Om det var en person nära mig skulle jag nog visa att jag blir irriterad och konfrontera den som försökte övertala. Berätta att för mig blir det problem och jag mår dåligt av att dricka, och det önskar väl personen inte mig... Har själv stött på ett par gånger att någon nästan försöker sukta mig, det har varit personer som själva dricker för mycket.

Jo det är klart, jäkligt respektlöst tycker jag att försöka framhålla fördelarna med att dricka när man pratar med en person som säger att de inte vill dricka och mår bra av det. Men precis som du skriver så tror jag också det är så att hon dricker för mycket själv och därför måste hon försöka försvara sitt drickande.

”Varje dag nu är en riktigt bra dag.”

Så glad för din skull ?

Angående din syrra kan du säga till henne att hon kan dricka så mycket hon vill - och du dricker så mycket du vill.

Hon rättfärdigar bara sitt eget drickande genom att börja tjafsa så. Onödigt. Det lär hända fler gånger, så hitta ett standardsvar att ta till. Då slipper du fundera över det mer.

Kram ?

Tack, du har SÅ rätt, det lär definitivt hända fler gånger. Ska ta ditt svar som mitt standardsvar :) så tack för det!

Gudars så skönt med fredag! Det ser ut att bli regnigt mestadels under helgen, men det gör inget. Jag har min son så vi kommer ha världens mysigaste helg ändå. Förut tyckte jag att det var JÄTTEtungt att ha honom själv en hel helg, för jag var så trött. Så trött. Jag behövde få gå och sova varje dag efter lunch, och på förmiddagarna kunde jag knappt hålla ögonen öppna. En trötthet som jag ALDRIG upplever längre. Det var en trötthet som gjorde mig desperat och gråtfärdig.

Visst kan jag vara sömnig ibland nu också, men då är jag just det: sömnig. Inte gråtfärdig eller helt desperat. Sover i princip aldrig dagtid längre. Helt otroligt eftersom det var något jag trodde jag bara måste göra. Men det var ju alkoholen som gjorde mig så trött. Som förgiftade min kropp och som höll den i konstant trötthet, energilöshet, och förgiftning.

Nu har jag SÅ mycket energi. Och jag gör så mycket saker. Utnyttjar dagarna till fullo. Och jag märker hur mycket mer självsäker jag blivit. Otroligt härligt. Jag har ju gått till och från i terapi sedan 16 år tillbaka, för min ångest, oro och låga självkänsla. Jag har ätit SSRI. Inget har funkat. INGET. Så bra som jag mår nu, så lite ångest och oro jag har och hur stolt och trygg jag är i mig själv, så bra har jag aldrig tidigare mått i hela mitt vuxna liv! Och vad har jag ändrat? Jo, jag har slutat dricka och förgifta mitt kropp och mitt sinne. Tack Gud för det.

Hoppas ni får en fantastiskt fin fredag och helg!

Vilken härlig kommentar! Tack för att du delar din glädje. Känner igen att mycket trötthet och ångest försvann när jag slutade dricka. Man önskar att alla som mår dåligt (och alla andra också egentligen) fick kännedom om vinsterna av att avstå från alkohol..

GRATTIS TILL MIG!! Hahaha, har på riktigt känt som att jag haft födelsedag idag. Längtat tills idag och firade tillsammans med mina aa-vänner, shit vad härligt. Känns ofattbart.

När jag gick med i AH i april kändes det fullständigt otänkbart att jag inte skulle dricka nåt förrän 14 juli, alltså efter 90 dagar som programmet föreslog. Nu har det gått 90 dagar och jag mår bättre och är lyckligare än jag nånsin varit, och jag vill absolut inte byta bort det till det helvete som det innebar att dricka och ha hela mitt liv förmörkat av den skiten.

Det som hjälpt mig och förändrat mitt liv är 3 stora grejer: This naked mind, AA, och att aktivt utforska mitt liv och prova mycket nya saker. Ta vara på all den tid jag nu har. Sååå lycklig och stolt över det jag åstadkommit och den jag är idag. Hurra!

Kram på er där ute som också kämpar för att vara ert allra bästa jag!

Så skönt att du känner dig fortsatt stärkt i ditt nyktra beslut. På tre månader händer massor med tänket! Boken ”Tänka klart” av Annie Grace var också en verklig ögonöppnare för mig.

Kram ?

Har du läst ditt första inlägg idag? Kan du ens förstå att det var samma människa som du är idag? Jag läste det precis, och såg också att jag var först med att välkomna dig ❤️

Kram ?

Nu har jag varit alkoholfri i 3,5 månad, och har märkt att tankar på alkohol kommer närmare och närmare. Jag har glömt känslan av hur miserabel jag var, och tankar att "så farligt var det väl inte, jag kan hantera det, vad överdrivet att inte dricka alls, alla andra dricker ju" har börjat dyka upp. Igår var det OERHÖRT nära att jag köpte vin och drack. Finns det någon annan som upplevt detta? Hur gjorde ni för att "komma ihåg" varför ni inte dricker? Hjälp....

Hej! Tänk tillbaka på alla hemskheter som du upplevde när du drack. Läs din tråd från början. Vill du ha det så igen? För det är där du kommer hamna med 99 procents säkerhet. Och det kan räcka med ett enda glas. Det kan funka ett tag men inte i längden.

Tre och en halv månad kan låta lång tid, men det är vanligt att få lite sådana tankar som du har nu just kring den tiden.

Du har många fler positiva saker kvar att upptäcka, så ha tålamod.

Kram

Har också varit nykter i tre och en halv månad och varit så lycklig och balanserad. Hade inte den minsta lust att dricka. Sen kom från ingenstans en massa tankar på vin hit och dit. Fick för mig att dricka ett halvt glas bubbel på en fest för att testa, men även om jag inte drack mer den kvällen började jag genast förhandla med mig själv nästa kväll- bara ett glas kan jag väl ta-.... Insåg då att jag utan tvekan skulle gå i samma fälla som så många här på forumet berättat om och lät bli. Har fortsatt att vara nykter och tänker vara det framöver, jag vill inte förlora lugnet och glädjen jag känner. Har just läst hela din tråd, och utifrån sett är svaret solklart, ditt liv är så mycket bättre utan alkohol, börja inte igen. Kan det vara något annat som händer i ditt liv som gör dig mer känslig för alkoholsug just nu? Finns det något du kan göra för att förändra det i så fall? Eller behöver du ha tålamod och stå ut med att det är lite segt just nu, livet? Själv har jag nog lite tomhet att fylla ut när jag inte längre får en kick av hur duktig jag är som slutat dricka. Hade samma när jag slutade snusa, i början var jag så nöjd över det att jag typ var beroende av att inte snusa, om du förstår hur jag menar. Sen kom en dip när det blivit vardag att inte snusa. Tog mig dock igenom den och nu är snus totalt ointressant. Tänker att det funkar liknande med alkohol. Rekommenderar dig verkligen att gå tillbaks och läsa din egen tråd, tror du kommer hitta motivation där! Jag ska kämpa vidare, och det tror jag att du också kommer göra!

Och ring in på AA möten, det verkar ha hjälpt dig tidigare. Ring så fort det går! Och fortsätt skriva och läsa här. Hittade också ett Instagramkonto som heter fucking_sober, om man behöver få skratta lite åt eländet, lite mörk humor om att det inte bara är rosor och solsken att hålla sig nykter..

Li-Lo

Vilken viktig fråga du ställer! Och som du snabbt märkte är du inte ensam om att undra just detta. Hoppas att det är ok att jag skriver lite i din tråd. Precis som andra är inne på kan det finnas vinster i att påminna sig om hur det faktiskt var då en drack samtidigt kan det även finnas stora fördelar i att inventera vad du "HAR" som nykter.

Ibland brukar det talas om push-motivation och pull-motivation. Push är det vi vill bort ifrån, baksmälla, pinsamheter, våld, ohälsa osv. Push-motivation är oftast en startnyckel till förändring och samtidigt inte själva bränslet då dessa motiv/skäl faktiskt försvinner då du inte dricker. Det är där du är nu "motivlös". Att fokusera på pull-motivation, dvs dit en vill kan vara mer hjälpsamt för det kommer finnas kvar: att ta hand om sin hälsa, kunna litas på, vara sann sina värderingar eller vad det nu är. Det är ju olika.Vad tänker du om det?

Ord är liksom inte oskyldiga och hur vi motiverar oss, talar till oss själva gör skillnad.

Ett annat viktigt perspektiv är självbilden. Du har säkert läst om det i forumet, om "klicket" då en liksom ändrar sin identitet till någon som helt enkelt (med modifikation) inte dricker. Det är en livsstil. Hur går dina tankar kring alkohol, på sikt?

Om du skulle nämna två saker som du har nu, som 3,5-månaders-nykter vad är det?

Vänligen
Li-Lo
Alkoholhjälpen

AmandaL

Mimilino, jag skrev ett inlägg om återfall och sug i min tråd i förr går. Där beskriver jag exakt varför man inte bör börja dricka igen efter att man klarat av att vara nykter. Hoppas du kan finna styrka och motivation till att låta bli med hjälp av mina tidigare försök och misstag ???

Vi är många som haft dessa tankar och även agerat på dom. De hör liksom till problemet. Lätt att bli nykter, lätt att falla tillbaka. För min egen del har det varenda gång ställt till med oerhörda problem och svårigheter i mitt liv. Mitt mål nu är att inte ta det där första glaset....för min egen skull. Hoppas du kommer fram till samma slutsats. Kram

Hej alla fina själar där ute!
Idag är jag så glad, har ju ”födelsedag” och mår bättre än aldrig förr! Jag hade det ju tufft när jag skrev mitt förra inlägg men sträckte ut handen i den AA-grupp jag går i och de fick upp mig på banan. Otroligt viktig lärdom för mig, jag trodde jag kunde klara nykterheten helt på egen hand och hade börjat slarva med möten, men oj vad lätt det är att lockas tillbaka till gamla vanor. Jag är så otroligt tacksam för de som hjälpte och stöttade mig, och tack till er som skrev svar här i tråden.
Mitt liv är så otroligt mycket rikare och lyckligare nu än för 4 månader sedan, och jag är så tacksam. Till er där ute som fortfarande kämpar kan jag bara säga en sak, sök er till AA, då blir nykterheten plötsligt till en glädje och inte en ensam kamp.

Stor kram till er alla!

Åh, vad skönt att du sträckte ut din hand och fick hjälp av din AA-grupp. Ibland behöver du gruppen, och ibland behöver gruppen dig.

Att slarva med möten och skriva här är big nono ? Det är viktigt att reflektera och planera fortlöpande, och hitta stöd i varandra. Det är en viktig del av framgångsreceptet tror jag.

Kram ?

Härligt att det vände för dig! Och inspirerande med AA, har aldrig provat...