga människor, och nya pärlor att upptäcka..Känns skönt att slippa solka ner mitt egna och barnens liv med alkohol..Tack ni på Forumet, som hjälpt mig genom åren, Ni är många fina människor,❤️, jag tackar också mig själv och Universum, att det till slut gick mycket bra..Men vet ju att aldrig ens fundera på minsta klunk alkohol..???????????

Så härligt det låter med dina semesterfunderingar miss lyckad!? Jag har med allt som du skriver om på min lista+ fiske också såklart. I stället för Sörmland blir det Dalarna, Norge skulle jag åkt till men dom släpper väl inte in oss svenskar i nuläget.?

Det är väldigt mycket som du skriver om här på forumet som jag delar uppfattning om har jag märkt. Konstigt eftersom jag är en riktig nybörjare i nykterhet jämfört med dig. Men det är väl du som har inspirerat mig antar jag. Forumet är jag också evigt tacksam för.? Det hade varit kört för min del om jag inte hade hittat hit. Helt säker på det.

Ha det bra! Kram

På Forumet..Du är också en person som är stödjande och peppande här..Jo du Torn, till Norge får man åka om man har ett barnbarn med norskt medborgarskap..Vi blev väldigt glada när vi fick höra det..Något fiskande för min del blir det nog inte..Om det inte vankas Makrillsfiske på Västkusten förstås..Det blir lite aktiviteter där på kusten..Skaldjur blir det alltid i alla fall..Har även tänkt att åka på en räkkryssning någon gång..Hade varit fint nu i sommar..(med Corona-avstånd förstås)..Sommarkram ??????????

Skönt för er att mor/farföräldrar blir insläppta i Norge. Men lite konstigt samtidigt. Betyder släktskapet att ni utsatts för mindre coronasmitta än vi andra svenskar? Haha ?

Kram ?

Vet inte hur dom tänker i Norge? Men åldersgräns på 65 år..Har varit där en gång redan, och jag fick tala om för tulltjänstemännen hur reglerna var?..Först sa dom att jag inte fick komma in, men sen önskade dom mig ”go tur” ?

Känner mig lite trött just nu, men vet att det går över om ett par dagar..När jag sovit ut ordentligt..Har ju jobbat mycket nätter det sista..Fick abrupt semester lite före vad som var bestämt..Tråkiga omständigheter som gjorde att det blev så..Vill inte skriva så mycket mer om det, men blev väldigt känslomässigt berörd av händelsen..Är på stugsemester med barn och barnbarn..Känns mysigt, men har en sorg över händelsen på jobbet..Att bo ihop flera stycken på små utrymmen är både kul och kompakt samtidigt..Längtar hem litegrann, för där kan jag vila på ett annat sätt..Denna stuga har alkohol lite här och där..Jag bryr mig inte..Min familj som jag är med dricker inget, för dom har barn med sig. En sak som slår mig är att deras eventuella drickande skulle inte beröra mig nämnvärt tror jag..Men vet inte hur jag kommer att reagera när jag ser min ”kille” berusad..Mitt ex har ju gjort mig obalanserad massor med gånger..Eller jag har tillåtit honom att göra det..Oftast har det handlat om att han varit full när han skulle ha sonen hos sig..Så kanske inte konstigt att jag blivit förbannad..Om han satt och söp själv, Var hans problem..Hoppas att jag kan lita på min ”kille” Att det är jag som har tillitsproblem när det gäller alkohol..Och att han inte har med saken att göra..Han är klok, så jag tror det löser sig..?✨?✨

Fibblan

över det som hände på jobbet ?. Inte konstigt du känner dig trött, med tanke på allt som hänt. Mycket nattjobb och så händelsen som berör dig förstås. Allt sånt tar kraft. Och även om det låter hur mysigt som helst med häng i stuga med barn och barnbarn, är det lätt att förstå att du längtar hem litegrann..?☺️. Man kommer ju så tätt inpå varandra också med den lilla ytan, så hur mycket man än håller av varandra, är det alltid skönt o komma hem till sitt eget med mera space igen..??!
Hoppas du får en fortsatt fin vistelse❣️

Angående sin kära i rustillstånd..
Det du beskriver med exet är ju något helt annat. Inte konstigt att du blivit förbannad. Men det är klart att det sätter sina spår och att det gör något med den där tillitskvoten gällande alkoholen..
Skönt o höra att han är klok, din nuvarande☺️! Och det är ju du också, så jag tror också det löser sig?!

Fortsatt fin semester miss lyckad, trots det abrubta läget som uppstod ?!
Kramar!
/Fibblan ?.

Kändes jättefint att få förståelse av dig..Att ett inlägg här på Forumet betyder så mycket??..Jag ska läsa ditt inlägg här igen, det ger mig kraft att få ditt stöd..Tack❤️Och ha en fin kväll..???

Lim

God morgon miss lyckad ♥️

Beklagar också det som hänt på jobbet.

Semester med barn och barnbarn låter mysigt. Och kompakt förstås. Men mest mysigt ❤️❤️ kanske du landat i det efter ett par dagar och kan vila där med. Omställningen från jobb till ledigt tycker jag kan bli som en kulturkrock nästan ibland.

När du skriver om oron för din kärleks eventuella berusning tänker jag automatiskt på våra barn som varit nära drickande föräldrar. Att det är samma sak för oss vuxna. Lukten av alkohol från nån man ska känna sig trygg med är ju så triggande när man har massa otrygga minnen kopplat till lukten av alkohol.

Jag tål inte ens lukten av det om det är någon nära mig som druckit bara ett enda glas vin. Trots att jag rent logiskt vet att inget otryggt kommer att hända.

Det är ju ett trauma. Så ser jag det i alla fall. Det är ingen småsak. Även om de flesta som dricker lite då och då inte kommer att skada en så finns ett bagage av såna upplevelser och erfarenheter som inte är så lätta att glömma bort. En oro kopplat till alkohol helt enkelt, som ligger i ryggsäcken.

Jag blir ju stressad bara någon i min närmaste familj nämner alkohol. Trots att de aldrig skadat mig.

Hoppas du får en underbar semester och kom ihåg att dina känslor är viktiga ♥️

Massa kramar ♥️

PS. Jag inser att jag är en av de väldigt skadade av anhörigas drickande så därför kanske min kommentar blir lite extra djup och allvarlig.

Jag är väl mest skadad av mitt ex drickande..Min pappa var också beroende, men han var knappt aldrig hemma..Och faktiskt mestadels glad när han var full..Hände väl en del fadäser med honom också, men min mamma var betydligt starkare, och såg till så vi klarade oss bra ändå..Sen skilde hon sig, och dom var aldrig osams efter skillsmässan heller..Exet däremot har betett sig illa många gånger..Och vi har haft en del fyllegräl..För min nuvarande verkar alkoholen vara en bisak..Men efter några grodor jag träffat, så är jag försiktig..Annars vore jag en idiot..?..Kramar??

Tack för grattis till tid!? Jag är tacksam för att du tar dig tid att kommentera i min tråd. Erfarenhet av nykter tid är så otroligt viktig har jag märkt.

Såg att du har haft det jobbigt med sorg på jobbet och lite skav i trång sommarbostad.❤️Sånt är ju livet, allt är inte guld och gröna skogar. Men jäklar vad mycket bättre det är utan att blanda in alkohol i det.

P.s Det blir inga fler öl mera för min del i framtiden. Oavsett alkoholhalt, det har jag dig att tacka för!?

Kram